Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Schwartz Márta Eü. Szervező -2. évfolyam

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Schwartz Márta Eü. Szervező -2. évfolyam"— Előadás másolata:

1 Készítette: Schwartz Márta Eü. Szervező -2. évfolyam
Hévíz Készítette: Schwartz Márta Eü. Szervező -2. évfolyam

2 Hévíz története A fürdő létrehozásában/kialakulásában fontos szerepet játszottak a Festeticsek, akiknek a birtokába a 18. század közepén került a forrás és környéke. A fürdőélet felvirágozása legfőképpen gróf Festetics (I.) Györgynek köszönhető, aki céltudatosan építette ki a fürdőtelepet. Halála évtizedekre visszavetette Hévíz fejlődését is.

3 Hévíz, a közkedvelt fürdőváros Zala megyében található, a Balaton északi partján. A legközelebbi nagyváros, a gyönyörű kastélyáról híres Keszthely 6 kilométerre található. A közelben felkereshető: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Badacsonyi borvidék, Kehidakustány.

4 A tó és az azt övező véderdők egymásra hatásának következtében sajátos, helyi mikroklíma alakult ki. Az erdők felfogják a szeleket, a tó és környezete gyakorta párába burkolózik. A szüntelenül párolgó víz tisztítja a levegőt, így a fürdőzők számára por-és allergénszegény környezetben való pihenést tesz lehetővé. Általában elmondható, hogy a területet szubmediterrán klíma-hatás éri, mely május végi és októberi csapadékmaximumban jelentkezik. Jellemző az aránylag enyhe tél, és a nem túl meleg nyár.

5 A Hévízi gyógytó 60,5 hektáros természetvédelmi területen fekszik, melyből 4,44 hektár a tó felszíne. 38 méter mélységű hatalmas forrástölcsér táplálja a tavat. Az 1975-ben felfedezett, nagyméretű forrásbarlangban több hideg- és meleg vizes forrás karsztvize keveredik össze egymással. A hévízi tó geológiai ritkaság, mivel ellentétben a világ többi meleg vizes tavával, melyek általában vulkanikus eredetű agyag- vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi tőzegmedrű forrástó.

6  A gyógyvíz kénes, enyhén radioaktív, kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos víz.
A tó felszinén a víz hőmérséklete a leghidegebb napokon is ritkán süllyed 28 fok alá, s így a fűthető, üvegtetős tavi fürdőházból kiúszó betegek télen is a tóban fürödhetnek. A hévizi tó nem állóviz! Vize három és fél nap alatt teljesen kicserélődik. A tó középhőmérséklete fok között ingadozik.

7 A tó vizének összetétele:
   alkotórészek mg/l Nátrium 30,59 Ammónium 0,20 Kalcium 77,90 Magnézium 35,41 Klorid 24,00 Bromid 0,05 Jodid 0,01 Fluorid 0,95 Szulfát 77,96 Hidrogén karbonát 353,80 Szulfid 0,36 Metakovasav 19,76 Szabadszénsav 39,99 Oldott Oxigén 2,00

8 Hévízi iszap A Hévízi-tó medrét vastagon borító radioaktív iszap a maga nemében egyedülálló gyógyhatású. A hévízi gyógyiszap tartalmaz szerves és szervetlen anyagokat is, a benne lévő rádium sók és kénvegyületek különleges értéket képviselnek a gyógyászatban. A hévízi iszap gyógyhatásai méregteleníti a bőrt és a szervezetet fokozza a vérkeringést pótolja a hiányzó ásványi anyagokat a bőrt regenerálja, feszesebbé teszi Izomlazító Ízületi regeneráló gyulladáscsökkentő Az iszapot közvetlenül a bőrre, felmelegítve pakoljuk, ami igen hatékony krónikus reumatikus panaszok, egyes nőgyógyászati megbetegedések és egyes bőrbetegségek esetén. Csak orvosi vizsgálatot követően, az orvos utasítására alkalmazható.

9 A Tó élővilága: A tó élővilága a víz hőmérsékletéből és sajátos összetételéből adódóan egyedi, néhány növényfaj csak itt lelhető fel Magyarországon, sőt Európában. A tó legszebb növénye a tündérrózsa, mely Hévíz szimbóluma lett, s bekerült a város címerébe és zászlajába. A szigorúan védett növények virágzása már nyár elején elkezdődik, s egészen november végéig tart. A tündérrózsa levelei a tó párolgását fékezik, a fenéken szertekúszó indák pedig a rádiumos gyógyiszapot védik.

10 Gyógyhatás/javallatok
Reumatikus mozgásszervi megbetegedések Csontritkulás, degeneratív (kopásos) gerinc-/ízületi megbetegedések Gyulladásos ízületi betegségek idült szakaszában Sérülések és mozgásszervi műtétek utókezelésére Ízületi operációk elő- és utókezelése Nőgyógyászati betegségek Ellenjavallatok Gyerekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott! Minden akut és krónikus fertőző betegség Minden akut gyulladásos megbetegedés Tüdőasztma, gyakori rohamok esetén Szívelégtelenség, keringési zavarok Magas vérnyomás Daganatok Terhesség

11 Héviz Ivókúra bél- és gyomorproblémák Vesebántalmak
bélműködés és gyomorsav-képződés fokozására, idült bélgyulladás, székrekedés vagy aranyér esetén. segíti a légúti hurutok gyógyulását. Radon tartalmának köszönhetően fájdalomcsillapításra is alkalmas. Idült szájnyálkahártya-gyulladás esetén öblögetésre is jó eredménnyel alkalmazható.

12 Terápiás eljárások súlyfürdő víz alatti vízsugármasszázs (tangentor)
elektroterápiás kezelések gyógytorna, gyógy masszázs, stb. A Hévíz Tófürdő szolgáltatásai közé tartozik a hagyományos értelemben vett kórházi ellátás is. A reumatológus szakorvosi ellátás mellett számos szakrendelés helyben igénybe vehető, így: belgyógyászat, neurológia, ortopédia, sebészet, urológia és fogorvos.

13 Fogászati turizmus Hévizen
A jó hírű és olcsó magyar fogászati szolgáltatások részben a közeli sármelléki reptérnek köszönhetően - sok angol és német ügyfelet csalnak a térségbe. Forgalomnövekedés várható azoknak az ambuláns szolgáltatásoknak a piacán, ahol a szolgáltatás nálunk olcsó, és az igénybevételéhez egyéb turisztikai szolgáltatások is kapcsolhatók. Tipikusan ilyen a fogászati turizmus és a gyógyfürdő szolgáltatás ! Jellemzően Ausztriából, Németországból, Franciaországból, Nagy Britanniából és Olaszországból áradnak hozzánk az egészségturisták, de egyre több az orosz turista is!

14 Kulturális és szórakozási lehetőségek
Egregyi borospincék A város központjától egy kellemes 25 perces sétával érhetnek ki a borospincékhez. Esténként megtelnek a szőlősorok között épült borozók és éttermek. A fürdőzés során kifáradt vendégek itt feltöltődhetnek egy kellemes vacsorával, vagy borkóstolóval, akár élőzene kísérete mellet. Hévízi Termelői Piac A régi idők hangulatát idézve kedden, csütörtökön és szombaton a hévízi nagyparkoló mögötti terület árusokkal telik meg. Méztermelők, savanyúság- és gyümölcslé készítők, sajt- és zöldségárusok termékeivel találkozhat az ide látogató. A friss kenyeret, kolbászokat, a házilag készített süteményeket és tehéntejet akár meg is kóstolhatjuk vásárlás előtt. A finom áruk mellett mesteremberek árulják portékáikat, helyben vásárolhatunk cserépedényeket, kosarakat vagy akár kézi készítésű szappanokat. Kerékpártúrák Hévíz és környéke sokféle lehetőséget biztosít  kerékpározásra, bővelkedik kiépített kerékpáros utakkal, valamint kijelölt túraútvonalakkal. Hévízen számos lehetőség van a kerékpárbérlésre, egyes szálláshelyek, vagy utazási irodák is kínálják ezt a lehetőséget vendégeik részére.

15 Nevezetességek, látnivalók:
Schulhof sétány és a Sétáló utca A héttornyú Szentlélek római katolikus templomot Református-Evangélikus Templom Egregyi Jézus szíve Templom Városháza és a Városháza előtti tér, Nymphae című díszkút Hévíz város Pantheonja Szent András a kereszten

16 Nagy és színvonalas szálláshely-kapacitás
Szálloda: 21 db Üdülőház: 2 db Panzió: 7 db Kemping: 1 db (600 férőhely)

17 Megközelíthetőség: Közúton
Közúton Budapest felől az M7-es autópályán majd Keszthelyen át juthatunk Hévízre. Sopron felől pedig a 84-es számú főúton haladva. Vonattal Hévízre nem jár vonat. A legközelebbi vasútállomás Keszthelyen van, és onnan menetrend szerinti busszal vagy taxival juthatunk a városba. Busszal Menetrendszerinti buszok közlekednek az ország nagyobb városaiból Hévíz érintésével. De elérhetők nemzetközi buszjáratok is. Repülőgéppel A Sármelléken lévő Hévíz-Balaton Airpot fogad rendszeresen charter járatokat. Sármellékről szintén transzferrel legegyszerűbb megközelíteni a várost.

18 Forráslista: Dr. Bender Tamás: Gyógyfürdőzés
Dr. Fröhlich Lóránt: Gyógyfürdőkről fürdőzőknek Lipták Gábor: Héviz Vági József: Gyógyfürdők

19 Köszönöm a figyelmet! Kellemes fürdőzést kívánok mindenkinek!
Készítette: Schwartz Márta Eü. Szervező -2. évf.


Letölteni ppt "Készítette: Schwartz Márta Eü. Szervező -2. évfolyam"

Hasonló előadás


Google Hirdetések