Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÉLELMEZÉS-ÉLELEM-ÉLET-ÉLETMINŐSÉG

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÉLELMEZÉS-ÉLELEM-ÉLET-ÉLETMINŐSÉG"— Előadás másolata:

1 ÉLELMEZÉS-ÉLELEM-ÉLET-ÉLETMINŐSÉG
Individuális betegélelmezés az Országos Onkológiai Intézetben Lőrinczné Táborfi Julianna KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

2 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Vázlat 1. Az Országos Onkológiai Intézet bemutatása Múlt Jelen 2. Individuális táplálás A táplálás jelentősége az egyes betegségek kialakulásában Az étrend összeállításának szempontjai 3. Dokumentáció folyamata 4. Dietetikai Szolgálat tevékenysége KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

3 Országos Onkológiai Intézet
1852 SCHWARZER FERENC Budai Magán Elme- és Ideggyógyintézet KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

4 Országos Onkológiai Intézet
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

5 Országos Onkológiai Intézet
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

6 Országos Onkológiai Intézet
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

7 Az Országos Onkológiai Intézet bemutatása
Tulajdonos: Egészségügyi Minisztérium Ellátási terület: országos Ellátotti kör: daganatos járó- és fekvőbetegek Feladat: diagnosztikai, terápiás szakorvosi, követéses gondozás KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

8 Az Intézet felépítése, osztályai
Fekvőbeteg osztályok: Aneszteziológiai és Intenzívterápiás Osztály Általános és Mellkassebészeti Osztály Bőrgyógyászati Osztály Fej-nyak Sebészeti Osztály "A" Belgyógyászati Onkológiai Osztály "B" Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály "C" Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztály Nőgyógyászati Osztály Nukleáris Medicina Osztály Sugárterápiás Osztály KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

9 Az Intézet felépítése, osztályai
Önálló szakrendelések: Belgyógyászati Ambulancia II.sz. Kemoterápiás Belgyógyászati Ambulancia III.sz. Kemoterápiás Belgyógyászati Ambulancia Fájdalomcsillapítási Ambulancia Kardiológiai szakrendelés PET/CT Ambulancia Psychoonkológiai Szakambulancia és Rehabilitációs Osztály Szemészeti Osztály Diagnosztikai és kutató KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

10 Az Intézet felépítése, osztályai
Diagnosztikai és kutató osztályok: Biokémiai Osztály Diagnosztikus Onkocytogenetikai Osztály Kísérletes Farmakológiai Osztály Klinikai Kísérleti Laboratóriumi Osztály Klinikai Központi Laboratórium Molekuláris Genetika Osztály Pathogenetikai Osztály Radiológiai Diagnosztikai Osztály Sebészi és Molekuláris Daganatpatológiai Centrum KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

11 Az Intézet felépítése, osztályai
Az Intézet működését segítő osztályok: Ápolási Igazgatóság Gyógyszertár Nemzeti Rákregiszter Nemzetközi kapcsolatok osztálya Higiénés szolgálat Központi Sterilizáló Epidemiológia Orvosi Könyvtár Sugárvédelmi Szolgálat Munkaerő- és Bérgazdálkodási Osztály Biztonsági Szolgálat Beszerzési és Anyaggazdálkodási Osztály Gondnoki Osztály Közgazdasági Osztály Műszaki Osztály Számítástechnikai Osztály Kontrolling Szervezési és módszertani Osztály Élelmezési Osztály KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

12 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Az Élelmezés feladata Az Országos Onkológiai Intézet rendeltetésszerű működésének , az itt folyó gyógyító-megelőző ellátás tudományos kutatás oktató, nevelő munka zavartalan működését elősegítő szolgáltatások egy része, melynek feladata az Alkalmazottak Ellátottak kvalitatív és kvantitatív élelmezéséről való gondoskodás KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

13 Élelmezési Osztály szervezeti felépítése
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

14 Az Élelmezési Osztály feladata
Alkalmazotti étkeztetés: Naponta kb. 300 adag A, B, Vegetáriánus, Kalóriaszegény menü valamint különböző egészségügyi diéták pl. lisztérzékeny, koleszterinszegény, diabetes, ulcus stb. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

15 Alkalmazotti étkeztetés 2003.
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

16 Az Élelmezési Osztály feladata
Betegélelmezés: Naponta kb adag 25-30 féle diéta KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

17 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Betegélelmezés KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

18 A táplálkozás jelentősége egyes betegségek kialakulásában
Kis mértékben táplálkozásfüggő betegségek 38% Egyéb 21% Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41% Nagy mértékben táplálkozásfüggő betegségek 41% The World Health Report, 2000 The World Health Report, 2000 KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

19 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Diétamegoszlás Egészségügyi diéták: 34 % Diabetes: 5 % Roboráló étrend: 5 % Sugár-kemoterápiás speciális étrend: 49 % TOTÁL (Tápszonda): 7 % KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

20 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
„Az intenzív dietetika – mint kés nélküli műtét – alkalmazásával sokszor meglepő és a dietetikával foglalkozó orvos számára rendkívül megnyugtató eredményt érhetünk el. Szükségszerű, hogy újraértékeljük a dietetika szerepét és megkeressük alkalmazásának lehetőségeit” Hellmut Lützner KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

21 Az ellátottak élelmezésének jellemzői
az ellátottak étrendje a mindenkori állapotuknak megfelelő energiát és tápanyagot tartalmaz, a szükséges konzisztenciával komplett étkezés, komplett ételsor napi 4 illetve 5 étkezés a napi energia-, tápanyag-, és vitaminszükséglet biztosítása korszerű egészséges táplálkozás alapelveinek figyelembevétele idényszerű, változatos alapanyag felhasználása változatosság: ízben, színben, állagban, készítésmódban tartósítószer-, és vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer ellátottak betegségének megfelelő dietoterápia diétás konyhatechnológia előírások pontos betartása a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva HACCP előírások betartása konzervek részaránya maximum 10% (befőttek, savanyúságok) friss zöldség-gyümölcs részaránya: téli időszakban: (nov.-ápr.) min. 40% nyári időszakban: (máj.-okt.) min. 80% a fennmaradó rész mirelit termék legyen KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

22 Az étkezések százalékos megoszlása
Napi 5-szöri étkezés esetén: Napi 4-szeri étkezés esetén: Reggeli: 20 % Reggeli: 30 % Tízórai: 10 % Ebéd: % Ebéd: % Uzsonna: 10 % Uzsonna:10 % Vacsora: 20 % Vacsora: 20 % KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

23 Reggelire adott élelmiszerek
hideg élelem osztályonként, adagonként tálcára csomagolva pékáru: 20 dkg / fő / nap kenyér: magyarosforma, kukoricásforma, korlandforma, tönkölyösforma, félbarna zsemle és kifli: szezámos, korpás, vizes, tejes – diétának megfelelő mennyiségben, briós, molnárka: 2 db/ fő, kalács 10 dkg/fő, a pékáruk reggelihez csomagolva meleg folyadék: reggel valamennyi folyadékok italadagolókban történő kiszállítása, igény esetén pótlása, 3 dl tejes folyadék / nap /fő, (poharas tej, tej, poharas kakaó, kakaó, capuccino, karamell), 1 l. tea / nap / fő, kivétel: TOTÁL-os (szondatáplálék) betegek, a folyadékos, sugár -, kemoterápiás étrend és a műtét utáni folyékony pépes betegek 2 l. / nap / fő. (zöldtea, csipkebogyó, hársfa, citromfű, borsmenta) a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva reggelire adható hetente: 3 x baromfi felvágott, 2 x túró, 2 x sajt, 1 x mini jam,1 x mini méz KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

24 Reggelire adott élelmiszerek
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

25 Tízóraira adott élelmiszerek
savanyított tejtermékek vaj, margarin gyümölcs, gyümölcsital osztályonként, adagonként csomagolva a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

26 Tízóraira adott élelmiszerek
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

27 Ebédre adott élelmiszerek
meleg étel hetente: 1 x rizs, 1 x burgonya, 1 x tésztaféleség (1 édes, 1 köret), 4 x főzelék (párolt, rakott, csőben sült), 5 x szárnyas, baromfihús, 2 x sertéshús, 2 hetente 1x hal, plusz 7 x saláta, befőtt, gyümölcsital, TÚRÓ RUDI, idény gyümölcs (20 dkg/fő), finompékárú a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva, KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

28 Ebédre adott élelmiszerek
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

29 Uzsonnára adott élelmiszerek
savanyított tejtermékek gyümölcs, gyümölcsital osztályonként, adagonként csomagolva a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

30 Uzsonnára adott élelmiszerek
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

31 Vacsorára adott élelmiszerek
hideg élelem osztályonként, adagonként tálcára csomagolva idény szerint zöldség 10 dkg/adag (uborka, paradicsom, zöldpaprika, pritaminpaprika) idény szerinti gyümölcs 20 dkg/adag osztályonként, adagonként csomagolva a szondatáplálék (TOTÁL) osztályonként, adagonként egyénileg csomagolva és feliratozva KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

32 Vacsorára adott élelmiszerek
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

33 Könnyű-vegyes étrend jellemzői
Az intézetben gyógykezeltek állapotának sajátossága miatt az étrend nem tartalmaz száraz hüvelyeseket, belsőségeket, száraz, füstölt árut, kolbászféleségeket, szalonnát, durva élelmi rostot (káposztafélék), kelt tésztákat, bő zsírban sült húsokat, grillezett ételeket. Az ételek növényi olaj és vaj felhasználásával készüljenek. A dietoterápiás étrend a beteg adott állapotának megfelelően kerül összeállítása az igényelt konzisztenciában. Alapanyag válogatásban döntő szempont az élelmiszerek beltartalma: tartósítószer-mentes, vegyszermentes, nem feldolgozott élelmiszer  Biológiai értékek: Étkezési gyakoriság: Energiatartalom: kcal Reggeli: 30% Szénhidráttartalom: g Ebéd: % Fehérjetartalom: 70-80g Uzsonna: 10% Zsírtartalom: g Vacsora: 20% Folyadék: 1,5-2 liter KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

34 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
TOTÁL A TOTÁL-os étrend szondás betegek számára összeállított folyékony étrend. Az étrend energia-, ásványi anyag- és vitamintartalma biztosítja a leromlott állapotban lévő betegek napi kvalitatív és kvantitatív tápanyagszükségletét. A napi energia-bevitelt biztosító szondatáplálék friss, organikus termelésből származó alapanyagokból készül - jelenleg a feldolgozásra kerülő élelmiszerek 80%-a ilyen minőségű. A turmixok elkészítése - a megfelelő receptura alapján - külön helyiségben történik. Étkezésenként 500 ml mennyiségű szondatáplálék kerül kiadagolásra, kivéve az ebédet. A fertőtlenített tároló edénybe adagolt szondatáplálékot speciális, zárt ételszállító dobozzal szállítják a megfelelő osztályokra. A reggeli és a tízórai kiszállítása egyszerre 8 óráig megtörténik, az ebéd, uzsonna és vacsora kiszállítása 11:30-kor kezdődik meg. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

35 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
TOTÁL KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

36 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
TOTÁL Biológiai értékek:  Energiatartalom: kcal Szénhidráttartalom: g Fehérjetartalom: g Zsírtartalom: g Folyadék: 3 liter Csomagolása: a szondatáplálékokat külön-külön lefóliázva, hermetikusan lezárva, feliratozva (név, osztály, kórterem, diéta megnevezése) kerül a betegekhez. Esetenként előfordulhat totál vegetáriánus és totál epekímélő, totál roboráló étrend is. 20-25 fő/nap KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

37 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
TOTÁL KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

38 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
TOTÁL Reggelire: 2 l zöld tea vagy gyógynövény tea, bio tejtermék: kefir, joghurt, tej, túró, lekvár, méz, tejeskávé-, kakaó-, karamell-, bio zöldség- és gyümölcs turmixok, gyógynövény teazselék, Ham-Let, zsemle, briós, molnárka, bio gabonapehely Tízóraira: bio gesztenye-, cékla-, zeller-, burgonya turmix sajttal, túróval, tojással dúsítva KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

39 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
TOTÁL KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

40 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
TOTÁL Ebédre: bio zöldségekből készült Hippokrates-püréleves 1 adag bio zöldségekből készült szűrt Hippokrates- leves 1 adag zöldség leves zselé bio bébiétel csirkével és pulykahússal, tofuval, túróval dúsítva bio gyümölcsital (100% ) zselé, bio italok (100%): homoktövis, alma, narancs, szőlő, bodza, szeder, paradicsom Uzsonnára: sodók, krémek, zöldségturmixok, gyümölcsös joghurtok Vacsorára: dúsított nyáklevesek, túrós-, sajtos mártások, gyümölcsös mártások (szeder, áfonya, málna, meggy), zöldségital zselé KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

41 Dokumentáció folyamata
Az alkalmazotti létszám pontosítása: A CompuTrend ebédjegy programja alapján történik – 2004 óta KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

42 Dokumentáció folyamata
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

43 Dokumentáció folyamata
Az ellátotti létszám jelentése, pontosítása: A MedWorkS program Diéta-moduljának segítségével kerül meghatározásra a betegosztályok pontos létszámai illetve diétái június KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

44 Dokumentáció folyamata
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

45 Dokumentáció folyamata
Az ellátotti létszámok összesítésre kerülnek az un. Osztályos Létszám- és diétaösszesítő nyomtatványon 2006. június 21.-től KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

46 Dokumentáció folyamata
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

47 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Dokumentáció II. Tömör étlap: ellátottak és alkalmazottak adagszámmal együtt Anyagkiszabás Pót- és lerendelések KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

48 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

49 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

50 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

51 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Dokumentáció II. Higiéniai napló Totál ELLENŐRZŐ LAP KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

52 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

53 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Dokumentáció II. KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

54 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Dokumentáció III. Kiszállítás és visszaszállítás a betegosztályokról Beszállított élelmiszerek napi mennyisége Napi zárás Havi zárás, Közgazdasági osztály Negyedéves feladás - Kontrollingra KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

55 Dietetikai Szolgálat bemutatása
1.Osztályos munka a fekvőbeteg-osztályokon: Osztályos viziteken történő rendszeres részvétel, tanácsadás Diétás adatlap bevezetése (2006. október) Dietotherápiás betétlap, mely az ápolási dokumentáció részét képezi (2008. november) KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

56 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
Diétás adatlap KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

57 Dietotherápiás betétlap
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

58 Dietetikai Szolgálat bemutatása
2. Élelmezési Osztályon végzett munka: Az ügyeletes dietetikus feladata: Reggel: a folyadékok és a szondatáplálék kóstolása megfelelő dokumentáció elvégzése Délben: a diéták és a szondatáplálék kóstolása az egyéni tálcás tálalás irányítása KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

59 Dietetikai Szolgálat bemutatása
3. Rehabilitációs tevékenység: a., Az OOI-n belül: Cikkek írása Táplálkozási tanácsadó füzetek szerkesztése – 12-féle diétában Heti rendszerességgel előadás tartása betegek részére A daganatos beetegek étrendi terápiája A kezelések mellékhatásainak enyhítése táplálkozásterápiával– november 1. óta Képzések, konferenciák, előadások tartása – pl. Kékgolyó Napok, KÉPZETT BETEG tanfolyam KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

60 Dietetikai Szolgálat bemutatása
KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

61 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

62 Dietetikai Szolgálat bemutatása
OOI-n kívül: TÁRSADALOM - KÖRNYEZET - EGÉSZSÉGÜGY - PREVENCIÓ I.-IV. Az egészség érték, személyes és egyben össz- nemzeti kincs továbbképzés szervezése Civil szervezetek segítése szakmai anyagokkal, étlapok tervezésével, előadásokkal (Bátor Tábor, Rákbetegek Országos Szövetsége, Magyar Rákellenes Liga) Egészséghídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület programjának segítése, kiállítók szervezése, diétás tanácsadás tartása - MTA épületében KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

63 Dietetikai Szolgálat bemutatása
Bátor Tábor Alapítvány óta aktív közreműködés Étlap tervezése a táborokba Szép Nap, Családi cukorbeteg nap – tanácsadás Bátor Tál - receptfüzet KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest

64 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest

65 KÖZSZÖV Szakmai Nap - 2010.04.14. UNIO HOTEL - Budapest
„Az ember táplálkozása és egészsége sokkal több egy táplálkozás-élettani egyenlegnél…. Mindezek tudatában és a magyar lakosság katasztrofális EGÉSZségi állapotának ismeretében alapvető cél, hogy élő és dinamikus közeget teremtsünk a modern ember igényrendszerét és életkörülményeit figyelembevevő, kiegyensúlyozott étkezési rendszerek számára, hangsúlyozva az étkezés alapvető szerepét a megelőzésben, hogy az EGÉSZséges EGÉSZséges maradjon.” Dr. Gintner Zénó az EGÉSZséges Táplálkozásért Egyesület alapítója 1995 KÖZSZÖV Szakmai Nap UNIO HOTEL - Budapest


Letölteni ppt "ÉLELMEZÉS-ÉLELEM-ÉLET-ÉLETMINŐSÉG"

Hasonló előadás


Google Hirdetések