Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde"— Előadás másolata:

1 Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde

2 Csongor és Tünde mint mítosz
A világ keletkezése: az Éj monológja A világban működő teremtő erő, az ember boldogságának feltétele: a szerelem:Tünde A világban működő gonosz erő, az ember boldogságának megrontója: Mirígy A cselekmény ideje: egy kozmikus nap Szimbolikus helyszínek: kert: a harmóniában élő ember tere, kút: a sors titkait elnyelő tér, 3-as út: az életlehetőségek tere, Mirígy háza:csapda

3 Az Éj monológja: „Mindenható sugárral a világ
Fölkelt ölemből; megrázkódtatá A semmiségnek pusztaságait, S ezer fejekkel a nagy szörnyeteg, A Mind előállt…”

4 Mirígy törekvései „És elrontom a szerelmet, És helyette veszedelmet
Mag gyanánt vetek beléjök, Hogy magokban vesszenek.”

5 A gonoszság képi megjelenítései
Hieronymus Bosch: Keresztvitel,

6 A gonoszság másféle megjelenítése a 15. században
Hieronymus Bosch : Haywain (szénásszekér) triptichon (szárnyasoltár)

7 A 20. század szürrealista festménye
Salvador Dali: Szent Antal megkísértése

8 A gonosz megszemélyesítői a 21. század képi világában
Ork - filmkép Szörny egy videojátékban

9 Tünde szavai „…a szerelmes Csillagot hordoz a szemében:
Annak nincs sötét és homály, Bár bolyongjon éj felében, Kedvesére rátalál.”

10 A szépség és a szerelem ábrázolásai
Botticelli: Venus születése

11 A modernség látásmódja
Picasso: Avignoni kisasszonyok

12 Szépségikonok ma Videojátékok modellje
Magyar híresség a Golden Globe díjátadó ünnepségén Videojátékok modellje

13 Mitikus helyszínek A Hajnal birodalma (Óegyiptomi ábrázolás:
Aton korongja) „Csak mikor fenn tündököl A világos dél, S Hajnal messze múlat, egy más Ország szélinél, Akkor kertje belsejében Lop a szerelem, S egy rövidke édes órát Enged töltenem.”(Tünde)

14 A 3-as út vidéke Csongor Hah! mely kalandor nép közelg felém, Tépetten, mint a vert had, s szomorún? S bút lássak, ismét bú elől futó? De enyh a bajnak látni társait: Bevárom őket, ők sem boldogok.

15 Választások:21. századi művész alkotásában
Gábor István: Útelágazások

16 A kert, az ember boldogságának helyszíne
Tünde: „Gyöngyvirággal koszorúzva, Víg dalokkal hangadozva, Kell lefolyni életednek. Hű kebelnek dobogása Lesz bölcsője álmaidnak, Hév ajaknak csókadása Megfejtője vágyaidnak. A gyönyörrel fogsz fekünni, A gyönyörrel ébredezni, S elmúlt napjaid keserve, Boldogságba eltemetve,”

17 Mitikus helyszínek Mirígy háza, a gonosz birodalma: kisszerű, zárt tér, csapda: „Mirígy Látod a fehér lakot? Vár kivűl egy dombon áll. Ott most én lakom, cselédes, Tiszta özvegy képiben. Csongor, aki most ezen jár, Mert egyéb nincs a vidéken, Kisded hajlakomba száll.”

18 Különböző mélységek Tünde :
Mirígy: Itt van a kút, a jövendő Mélyen nyugszik tűkörében. Lássa sorsa visszáját benn A szűz, mely partjára feljő. : Tünde : Oh nem, itt egy jós lakik, Egy rideg nő, mely időkben Búvárkodva messze lát, S a leendők fonalát Tartja biztosan kezében.

19 Az ember lehetőségei a világban
Az Éj: Az ember feljő, lelke fényfolyam, A nagy mindenség benne tűkrözik. Megmondhatatlan kéjjel föltekint, Merőn megbámúl földet és eget; De ifjusága gyorsan elmulik, Erőtlen aggott egy-két nyár után, S már nincs, mint nem volt, mint a légy fia.

20 Az emberi természet kettőssége
Csongor: „ ... Mint gondolat, Mint sugár, mely egyik égből, Egy világi messze végből, Más világba szökve hat, Jöttem, vagy csak álmodám, És alattam, és fölöttem, Oldalattam, és köröttem A világot láthatám.” Balga: „Aki ösmer, nem csodálná. Mig te égen, csillagon Összevissza nyargalóztál, Addig én kordélyomon Jöttem itt a vert uton. Mennyi csárda, mennyi csapszék Volt előttem! és utánam! Az egész út csárda volt.

21 A két férfitípus: Csongor és Balga
Czóbel Béla: Fiatal férfi Egy lakásköltöztető cég reklámarca a mai Magyarországon

22 Női archetípusok: a szűz
Raffaello: Modenai gyöngyszem Tünde: Itt e táj volt, e fenyér, Hol legelsőbb andalogva Ültetém a szerelemnek A gyönyörfa sarjadékát. Ért aranygyümölcse már, És a vágy, s e szív elől Elszedé a sors viharja. Álljon újlag e helyen, A kopárnak bámulandó Dísze, s messze tündököljön. És ha hű még, és hivem, Akit nem felejt szerelmem, Csalfa jóslat ellenére Itt találjon enyhhelyére:

23 Női archetípusok: az asszony
Szécsi Jolán-kerámia: Asszony népviseletben Ilma/Böske Hát ha férfi hűtelen volt, Olyan ritkaság-e az, S egy hitetlen szív miatt Minden férfit kell gyülölni, És nem inkább kegybe venni? Nem jöhet szebb, vagy ha nem szebb, Nem jöhet jobb? és ha nem jobb, Nem jöhet más, aki szinte Férfi, mint a többi volt?

24 Ördögfiak: hol a gonosz, hol a tündér segítői
Mirígy Csongor majd egy kertbe visz A közép dél fényekor, Hintsd meg ottan e porokkal, S ő alunni fog, ha szinte Félvilágot érne is Minden perc, kit ott elalszik. Kurrah És azontúl?      Bízd reám; Károd megtéríttetik. Most eredj, én majd követlek. Kurrah félre. Nem hiszek; de úgy cselekszem, Hogy jutalmam meglegyen. El. Keljetek fel, barna szolgák. Mindent láttam, és tudok. Keljetek fel, már ezentúl Udvaromnak népei, Gazdagon jutalmaimmal, Bőven, fényben fogtok élni. Kurrah Hála érte, hála s áldás! Berreh Mit parancsolsz, hogy tegyünk? Duzzog Mit kivánsz, hogy ne tegyünk? Tünde E vidéken rejtekezve Vizsga lesben álljatok, És ha kit látandatok A fatőben megpihenni, Tartsátok meg itt kötözve, S jőjetek hírt mondani. El.

25 A dráma szereplői

26 A nemtők világa: az érzelemgazdag lélek
Nemtőkirály Szűzleányszív dobogása bölcsőm, Ki kér tőlem boldogságot kölcsön? Szűzleányszív dobogása ringat, Ott aluszom, s a kis lány kacsingat. Ötödik Kedvesb illat a virágnál, És az illat én vagyok. Hatodik Ah! leszálltam, itt vagyok, A sohajtás én vagyok. Hetedik Szép leánynak ajakán Minden csókért csók a vám: Én mosolygó csók vagyok. Nyolcadik Várjatok meg, várjatok meg, Én az égő szív vagyok.

27 Források

28 A dráma szereplői


Letölteni ppt "Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde"

Hasonló előadás


Google Hirdetések