Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„BEYOND THE COLD WAR MENTALITIES..”: mit lehet itt valóban számbavenni?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„BEYOND THE COLD WAR MENTALITIES..”: mit lehet itt valóban számbavenni?"— Előadás másolata:

1 „BEYOND THE COLD WAR MENTALITIES..”: mit lehet itt valóban számbavenni?

2 2009 április 1 Obama talalkozón Medvegyevvel: „… beyond the Cold War mentalities..” Kérdések: a. Szét tudjuk e valasztani, mi következik a hideghaborús mentalitásokból és mi az 1989-91 utáni dinamikából? b. Milyen mozgástere van adott érdekstrukturákban a változásokat akaróknak? Mit könnyű változtatni 5-6 év alatt, mit nehéz?

3 Azok a bizonyos 90es évek I. 1993 októbere. Warren Christopher Jelcin dácsájan. Katonaialg nyitnak Kelet felé, mindenki- az oroszok is beférnek új laza strukturákba, a NATO nem indul meg Kelet felé belátható időn belül. 1994 januar, Brüsszel. A NATO meghirdeti a Partnership for Peace-t [PfP] 1996 Jelcin ujraválasztását az US támogatja: addig nincs bejelentett NATO bővítés, RUt Clinton beveteti a G8ba, IFOR a Balkánon; Clinton-Gore esetleges RU NATO tagságot is nyilatkozatban elképzelnek. Jelcin nehézségekkel, de elnök újra.

4 Azok a bizonyos 90es évek II. 1997 május, Clinton a NATOban Permanent Joint Councilt hoz létre [a NATO-Russia Council utódjaként] 1997 közepe, rögtön utána. NATO meghivás PL, HU, CZ-nek. 1999 március. Szerbia bombazása. Utolsó fordulópont. Gajdar-Talcott [magan?]be- szélgetés: „Oh, Strobe, if only you knew what a disaster this war is for those of us in Russia who want for our country what you want.”

5 A 90es évek strukturái 90es eleje- közepe: nagyon erős US, nagyon gyenge RU, miért ne lépje meg az US a bővitést, vagy bármit? Az 1991 utáni US-RU aszimmetria kizárja a valódi partnerséget. Orosz geopolitikai gondolkodás: nem önmagában 1989-91 a Rossz, azt még esélyként is fel lehet fogni, hanem ahogy a 90es években bánik velük az US.

6 Orosz reakciók [korai] Jelcin – RU a Nyugat része Putyin – nem igy gondolja, inkább 19.századi realizmus + zero-sum game [Nyugaton sokan ugyanígy] A 2 fő stratégiai kérdésben -arms control -Iran-atom -- a NATO bővítés lefagyasztott. 95ben mar folyik a bővítés előkeszitése, 95-6ban indul az oroszok irani atomreaktor projektje, Bushehr.

7 A 2000es évek I. Bush - Putin Putyin elkezdi az orosz állam helyreállitását- elsősorban raktáron lévő elemekből. Ez lenne az Ujbirodalom? US Bush alatt: „linkage”, különböző elemekből álló csomagokat együtt lenyeletni RUval. RU aktivizálódása 2000 évek közepén. Ru kezdeményez, meg próbálja, ahol lehet, bontani a 90es években, vagy a 2000 évek elején kialakult nemzetközi intézményi megoldásokat.

8 Bush-Putin II. US: „gyorsított demokráciaexport” illúziója RU: félelem a trükkös forradalomexporttól [poszt-szovjet színes forradalmak] US probléma- konfrontatív csatlósok [Szaakasvili, Juscsenko], egyáltalán- a kliensek növekvő autonomiája. A kinai jelenlét növekvő fontossága- Közép- Ázsiában, majd globalisan is

9 Elvek és érdekek Jackson-Vanik Amendment [1974 Trade Act kiegészítése] –orosz zsidó kivándorlás s a legnagyobb kedvezmény elvének összekötése, ma sincs feloldva 2003 orosz beviteli korlátok US sertés és csirkehúsra, sok agrárérdeket sért, Kongresszus élénken reagál Mai US vita:feloldjuk az okafogyott JVAt, ha az oroszok feloldják a húsexport korlátozást. Ugye, emberi jogokról nincs egyáltalán szó.

10 2oooes évek első nagy krízise 2008as szembenállás: a.missile defence – CZ, PL- különösen aktiv PL szimbolikusan s reálisan is. b.NATO Membership Action Plans- Gruzia, Ukrajna. A Nagy Teszt– 2008 augusztus: a grúz hadjárat

11 OBAMA I. a.Nincsenek linkage-k, csomagok megbontva b.Már nincs zero-sum game [Obama 2009 júliusa- Moszkva- központi elem] c. „reset” –”perezagruzka” Fordulódöntések: 1. ukrán, grúz döntés, már Obama előtt lekerül a napirendről. December 2008 NATO csúcs- nemetek fekszenek elé, annual national review-k mellett döntenek, ezt 1o evig is csinalni lehet.

12 OBAMA II. 2. rakétatelepítés: már az elnöki kampányban is ígérte, - augusztus: „csak ha kipróbált rendszer s cost-effective”. S mert közismerten nem, szeptember: visszavonja. 3. Új arms control agreement, könnyen kivitelezhető. Obama elvi, RU egyenrangú partnere lesz az USnek megint egy kulcskérdésben.

13 következtetések 1.Sértődött orosz liberálisok, közép-európaiak panaszlevelei - miért szerettek ki belőlük az amerikaiak? Szánalmas [amerikai elemzők szerint is] 2. RU elit aktív szerephez jut a nagyszínpadon- erősítenie érdemes Obamat. Érdekelt annak sikerében, vagy kudarca minimalizálásában [Pakisztán- Afganisztán- Irán lánc katasztrófába mehet át]. Az oroszok nélkül az US nem működhet hatékonyan a térségben. Az US újbóli visszaerősödése nem orosz érdek, de a csak minimális kudarc igen. 3. Ez meg nem teremt alapot szövetséghez. Medvegyev páneurópai biztonsági rendszer ajánlata igen. Karaganov- esetleges nem-NATO Ukrajna garanciák igen. 4. Mindez kikapcsolja a konfrontatív középeurópai s ukrajnai játékosokat a kapcsolatok első vonalból. A legradikálisabbaknak nem marad más, mint esetleges helyi provokációkkal konfliktusokat teremteni, amelyekkel kapcsolatban a NATOnak legálabb retorikájában keménykednie kell [Szaakasvili paradigma kiterjesztése]


Letölteni ppt "„BEYOND THE COLD WAR MENTALITIES..”: mit lehet itt valóban számbavenni?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések