Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

K Ö R N Y E Z T I N E V L É S A Tudás fája. Festett fakazetta a magyarvalkói református templom mennyezetéről (Umling Lőrinc és fia, 1778).

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "K Ö R N Y E Z T I N E V L É S A Tudás fája. Festett fakazetta a magyarvalkói református templom mennyezetéről (Umling Lőrinc és fia, 1778)."— Előadás másolata:

1 K Ö R N Y E Z T I N E V L É S A Tudás fája. Festett fakazetta a magyarvalkói református templom mennyezetéről (Umling Lőrinc és fia, 1778).

2 A természetes életmód megítélése Magyarországon
(Breen, 2006: Evaluating National Responses to Questions concerning Technology and Transcendence and Interpreting the Relationship between them from the data of the European Values Study alapján)

3 A gyermeki nevelés részterületei: testi – értelmi – érzelmi – esztétikai, stb.
különböző ütemű fejlődés Az erkölcsi nevelés: lehetővé teszi azt, hogy teljességében megéljük személyi méltóságunkat, értelmezzük és kialakítsuk közösségi kapcsolatainkat, az eszményekhez igazodás által kiformálja a helyes önismeretet – közösségi élet Az emberi életben alapvető dolog a jónak (erények) és a rossznak (bűnök) a megkülönböztetése (Móricz Zsigmond gyermekkori emléke, in: Tarjányi, 1999) törvény a társadalom értékközvetítése lelkiismeret (a törvény és a belső értékek önmagunkra kötelező alkalmazása) családi nevelés → mi magunk vagyunk felelősek a karbantartásáért Minden ember joga, hogy ösztönzést nyerjen az erkölcsi értékek helyes lelki-ismerettel való megbecsülésére és személyes állásfoglalással való elsajátítására.

4  Jó példa – spontán azonosulás lehetősége
„Az erkölcsi nevelés arra törekszik, hogy kiszabadítsa az ént az önzés fogságából, és döntéseit emelkedetté tegye: a jóakarat, a segítőkészség, a becsületesség, igazságosság stb. így tud helyet foglalni az ember életében. Ezt a nemes erkölcsi érzületet érdemes és szükséges megalapozni és fejleszteni, hogy végül az egyén sajátjává váljon. (Tarjányi, 1999). Hogyan lehetséges ez? a lelkiismeret tudatos kiművelésével → felelősségtudat kialakulása Gyermekkorban: állandó értékrendhez való szoktatás fontossága  Jó példa – spontán azonosulás lehetősége Motiváltság Kamaszkor: személyes elkötelezés az élethelyzetekben (milyen világot akarok?) Család: megalapozza az erkölcsiséget a felettes én kialakulásának keretet adva ↓ Iskola: az erkölcsiséget és a tudást a munka távlatába helyezi bele → döntés- helyzetek

5 Környezetvédő mozgalmak

6 Alapvetés Minden mindennel összefügg Minden folyamatnak van iránya.
Semmi nincs „ingyen”. A természeté az utolsó szó. Mindannyiunk felelős a környezetért, embertársaiért, és tudunk tenni valamit a szebb-jobb-harmónikusabb életért.


Letölteni ppt "K Ö R N Y E Z T I N E V L É S A Tudás fája. Festett fakazetta a magyarvalkói református templom mennyezetéről (Umling Lőrinc és fia, 1778)."

Hasonló előadás


Google Hirdetések