Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA"— Előadás másolata:

1 II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA
Bemutatónk a főiskolánk és válogatott protokolláris rendezvényeinek rövid ismertetője. A Rákóczi Főiskola Ukrajna egyetlen nem állami fenntartású magyar nyelvű felsőoktatási intézménye. ALAPÍTÓJA ÉS FENNTARTÓJA: a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány (KMFA). A KMFA JELENLEGI TAGJAI: KÁRPÁTALJAI MAGYAR KULTURÁLIS SZÖVETSÉG KÁRPÁTALJAI MAGYAR PEDAGÓGUSSZÖVETSÉG KÁRPÁTALJAI REFORMÁTUS EGYHÁZ A főiskola működése hathatós anyaországi támogatással valósul meg. Az előző képeken saját tulajdonú épületeinket tekinthette meg. Főépületünk az egykori Bereg Vármegye Magyar Királyi Törvényház. A 100 éves épület ma is Kárpátalja egyik legimpozánsabb műemlék-jellegű épülete. 2003-ban főiskolánk felveszi II. Rákóczi Ferenc nevét. Ekkor a Főiskolai Tanács elfogadja a főiskolánkat jelképező logót és a Rákóczi Zászlót. Kölcsey Ferenc Szakkollégium Apáczai Tanári Vendégház Tanulmányi épület Beregszász, Kossuth tér 6.

2 TANÉVNYITÓ-TANÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉGEK
2004 óta tanévnyitó és diplomaátadó ünnepségeinket a Beregszászi Református Templomban tartjuk. Főiskolánk nagymértékben hozzájárul a kárpátaljai magyarság esélyegyenlőségének növeléséhez, lehetőséget biztosítva Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma által jegyzett diplomák megszerzésére. A 2010/2011-es tanévben a főiskolának közel ezer nappali és levelező tagozatos hallgatója van. Az intézményben oktatott 10 akkreditált szakból 6-on a BSC diplomák mellett, egyetemi szintű végzettséget igazoló diplomákat vehetnek át a végzősök. 2010-ig 1462–en vehettek át felsőfokú végzettséget igazoló diplomát.

3 RÁKÓCZI NAPOK MÁRCIUSI RENDEZVÉNYSOROZAT A FŐISKOLÁN SZOBORAVATÁS
2006. március 20-a óta tisztelegve II. Rákóczi Ferenc életműve, főiskolánk névadójának emléke előtt, minden évben a fejedelem születésnapja, március 27-e előtti héten a főiskolán „Rákóczi napok”címmel, immár hagyománnyá vált rendezvénysorozatra kerül sor. Az előző képeken központi rendezvény keretében láthatta amint főiskolánk elnöke, illetve rektora az adományozókkal közösen leleplezik II. Rákóczi Ferenc mellszobrát.

4 NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS KONFERENCIÁK
A Főiskola az oktatási feladatokon túl a tudományos utánpótlás kinevelése céljából évente számos szakmai-tudományos rendezvény, kutatás szervezője, koordinátora és lebonyolítója. A tudományos konferenciák előadói neves magyarországi, határon túli és helyi szakemberek, kutatók. A teljesség igénye nélkül néhány fontosabb konferenciánk: „Ukrajna és a Bolognai folyamat” (2006) „A magyar nyelv és irodalom új tantervek és tankönyvek alapján való oktatásának sajátosságai a 12 éves képzésben” (2006) „A közoktatás/kisebbségi oktatás az EU-ban és Ukrajnában” (2007) „Az óvodáskorú gyermekek személyiségfejlődésének lehetőségei multikulturális közegben, az uniós tapasztalatok tükrében” (2008) „Nyelv, azonosságtudat és anyanyelvi nevelés a XXI. században” (2009) „Az 1920-as békerendszer és Európa átalakulása” (2010)

5 FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK NEMZETKÖZI KÓRUSTALÁLKOZÓJA
Kiemelt feladatának tekinti a magyar kultúra terjesztését, azon belül szűkebb régiónk, Kárpátalja kulturális életének fellendítését, színesítését is. Ennek érdekében egész évben folyamatosan szervezünk különféle kulturális rendezvényeket. A kórustalálkozók résztvevői anyaországi, határon túli és kárpátaljai felsőoktatási intézmények kórusai. Többek között: A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA GAUDEAMUS KÓRUSA A DEBRECENI REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÁNTUSA A PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM ÉNEKKARA A MUNKÁCSI ÁLLAMI EGYETEM CIMBORÁK NÉPI KÓRUSA AZ UNGVÁRI NEMZETI EGYETEM FÉRFI NÉPI AKAPELLA KÓRUSA AZ ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA FÉRFI KAMARAKÓRUSA Az idén a VI. ilyen kórustalálkozóra került sor.

6 KIÁLLÍTÓ TERMEINK A főiskolán több kiállító-terem is helyet kapott:
A Polónyi Katalin kiállító teremben (TEXTILMÚZEUM) a beregi népművészet eredeti gyűjtésből származó darabjai tekinthetők meg, melyek kiváló példái vidékünk messze híres, ma is élő népművészetének. A Gross Arnold kiállító teremben képzőművészeti tárlatok keretében bemutatkozhatnak vidékünk képző- és iparművészei. A Révész Imre kiállító teremben a kiállító művészek által főiskolánknak ajándékozott festmények egy-egy darabja látható. Ez képezné majdan, terveink szerint, egy állandó Kárpátaljai Magyar Galéria alapját.

7 IZELÍTŐ FŐISKOLÁNK TÖRTÉNETÉNEK KIEMELT PROTOKOLLÁRIS ESEMÉNYEIBŐL
Főiskolánk sajátos helyzetéből adódóan viszonylag gyakran látogatnak el hozzánk főleg anyaországi és ukrajnai közjogi méltóságok, magas rangú állami vezetők, így a teljesség igénye nélkül emeltünk ki néhányat: ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK, 2000-ben MÁDL FERENC KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK ÉS ANATOLIJ KINAH UKRÁN MINISZTERELNÖK, 2002-ben SZILI KATALIN A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKE A ÉVI DIPLOMAÁTADÓ - TANÉVZÁRÓ ÜNNEPSÉGEN VOLT VENDÉGÜNK SÓLYOM LÁSZLÓ KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK, 2008-ban NÉMETH ZSOLT A KÜLÜGYMINISZTÉRIUM ÁLLAMTITKÁRA, 2011-ben

8 AZ EU NAGYKÖVET ÉS A TAGÁLLAMOK NAGYKÖVETEINEK LÁTOGATÁSA
2010-ben az Ungvári Magyar Főkonzulátus és a Beregszászi Magyar Konzulátus főkonzuljai kíséretében a főiskolára látogattak az EU-s tagállamok  nagykövetei.

9 A Beregszászi Magyar Konzulátus és a II
A Beregszászi Magyar Konzulátus és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közösen szervezett jótékonysági rendezvényei A év óta a Beregszászi Magyar Konzulátussal közösen jótékonysági bálokat szervezünk. A báloknak neves fővédnökei voltak 2010-ben: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Németh Zsolt a Külügyminisztérium államtitkára Potápi Árpád országgyűlési képviselő Bayer Mihály kijevi magyar nagykövet Az immár szintén hagyománnyá váló alkalmak programját valamilyen népi hagyomány köré építettük fel. Így eddig a nagydobronyi lakodalmas szokások, a szüreti népi hagyományok és a kárpátaljai disznótoros szokások felelevenítésére épült. Az utóbbi két jótékonysági bál bevételéből a főiskola tetőszerkezetének felújítását kívánjuk támogatni.

10 II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA
15 éves fennállása óta Főiskolánk a kárpátaljai magyarság oktatási, tudományos és kulturális központjává vált. A Főiskolánkról és a kárpátaljai magyarságot érintő aktuális eseményekről részletesen tájékozódhat az alábbi honlapokon: Kölcsey Ferenc Szakkollégium Apáczai Tanári Vendégház Tanulmányi épület Beregszász, Kossuth tér 6. Köszönjük a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "II. RÁKÓCZI FERENC KÁRPÁTALJAI MAGYAR FŐISKOLA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések