Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák,"— Előadás másolata:

1

2 Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák,
Ahol remegtek a fák, Ha fáztak a zúzmarától, Ahol sírtak a jégcsapok Amint a tél a tavaszba táncolt. Ahol szikrázott a nap A nyíló hóvirágon és Szerettük egymást Oly sok, szép délutánon. Ahol csobbant a víz Amikor eveztünk, Ahol boldogok voltunk, Sírtunk és nevettünk, S ahol sétáltunk Az öreg vár tövében, Amely ringatott, Mint anya az ölében... Ez mind te voltál, Óvár, S talán leszel is örökké, Ha megőriz az emlék és Nem válik majd köddé! (Csontos Károly) Óvár Nekünk...

3 Történeti áttekintés A Magyaróvári Gazdasági Magántanintézetet – Wittmann Antal javaslatára – október 25-én alapította Albert Kázmér szász-tescheni herceg. A képzés időtartama két év volt, az oktatás nyelve kezdetben latin, később pedig német lett. ben az anyaintézményből kivált a bécsi Mezőgazdasági Főiskola (mai nevén Universität für Bodenkultur Wien - Bécsi Mezőgazdasági Egyetem). ben 'Magyar Királyi Gazdasági Akadémia' néven a legmagasabb szintű felsőoktatási intézményként működött. Nagy érdeme a XIX sz. végén tevékenykedő professzori karnak, hogy sikeresen ötvözte a felsőoktatást a kutatással. Az ekkor megalapított intézetek nagy része ma budapesti, illetve másutt működő intézetek lettek: a. Gazdasági Eszköz- és Gépkísérleti Állomás b. Meteorológiai Megfigyelő Állomás c. Vetőmagvizsgáló Állomás d. Növénytermesztési Kísérleti Állomás e. Állatgyógyászati Állomás f. Növényélet-és Kórtani Állomás g. Magyar Királyi Tejgazdasági Kísérleti Állomás h. Országos Növénynemesítő Intézet i. Vegykísérleti Állomás k. Szarvasmarhatenyésztők Egyesülete 1942-ben az Akadémia átalakult Mezőgazdasági Főiskolává négyéves képzési idővel.

4 Nyugat-Magyarországi Egyetem.
A második világháború után a Főiskolát a Budapesti Agráregyetemhez csatolták, és az, az egyetem mezőgazdasági karának, magyaróvári osztályaként működött tovább. Az osztályt 1949-ben felszámolták. től ismét Mezőgazdasági Akadémia. ben egyetemi rangú felsőoktatási intézmény lett, 4 éves oktatási képzéssel. ben az intézmény új neve Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola lett. ben a Keszthelyi és a Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola összevonásával létrehozták az Agrártudományi Egyetemet. ben pedig a kaposvári Állattenyésztési Karral bővült az egyetem. Ennek megfelelően a kar új elnevezése: Pannon Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar Mosonmagyaróvár lett. A felsőoktatási intézményhálózat átalakításáról megalkotott évi LII. törvény alapján jött létre 2000. január 1-jén a Nyugat-Magyarországi Egyetem.

5 Meghatottan gondolok azokra a napokra Mikor lábam az egyetem lépcsőjét először tapodta Bohém voltam, züllésre hajlamos, fiatal svihák Már rég nem vagyok az – mi egykor – óvári diák! *** De jó lenne megint fiatal és vidám diáknak lenni, Kisbőrönddel, de nagy reménnyel ismét Óvárra menni Lehet – mint annyiszor – ott sem váltanám meg a világot, De a jó Istent arra kérném, áldással segítse, a sok Óváron tanuló, s a már régebben ott végzett diákot! (Dr. Petrányi István)

6 Az óvári vár, a kép előterében a Lajta

7 Az Alma Mater A kar és az egyetem címere

8

9

10

11 Téglahíd és a várkapu

12

13 Várkapu, a várudvarból nézve

14 Régi korok emlékei

15 Az óvári vár

16

17 Nikolaus Lenau költő

18 Lenau pad

19 Az egyetem „B” épülete

20 1956-os emlékmű az egyetem területén

21 Ujhelyi professzor szobra

22 Az egyetem „B” épülete

23 Az Aula Nemzetközi konferencia az Aulában

24 Biotechnológiai Oktató és Bemutató Központ

25

26

27 Auditorium maximum

28

29 A lucsonyi Szent Anna kápolna

30 Cserháti Sándor út

31 Cserháti S. kollégium – új épület
Cserháti S. kollégium – régi épület Gazdász Hotel Gazdász Hotel és a régi kollégium

32 A MOGAAC Bauer Rudolf olimpiai bajnok, óvári gazdászról elnevezett egyetemi sportcsarnoka

33 Mosoni-Duna

34 Ó a Lajta ágainak ti megannyi sok bal és jobb partja, vajon
Hány, előadás helyett sétálgató ifjú párt kaptatok rajta? Nincsenek már ott találkák, reménykeltő randik, légyottok Rég nem vagyunk azok – mi voltunk – óvári diákok! (Dr. Petrányi István)

35 A kiserdő

36 Már soha nem lehetek az – mi voltam – óvári diák Visszanézés, emlékezés, csak ez jut nekem ma már Büszke vagyok, hogy valaha én is jártam az Akadémián Szép idő volt, jó idő volt, kár, hogy elmúlt, jaj de kár! (Dr. Petrányi István)

37 Vége


Letölteni ppt "Óvár Nekünk... Óvár Nekünk... Ahol remegtek a fák,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések