Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
Kettős erjesztés: az emberiség jóbarátja
Dr Jason A Hawrelak PhD(SCU), BNat(Hons)
2
Az ember emésztőrendszere (GIT)
A második legnagyobb csatlakozási felület a külvilág és az ember belső környezete között Egy 9 méter hosszú „csövet” képez a szájnyílástól a végbélnyílásig Az ember élete során több mint 60 tonna élelmiszer jut keresztül a tápcsatornán A felszíne 250 – 400 m2 között változik
3
Az emberi emésztőrendszer
4
Mi az emésztőrendszer bélflórája?
Azok a mikroorganizmusok, melyek az emésztőrendszerünkben élnek Mintegy fajból áll Elsősorban baktériumok
5
Az emberi emésztőrendszer bélflórája
Az emberi emésztőrendszer bélflórája 1014 db életképes mikroorganizmust tartalmaz Ez a szám az ember összes sejtszámának 10-szerese! Kölcsönös előnyökön alapuló szimbiózisban van az emberrel
6
Az emberi emésztőrendszer bélflórája
Egy újabb emberi szervként is tekinthetünk rá Ez a „mikroorganizmus” szerv mintegy 1-1,5 kg-ot nyom Az itt lejátszódó biokémiai reakciók száma verseng a májban lejátszódó biokémiai reakciók számával
7
The Human GIT Microflora
Gyomor és patkóbél The Human GIT Microflora laktobacillusok Streptococcusok élesztőgombák Éhbél és csipőbél laktobacillusok bakteroidák enterobaktériumok bifidobaktériumok Streptococcusok fusobaktériumok vastagbél bakteroidák Clostridia pszeudomonák bifidobaktériumok Veillonella élesztőgombák Streptococcusok laktobacillusok fusobaktériumok Proteus enterobaktériumok Staphylococcusok
8
Az emésztőrendszer bélflórájának funkciói
A bélflóra sok fontos szerepet tölt be a szervezetben: Kiegyensúlyozza az immunrendszert Erősíti a veleszületett immunitást Gyengíti a szerzett immunitást (pl. allergiák) Javítja az emésztőszervi motilitást gyomor, vékony- és vastagbél Emésztés és tápanyag-felszívódás Energiatermelés a vastagbélben (a napi energiaigény kb. 10 %-a) Jobb tápanyag-felszívódás (kalcium & magnézium) Kórokozók gátlása Pl. Candida, Salmonella, Shigella, Clostridia
9
Az emésztőrendszer bélflórájának funkciói
A bélflóra sok fontos szerepet tölt be a szervezetben: A növényi eredetű vegyületek, gyógynövény összetevők és gyógyszervegyületek anyagcseréje phytoestrogének, lignánok, flavonoidok Szója ételek, fűz, articsóka, ginzeng, szennabokor, lenmagok Rövid szénláncú zsírsavak termelése A vékony- és vastagbélre kifejtett gyógyító hatás Jobb bélfunkció Védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben Vitaminok szintézise (B csoport és K)
10
Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét
Kerülje az antibiotikumok használatát Csak akkor használja, ha valóban szükséges
11
Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét
Tartsa ellenőrzés alatt az stresszt jóga, tai chi Meditáció Környezet/munkahelyváltás Fizikai aktivitás Ún. gyógynövény adaptogének (nostress formulák) Pl. ginzeng, eleutherococcus, rhodiola, schisandra, withania, astragalus
12
Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét
Csökkentse a fehérjebevitelt Különösen az állati eredetű fehérjékét Felső határ 90g/nap Túlnyomórészt növényi étrendet fogyasszon Fokozza a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyes növények teljes magvak bevitelét
13
Néhány tanács, hogy hogyan tarthatja egészségesen a „mikroorganizmus” szervét
Fogyasszon probiotikumban gazdag vagy erjesztett élelmiszereket hetente legalább 5 nap lehetőség szerint naponta Evolúciós vonatkozások... Fontos tartósítási technika Az emberek olyan környezetben fejlődtek ki, melyben naponta érintkezésbe kerültek probiotikus baktériumokkal
14
Erjesztés/fermentálás
Tradicionális és új erjesztett ételek
15
Mi az erjesztés? Az erjesztés egy szénhidrát (pl. cukor vagy keményítő) átalakítása savvá vagy alkohollá anaerób (oxigénmentes) körülmények között Élesztőgombák vagy baktériumok Az erjesztő organizmus legfontosabb célja saját magát energiával ellátni Az emberiség ezen energiatermelés melléktermékeiből húz hasznot
16
Az erjesztés jótékony hatásai
A táplálék ízekben gazdaggá tétele Sokféle íz, aroma és struktúra alakul ki tartósítás A tejsavon, alkoholon és egyéb szerves savak termelődésén keresztül Az élelmiszerek biológiai feljavítása Fehérjékkel, esszenciális aminosavakkal, esszenciális zsírsavakkal és vitminokkal Mérgező/toxikus vegyületek lebontása fitátok Növényvédelmi vegyszerek Mérgező vegyületek – pl. cianid a maniókában
17
Élesztőgombák fermentációja
Saccharomyces cerevisiae Kenyér, sör, bor élesztőgomba + szénhidrát vagy cukor = CO2 + alkohol A szénhidrátok és oligoszacharidok monoszacharidokká bomlanak le Számos jótékony hatású melléktermék képződik A szén-dioxid és az etanol képződése csökkenti a pH-t
18
Élesztőgombák fermentációja
A Saccharomyces cerevisiae erjesztésének jellemzői: Íz- és aromajavítás A fehérjetartalom és a B-vitamin-csoport szintjének növelése (tiamin, niacin & riboflavin) Jobb emészthetőség Mérgező vegyületek megsemmisítése Fitátok hidrolízise (akár 85%-ig)
19
Tejsav baktérium (LAB) erjesztés
Azok a baktériumok, melyek legfontosabb végtermékeinek egyikeként tejsavat állítanak elő Leuconostoc spp., Laktobacillus spp., Streptococcus spp., Pediococcus spp., Laktococcus spp., & Bifidobaktérium spp. Sok hagyományos erjesztésben alkalmazzák joghurt, kefír, idli, savanyúkáposzta, kimchi, dosa, olívák, ecetes levek
20
LAB erjesztés A LAB erjesztés jótékony hatásai:
Javítja az ízt és az aromát Növeli a B-vitamin tartalmat tiamin (229%-os növekedés) riboflavin (402%-os növekedés) niacin (175%-os növekedés) Növeli a fehérjetartalmat az aminocsoportban levő nitrogén mennyiségének 195 %-os növekedése
21
LAB erjesztés A LAB erjesztés jótékony hatásai:
A mérgező vegyületek lebontása A fitátok hidrolízise (akár 60%-ig) A kisebb pH fokozza a tápanyagok oldékonyságát, ami lehetővé teszi a jobb felszívódást cink, vas, magnézium, kalcium A növényi eredetű vegyületek jobb biohasznosulása és hatásossága Pl. Fermentált szója - izoflavonok A glikozides kötés hidrolízisén keresztül
22
LAB erjesztés A LAB erjesztés jótékony hatásai:
Erjesztési közeg (ebben van az Organic Mission ereje) Antioxidánsok Gyulladás gátló vegyületek Gyakran baktérium- és gombaellenes vegyületeket tartalmaz Néhány fehérje hatásos a kórokozó baktériumok és gombák ellen Hidrogén-peroxid Néhány fehérjével kapcsolatban új hatást bizonyítottak: Védelmet biztosít a bélsejteknek a sérülésekkel szemben Csökkenti a vérnyomást (Optimize dose R)
23
Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia
Új és egyedi kettős erjesztéses folyamat Saccharomyces cerevisiae LAB Laktobacillus acidophilus, L. caseii, L. delbrueckii, L. fermentum, L. plantarum, L. brevis & L. lactis Bifidobaktérium lactis Bacillus coagulans (a.k.a. Laktobacillus sporogenes)
24
Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia
Bioaktív vegyületekben gazdag levet állít elő Feljavított íz és aroma Erősebb ízválasz Fokozott nyálelválasztás és étvágy Életképes, elpusztult és lebomló baktériumok Az immunrendszert stimuláló vegyületek Jobb tápanyag tulajdonságok Gazdagabb B-vitaminokban Jobb biohasznosulású tápanyagok (magnézium, kalcium, vas és cink) Az aminosavak sokkal könnyebben hozzáférhetőek
25
Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia
Bioaktív vegyületekben gazdag levet állít elő Gazdag antioxidánsokban Magas antioxidáns értékszám (ORAC) Gazdag szerves savakban tejsav, vajsav, ecet-és propionsav Jobb ásványi anyag felszívódás Csökkenti a vastagbél pH-ját A vékony- és vastagbélsejtekre kifejtett gyógyító hatás Lassítja a gyomorürítést (csökkenti a glikémiás indexet) Kiegyensúlyozottá teszi a vércukorszintet Javítja a bélstruktúrát Védelmet nyújt a vastagbélrákkal szemben
26
Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia
Bioaktív vegyületekben gazdag levet állít elő Immunrendszer erősítő vegyületekben gazdag In vitro (kémcsőkísérletek) vizsgálat az ausztráliai SCU-ban 39%-os növekedés a természetes falósejt aktivitásban Szemben a nagy dózisú olívalevél-kivonat (OLE) által előidézett 14,6%-os növekedéssel 47%-os növekedés a granulocita fagocitózisban szemben az OLE 13,8 %-ával 37%-os növekedés a monocita fagocitózisban Szemben az OLE 24 %-ával
27
Organic Missions’ Multiply Plus® Technológia
Hogyan lehet ezeket az in vitro (kémcsőkísérlet) eredményeket átültetni a való életbe? Egy nemrégiben elvégzett klinikai vizsgálat egy probiotikum-kombináció (L. acidophilus NCFM & B. lactis Bi07) hatását értékelte kisgyermekekben Ezt a terméket az SCU-ban vizsgálták, és a Multiply Plus®-szal csaknem megegyező in vitro immunaktivitást mutattak ki Naponkénti (pontosabban napi kétszeri) fogyasztással a 6 hónapos vizsgálati időszakon keresztül: 73 %-kal csökkentette a láz, 62 %-kal a köhögés, 59 %-kal az orrfolyás előfordulási gyakoriságát A láz, a köhögés és az orrfolyás időtartama szintén jelentősen csökkent, a placebóhoz képest 48 %-kal A gyermekápolási távollétek számát jelentősen, 28 %-kal csökkentette Az antibiotikum-felhasználás gyakorisága is csökkent (84%-kal)
28
Jótékony egészségügyi hatások Önnek
A Supra erjesztett ital napi fogyasztásával Megőrizheti a „mikroorganikus” szervének egészségét Könnyen beépülő amino-, ásványi anyag és vitaminforrások Kiegyensúlyozottá teszi a vércukorszintet Fokozza az immunfunkciót Kevesebb vírusos fertőzés (megfázás, influenza) Kevesebb bakteriális fertőzés (pl. húgyúti fertőzések) Kevesebb antibiotikum-használat Egy sor daganatos megbetegedés kifejlődésének csökkent kockázata
29
Jótékony egészségügyi hatások Önnek
A Supra erjesztett ital napi fogyasztásával Gazdag antioxidáns-forrás >1000 ORAC értékszám / napi dózis >38,700 ORAC per 100g (száraz tömegre vonatkoztatva)
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.