Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Felmérés Egy nyitás előtt álló online áruház felmérést készít. Az Ön feladata lesz, hogy felmérje az elindításhoz szükséges minimális informatikai eszközigényt!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Felmérés Egy nyitás előtt álló online áruház felmérést készít. Az Ön feladata lesz, hogy felmérje az elindításhoz szükséges minimális informatikai eszközigényt!"— Előadás másolata:

1 Felmérés Egy nyitás előtt álló online áruház felmérést készít. Az Ön feladata lesz, hogy felmérje az elindításhoz szükséges minimális informatikai eszközigényt! Egy további igény, hogy a rendszer későbbi bővítési lehetőségeiről is készítsen tanulmányt! Több változatot is készíthet!

2 Elektronikus kereskedelem • Az elektronikus kereskedelem (e-commerce) egyik meghatározása: • Az üzleti tranzakcióknak minden olyan formája, melyek során a felek inkább elektronikus, mint fizikai úton, közvetlenül érintkeznek. Az Internetes kereskedelem egyik alapvető formája a Business-to-Consumer (B2C), amely a kereskedő és vásárló közötti kereskedelem. • E kereskedelmi forma leggyakoribb megvalósulása az online áruház.

3 Online áruház • Az online áruház (internetes áruház, web-áruház: web-shop, e-shop) az egy olyan weblap, ami termékeket vagy szolgáltatásokat értékesít. Általában online bevásárló kosár tartozik hozzá, amelybe virtuálisan pakoljuk bele a megvásárolni kívánt árut. Az internet gyors elterjedésével, az online kereskedelem nagyon előnyössé vált a kereskedők számára. A tradicionális bolttulajdonosok észrevették az új üzleti lehetőségeket az e-kereskedelemben és ez a web- áruházak elterjedéséhez vezetett.

4 Az online áruház jellemzői • A web-áruházaknak általában hasonló jellemzői vannak: •  Termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítenek • Lehetséges az is, hogy egy web-áruház az csak egy információs weboldal egy tradicionális kiskereskedelmi üzlet termékeiről vagy szolgáltatásairól, de általában az a jellemző, hogy a web-áruházban tényleges termék vagy szolgáltatás értékesítése folyik. •  Virtuális Bevásárló Kosár • A legtöbb web-áruháznak az a célja, hogy vásárlóik megvegyék a termékeiket. Ezekben az áruházakban általában található egy virtuális bevásárló kosár melybe a vásárlók összegyűjthetik a megvásárolni kívánt árut. Miután a vásárló a termékeket összegyűjtötte, a virtuális pénztárnál megadhatja fizetési adatait melynek segítségével a fizetési tranzakció létrejön. •  Piaci Szegmentálás • A legtöbb web-áruház az egy speciális piaci részesedést céloz meg a teljes piaci szegmensből, de természetesen vannak kivételek is, amelyek sikerét éppen az adta, hogy majdnem minden megtalálható rajta. •

5 Online adatbázis-rendszerek • Web-áruház kialakításához elengedhetetlen egy gyors működésű, nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas adatbázis. • Az online adatbázisoknak nyilván kell tartania a vevőket, az árukat, a készleteket, a tároló-helyeket, a megrendeléseket, a forgalmat, a szállításokat, a teljesítéseket, a fizetéseket. • Az online adatbázisban a raktárkészletet is nyilván kell tartani, hiszen ha egy termék fogyóban van akkor rendelni kell belőle a beszállítótól. Ha mégis elfogyott, akkor pedig, azt tudatni kell azt a vásárlóval. • Egy online web-áruházban találhatunk kategóriákat, amik megkönnyítik a keresést az egyes termékek között. Ezek a kategóriák akciógombok útján érhetők el. • Lehetőségünk van továbbá különféle rendezésekre is; ha például a legolcsóbb árut szeretnénk megvásárolni, akkor ár szerint növekvő sorrendbe kell rendezni az adatokat és a legelsőt kiválasztani.

6 Adatbázis-szerver és a web-szerver kapcsolata:

7 Internetes áruház adatállományai • Az Internetes áruházak a következő kereskedelmi, logisztikai és kiegészítő adatállományokból épülnek fel: •  Kereskedelmi adatállomány: •  Felhasználó adatállomány •  Megrendelők háttér adatállománya •  Megrendelések adatállomány •  Egyéb kereskedelmi adatállományok. •  Logisztikai adatállomány: •  Tároló-hely adatállomány •  Árukészlet adatállomány •  Járművek és anyagmozgató gépek adatállomány •  Egyéb logisztikai adatállományok. •  Kiegészítő adatállomány: •  Háttér-és egyéb információk adatállomány.

8 Felhasználói adatállomány: • A felhasználói adatállomány legfontosabb szerepe, hogy eldönthessük, a vásárló regisztrált felhasználó-e, és jogosult-e a vásárlásra. A felhasználói adatállomány kapcsolatban kell, hogy álljon a megrendelők „megbízhatósági” adatállományával, amelyben a korábban visszaélésekkel próbálkozók adati találhatóak. Ezenkívül a megrendelések adatállománnyal is közös kulccsal kell, hogy rendelkezzen, hiszen alapfeltétel a megrendelések teljesítéséhez, hogy kinek is kell kiszállítani a megrendelt árut.

9 Árukészlet adatállomány: • Az árukészlet adatállomány a tároló-helyek, és a járművek adatállományaival kell, hogy kapcsolatban legyen, így egyértelműen meghatározhatjuk a raktári, és szállítási anyagmozgatási feladatok járműigényét, ezenkívül a megrendelések adatállomány segítségével lehetővé válik a készletek aktualizálása.

10 Elektronikus kereskedelem vásárlási folyamatábrája és fontosabb adatállományainak kapcsolata:

11 Minimális eszközigény meghatározása • Mivel nincs megadva sem a bolt mérete, sem az induló árukészlet mérete, vagy bármely más paraméter, ezért a minimális felállással számolva, óránként 1-2000 kérés kiszolgálására alkalmas rendszert tervezek. • Nincs róla szó, hogy a számítógép hol lesz elhelyezve. Szerverparkban, vagy a cég saját szervertermében, irodájában. Feltételezve, hogy mindenből a legkisebb anyagi ráfordítással kell üzemszerűen működő rendszert alkotni, feltételezem, hogy az irodának is szüksége van internetes hozzáféréshez, ezért oda telepíteném a szervert is. Mindenképpen olyan netkapcsolatot választanék, aminek a feltöltési sebessége elég gyors, hogy az egy időben érkező kéréseket is kisebb döccenésekkel ki lehessen szolgálni. Egy 10 megabites garantált sávszélességű szimmetrikus előfizetést, és fix IP címet vennék. Ha ez nem lehetséges, akkor dinamikus IP, és dyndns szolgáltatást, de megvásárolt domain nevet. • Mivel alapvető követelmény a későbbi bővítés lehetősége, egy Intel I5-750-es processzor köré építenék rendszert, mert ez még pár évig biztos működőképes marad, és elegendő számítási teljesítménnyel bír a szerver, valamint az alkalmazások futtatásához. Az integrált videokártya elegendő, operatív memóriából 4GB lesz, háttértárból pedig 3 kedvező ár/érték arányú winchestert választanék, ezek közül egy tartalmazná a rendszert, a másik kettő pedig Raid mirrorba kötve az adatbázisokat. Szerver operációs rendszernek Ubuntu szervert, apache kiszolgálót, és üzleti célra is ingyenesen használható Postgresql adatbázis kezelőt. Ez a rendszer széles határok között egyszerűen konfigurálható, megbízható, biztonságos, és leginkább ingyenes megoldás. A karbantartást biztosítja az automatikus frissítés, az adatbiztonságot a raid rendszer, valamint az adatbázisok biztonsági mentése. A támadások ellen a jól konfigurált adatbázismotor és apache mellett ip-tables csomagszűrést alkalmaznék. Igény szerint samba segítségével fileserver, illetve CUPS alapú nyomtató, postfix alapú levelező szerver is kialakítható.

12 •Tesztelési, adatbeviteli, karbantartási célokra vásároltatnék egy második, irodai gépet, amin Ubuntu desktop kiadás, vagy igény szerint valami más rendszer futna. Ubuntu esetén elegendő 1-2Gb ram és valamilyen DualCore, Core2, vagy I3 alapú gép. Szintén alaplapi videokártyával. Ide egy nagyobb háttértárat választanék, hogy a szerverről érkező napi mentéseket hosszabb ideig lehessen tárolni rajta. Ezzel megvalósul a külön gépen végzett mentés és tárolás. •Elsődleges védelmi vonalként, valamint az internet megosztásának egyszerűsítése miatt egy márkás /Linksys/ routert választanék, aminek cserélhető, linux alapú rendszere van. Ezek alapból is nagyfokú biztonságot nyújtanak, de ha igény van rá, akkor a módosított firmware segítségével tovább fokozható a biztonságuk. Ezen felül lehetőséget nyújt az esetleges saját laptopok, PDA-k, mobilok hálózatra való csatlakoztatására is.

13 Információkezelés alapfogalmai, várható lekérdezések, adatmennyiségek meghatározása • oAz adatbázisok kialakításánál törekednék a nem szorosan összefüggő részek elszeparálására. Más helyen tartanám nyilván az árukészletet, a felhasználók adatait, az eddigi megrendeléseket. • oMivel nincs meghatározva sem a profil, sem az árukészlet, sem semmi más a bolt profiljával kapcsolatban, ezért árunként 2 képpel, 4-500KB, valamint 2-3000 byte információval számolok. Ha lesz vásárlói vélemény is, akkor az további 500- 1000KB adat lehet termékenként.

14 Adatbázis szolgáltatásai, lekérdezés gyorsítás •Webes alapra kell helyezni a megrendelést, az árukészletben való böngészést, ezért én az árukészlet nyilvántartását, az adatfelvitelt, és a többi járulékos dolgot is így használnám. Ehhez mindenképpen megfelelő, egymástól elkülönülő jogosultsági szinteket alakítanék ki, ami lehetővé teszi, hogy mindenki a feladatának megfelelő adatokkal tudjon csak dolgozni. A jelszóval, azonosítóval nem rendelkező „érdeklődő” megnézheti a termékeket, olvashat, összehasonlíthat termékeket, de nincs joga hozzászólást írni, vagy rendelni. Ehhez már regisztrált felhasználónak kell lennie. Ilyenkor titkosított formában tárolt jelszóval, címmel, telefonszámmal, email-címmel kell rendelkeznie, hogy a megrendelésekkel ne lehessen visszaélni. Az árukészlettel kapcsolatos változásokhoz dolgozói szint szükséges, az árak megváltoztatásához már menedzseri szint kell. Törölni senkinek nem lenne joga, a már nem érvényes adatokat külön megjelölném, hogy ne legyen zavaró a jelenlétük, és egy idő után áthelyezném archív táblákba. Ezzel megoldható, hogy minden változtatás visszakereshető legyen, ezzel csökkentve a visszaélések lehetőségét. Az adatbázisok rendszeres karbantartását adminisztrátori jogokkal lehetne csak elvégezni, illetve ilyen jogokkal futtatott scriptek csinálnák automatikusan. •Optimalizálás, a megfelelő mezők indexelésével, a gyakran lekért adatok memóriában való tárolásával, az operációs rendszer fájljainak, illetve a kiszolgáló alkalmazásoknak a memóriában való tárolásával, és a nem használt szolgáltatások letiltásával, a rendszer finomhangolásával képzelhető el. Ehhez különféle teljesítmény, adatbázis monitorozó programokat alkalmaznék /webalizer, munin/.

15 Adatbázis-műveletek, lekérdezések száma egy adott idő alatt •Óránként 1-2000 lekérdezés tenné ki az adatbázis- műveletek legnagyobb részét. Ezen kívül néhány regisztráció, megrendelés jellegű lekérdezés futna. A raktárkészlet változása, új áruk felvitele, módosító lekérdezések futtatása a forgalom szempontjából kieső időben akár feldolgozó scriptek segítségével is futtatható a másik /kis/ gépről. •A cég megrendeléseit, a beszállítók adatait, az eddigi forgalom nyilvántartását, az új megrendelések feladását naponta lefutó, jóváhagyást /menedzseri/ kérő alkalmazásokkal oldanám meg. Ezek e-mail vagy nyomtatott levelek formájában juthatnának el a beszállítókhoz, az eredeti megbeszélések szerint.

16 Számítógép eszközök, bővítés lehetőségei •A rendszeresen futtatott /de hiba, lassulás, kezdeti időszakok ideje alatt mindenképpen folyamatosan/ monitorozó programok adataiból kiindulva kiderülhet a hiba, vagy a szűk keresztmetszet. A bolt felfutása esetén is szükségessé válhat a fejlesztés. A szerver gép nagyobb háttértárolóval, több operatív memóriával való ellátása a gondosan kiválasztott kezdeti konfiguráció után csak pár perces kiesést eredményez a működésben. •Amennyiben szükség van a folyamatos rendelkezésre állásra, esetleg egy alternatív, kisebb sávszélességű kapcsolat veheti át a fő netelérés szerepét. Ilyenkor a képek küldése automatikusan tiltható, illetve kisebb méretű, vagy butított verzióra lehet átállni. •A kisegítő irodai gép funkcionalitásából fakadóan hosszabb szerelési munkálatok esetén sem jelent gondot. Esetleg ha több adminisztrátort kell alkalmazni, akkor lehet bővíteni a gépparkot további irodai munkaállomásokkal. Szükség esetén a router után switch is telepíthető. •Ha az adatforgalom tovább növekszik, lehetőség van a módosított router programmal terhelésmegosztás alkalmazására, ami azt jelenti, hogy egy másik erős szervergéppel közösen dolgozzon a jelenlegi, és az adatbázisokat is el lehet osztani a több gép között. Ha a felhasználókkal való kapcsolattartás tör előre, akkor be lehet állítani dedikált mail szervert, aminek megfelel valamelyik kiöregedő asztali konfiguráció is.


Letölteni ppt "Felmérés Egy nyitás előtt álló online áruház felmérést készít. Az Ön feladata lesz, hogy felmérje az elindításhoz szükséges minimális informatikai eszközigényt!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések