Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities."— Előadás másolata:

1 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 1 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 E-Commerce Engineer – Security in E-Commerce Automated Demand Analysys

2 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 2 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Webes statisztikai eszközök - Bevezetés A webes statisztikai eszközök használatának célja, hogy információt tudjunk meg az adott honlap látogatottságáról és látogatóiról. A cégek számára – a webmesternek közvetlenül is – nagyon fontos, hogy mindent megtudjanak a honlapjuk forgalmáról. A fent említett eszközökkel különösen értékes adatokat kaphatnak a látogatókról.

3 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 3 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Webes statisztikai eszközök– félprofesszionális eszközök A fél-professzionális alkalmazásoknak általában felhasználó-viselkedési- és intelligens ágens szolgáltatásai is vannak, például: •statisztikai információ és analízis a látogatóról és annak a honlapon végzett tevékenységéről, •kimutatás arról, hogy a látogatók milyen útvonalat jártak be a honlapunkon.

4 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 4 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Webes statisztikai eszközök– tipikus szolgáltatások I Nézzünk néhány tipikus szolgáltatást: •Teljes látogatottság – (összes oldal-lekérés és látogatószám) A valós látogatószám kifejezés gyakori, mely megmutatja, hogy ténylegesen hány ember nézte meg a weblapunkat, attól függetlenül, hogy több részoldalt is megnézett ott. Ez utóbbi esetben ugyanis minden oldal megtekintésekor növekszik eggyel az oldal-lekérési szám. •Havi, heti, napi, óránkénti statisztika (szintén összes oldal-lekérés és látogatószám attribútumokkal)

5 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 5 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Webes statisztikai eszközök– tipikus szolgáltatások II Tipikus szolgáltatások – folytatás: •Leglátogatottabb oldal - oldalletöltések alapján vett legnézettebb oldal •Az ajánlók toplistája - megmutatja azon honlapokat, akiktől a látogatók hozzánk érkeztek. Ez egy érdekes és különösen hasznos információ, különösen akkor, ha partnerekkel dolgozunk együtt, akik reklámozzák a honlapunkat. Remek eszköz arra, hogy ellenőrizzük, milyen hatékonysággal végzik a munkájukat. •Böngésző típusa és verziószáma

6 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 6 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Webes statisztikai eszközök– tipikus szolgáltatások III tipikus szolgáltatások – folytatás: •Operációs rendszer – Információt kapunk arról, hogy a felhasználó milyen operációs rendszert használ, sőt mi több, a beállított színmélységet, képernyő-felbontást, stb. •Nyelv, ország és domain információ – a látogató host-ja és böngésző-beállítása alapján •Bejövő és kimenő oldalak – Megmutatja, hogy a látogatók milyen oldalra érkeztek, és melyikről hagyták el a honlapunkat.

7 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 7 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Webes statisztikai eszközök– tipikus szolgáltatások IV tipikus szolgáltatások – folytatás: •Kimeneti célok – Megmutatja, hogy a felhasználóink merre mentek tovább az oldalunkról. •Keresők információ – honnan érkeztek a látogatók (melyik keresőtől), és milyen kulcsszavakkal találtak ide

8 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 8 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások - Az értékelés Mi az az „értékelés szolgáltató”? Az értékelő szolgáltató egy egyén, csoport, szervezet vagy cég, aki tartalmi megjelöléseket, un. címéket szolgáltat az Interneten található információkhoz. Ezek a címkék egy értékelő rendszeren alapulnak (lásd következő fólia).

9 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 9 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Értékelő rendszer Mi az az „értékelő rendszer”? Az értékelő rendszer specifikálja a lehetséges területeket és témákat a címkék számára, a megengedett értékek értelmezési tartományát, és az értékelési módszert, amit az értékek megállapításakor alkalmaznak. Például, az MPAA szervezet filmeket értékel az Egyesült Államokban egy bizonyos szempontból, a megengedett értékek pedig pl.: G, PG, PG-13, R és NC-17.

10 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 10 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Kereső motor definíció Mi az a kereső motor? •Számítógépes program (spider, robot, féreg) ami bebarangolja a Web-et, közben begyűjti a megtalált dokumentumokat és a hozzájuk tartozó hivatkozásokat •Weblapok adatbázisa, amit a fent említett módszerrel készítettek •Kereső szoftver, aminek kulcsszavakat adunk meg és az egy adatbázisból egy védett, komplex matematikai algoritmussal az eredményeket illetve találatokat visszaadja.

11 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 11 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Keresők A kereső motorok nem mind egyformák •Mindegyik különböző algoritmusokat használ, így különbözőek az eredmények is •Mindegyik különbözik sebességben, keresőfelületben, adatbázis tartalomban, frissítési gyakoriságban (milyen gyakorisággal illetve sebességgel járja a robot a Web-et) •A kereső motorok nem állandóak és időtállóak. Számítani lehet rá, hogy a kezelőfelület, szolgáltatások, sajátságok rendszeresen változnak. Szintén várhatóak a partneri viszonyok változásai.

12 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 12 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások használt technológiák I Horizontális és vertikális szerkezet A fogalmak szerint csoportosító motorok a találatokat horizontális szerkezetben kínálják. Ez azt jelenti, hogy először fogalom kategóriákat kap az ember, és ezeken belül vizsgálhatja tovább az eredményeket. Ezzel ellentétben sokkal elterjedtebb a vertikális szerkezet. Itt a találatokat egy, hosszú listaként kapjuk. Ebben az esetben minden egyes oldalt egyenként kell megvizsgálni, hogy kiderüljön, valóban azt a témát érinti, ami érdekel minket.

13 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 13 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások használt technológiák II A kereső szolgáltatások egy csoportja olyan technológiát használ, ami a keresési eredményeket egyenrangúan rangsorolja, mások fogalmak, honlapok vagy domain szerint csoportosítják a találatokat. Ezzel ellentétes elv a régebben fennálló, kifejezéseken alapuló sorrendezéses módszer.

14 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 14 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások használt technológiák III Az előbb említett rangsorolási technológia gyakran a kiegészítő ún. meta-adatokat is figyelembe veszi annak érdekében, hogy meghatározza a találati eredményeket és azok sorrendjét. Azon kereső motorokat, melyek ezt a módszert alkalmazzák, második generációs kereső szolgáltatásoknak nevezzük.

15 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 15 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások trendek I Nézzünk meg néhány irányvonalat, amik a második generációs szolgáltatásokra jellemzőek: •Az emberi tényező: fogalom feldolgozás. Az olyan második generációs szolgáltatók, mint például az AskJeeves és a SurfWax különböző fogalom feldolgozást alkalmaznak a keresési kulcsszavakon, hogy megállapítsák a keresés illetve a kereső valódi célját, szándékát. Ezt gyakran emberek által generált tárgymutatókkal, indexekkel oldják meg. Ezekkel a szolgáltatásokkal a felhasználóknak nem kell precíz és alapos terminológiákat megadniuk, ezt a keresőmotor megoldja helyettük, vagyis fogalomszótárként működnek.

16 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 16 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások trendek II •Emberi tényező: a találatok horizontális megjelenítése. A legtöbb kereső eszköz a találatokat egy hosszú listaként adja meg. Ezzel ellentétben a keresők egy csoportja fogalom feldolgozást végez, és csak ez után szervezi listába a találatokat. •Ezekkel az eszközökkel először betekinthetünk a fogalom kategóriákba, amiket a keresésünk eredményezett, még mielőtt megvizsgálnánk a konkrét találatokat. Így sokkal könnyebbé válik annak a témának a kiválasztása, ami érdekel minket. Néhány ilyen szolgáltató neve: Guidebeam, Query Server, Vivisimo.

17 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 17 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások trendek III •Emberi tényező: csoportos rangsorolás. Kereső szolgáltatások, mint például a Google és a Teoma a keresési találatoknál figyelembe veszi milliónyi felhasználója viselkedését, véleményét és döntését. •Emberi tényező: könyvtárak. Az első generációs kereső szolgáltatások arra kényszerültek, hogy partneri kapcsolatot építsenek ki második generációs szolgáltatásokkal és/vagy emberek által szerkesztett könyvtárakat alkalmazzanak, így egészítve ki azt a tartalmat, amit robotok gyűjtöttek hagyományos módon a Web-ről. Példa ilyenekre az AltaVista, Lycos és még sokan mások.

18 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 18 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Második generáció Lássunk néhány példát második generációs keresőkre: •A Google a rangsorolást az alapján végzi, hogy az adott oldalra hány link mutat, és milyen fajsúlyú oldalakról érkeznek ezek a hivatkozások •A Guidebeam a találatait kulcsszavak és/vagy fogalmak szerint szervezi

19 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 19 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Google I. GOOGLE (http://www.google.com) A Google a rangsorolást az alapján végzi, hogy az adott oldalra hány link mutat, és milyen fajsúlyú oldalakról érkeznek ezek a hivatkozások. Minél magasabbra rangsorolt oldal hivatkozik az adott honlapra, annál előkelőbb helyre kerül. Ez az egyedi és különleges rangsorolási rendszer nagyon hatékony tud lenni. Mikor használjuk a Google-t? Amikor egy konkrét honlapot keresünk illetve célzott téma érdekel, és szeretnénk igénybe venni a Google kitűnő oldal-rangsoroló technológiájának előnyeit.

20 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 20 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Google II Jellemző képességek Jellemző képességek: •A találatok az alapján rangsorolódnak, hogy az adott oldalhoz hány hivatkozás tartozik •A témahűség szerinti rangsorolásnál a keresőmotor számos szöveges hivatkozást vesz figyelembe, illetve azok szövegkörnyezetét is megvizsgálja •A keresési találatok között megjelennek hivatkozások az Open Directory Project-ből, így honlapok érdekes keveréke áll elő a Web minden részéről, melyekben szerkesztők munkája is komoly szerepet kap. A Google-nek is van hasonló kezdeményezése, a Google Web Directory. •Nem szükséges szintaxis: egyszerűen gépeljünk be kulcsszavakat, és a Google alapbeállításként az AND bool-logikát értelmezi rajtuk.

21 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 21 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Google III Jellemző képességek Jellemző képességek – folyt.: •A logikai VAGY keresést is támogatja, ehhez az OR szót kell begépelni a kulcsszavaink közé. •Olyan találatokat próbál megadni, ahol magukban a forrás dokumentumokban minél közelebb találhatóak egymáshoz a megadott kulcsszavak. •Még finomabb kereséshez használhatjuk az idézőjelet, így fixáljuk a keresendő szavak sorrendjét, és csak olyan találatokat kapunk, ahol a kulcsszavak ebben a formában követik egymást. Használható továbbá a kötőjel (-), ez a bool-logika NOT kifejezését jelenti.

22 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 22 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Google IV Jellemző képességek Jellemző képességek – folyt.: •A keresőmotor nem nézi a szótöveket, pontosan arra a szóra keres rá, amit és ahogy begépeltünk •A találatoknál megjeleníti azt a szövegrészletet is a forrásdokumentumból, ahol a kulcsszavaink feltűnnek. •Számos különböző nyelven íródott honlap között is kereshetünk, illetve megadhatjuk azt is, milyen országban található oldalak között keressen (ezt a domain-név végződéséből állapítja meg). Tippeket és instrukciókat is a mi általunk választott nyelven jeleníti meg. •Megjelenít hivatkozásokat a keresésünkhöz kapcsolódó friss hírekhez is

23 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 23 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Google V Jellemző képességek Jellemző képességek – folyt.: Olyan információk után is alaposan keres a Web-en, mint például: •Fájlok hordozható dokumentum formátumban (pdf), Microsoft Word, Excel és Power Point, Rich Text Formátum és PostScript •Képek a haladóbb beállítású menüben, illetve a Google Image Search funkciójánál •Térképek a Yahoo! és a MapBlast oldalakról •Telefonkönyv tartalom (család- és utónév, irányítószám alapján, stb.) •Részvény árfolyam (az adott cég azonosítójának megadásával)

24 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 24 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Google VI Hátrányok: Új honlapok nem fognak megjelenni a keresési találatok között, mivel más honlapok üzemeltetőinek időre van szüksége, hogy hivatkozásokat állítsanak be erre az új oldalra – és így kitolódik az ideje annak is, hogy megjelenhessen a Google-n.

25 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 25 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Guidebeam I Guidebeam (http://guidebeam.com)http://guidebeam.com A Guidebeam a találatokat kategóriákba rendezi, amiket fogalmak illetve honlap típusok szerint képez. Ezzel az elrendezéssel mellőzhetjük azokat a kategóriákat, amik érdektelenek és olyat választhatunk, ami a keresésünkhöz a legjobban illik. E módszer sokkal hatékonyabb, mint egy hatalmas találati listán való keresgélés. Mikor használjuk a Guidebeam-et? Amikor egy kutatott téma iránt érdeklődve egy szervezett, csoportosított tartalmat szeretnénk kapni al-témákkal és dokumentum forrásokkal, kulcsszavakkal, honlap részletekkel, stb.

26 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 26 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Guidebeam II Jellemző képességek: •Kulcsszavakon alapuló kategóriákba rendezi a keresési találatokat •Kategóriákon belül kategóriák újabb csoportja található, amik szűkebb fogalomértelmezésen alapulnak •A leginkább részletező, utolsó szintű kategóriák közvetlenül a keresési találatokra mutatnak •A találatait más keresők indexéből szedi ahelyett, hogy saját web-böngésző robotokat és tartalomjegyzéket alkalmazna

27 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 27 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Értékelő és kereső szolgáltatások Guidebeam III Hátrányok: •Néha megváltozik a forrás, ahonnan a Guidebeam a találatait nyeri, legutóbb a Yahoo!-ét használta, majd a Google-ét. •A kategóriák nem mindig jól szervezettek •Néhány téma esetén a kategóriák száma nagyon sok – így megnehezíti a keresett dolgok megtalálását

28 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 28 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágens megoldások Mi az ágens általánosságban? I Mi is az az ágens? •Autonóm ágensek számítási rendszerek, amik egy komplex, dinamikus környezetben működnek, és ebben a környezetben érzékelnek és autonóm módon beavatkoznak, így próbálják meg elérni azon célokat, amikre tervezték őket (Maes 1995)

29 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 29 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágens megoldások Mi az ágens általánosságban? II. Az autonóm ágensek egy másik definíciója: •Az autonóm ágens egy rendszer, mely egy bizonyos környezetbe helyezve, érzékeli azt és hatással van rá, és az idő múlásával a jövőbeli döntéseket már saját tapasztalataira alapozva hozza meg.

30 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 30 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Intelligens szoftver ágensek •Az intelligens ágensek szoftver entitások, amik műveletek egy halmazát hajtják végre egy felhasználó vagy másik program érdekében bizonyos fokú függetlenség és autonómia mellett, és ezalatt figyelembe vesznek bizonyos ismereteket illetve értelmezik a felhasználó céljait vagy kívánságait. (IBM)

31 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 31 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Alkalmazásokban Számos felhasználási területen alkalmazták sikeresen az intelligens ágens megoldásokat, ebből néhány példa: •Adatgyűjtés és szűrés •Minta felismerés •Esemény értesítés •Adat megjelenítés •Tervezés és optimalizálás •Gyors válaszadás implementálás

32 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 32 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása E-Commerce területén Az E-commerce rendszerek multi-ágens rendszerek. Itt olyan ágensekre gondolhatunk, melyek alkalmazkodnak a vásárlói tulajdonságokhoz tartalom, információ-megjelenítés és kapcsolódó interakciós lehetőségek terén.

33 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 33 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Adatbányászat fontossága Az adatbányászattal jól előre jelezhető a vásárlói viselkedés, mely a korábbi viselkedési mintákra épül – mi valószínű, mit fognak az emberek vásárolni a korábbi tranzakciók alapján – ráadásul további demográfiai és egyéb információkat is megismerünk. De, a kritikusok szerint sosem lesz képes megjósolni, hogy valójában mit akarnak az emberek vásárolni.

34 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 34 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Az adatok – kész aranybánya A komolyabb ágensek – többek között – viselkedési analízist végeznek a felhasználókról. Minden interakciót elemeznek amit a felhasználó végez a honlapon. Ezek az adatok igazi kincsek és felhasználhatóak az online jelenlét értékének demonstrálására, vagy felhívhatják a figyelmet fontos változtatásokra, melyeket érdemes végrehajtani a honlap hatékonyságának növelésének érdekében.

35 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 35 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Előnyök I Miért használjunk felhasználói viselkedés követő és elemző alkalmazásokat? •Komoly betekintést nyújt a honlapunk használhatóságának jellemzőibe, hogyan használják a látogatók a navigációt, mi után keresnek, milyen sokáig időznek, és milyen könnyen találják meg a vásárlási oldalakat

36 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 36 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Előnyök II •Követhetjük az online hirdetések, termék- elhelyezések és más marketing-tevékenységek hatékonyságát •Felismeri a kereszt-eladási lehetőségeket azáltal, hogy elemzi az online viselkedési mintákat csoportokra lebontva, melyekbe hasonló érdeklődésű vásárlókat sorol be.

37 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 37 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Előnyök III •Növeli a vásárlási kedvet azáltal, hogy azonosítja a hezitáló látogatókat, például azokat akik választanak valamit a kosarukba, majd kiveszik – így az áruház üzemeltetője nagyobb figyelmet fordíthat a befolyásolásukra. •A vásárlói csoportok további finomítása lehetséges azáltal, hogy összeveti a látogató meglévő adatait annak a honlapon végzett tevékenységével.

38 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 38 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Mit csinálnak az ágensek? I Először is, az ágensnek testre kell szabnia a saját működését, úgy, hogy megtanulja minden felhasználó tulajdonságát. Az ágens ezt a személyiségépítést úgy tudja véghezvinni, hogy a felhasználó minden tevékenyégét figyeli. Amikor a felhasználó nézegeti a fellelhető termékeket az internetes áruházakban, közvetetten visszajelzéseket – és így fontos információt - ad a böngészése során. Az ágens következtetni tud a felhasználó tulajdonságaira ezekből a visszajelzésekből, és ezt a tudást felhasználva – megjósolva, hogy mi érdekli a látogatót – szerkeszti meg az általános tartalmat és a keresési találatokat.

39 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 39 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Mit csinálnak az ágensek? II Alkalmazkodó testre szabás azt jelenti, hogy a vásárlói asszisztensnek (ágensnek) képesnek kell lennie, hogy nyomonkövesse és rögzítse minden felhasználó dinamikus és szerteágazó vásárlási szokását. A rendszer előbbre tudja hozni a rangsorban azokat a termékeket illetve keresési találatokat, amik hasonlítanak azon termékekre, melyek a felhasználót korábban már érdekelték, valamint a rangsorban vagy felsorolásban hátrébb helyezi el a kevésbé kedvelt vagy elutasított termékeket.

40 E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities under the Leonardo da Vinci Programme 40 EE-AA-Element 3 Ver: 1.0 Intelligens ágensek alkalmazása Befejező kérdések Végül, nézzünk meg néhány kérdést •Automatikus tervezés: hogyan tudnak az ágensek automatikusan kitalálni egy cselekvéssorozatot ahhoz, hogy elérjenek bizonyos célokat egy felhasználónál? •Tanulás: Hogyan tudnak az ágensek a környezetükről és más ágensekről tanulni a célból, hogy növeljék a teljesítményüket és hatékonyabban működhessenek? •Következtetés: Hogyan kellene az ágenseknek következtetéseket levonni azokból az információkból, amiket a világról gyűjtenek? A fejlesztők válaszai ezekben a kérdésekben hosszú távú és jelentős sikerekkel járhat mind az információ-visszakeresés, erőforrás-menedzsment valamint az automatizált kereskedelmi rendszerek területén. A számítógép számára is értelmezhetővé válik és komoly együttműködés alakulhat ki az olyan erőforrások irányításában, vételében és eladásában, mint például az elektromos áram, telekommunikációs hálózati sávszélesség, műhold frekvenciák, raktárhelység és energia továbbítás nemzetközi hálózatokon.


Letölteni ppt "E-COMMERCE JOBS This project (Project number: HU/01/B/F/PP-136012) is carried out with the financial support of the Commssion of the European Communities."

Hasonló előadás


Google Hirdetések