Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Cseh Nemzeti Felkelés -1945 feladatlapok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Cseh Nemzeti Felkelés -1945 feladatlapok."— Előadás másolata:

1 A Cseh Nemzeti Felkelés -1945 feladatlapok

2 A térkép segítségével világítsátok meg, hogy milyen volt a helyzet Európában 1945 áprilisában és májusában. piros nyilak – a szövetségesek akciói kék szín – német pozíciók

3 A térkép a szoviet hadsereg műveletét mutatja Csehország területén a háború végén. Írjátok körül. Hol voltak a legnagyobb felszabadító harcok?

4 A térkép segítségével világítsátok meg, hogy
1945 áprilisában és májusában hol működött az amerikai hadsereg, melyet Patton tábornok vezetett.

5 csehországi városokon haladt keresztul?
Magyarázzátok meg a demarkációs vonal fogalmat. Melyik nagyobb csehországi városokon haladt keresztul? Miért nem szabadították fel az amerikaiak Csehország további területeit és miért nem lépték át ezt a vonalat?

6 Kérdések és feladatok Kozelítsétek meg, hogy milyen volt Csehország helyzete a háború befejezése előtt. Mely hazai és külföldi ellenállási szervezetek készítették a felkelést?

7 Kérdések és feladatok Melyik morvaországi város volt a legelső, melyben kitört a felkelés? Melyik más területeken terjedt el a felkelés?

8 Kérdések és feladatok „A cseh rendőrséget hívjuk a rádióba, itt lövöldöznek!... Mindenki a cseh rádióba! Cseheket meglőttek! Jöjjenek minél előbb! Jöjjenek segítségünkre!” Ez a kiáltása vált a felkelés fő impulzusává. Magyarázzátok el a felkelés kezdetét Prágában.

9 Kérdések és feladatok Röviden vázoljátok fel a felkelés menetét.
Mi vált Prágában a harcok szimbólumává?

10 Kérdések és feladatok Kik voltak Vlaszovék ?
Magyarázzátok meg milyen szerepet játszottak a végső harcokban. Mi lett Vlaszovék sorsuk a német kapituláció után? Miért volt a részvételük a felkelésben elhallgatva ( 1948 után ) ? Ki volt Andrej Andrejevič Vlaszov ?

11 Kérdések és feladatok Soroljátok fel a Cseh Nemzeti Tanács ( CSNT ) néhány vezető személyiségét. Soroljátok fel a CSNT-vel közreműködő parancsnokokat. Miért nem volt felismerve a CSNT jelentősége és miért nem nyerte el a CSKP bizalmát? Magyarázzátok el az 1945-os nemzeti felkelés jelentőségét.

12 Kérdések és feladatok Értelmezd a háború utáni plakátokat és illusztrációkat 1945-ből. Ezek segítségével közelítsétek meg az európai helyzetet a háború végén. lásd – a további oldalakat

13

14

15 Kérdések és feladatok A háború utáni eufória gyorsan eltűnt és helyét a konfrontálás vette át – a hideg háború. Ezt nagyon jól mutatják a szoviet propagandista plakátok a 40-es évek végéből és az 50-és évekből. A háború befejazése 1945-ben új összefüggésegben jelenik meg. Próbáljátok meg ezt interpretálni. Kit lehet békeszerzőnek és kit háborús uszítónak tartani? lásd – a további oldalakat

16

17

18 Források www.20thcentury.unas.cz; www.ceskapolitika.cz;
ihned.cz; druhavalkakonec; ueweb.cz; wikipedia; Cat.llgc.org.uk


Letölteni ppt "A Cseh Nemzeti Felkelés -1945 feladatlapok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések