Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara"— Előadás másolata:

1 Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara
Microsec Kft. 2009. szeptember 19.

2 Témák Elektronikus cégeljárás
Végrehajtók és bankok közötti elektronikus kommunikáció Előadó: Hegedüs Márton Minősített időbélyeg szolgáltatás Online Céginformációs szolgáltatás Tanúsítványok megújítása Előadó: Gattyán Diána

3 Elektronikus cégeljárás
Hegedüs Márton Microsec Kft.- Fejlesztési igazgató Telefon: (1) Honlap:

4 Előzmények, a jelen 2005. szeptembertől lehetőség az e-cégeljárás az ügyvédek részére 2008. júliustól kötelező az e-cégeljárás az ügyvédeknek 2008. dec. 27-től a cégbíróság kizárólag elektronikus iratokat fogad be. Ez érinti a végrehajtókat, felszámolókat, végelszámolókat, bíróságokat, ügyészséget, …

5 Mit jelent ez a végrehajtók számára?
Elektronikusan, elektronikus aktában kell elküldeni a cégbíróságra a cég elleni végrehajtással kapcsolatos iratokat. Szkennelve vagy eleve elektronikusan Időbélyeges minősített aláírással ellátva Az elektronikus aláírást ne más készítse, mint akinek a neve/aláírása az iratokon szerepel Útmutató:

6 A végrehajtók és a bankok közötti elektronikus kommunikáció
Hegedüs Márton Microsec Kft.- Fejlesztési igazgató Telefon: (1) Honlap:

7 A megkeresések küldése, fogadása
2008. MBVK – Bankszövetség tárgyalások megkezdése (25 kereskedelmi bank, takarékszövetkezetek, GIRO) 2009. március: tárgyalások lezárulása, Microsec megbízása Mediator üzenetközvetítő szolgáltatás bevezetésére 2009. július: éles indulás

8 Az első, 2008-as tervek Bank #1 Végrehajtó #1 Bank #2 Végrehajtó #2
Takarékszövetkezet #150 Végrehajtó #300

9 Nehézségek A bankok különböző módon, különböző interfészen akarták fogadni a megkereséseket. Ez a végrehajtói rendszerek fejlesztőinek többletmunkát jelentett volna. A banki válaszokat a bankoknak kellett volna tárolni addig, amíg a végrehajtó letölti. Minden végrehajtónak ismerni kellett volna minden pénzintézet címét, titkosító tanúsítványát, stb., és ezek változásait naprakészen követni, és fordítva.

10 2009: üzenetközvetítő rendszer
Bank #1 Végrehajtó #1 Bank #2 Végrehajtó #2 Mediator üzenetközvetítő rendszer Takarékszövetkezet #150 Végrehajtó #300

11 Eredmények – 2009. szeptember
12 végrehajtó küldött már elektronikus megkeresést, szeptemberben idáig 40-et 1 nagybank (CIB), 1 kisbank és 13 takarék már küldött elektronikus banki választ, szeptemberben idáig több mint 300-at Több nagybank befogadja az elektronikus megkeresést, és egyelőre papíron válaszol Több nagybank megkezdte az elektronikus rendszer fejlesztését (OTP, Raiffeissen, K&H, Erste, Unicredit, …)

12 Minősített időbélyeg szolgáltatás
Gattyán Diána Microsec Kft.- Kiemelt ügyfél referens Telefon: (1) Honlap:

13 Mikor van szükség időbélyegzésre?
A bankok és a végrehajtók közötti kommunikációban a megkereséseket elektronikus aláírva és időbélyegzővel ellátva kell megküldeni a bankok részére. mind a végrehajtói megkereséseket mind a banki válaszokat Végrehajtás és foglalás esetén a Cégbíróságok is csak időbélyegzett és elektronikus aláírt változásbejegyzési kérelmeket fogadnak be.

14 Szerződéskötés módja, folyamata
Jelenleg a kamarai tagok több, mint harmada rendelkezik időbélyeg szolgáltatás előfizetéssel. A szerződéskötés módja: Igényüket az címen jelezzék. A Microsec megküldik az aláírandó szerződést, vagy a szerződés letölthető az MBVK honlapjáról is Lehetőség van a szerződések elektronikus, illetve papíralapú aláírására. A szolgáltatást irodánként is lehet igényelni, nem csak egyénileg.

15 IRM Online Céginformáció
Gattyán Diána Microsec Kft.- Kiemelt ügyfél referens Telefon: (1) Honlap:

16 Ingyenes céginformációs szolgáltatás
A évi XCVI. törvény módosította a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló évi V. törvény (a továbbiakban: Cégtörvény) 15.§-ának (3) bekezdését, erre tekintettel a törvény hatályba lépését követően a céginformációs szolgálat a közfeladatot ellátó szervek részére ingyenesen bocsátja rendelkezésre a kért céginformációt.

17 A szolgáltatás elérése
Authentikációs tanúsítvánnyal, címen. A végrehajtóknak már automatikusan beállítottuk a szolgáltatás elérését. A korábbi fizetős OCCSZ szerződést fel kell mondani.

18 Tanúsítványok megújítása
Gattyán Diána Microsec Kft.- Kiemelt ügyfél referens Telefon: (1) Honlap:

19 Megújítás menete 2009. novemberében a legtöbb kamarai tagnak lejár az authentikációs, a titkosító, illetve a minősített aláíró tanúsítványa. A tanúsítványok lejárta előtt 2-3 héttel a Microsec ben értesíti a végrehajtókat a lejárati dátumról, illetve a meghosszabbításhoz szükséges teendőkről. Fontos, hogy mindenki ellenőrizze az címét, és értesítse a Microsec- et az esetleges változásokról! Lehetőség van egy egységes kamarai cím igénylésére.

20 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara"

Hasonló előadás


Google Hirdetések