Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összefoglalás a vizsgaeredmények kiértékelése alapján

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összefoglalás a vizsgaeredmények kiértékelése alapján"— Előadás másolata:

1 Összefoglalás a vizsgaeredmények kiértékelése alapján

2 A mozgás a mozgató szervrendszer működése révén jön létre.

3 A mozgások az ízületekben jönnek létre.
Mi az ízület?

4 Azokat a csontok közötti összeköttetéseket, ahol az összeköttetésben álló csontfelszíneket hyalin porc borítja, ezen felszínek között folytonossági hiány van, amit kötőszövetes tok, illetve szalagok hidalnak át, zárt üreget képezve, ízületnek nevezzük.

5 Az ízületi mozgás tengely körüli forgást jelent.

6 Ehhez a következőket kell tudni:
Az ízesülő csonton van-e növekedési zavar, szerkezeti eltérés, a végtagban van- e tengelydeformitás Hol van az ízület mozgástengelye a végtag tengelyéhez viszonyítottan.

7 Hány tengelye van az ízületnek (Milyen az ízület mechanizmusa)
feszes ízület: szabálytalan idomú ízfelszínek, szűk ízületi tok korlátolt szabad ízület: szabálytalan idomú ízfelszínek bő ízületi tokkal egytengelyű ízületek = a. ginglymus = b. trochoid két egytengelyű ízület kombinációja két-tengelyű ízületek soktengelyű, vagy szabad, azaz gömbízületek

8 A kinetikus lánc lényege: sok egymás melletti, vagy mozgási láncba kapcsolt feszes ízület kicsi mozgásának összeadódása folytán jelentékeny és sokirányú elmozdulásra is képes.

9 A gerinc is kinetikus lánc!
Minden mozgási segmensben 3 ízület van, ez összességében feszes ízület, a gerinc egészének viszont jelentős mozgástartománya van.

10 Az ízületek helyzetei:
alap középhelyzet

11 Ízületi működés: teljes mozgástartomány beszűkült mozgástartomány hasznos mozgástartomány ízületi lazaság kóros mozgathatóság contractura ankylosis

12 Teljes mozgástartomány - a meghatározott struktúra szerinti fiziológiás mozgásterjedelem.
Hasznos- az optimálison belüli legfontosabb szögtartomány. Beszűkült mozgás - ha a mozgásterjedelem a fiziológiásnál kisebb, nem éri el a véghelyzetet. Laza - ha a mozgástengely által meghatározott irányú mozgás a fiziológiásnál nagyobb terjedelmű.

13 Kóros mozgathatóság – ha olyan irányban is van mozgás, amit a normál ízületi struktúra fiziológiás körülmények között nem enged meg.

14 Ízületi contractura – amikor a mozgáskorlátozottság olyan nagy mértékű, hogy valamely síkban az ízületi alaphelyzet sem érhető el. Ankylosis – az ízfelszínek szerves összeköttetésben vannak egymással, és az ízület mozgásképessége elvész.

15 Az izmok összehúzódása hozza létre az ízületi mozgástengely körüli forgást.

16

17 Az idegrendszer irányítja az izmok működését, összehúzódásukat-ellazulásukat, szervezi a mozgás hátterét, ellenőrzi a kivitelezés harmonikus és gazdaságos lezajlását.

18 A gerinc A gerinc a frontalis síkban egyenes. A sagittalis síkban vannak az élettani görbületek, melyek az egyensúly fenntartása a nagyobb terhelhetőség miatt fontosak és szükségesek. Az élettani görbületek a nemi érés időszakában alakulnak ki. A háti kyphosist mértéke apex-e (helye) jellege jellemzi.

19 Ha az élettani görbületek normálistól való eltérése akaratlagosan korrigálható, akkor hanyag tartásról van szó. (funkcionális eltérés) Ha az élettani görbületek normálistól való eltérése szerkezetileg meghatározott, akkor kóros tartásról beszélünk. (Strukturális eltérés)

20

21

22 A gerinc szerepe: Statikus – a támasztó funkció a csont szerkezetével összefüggően változhat Dinamikus – degeneratív elváltozásokkal, arthrosis következtében csökkent funkció Védő – a degeneratív elváltozások neurológiai következményekkel járnak. A nyaki szakaszon lehet discus hernia: kilépő ideggyököt nyomhat (C5-6 vagy C6-7 között) myelopathia: komprimálhatja a gerincvelőt is

23 A lumbalis szakaszon több mint 90%-ban L4-5 vagy L5-S1 között alakul ki discus hernia.

24 L4 gyöki tünetek: érzészavar a comb elülső felszínén quadriceps izom gyengeség patella ínreflex kiesik

25 L5 gyöki tünetek: fájdalom és érzészavar a láb dorsalis felszínén és az öregujjban a láb és az ujjak dorsalflexioja gyengül, vagy kiesik, a láb esik, „drop foot” (a sarkonjárás nem kivihető)

26 S1 gyöki tünetek: érzészavar a láb külső szélén és az V. ujjban és a talpon a gastrocnemius gyenge, a plantarflexio gyengül (a lábujjhegyen állás nem kivihető) az Achilles reflex kiesik

27 A lumbalis szakaszon a lefutó ideggyök a gerinccsatorna lateralis részén két segmentumon halad át!

28 A plexus ischiadicus az (L4) L5-S1-2 (S3) idegek ágaiból szedődik össze.
L4 gyök compressiot L3-4 centralis discus herniatio L4-5 lateralis herniatio okoz. Tünetei: fájdalom és érzéskiesés az L4-es dermatoma területében, gyengeség a m. quadricepsben, a patella ín-reflex gyengül, vagy kiesik.

29 L5 gyök compressiot L4-5 centralis vagy paracentralis discus herniatio okoz. Tünetei: fájdalom és érzéskiesés az L5 dermatomában: a lábszár és a láb elülső felszínén és az öregujjban. A láb és az ujjak dorsalflexioja gyengül, a láb esik.

30 S1 gyök compressiot L5-S1 discus hernia okoz. Tünetei: fájdalom és érzéskiesés az S1 dermatomában: a láb kölső szélén, a kisujjban és a talpon. A m.gastrocnemius gyengesége miatt a láb plantarflexioja gyengül, az Achilles reflex kiesisk.

31 A pyramis laesio jellemzői:
paresis vagy plegia fiziológiás saját reflex fokozott fiziológiás idegen reflex kiesik (hasbőrreflex, mélytalpi) kóros reflexek jelennek meg

32 A peripheriás motoneuron károsodás jellemzői:
a paresis körülírt az ínreflexek csökkennek vagy kiesnek kóros reflex nincs körülírt, gyorsan kialakuló izomatrophia fasciculatio jelenik meg

33 Peripheriás motoneuron
Centralis motoneuron Peripheriás motoneuron Paresis kiterjedt körülírt Reflexek saját Idegen kóros fokozott kiesett van csökkent vagy kiesett nem változik nincs Tónus csökkent Izomatrophia lassan kialakuló, inaktivitási körülírt, gyorsan kialakuló Fasciculatio Károsodások

34 A gerinc frontalis síkban való elhajlása a scoliosis
A gerinc frontalis síkban való elhajlása a scoliosis. Funkcionális scoliosis esetén nincs strukturális eltérés a gerincen. Prominentia van, de mindig a concavitás oldalán.

35 Ez milyen típusú scoliosis?
vállak cw PSIS kifejezetten ccw 5 mm balra shift megtartott fiziol. dörbületek hosszú, egyívű scx görbület 8 fokos ThL prominentia a jobb oldalon kifejezett TKH aszimmetria megtartott gerincmozgások

36 Minden görbületnek van convexitása és egyidejű concavitása!

37 V X

38 Az idiopathiás strukturális scoliosist a szerkezeti deformitások jellemzik.

39 Mi az a 3”D”, ami a 3 dimenziós deformitáson kívül az idiopathiás strukturalis scoliosist jellemzi? (3 pont)

40 A kórkép a gerinc 3 dimenziós deformitásán kívül: - a testtartás (posture) Desorganizációjának, - a neuromusculoskeletalis Diszfunkciónak, valamint - a Diszharmonikus csontnövekedési és érési folyamat tünet-együttesét jelenti.

41 a testtartás (posture) Desorganizációja,
a neuromusculoskeletalis Diszfunkció, a Diszharmonikus csontnövekedési és érési folyamat.

42 A diszharmonikus növekedés következtében jön létre a torsio, melynek következménye:
a convexitás oldalán megjelenő prominentia a háti hypokyphosis a kisízületek megváltozott térbeli pozíciója miatti mozgásbeszűkülés

43 A járásról

44 A járás a test súlypontjának egyik pontból a másikba való áthelyezése, folyamatos egyensúlyvesztések és visszanyerések sorozatán keresztül, ciklikus, plantigrad, alternáló bipedal mozgás segítségével.

45 Az álló fázis szakaszai a következők:
initial contact (normálisan = heel contact) az előláb talajraérkezésének kezdete (jellemzői: hol, és mennyivel az I. után) középső szakasz = midstance a sarok elemelkedésének kezdete az előláb ( a metatarsophalangealis ízületi sor ) maximális terhelése elrugaszkodás = toe off

46

47 „Nil nocere” - nem ártani

48 Úgy bánj másokkal, ahogy akarod, hogy bánjanak veled.


Letölteni ppt "Összefoglalás a vizsgaeredmények kiértékelése alapján"

Hasonló előadás


Google Hirdetések