Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Különlegességek és érdekességek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Különlegességek és érdekességek"— Előadás másolata:

1 Különlegességek és érdekességek
Dél-Amerika Különlegességek és érdekességek

2 A varázslatos Dél-Amerika
Dél-Amerika a negyedik legnagyobb kontinens.Legdélibb pontját csupán 800 km választja el a Déli- sarktól. Nyugati oldalát a világ leghosszabb hegylánca,az Andok uralja.Itt laknak a legendás hirű inkák leszármazottai.

3 A Nazca

4 A kontinens egyharmadát az Amazonas vidéke teszi ki ,ez a világ legbővizűbb folyója.Éghajlata rendkivül változatos: a trópusi éghajlattól a mérsékeltig szinte minden éghajlattipus előfordul.Népessége vegyes,egyes vidékek a mostoha körülmények miatt szinte néptelenek.A lakosság nagy része az aránytalanul kiterjedt nagyvárosokban él.

5 Az inka birodalom

6 A machu-pichu

7 Az Amasonas menti esőerdők
Bolygónk igazi utolsó nagy őserdeje a lomhán hömpölygő óriási Amazonas mentén terül el.Az Amasonas-vidék állat- és növényvilágának hihetetlen változatossága a világ legjelentősebb természeti kincsévé teszi ezt a területet. A sekély termőtalaj alatti talajrétegek tápanyagban szegények,ezért az amazóniai őserdőkben a fák gyökerei ritkán hatolnak 1 m-nél mélyebbre. Hogy ezek a hatalmas fák ne dőljenek ki rengeteg,ujjhoz hasonló támasztógyökérrel kapaszkodnak a talajhoz.

8 nyi területen 900 tonnányi növény is él.Az esőerdő még-
Az elhalt fákra liánok kapaszkodnak,és a fák ágain más növények is élősködnek. Dél-Amerikát gyakran a ma- Darak földrészének is nevezik. Sehol másutt nem él annyi Madárfaj,mint itt.Közéjük tar- Toznak a szines kolibrik,tarka papagá- jok is. A növényzet olyan sűrű,hogy a becslések szerint 1 hektár- nyi területen 900 tonnányi növény is él.Az esőerdő még- sem áthatolhatatlan.Az erdő mélyén,a talaj közelében kevés a fény,igy szinte egyáltalán nincs aljnövényzet.

9 A vizek urai Az Amasonas vizében több,mint 2000 halfaj él.Közülük a leghiresebb a vörös pirája. Nem nő nagyobbra 30 cm- esnél,ám nagy rajokbanvadászik,és szinte másodpercek alatt képes lerágni csontig a húst még lassúbb emlősökről is.Rendkivül érzékeny a vér szagára.Ha a vizben sebesült állat van,az 1000 egyedet is számláló pirájaraj elindul áldozata felé.

10 ... HŰHA!!! A delfinek is látogatják az Amasonas vizét. A folyóban a látótávolság csekély ,ezért magas frekvenciájú(az emberi fül számára alig vagy nem felfogható)hangokat bocsátanak ki,ezek segitségével találják meg zsákmányukat.

11 Varázslatos tájak Dél-Amerika egyik lenyűgöző természeti csodája,az Iguasu folyó vizeséseit magába foglaló nemzeti park.E vad szépségű vizesés mellett autópálya kanyarog.Ezt a fantasztikus vizesés- rendszert mintegy 275 kisebb-nagyobb vizesés alkotja.

12 Ezek a vizesések az Ördögtorok nevű szakadékba zúdulnak alá.

13 Képek

14 E buja trópusi növényzettel boritott vizi paradicsom valaha a guarani indiánok otthona volt. Az ő legendáik szerint a vizesés egy isten bosszújának eredmé- nye,aki a folyó közelében élt a dzsungelben.Egy harcos ,kenuján megszöktette az isten szerelmét , aki,hogy megakadályozza a szökésüket,összetörte a földet a folyó alatt.

15 ... A helyi rovarvilágnak sok száz pillangófaja van,egyik-másik szárnya akár tenyérnyi nagyságú is lehet. A megfigyelő nyugodtan átsétálhat a vizesések alatt,vagy bemehet mögéjük, közvetlen közelről szemlélve őket.

16 Az Andok Az Andok hegylánca hatalmas gátként húzódik végig Dél- Amerika nyugati partján.Hossza 7500 km,legmagasabb pontja az Aconcagau,6959 m magas. Lenyűgözően érdekes tájai fölülmúlják a legmerészebb elképzeléseket is.

17 ÉRDEKESSÉGEK ÖSSZEFÜGGŐ HEGYTÖMBJEI NEHEZEN JÁRHATÓAK.Azonban az indiánok még m magasan is kialakitottak települése- ket. Itt állt egykor a csimuk fŐvárosa , chanchan is.érdekessége az , hogy teljesen agyagból épült,épitŐi nem használtak köveket.

18 ... Az Andokban található a Föld legmagasabban fekvő vasútvonala,amely hagyományos sinpályán közlekedik. Ecuador területén található a világ legmagasabb működő vulkánja ,a Cotopaxi (5896 m). Az Andokban található a 3810 m magasan fekvő Titicaca- tó is.Ez a világ legmagasabban fekvő,ugyanakkor a lagnagyobb hajózható sós vizű tava.

19 Képek

20 Az amazóniai indiánok Az esőerdők mélyén számos indián törzs él.E szétszórt törzsek,nomád életmódot folytat- nak:ideiglenesen megtisztitanak egy-egy gyenge talajú földterületet az őserdőben, hogy ott gazdálkodjanak,de élelmük nagy részét vadászattal és halászattal szerzik .Az őserdő kincseit jól ismserik,tudnak a vadon élő növények gyógyitó hatásáról.Az amazóniai indiánok népessége mára már 100 ezer fő körülire csökkent,de még igy is 150 különböző nyelvet beszélő törzsük van.

21 Tudod-e? A krahó törzsben a szövés,a kunyhóépités és a kosárfonás hagyományos műveleteit férfiak és nők egyaránt végezhetik. Alapanyagul pálmaleveleket használnak.

22 A rioi karnevál

23 Rio de Janeiro -jellegzetes tájképek-

24 Latin-Amerika Latin-Amerika elsősorban a dallamos, temperamentumos zenét juttatja eszünkbe,s újabban a szinte minden tévécsatornán futó szappanoperákat.Thalia,Natalia Oreiro, Jennifer Lopez,Ricky Martin sokatmondó nevek,ugye?Számos hires labdarugó is e vidékről származik.Például, a közkedvelt világsztár,Ronaldo is.

25 Összeállitotta: MÁTIS SZIDÓNIA VII.osztály Forrás:Internet(képek) Fedezzük fel Dél-Amerikát Kösz a figyelmet!!!


Letölteni ppt "Különlegességek és érdekességek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések