Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Balatoncsicsó Faluház eMagyarország Pont Veszprém Megyei eMagyarország Központ Elektronikus ügyintézés a magyarorszag.hu portálon Készítette: Hollósy Szabolcs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Balatoncsicsó Faluház eMagyarország Pont Veszprém Megyei eMagyarország Központ Elektronikus ügyintézés a magyarorszag.hu portálon Készítette: Hollósy Szabolcs."— Előadás másolata:

1 Balatoncsicsó Faluház eMagyarország Pont Veszprém Megyei eMagyarország Központ Elektronikus ügyintézés a magyarorszag.hu portálon Készítette: Hollósy Szabolcs eTanácsadó

2 MegyePont pályázatunk

3 Az eMagyarország Centrum működési tapasztalatai alapján szükségesnek érezte, hogy az ePontok és a Centrum közti "távolságot" Területi eMagyarország Központok létrehozásával csökkentse, így 2010 nyarán pályázatot hirdettek a Megyei Területi eMagyarország Központ státuszok betöltésére. A KIHOP pályázatunk sikeréből és lehetőségeiből kiindulva Varga Szabó Évával pályázatot nyújtottunk be a Veszprém Megyei Központ címre. 2010 szeptember 22. - MegyePont pályázatunkat nyertesnek hírdette az eMagyarország Centrum.

4 MegyePont pályázatunk A megbízási szerződésben vállalt főbb feladataink: -Aktívabb kapcsolatot szervezni a Veszprém megyei eMagyarország Pontok között, felgyorsítani az információáramlást -Részt venni az eTanácsadó továbbképzéseken -Személyesen felkeresni 20 ePontot a megyében -Megyei rendezvények adatait feltölteni az emagyarorszag.hu eseménynaptárába -A meglévő ePont adatbázist frissíteni -eTanácsadó adatbázist frissíteni -Képviselni a az eMagyarország programot egy megyei szintű rendezvényen -Ingyenes ismeretterjesztő oktatásokat szervezni és megtartani az érdeklődők számára

5 Az ismeretterjesztő tanfolyam anyaga: Az eMagyarország Centrum minden résztvevőnek ingyen biztosítja Vértesy László „eKözigazgatások I.” című tankönyvét ! •mo.hu – a megújult portál megismerése, eTananyagok megkeresése •A tankönyv tartalmának megismerése, használhatósága •Fontos szabadon felhasználható szoftverek elérése, telepítési tudnivalók •Szövegszerkesztés alapismeretei – hivatalos levelek megírásához szükséges alapismeretek •Tudatos file kezelés (Total Commander) •Aktuálisan elérhető operációs rendszerek – miért Windows XP ?

6

7 mo.hu – Kormányzati Portál Portál – közpponti / közös bejárat •Magyarorszag.hu – az új megjelenés és az új tartalom •eTananyagok, multimédiás oktatófilmek az igénybevehető szolgáltatásokról

8 Vértesy László eKözszolgáltatások I

9 eKözszolgáltatások I A könyv felépítése, hogyan használjuk : 13 eKormányzati szolgáltatást ismertet a könyv, fejezetenként elkülönülve a következő struktúrában: -Kapcsolódó joganyag -Fogalmak -Illetékes hatóságok -Illetékek -Az adott eljárás ismertetése -Online időpontfoglalás módja -Hasznos kapcsolódó linkek

10 Fontos szabad felhasználású szoftverek elérhetősége, telepítése

11 Nyílt forráskódú licensz -> nem kell jogdíjat megfizetni, ha használni akarjuk otthon vagy munkahelyen a szoftvert. Otthoni használatra ingyenesen igénybevehető, üzleti felhasználásra jogdíj köteles szoftverek. Ha ilyeneket használunk, akkor nem sértünk törvényt ! -Irodai programcsomag -Vírusvédelem -Internet böngésző programok -Levelező programok -File kezelő programok -Egyéb programok (képszerkesztő, web-szerkesztő, médialejátszó)

12 Irodai programcsomag

13 A Microsoft Office termékkel egyenértékű, egyes felhasználók szerint megbízhatóbb és „időtállóbb” szoftver. Rengeteg formátumot támogat, ennek köszönhetően az elterjedt MS Office.doc és.docx formátumait is, csak figyelni kell a mentéskor ! Itt a link, ahol szabadon letölthető !

14 Vírusvédelem

15 Vírusvédelem ingyen és hatékonyan A ClamAV nyílt forráskódú verzióját akár üzleti céllal is használhatjuk jogdíj fizetés nélkül ! Nagy előnye, hogy kevés erőforrást von el a gépünk kapacításából, így régebbi hardwer is gyors marad ! NOD32 – egy ismert és kis erőforrás igényű védelem. Az ajánlott link nagyon jó tájékoztatást ad a vírusvédelem lényeges kérdéseiről ! AVAST – ismert, otthon ingyenes, de csak erősebb gépekhez ajánlom !

16 Internet böngészők

17 A Mozilla Firefox-ot nagyon fontos megemlíteni, ugyanis az eKözszolgáltatások fejlesztésénél a nyílt forráskódot helyezték előtérbe, ezért mindenkinek kell, hogy legyen a gépén telepítve ! A Google Chrome nagy böngészőfelületű és gyors internetböngésző. Kisebb teljesítményű gépeken is gyors. További lehetőségek (a link hasznos olvasnivaló): -Opera -Safari

18 Levelezőprogramok

19 A Mozilla Thunderbird ingyenes levelezőprogram. Megkönnyíti a levél szerkesztést, aláírást rendel hozzá, a file csatolások egyszerűek A Gmail webes felülete is sokat fejlődött !

20 File-kezelés, a legelterjedtebb programok (Windows Intéző és Total Commander)

21 Ha böngészés során megtalálunk valamely számunkra fontos információt, adatot, akkor azt el kell tudnunk menteni oly módon, hogy azt meg is találjuk a saját számítógépünkön. Gyakran előfordul, hogy más módon keletkező adatokat kell elhelyeznünk számítógépünkön, fényképeket töltünk rá vagy „szkenelünk” valamit, szöveget szerkesztünk. A mentés során két alapvető kritériumnak kell eleget tennünk: •Megfelelő helyre (magunk alakítsuk ki a könyvtárakat) és •Megfelelő formátumban mentsünk (helyes filenév.kit) Vannak programok (pl. képszerkesztők), amelyek egy adott könyvtár tartalmát szerkesztés esetén duplikálják. Ha nem kezeljük tudatosan adatállományainkat, előfordulhat, hogy egy adat több helyen is megtalálható a merevlemezen. Ez gazdaságtalan kihasználást és a gép lassulását is okozhatja.

22 File-kezelés, a legelterjedtebb programok (Windows Intéző és Total Commander) Windows Intéző: Aktuális mappa Mappák Aktuális mappa tartalma

23 File-kezelés, a legelterjedtebb programok (Windows Intéző és Total Commander) Total Commander: nagy előnye, hogy két munkaablakában jól átlátható, hogy honnan-hova és mit másolok. Meghajtó választó Visszalépés Mappák File-ok File-müveletek funkcióbillentyükkel

24 Origo szoftverbázis – ahonnan az ingyenes és legális programokat letölthetjük

25 Amennyiben szükségünk van valamilyen programra akkor törekedjünk rá, hogy legális verziót szerezzünk be. Ha nem üzleti céllal használunk számítógépet, hanem otthoni felhasználóként, akkor rengeteg ingyenes demo verzió érhető el, amelyek többségébe nem időkorlátot, hanem egyes funkciók korlátozását építi be a gyártó. Az ORIGO portálján sok más mellett egy „szoftverbázis” is megtalálható, ahol: - Tűzfal - játékok - Vírusvédelem - CD/DVD író programok - file kezelő programok- OpenOffice irodai alkalmazás és még sok-sok minden fellelhető ezen a hasznos helyen !

26 Szövegszerkesztés alapismeretei

27 Dokumentum létrehozásának általános lépései: 1. Elindítjuk a szövegszerkesztőt

28 Szövegszerkesztés alapismeretei 2. Cím megadása, betűméret, betűtípus beállítása

29 Szövegszerkesztés alapismeretei 3. Ezt soha ne felejtsük !! Itt feltétlenül mentsük a dokumentumot egy általunk ismert helyre, adjuk meg az a nevet, amely alapján jól be tudjuk azonosítabi a jövőben

30 Szövegszerkesztés alapismeretei 4. Formázások: betűméret, betütípus, jobbra / középr / balra / sorkizárásos igazítás, vastagítás / aláhúzás / dőlt betű

31 Szövegszerkesztés alapismeretei 5. Kép és szövegdoboz beszúrása: ez lehetővé teszi a lapon való tetszőleges képi és szüvegdoboz elhelyezést, mozgatást, nagyítást, keretezést

32 Szövegszerkesztés alapismeretei Microsoft Office online etananyagok: A Microsoft termékeihez oktatási támogatást a internetes weboldalán. Sok hasznos információt lehet megszerezni ezekből a 15 – 30 oldalas, képekkel illusztrált tananyagokból. A tananyagok kivá- lasztásánál figyeljünk, hogy a megfelelő verzió- hoz szánt támogatást böngésszük !

33 Aktuálisan elérhető operációs rendszerek Miért Windows XP ?

34 Aktuálisan elérhető operációs rendszerek – miért Windows XP ? Ma a következő rendszerszoftverek vannak közhasználatban: - Windows XP -Windows Vista -Windows 7 -Ubuntu Linux magyar nyelvű változata Sajnos a Windows csapat oly rohamba kezdett, hogy gondok vannak a Windows 7 hardwer meghajtó szoftvereivel a régebbi konfigurációknál, így csak új gépre ajánlom. Stabil, gyors és megbízható Öregebb PC-k esetében (P4) egyértelműen érdemes a Windows XP-t használni.

35 Aktuálisan elérhető operációs rendszerek – miért Windows XP ? Csodálatos fejlődés tapasztalható a Linux operációs rendszereknél, így néz ki ma egy Ubuntu munkaasztal:

36 Aktuálisan elérhető operációs rendszerek – miért Windows XP ? A megszokott Mozilla Firefox az Ubuntu alatt:

37 Aktuálisan elérhető operációs rendszerek – miért Windows XP ? A multimédia alap installálás után tökéletesen működik:

38 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Balatoncsicsó Faluház eMagyarország Pont Veszprém Megyei eMagyarország Központ Elektronikus ügyintézés a magyarorszag.hu portálon Készítette: Hollósy Szabolcs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések