Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

készítette: Németh Ádám 2007

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "készítette: Németh Ádám 2007"— Előadás másolata:

1 készítette: Németh Ádám 2007
Intelligens Iroda készítette: Németh Ádám 2007

2 Az intelligencia fogalma
„Az intelligencia fogalma alatt általában az érvelés, tervezés, problémamegoldás, absztrakt gondolkodás, tanulás, valamint a gondolatok és nyelvek megértésének képességét értjük. Bár a szó hétköznapi értelmében bővebb jelentést is kaphat, a pszichológia nem tekinti azonosnak olyan sajátosságokkal, mint a kreativitás, személyiség, karakter vagy bölcsesség.” –wikipédia A szabad lexikon Az intelligencia, a nevéből fakadóan, azt jelenti, hogy programozható, önálló döntéshozásra képes.

3 Intelligens terek Az olyan tereket (szobákat, épületeket, hivatalokat) tekinthetjük intelligensnek, amelyekben elosztott és egymással kommunikáló érzékelők sokasága nem csak passzívan észleli a benne zajló eseményeket, hanem valamilyen szinten értelmezni is tudja azokat. Esetleg meg tudja tanulni a szokásos eseményeket, és meg tudja különböztetni a szokatlantól. Mindezt azért, hogy információ vagy fizikai segítség nyújtásával segítse a térben tartózkodó embereket, esetleg megvédje azokat a nem várt események okozta veszélyektől.

4 Intelligens terek 3 fő feladata
érzékelés kiértékelés beavatkozás (A legtöbb esetben helyesebb ezt tájékoztatásnak nevezni, mert azokban az esetekben, amikor nincs vészhelyzet, a végső döntést az embernek kell meghoznia.) A beavatkozó eszközök lehetnek passzívak (amelyek csak információt közölnek, pl. képernyők, kijelzők, nyilak vagy hangszóró segítségével) és aktívak (amelyek fizikailag is segítséget nyújtanak a térben tartózkodó embereknek, pl. Robotok vagy egyéb szolga eszközök segítségével).

5 Paradigmaváltás a robottechnikában
Az Intelligens terünket a „Mindenütt Jelenlévő Számítástechnikára” alapozzuk. Az ábra a számítástechnika harmadik paradigmájának megjelenését mutatja be a robottechnika területén. Korábban az egy robot-egy számítógép jegyében a roboton lévő saját intelligenciát próbálták növelni. A mindenütt jelenlévő számítástechnika korában a robot érzékelői és intelligenciája elosztható a térben. Az első paradigma a kötegelt feldolgozás volt, amikor egy számítógépet sok ember használt lyukkártyákkal sorban állva. Aztán jött a személyi számítógépek kora, vagyis egy ember, egy gép. Most jutottunk el oda, amikor a számítástechnikai eszközök mindent behálóznak, mindenütt jelen vannak és egy emberre minden pillanatban több számítástechnikai eszköz is jut, hisz ide tartoznak már a mobiltelefonok, PDA-ak, elektronikus naptárak stb.

6 Az Intelligens tér koncepciója
Legfontosabb alkotóeleme a DIND (Distributed Intelligent Network Device). Ezekhez érzékelők és beavatkozó eszközök csatlakoznak. A különböző int. érzékelő DIND eszközök önállóan és egymással együttműködve alkotják a teljes tér intelligenciáját. Minden DIND egységnek három alapfunkciója van: érzékelés, feldolgozás és kommunikáció más szintekkel. DIND - Distributed Intelligent Network Device, Elosztott Intelligenciájú Hálózati Eszköz Az Int. Térben mozgó minden int. egység int. érzékelőkkel rendelkezik. Ezeknek a mozgó int. egységeknek akkor is működniük kell, amikor a külső környezet megváltozik, ilyenkor a térben betöltött szerepüket önálló döntéssel meg  kell változtatniuk. Az érzékelőktől származó, sokszor redundáns (esetleg egymásnak ellentmondó) információkból lokális (DIND szintű) és az egész teret átfogó intelligens algoritmusokat felhasználva rekonstruáljuk a teret, vagyis egy olyan virtuális teret alkotunk, amely nem csak passzív elszenvedője a manipulációinknak, hanem az intelligens tér megpróbálja megérteni, hogy mi zajlik benne és esetleg a tér aktívan beavatkozik a benne lezajló eseményekbe.

7 DIND szolgáltatás hálózat együttműködés nyomkövetés
érzékelő és működtető DIND hálózat együttműködés nyomkövetés fizikai szolgáltatás támogatás TÉR EMBER ÁGENS (ROBOT) A mozgó egység mindig tudja a térben betöltött szerepét, és segíteni tudja a térben tartózkodó embert. Minden egyes mozgó egység egyidejűleg több csatornán keresztül kapja az érzékelők (kamerák, mikrofonok érzékelő kesztyűk) információit, továbbá a többi mozgó egység megerősítő információit is megkapja. Ezekből a sokszor redundáns (esetleg egymásnak ellentmondó) információkból a mozgó egységek egy virtuális térként rekonstruálják az őket körülvevő teret. Ezen túlmenően a mozgó egységek a térben tartózkodó emberekkel is közlik az általuk rekonstruált virtuális teret. A kijelzés attól válik intelligensé, hogy alkalmazkodni tud az őt használó egyén kívánalmaihoz. Így az intelligens térben az emberek és a mozgó egységek együtt tudnak működni.

8 Intelligens épületek Intelligensnek azokat az épületeket nevezzük, amelyek használják az integrált épületüzemeltetési alkalmazások összességét. Az ilyen rendszerek teljes körű integrált megoldást biztosítanak: Az intelligens rendszer természetesen többletköltségeket is jelent a beruházó számára, hiszen komoly informatikai megoldások, speciális műszaki berendezések, jelzőrendszerek biztosítják a hátteret, melyek beszerzési költsége magasabb mint az általános készülékeké, azonban hosszú távon számos költségcsökkentő tényező indokolja alkalmazásukat. a műszaki folyamatok,eljárások automatizálása, pénzügyi, személyi adatok nyilvántartása, illetve a környezet felügyelet terén.

9 Épületüzemeltetési alkalmazások
Szellőzés és klímatechnika Áramellátás Világítástechnika Árnyékolástechnika Biztonságtechnika (CCTV rendszer) Életvédelmi és tűzjelző rendszerek

10 Szellőzés és klímatechnika
A rendszer ktg. csökkentő szerepét a programozhatóság indokolja. Így például a rendszer automatikusan kikapcsolja a fűtést este, illetve hétvégén majd egy órával a munkakezdés előtt visszakapcsolja azt. A hőmérsékletet egy előre programozható szinten tartja és nem üzemelteti feleslegesen a klímarendszert. Figyelembe veszi a nap erejét és irányát és a ház különböző oldalain más-más erősséggel üzemelteti a klímát.

11 Áramellátás Természetesen a rendszer használatával az áram mennyiségét is pontosabban ki lehet számolni, így az áramszolgáltatótól előre vásárolt kWh ára alacsonyabb, ráadásul jóval hatékonyabb annak felhasználása, a tervezéssel elkerülhetők a büntetéssel sújtott túlfogyasztások.

12 Világítástechnika A világítás szabályozásának egyik kulcskérdése a munkahely-orientált világítás, melynek nem csak egészségügyi szempontból, hanem vezérelhetőség, átalakíthatóság szempontjából is rengeteg előnye van. Az adaptív világításszabályozással egyes esetekben akár 75% világítási energia takarítható meg!

13 Árnyékolástechnika Az árnyékolástechnikának direkt hatása van költségcsökkentésre, hiszen a külső aktív árnyékolók, melyek követik a napsugarak dőlésszögét, már az épületen kívül elnyelik a nap erősségét, csökkentik a hűtés költségét. Az árnyékolástechnika rengeteget fejlődött az utóbbi időben. Egyre több cég foglalkozik ezzel. Pl Győrben a Princ Redőny, Solartex kft., MARATON kft

14 Biztonságtechnika A belépési jogosultságok egy kártyával minden területre meghatározhatók, de akár a parkolás fizetése, vagy a vállalati étteremben történő vásárlás is megoldható velük. CCTV rendszernek a kialakításánál, beállítható akár a rendszámfelismerő rendszer, amivel csökkenthető az üzemeltetési személyzet. CCTV (closed-circuit television system) magyarul zárt láncú televíziós megfigyelés. Egy CCTV rendszer lényegében néhány kamerából áll, amelyek a megfigyelni kívánt területekre vannak irányítva,  a látottakat képrögzítők segítségével rögzítik, illetve a központi felügyeleti pontra továbbítják, ahol a képek monitorokon jeleníthetők meg. Az ideális CCTV rendszernek kiváló minőségű képet kell biztosítania nappali fénynél és sötétben is; rugalmas és egyszerű használhatóságot kell biztosítania. Nagyon jó minőségű képeket kell szolgáltatnia, hogy rögzíteni lehessen a bizonyítékként szolgáló jeleneteket.

15 Életvédelmi és tűzjelző rendszerek
A rendszer használatával pontosan lokalizálható a füst, tűz illetve betörés helye és ennek hatására programsorozatok indulnak el: szellőzők kinyitása, menekülési útvonalak megnyitása, kivilágítása, liftek leállítása, ajtók kinyitása, sprinklerek beindítása.

16 Egyéb területek Az előbbieken kívül szinte minden területen folyamatos a fejlesztés: reflex üveget, klímaterelőt, érintőképernyő által vezérelt rendszert, hőszivattyút, mely 100 méter mélyen a földben a 14 fokos talajvizet használ a hűtésre, fűtésre és számos egyéb technikai újdonságot használnak fel az irodaházak, épületek, hogy költségeiket csökkentsék.

17 Miért éri meg az integrált rendszer?
Az integrált rendszer beruházási költsége általában 25-30%-kal magasabb mint a hagyományos rendszeré, viszont akár 15%-kal is csökkentheti az üzemeltetési költséget és a beruházás akár 5-10 év alatt is megtérülhet a rendszer komplexitásától függően, mely bérleti időszaknak hosszú, de ingatlan-üzemeltetésénél relatív rövid időnek számít.

18 Intelligens épületek hazánkban
Festo irodaház Duna Tower irodaház DÉMÁSZ telephelyek Roosevelt Irodaház Kinnarps House Audi (KNX/EIB) 1. Festo irodaház Magyarországon az első irodaházak között volt, amelyek teljes integrált rendszert használtak, az irodaház egyébként az árnyékolástechnika terén is áttörést jelentett a magyar piacon. Az épület-felügyeleti rendszer az épület-automatikán, a tűzjelzőn, a behatolásjelzőn, a beléptető rendszeren és a CCTV-n kívül LON kommunikáción alapuló jelzőrendszert épített az irodaházba, mely a nap erején kívül figyeli a nap szögét, az esőt, illetve a szél erejét, ezeket az adatokat a rendszer feldolgozza így többek között optimalizálja a klíma erősségét. 2. Duna Tower irodaház esetében az integrált füst és tűzjelző rendszer infrás megfigyelőrendszerrel párosul, melyet kiegészít a mélygarázsban elhelyezett szénmonoxid-jelző berendezés. A kiépített aktív hűtőgerendás klímarendszer a víz tömegáramlásával befolyásolja a hőmérsékletet. A hűtőrendszer költségcsökkentése érdekében olyan speciális üveghomlokzatot választottak, amely színe és G (naptényező) értéke magasabb az átlagosnál, ezáltal elnyeli a hőt és csökkenti a hűtési költséget. 3. A Synergon a DÉMÁSZ részére az intelligens épületen túlmenő, úgynevezett intelligens telephelyet alakított ki. A kialakítás keretében központosították és IP kamerák kiépítésével fejlesztették a meglévő megfigyelő rendszert. Az IP alapú kamerarendszer kiépítésével a költségcsökkenés a biztonság növelésével párosult, hiszen a kamerákat mozgásérzékelőkkel is ellátták. 4. A Roosevelt irodaháznál a Johson Controls teljes felügyeleti és üzemeltetési rendszert épített ki. A füstérzékelő rendszeren kívül speciális jelzőrendszer is kialakításra került, mely optimalizálja a hűtést-fűtést, viszont az egyéni igények kielégítését egy fali konzol is segíti, mely segítségével a fényerősségen, hűtésen és fűtésen kívül a külső árnyékolókat is felül lehet írni igény esetén. A német beruházó cég a prémium kategóriás kialakításával magas minőségű szolgáltatásokat biztosít bérlői részére. 5. Ha intelligens irodaházakról beszélünk a Kinnarps irodaházat nem lehet kihagyni a listáról, hiszen itt is mindaz megvalósult, amely a fent említett épületekben, beleértve az automatikus fény- és árnyékolás-szabályozást, a tűzjelző rendszert.

19 Egy kis villanytan  (KNX/EIB bemutatása)

20 Konnex-EIB nagy bonyolultságú feladatok megoldására alkalmas
biztonságosan kiszolgál egy nagyobb épületet is számítógép nélkül üzemel nem igényel specialistákat üzemeltetéséhez és tervezéséhez könnyen beszerezhető bekerülési ára piacképes üzemben tartására megfelelő számú és képzettségű vállalkozó áll rendelkezésre nem törekszik monopóliumra, nem zárja ki a piaci versenyt, szabadságot és biztonságot teremt az alkalmazónak a gyártók közötti választás lehetőségével Több mint egy évtizeddel ezelőtt néhány európai villamos gyártó létrehozott egy közös gyártói szabványt. A fejlesztés e közös szabvány alapján, így több cégnél folyhatott egyszerre. A cél egy olyan rendszer kialakítása volt, amely a fenti követelményeket teljesíti. A célt sikerült elérni EIB Épületautomatizálási Rendszer néven, amelynek keretében több mint 110 gyártó fejleszt részben hasonló, részben egyedi funkciókra alkalmas elemeket. Az EIB az Európai Installációs Busz név rövidítése. Ez a ma létező egyetlen szabványosított épületautomatizálási rendszer. ISO/IEC 14543 Ma Nyugat-Európa jelentős részén az új épületek százaléka EIB rendszerrel készül, és hazánkban is 100 feletti a megvalósított, évek óta kiválóan működő rendszerek száma.

21 KNX/EIB - műszaki háttér
A KNX/EIB rendszer, nevéből következtethetően is egy buszrendszert használ kommunikációra. Az információkat a teljes épületben egy elvileg egyetlen érpárból álló 24/29 V egyenáramú soros buszvezeték közvetíti az elemek között. A buszvezeték nagyobb épületeknél strukturálható, így tartományok, vonalak alakíthatók ki, amelyek a többi épületrészből csak a kívánt adatokat kapják meg, illetve oda csak az igényelt információkat adják. A busz működéséhez szükség van vonalanként egy tápegységre, és összetett rendszernél csatolóelemekre. A buszvezeték egy árnyékolt, 4 darab páronként sodrott, 0,6 mm átmérőjű tömör vezetős rézkábel, amelyen digitális táviratok közlekednek. E jelek fizikailag két ellentétes előjelű féljellel modulálják az alapfeszültség szintjét, így e szimmetrikus jel nem érzékeny a feszültségszintek változására, a külső zavaró hatásokra. A buszvezeték vonalának struktúrája tetszőleges, csak a galvanikus kapcsolat lényeges.

22 KNX/EIB - érzékelők Az épület számára lényeges eseményeket érzékelők közvetítik a buszra. A rendszer érzékelőelemei önálló intelligenciával rendelkező elemek, amelyek az információ feldolgozása után szabványos táviratokat küldenek az előírt paraméterek szerint.

23 KNX/EIB - beavatkozók A végrehajtó elemek, azaz az aktorok az események által vezérelten elvégzik a tényleges beavatkozásokat. Ezek legtöbbször relék, amelyeket motorok vagy világítás kapcsolására használunk. Az aktorok, ugyanúgy, mint a szenzorok, intelligens elemek, amelyek a buszról érkező információkban rejlő feladatokat feldolgozás után előírt program szerint hajtják végre.

24 KNX/EIB – működési mód A rendszer eseményvezérelt.
Ez azt jelenti, hogy az elemek állandó készenlétben állnak, de nincs információáramlás a buszon, ha nem történt esemény. Mivel az esemény észlelésével megbízott elem önmagán belül végzi a külvilág vizsgálatát, a busz, mint közvetítő közeg, nincs terhelve fölösleges információkkal. Ha például egy szobatermosztát feladata a kívánt 23°C-os hőmérséklettől való 0,5°C-nál nagyobb eltérés jelzése, akkor az eseményt a jelzett tartományból való kilépés jelenti, és a termosztát csak a hőmérséklet átlépése után egyszer, vagy a kívánt gyakorisággal többször küld információt erről az eseményről.

25 KNX/EIB – egyéb jellemzők
Közvetlenül maximálisan kb darab elem kapcsolódhat, a buszvezeték hossza egyik elemtől a másikig több száz méter lehet, valamennyi elem EEPROM-ban őrzi a működésére vonatkozó programot, az egyes elemek alkalmazói programjait a gyártó szintén szabványos formában készíti el, és több nyelvre lefordítva biztosítja, az elemek rövidzárra nem érzékenyek. Ha valamely elem meghibásodik, a busz többi része tökéletesen üzemben marad. Abban az esetben, ha a buszon rövidzár lép fel, a kommunikáció a galvanikusan egységes részen természetesen lehetetlenné válik, ezért nagyobb objektumok esetén célszerű a buszt több vonalra vagy akár tartományra bontani, amelyek csak információs kapcsolatban vannak egymással, galvanikusan függetlenek. Galvanikusan független = fémesen nem összekötött

26 KNX/EIB – költségek… A kényelmet, luxust és egyben biztonságot, rugalmasságot, távvezérlést és energiatakarékosságot szolgáló rendszer nem olcsó, de ezer forint/m2 árból olyan szinten kiépíthető, hogy 10 év körüli megtérülési idővel a rendszer megszolgálja a befektetést. A rendszer szigetszerű megoldásokra nem javasolható, mert ott nem gazdaságos, de feladat kombinált összekapcsolása esetén már árban és tudásban is maga mögé utasítja legtöbb „versenytársát”.

27 KNX/EIB – összefoglalás
A modern, környezetbarát, alacsony üzemeltetési költségű építés összefonódik az épületautomatizálási rendszerekkel, és azon belül is a most bemutatott rendszerrel. Minden piaci szereplő számára érdemes a kezdetektől, tudatosan ezzel a technikával és szemlélettel számolni, mert mindenki számára hasznot biztosít, s kiemeli, kényelmessé, biztonságossá, olcsóvá, eladhatóvá teszi épületeinket.

28 A jövő irodája

29 „Technológia Trend Elemzés”
A fenti címet kapta a Roland Berger tanácsadócég és a Siemens közös 2005-ös tanulmánya, mely az információs és kommunikációs technológia területén térképezte fel a globális trendeket. Eszerint már a közeljövőben megjelennek a virtuális emberek, elterjed a holografikus megbeszélés, a tekintettel vagy gondolattal vezérelhető számítógép, a digitális titkárság és a grid-technológia. Roland Berger Strategy Consultants vállalatot 1967-ben alapították és a világ meghatározó stratégiai tanácsadója. 22 országban 32 irodával működik valamennyi jelentős nemzetközi piacon ban a vállalat 530 millió eurós forgalmat ért el 1685 alkalmazott munkájával. A Roland Berger Strategy Consultants egy 160 partner tulajdonában lévő független vállalat. Budapesten 1996 óta működtet irodát.

30 Roland Berger-Siemens tanulmány
"A vállalatok a költségek csökkentése, a profit és az értékesítés növelése, a vevői hűség fokozása mellett a gyorsabb piacra lépés, szállítási hatékonyság célkitűzésével érhetik el, hogy az egyre gyorsabban változó fogyasztói, piaci igényeknek megfeleljenek. Éppen ezért komoly versenyelőnyt jelent a vállalatok számára a technológiai trendek időben történő azonosítása.„ - Schannen Frigyes, a Roland Berger tanácsadója.

31 Roland Berger-Siemens tanulmány
A tanulmány szerint az információs és kommunikációs technológia területén négy fő trend, irányvonal azonosítható, amelyek gyors ütemű fejlesztése garantált versenyelőnyhöz juttatja az adott vállalatot: A valós idejű kommunikáció fejlődése (Real Time Communication) Az ember-gép kapcsolat minőségi forradalma Beágyazott, intelligens eszközök elterjedése Hálózati alkalmazások egyre hatékonyabb, szélesebb körű alkalmazása

32 1. Real Time Communication
Ez azonnali kommunikációt jelent, mely különböző rendszerek összekapcsolásával mindig a legfrissebb, aktuális információk elérését teszi lehetővé, tértől, időtől függetlenül. Az integráció mértékének fokozása együtt jár a termelékenységi lehetőségek fejlődésével. Az integráció legmagasabb fokát a beszállítók, alvállalkozók, stratégiai partnerek bekapcsolása jelenti a belső vállalaton belül már létrehozott valós idejű kommunikációs rendszerbe, amelyben minden résztvevő csak a számára valóban szükséges, releváns információkhoz férhet hozzá. A rendkívüli esetekben is alkalmazható valós idejű kommunikációban további fejlesztések csak mesterséges intelligencián alapuló alkalmazások felhasználásával lehetségesek. Egy német telekommunikációs cég esetében a panaszkezelési folyamatok hatékonyságát jelentősen növelte a valós idejű kommunikáció bevezetése. A fogyasztók által észlelt szolgáltatás minősége 5 százalékkal, az egy hívással elintézett panaszok aránya 80 százalékra nőtt, az átlagos hívásidő 4 percre csökkent, így a panaszkezelési részlegnél több mint 25 százalékos költségcsökkentést eredményezett.

33 2. Ember-gép kapcsolat minőségi fejlesztése
A jövő ember-gép interakciói a közvetett csatornákra is (tekintetkövetés, agy, gondolat, érintés) kiterjednek majd, az eddig önálló döntéshozatalra kifejlesztett szoftver ágensek pedig nemcsak a változások rögzítésére és az ezekre történő reagálásokra lesznek képesek, hanem változtatások kezdeményezésére is. A tanulmány itt arra hívja fel a vállalatvezetők figyelmét, hogy fontos felmérni a bevezetés előtt a rendszer skálázhatóságát. A fokozatos bevezetés során a rendszert illeszteni kell a vállalati környezethez, a felhasználók igényeihez, akiket ki is kell képezni annak használatára.

34 3. Beágyazott, intelligens eszközök elterjedése
Az intelligens eszközök ellenőrző funkciót látnak el, s képesek kommunikálni mind a felhasználókkal, mind más intelligens eszközökkel. Ezeknek az eszközöknek a továbbfejlődése főként az automatizáció területén várható. Az ipari területen pedig az egyetemesen reagáló logisztikai folyamatok és decentralizált automatizálási megoldások elterjedése várható. Egy jelentős nemzetközi csomagküldő szolgálat teljes logisztikai láncát tette valós időben követhetővé a beágyazott technológia alkalmazásával, amelynek eredményeként képessé vált az eltévedt, félre kézbesített küldemények azonnali felismerésére, s azok megfelelő helyre történő navigálására. Az ügyfelek számára pedig igazi értékteremtő szolgáltatásként lehetővé vált, hogy a küldemények helyzetét figyelemmel tudja követni interneten keresztül.

35 4. Hálózati alkalmazások egyre hatékonyabb, szélesebb körű alkalmazása
A hálózati megoldások alkalmazása a számítógépek kapacitásának együttes felhasználását (grid) jelenti, ami elősegíti az informatikai erőforrások kihasználását. 3 fő előnye miatt alkalmazzák ezt a módszert: gyorsabb, rugalmasabb feladatkezelést tesz lehetővé, nagyobb tárhely-kapacitása van és a különálló rendszerek összekapcsolásával egységes, jól együttműködő rendszer jön létre. „Ezen a területen kulcskérdés az adatbiztonság. De ezen felül azt is meg kell vizsgálnia a vállalatoknak, hogy a rácsrendszer alkalmazások illetve más fejlesztések kívánnak-e új, nagy költségű informatikai beruházásokat” – figyelmeztetett Schannen Frigyes, a Roland Berger tanácsadója.

36                    

37 Mit értünk a számítástechnika 3. paradigmáján?
A mindenütt jelenlévő számítástechnikát. Napjainkban jutottunk el oda, amikor a számítástechnikai eszközök mindent behálóznak, mindenütt jelen vannak és egy emberre minden pillanatban több számítástechnikai eszköz is jut, hisz ide tartoznak már a mobiltelefonok, PDA-ak, elektronikus naptárak stb.

38 Melyik állítás nem igaz az alábbiak közül a KNX/EIB rendszerre?
Közvetlenül maximálisan kb darab elem kapcsolódhat, A buszvezeték hossza egyik elemtől a másikig több száz méter lehet. Az elemek rövidzárra érzékenyek. Az egyes elemek alkalmazói programjait a gyártó szintén szabványos formában készíti el, és több nyelvre lefordítva biztosítja. Valamennyi elem EEPROM-ban őrzi a működésére vonatkozó programot.

39 Felhasznált irodalom


Letölteni ppt "készítette: Németh Ádám 2007"

Hasonló előadás


Google Hirdetések