Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hangyabanda IV. forduló Választott kabalaállatunk nevéhez kérjük az alábbi találós kérdést megfejteni: Tengert, tavat, folyót szeret, Víz nélkül nem sokra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hangyabanda IV. forduló Választott kabalaállatunk nevéhez kérjük az alábbi találós kérdést megfejteni: Tengert, tavat, folyót szeret, Víz nélkül nem sokra."— Előadás másolata:

1

2 Hangyabanda IV. forduló Választott kabalaállatunk nevéhez kérjük az alábbi találós kérdést megfejteni: Tengert, tavat, folyót szeret, Víz nélkül nem sokra mehet, Szárazon nem bír megélni, Nem hall és nem tud beszélni.

3 Ugye sikerült? IGEN! A hal! Mit tudunk a halakról? „A hal vízben élő állat. A hal kopoltyúval lélegzik, ami azért jó, mert bármennyire meg is hűl, nem kaphat tüdőgyulladást. Persze ehelyett kaphat másféle betegségeket, legrémesebb ezek közt a víziszony; képzeljék el, milyen rémes lehet az, mikor egy hal víziszonyban szenved. Van egy közmondás, amely szerint fejétől büdösödik a hal. Ez a közmondás - eltérőleg a többi közmondásoktól - igazságot fejez ki, ezért van az, hogy a szardíniának mielőtt a dobozba beteszik, levágják a fejét.” Ezeket a gondolatokat Nagy Lajos: Képtelen természetrajzából idéztük.

4 Mennyi mese szól a halakról? …és mennyi történetet, verset írtak róluk: -Puskin: Mese a halászról és a kis halról -Tamkó Sirató Károly: Volt egyszer egy pinty… -Benedek Elek: Az aranyhal -Illyés Gyula: A halkisasszony -Zelk Zoltán: Ferkó halországban -A halak eredete (afrikai népmese) … stb; stb; stb;…

5 Jónás és a cethal (Jónás könyve) Ez a bibliai történet azért tetszett nekünk, mert Jónás belátta, hogy hibázott, ezért bedobatta magát a tengerbe, ahol a hal gyomrában utazott. Isten alaposan megleckéztette, hogy olyan ostobán viselkedett. Ide illik a közmondás: A halat horoggal, az ostobát szavakkal fogják.

6 A Halak csillagjegy: Febr. 20-márc. 20. A két ellentétes irányba úszó halat egy fonal összeköti: a Halak az ősegység szimbóluma. Mi is ennek az egységnek az elérésére törekszünk osztályunkban, iskolánkban. Iskolánk neve Hajós Alfréd – mi is szeretünk úszni, és úgy élünk, mint hal a vízben.

7 Gasztronómia Népszokások: A hal Krisztus jelképe, azonkívül a karácsony előtti böjti időszak miatt is szokás karácsony tájékán és szenteste halat fogyasztani. Folyó menti vidékeken szilveszterkor is fogyasztják, mert a halpikkely szerencsét (pénzt) hoz. Máshol baljós állat: elúszik vele a háziak szerencséje. Régi szokás szerint aki karácsonykor halételből csemegézik, úgy fog előrejutni a karrierjében, mint amilyen sebesen úszik a hal a vízben. A hal húsa gazdag A, D, B 1, B 2 vitaminokban. Szív és keringés javító, immunerősítő. Együnk tehát minél több halat, nyami-nyami!

8 Tudomány - Halszemoptika Mi is ilyen nyitottak vagyunk a világ megismerésére, ezért választottuk kabalaállatunknak a HALAT.

9 Vége


Letölteni ppt "Hangyabanda IV. forduló Választott kabalaállatunk nevéhez kérjük az alábbi találós kérdést megfejteni: Tengert, tavat, folyót szeret, Víz nélkül nem sokra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések