Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fontos leszögezni, hogy a lenti pozíciós leírások f ő leg az NFL és az NCAA futballra igazak, alacsonyabb szinteken léteznek más pozíciók is, illetve.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fontos leszögezni, hogy a lenti pozíciós leírások f ő leg az NFL és az NCAA futballra igazak, alacsonyabb szinteken léteznek más pozíciók is, illetve."— Előadás másolata:

1

2

3 Fontos leszögezni, hogy a lenti pozíciós leírások f ő leg az NFL és az NCAA futballra igazak, alacsonyabb szinteken léteznek más pozíciók is, illetve egy adott poszton játszó játékosnak lehet akár teljesen más feladata is. Fontos leszögezni, hogy a lenti pozíciós leírások f ő leg az NFL és az NCAA futballra igazak, alacsonyabb szinteken léteznek más pozíciók is, illetve egy adott poszton játszó játékosnak lehet akár teljesen más feladata is. Az Amerikai futballban egy csapatból egyszerre 11 játékos tartózkodik a pályán. A két csapat közül az egyik mindig támadó (offense), a másik pedig védekez ő (defense). Ennek megfelel ő en többnyire különböz ő játékosok vannak pályán támadásnál és védekezésnél egy-egy csapatban, illetve vannak az ún. speciális egységek (special teams), amelyek rúgások esetén lépnek pályára.

4 Egy meccs általában négy 15 perces negyedb ő l áll, a második és a harmadik negyed között van a félid ő ). A negyedek között csak térfélcsere van, amire 2 perc áll rendelkezésre. A játékid ő mérése leginkább a futóórás és tiszta játékid ő keverékeként fogható fel, bizonyos playek (játékok) után (például a játéktéren kívülre kerül a labda, punt) után megáll az óra. Emiatt egy teljes futballmérk ő zés akár három óráig is tarthat. A támadó csapatnak 40 másodperce van a támadás indítására, ha a bíró nem állítja meg az órát. Amennyiben technikai okok miatt (például sérülés, büntetés stb.) megállították az órát, akkor a bíró óra-újraindítási jelét ő l számítva 25 másodperc van a kezdésre. Amennyiben a támadó csapat az adott id ő n belül nem kezdi meg a támadását, büntetést kap (Delay of Game).

5

6 Touchdown (TD): Touchdownt akkor ér el a csapat, ha egy játékosuk az ellenfél célterületére (endzone) viszi be a labdát, vagy az irányító a célterületen álló társának dobja a labdát, aki a labdát birtokolva mindkét lábával érinti a talajt. A touchdown 6 pontot ér. Touchdownt elérhet a véd ő - és a támadócsapat is: a véd ő a labdaszerzés után közvetlenül, a támadó pedig egy akciósorozat végén (lehet passz vagy futás eredménye is). Touchdown után a labda a háromyardos (az NFL-ben a kétyardos) vonalra kerül, és innen a támadócsapat még bónuszpontokat szerezhet, kétféle módon: 1. Extra point, Point after touchdown (PAT): Egy 20 yardos field goal kísérlet a kapuval szemben. Touchdown után általában ezt a megoldást választják. A magyar nyelvben elterjedt a jutalompont kifejezés használata is. Egy pontot ér. 2. Kétpontos kísérlet: A kétpontos kísérlet estén a cél az, hogy a kétyardos (illetve háromyardos) vonalról indulva újra át kell juttatni a labdát a gólvonalon, egyetlen kísérletb ő l, hasonlóan a touchdownhoz. Siker esetén két pontot ér, és akkor alkalmazzák, amikor különlegesen fontos a jutalomponthoz képest plusz 1 pont megszerzése.

7 Field goal (FG): Field goalt, azaz mez ő nygólt csak a támadó csapat speciális egysége (Special Team) szerezhet. Akkor kerül rá sor, ha a támadócsapat három kísérletb ő l nem tesz meg 10 yardot, és negyedikre a kapura lövést választják, illetve, ha már nincs id ő más módon pontot szerezni. Akkor sikeres, ha az U alakú kapu szárai között halad át a labda, a kapu keresztszára fölött. Három pontot ér. Safety: A véd ő csapat akkor éri el, ha a támadóegység labdás emberét annak saját célterületén szerelik vagy kikényszerítik a pályáról Ez ráadásul a támadási jog átadásával (free kick) is jár. Eléggé ritkán fordul el ő, és két pontot ér.

8 Kicker (K) Punter (P) Kick returner/punt returner (KR/PR) Holder (H) Long snapper (LS) Gunner 1–19: irányító, rúgó, punter 10–19: széls ő elkapó 20–49: futó, cornerback, safety 40–49: tight end, •50–59: támadófal, linebacker •60–79: támadófal, véd ő fal •80–89: széls ő elkapó, tight end •90–99: linebacker, véd ő fal

9 •Facemask: A szabálytalankodó játékos ellenfél sisakmaszkját ragadja meg. Balesetveszélyes szabálytalanság, büntetése minden esetben 15 yard. •False start: A támadóegységb ő l valaki a labda megindulása el ő tt bemozdul. 5 yardos büntetéssel jár. •Defensive holding: Ha egy játék során a véd ő egység valamely tagja szabálytalan blokkolást hajt végre (nem feltétlenül a labdás emberen), •akkor a büntetés kapcsán a támadócsapat 10 yardot mehet el ő re, és megismételheti a kísérletet. •Delay of game: Ha a támadó csapatnak nem sikerül elindítania a támadást a megadott id ő alatt, 5 yardos büntetést kap. •Offensive holding: Egy play során a támadóegység valamely tagja szabálytalan blokkolással segíti a labdás embert. 10 yard. •Offensive/Defensive pass interference: Passz esetén a fogó játékost el ő bb támadja a véd ő je, illetve a véd ő vel szemben szabálytalankodik a fogó, mint hogy a labdát megkapná. A támadó hibájánál 15 yard a büntetés, a véd ő szabálytalankodása esetén a szabálytalanság helyér ő l indulhat a támadásban lév ő csapat automatikus first downnal. •Offside: A véd ő egységb ő l valaki a labda megindulása el ő tt bemozdul. 5 yardos büntetés. •Running into/Roughing the passer, kicker: A passz vagy rúgás után a passzoló vagy rúgó játékos szándékos támadása. Büntetése 5, illetve súlyosabb esetekben 15 yard

10 Budapest Wolves amerikaifutball-csapat, 2004-es alapítása óta a magyarországi amerikai futball meghatározó csapata. 30. mérk ő zésüket magyar ellenfél ellen 2010. október 16-án játszották a VI. Hungarian Bowl dönt ő jében, ahol 58-0-ra verték a Nyíregyháza Tigers csapatát, ezzel meg ő rizve hazai veretlenségüket. Az egyesület Magyar Amerikai Futball Szövetség alapító tagja (2005), azonban a Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Ligájában 2006-ban és 2007-ben csak tartalékcsapatot indított.

11 2004 Hazai: NA Nemzetközi: (nincs adat) 2005 Hazai: 5-0 (291:16), magyar bajnok (I. Hungarian Bowl) Nemzetközi: 6-2 (5-2 AFBÖ Div2) 2006 Hazai: 4-0 (253:47), magyar kupagy ő ztes (Blue Bowl) Nemzetközi: 3-4 (3-3 AFBÖ Div1) 2007 Hazai: NA Nemzetközi: (7-2 CEFL, ), AFBÖ Div1 el ő dönt ő, CEFL dönt ő 2008 Hazai: 8-0 (396:79), magyar bajnok (IV. Hungarian Bowl) Nemzetközi: 5-6, CEFL el ő dönt ő 2009 Hazai: 6-0 (184:34), magyar bajnok (V. Hungarian Bowl) Nemzetközi: 4-4 (CEFL) 2010 Hazai: 8-0 (357:31), magyar bajnok (VI. Hungarian Bowl) Nemzetközi: 3-4, CEFL el ő dönt ő 2011 Hazai: 4:0 (134-25) (Fall Bowl 2011 - nem hivatalos kupa) Nemzetközi: 4-3 (188-140), CEFL dönt ő


Letölteni ppt "Fontos leszögezni, hogy a lenti pozíciós leírások f ő leg az NFL és az NCAA futballra igazak, alacsonyabb szinteken léteznek más pozíciók is, illetve."

Hasonló előadás


Google Hirdetések