Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Végtagok izmai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Végtagok izmai."— Előadás másolata:

1 Végtagok izmai

2 VÁLLIZMOK* Köpenyszerűen borítják a vállat.
A vállöv csontjain erednek, és a karcsont felső részén tapadnak. A váll izmai a szabad felső végtagot mozgatják.

3 VÁLLIZMOK* 1. Deltaizom A váll legerősebb izma.
Alakja megközelítőleg háromszög alakú. A váll körvonalait határozza meg. Működése: A kart távolítja 90o ig. Elülső része a távolított kart előre húzza, befelé forgat. Hátsó rész a távolított kart hátrahúzza, kifelé forgatja.

4 VÁLLIZMOK 2. Lapocka alatti izom
Háromszög alakú izom a lapocka bordák felé néző felszínén. Működése: A kart befelé forgatja. A távolított kart a törzshöz visszahúzza. 3. Nagy görgetegizom A kis görgetegizomnál erősebb kerekded izom. A kart befelé forgatja, és azt hátrahúzza. Távolított kart közelíti.

5 VÁLLIZMOK 4. Tövis feletti izom 5. Tövis alatti izom
A csuklyásizom alatt helyezkedik el. A kart vízszintesig emeli. Segít a kar hátrafeszítésében, kifelé forgatásában. 5. Tövis alatti izom Takarja a csuklyásizom, a széles hátizom és a deltaizom. A kart kifelé forgatja. A felemelt kart lefelé húzza. 6. A kis görgetegizom Hosszúkás izom. Szorosan hozzáfekszik a tövis alatti izom alsó széléhez.

6 KARIZMOK – hajlítók* A kar elülső izmai hajlítók 1. A kétfejű karizom
Hosszú, és rövid feje van. A kar középső harmadában egyesülnek. Meghatározza a kar elülső részének alakját. Lefutása közben két ízületen halad át (váll, könyök) Könyökízületet hajlítja. Hajlított könyökízület mellett a hanyintott alkart borintja. Legerősebb a hajlító hatása, ha az alkar hanyintott helyzetben van.

7 KARIZMOK - hajlítók 2. Hollócsőr karizom
A hajlító izmok közül ez a leggyengébb, karcsú, lapos izom. Működéskiesése nem okoz nagy problémát, mert munkáját más izmok pótolhatják. Vállízületen halad át, a lapockáról ered, és a karcsont középső harmadában tapad. A távolított kart a törzshöz közelíti. A kart segíti előreemelni.

8 KARIZMOK - hajlítók 3. Karizom
A kétfejű karizom alatt, a karcsonton alul helyezkedik el. A könyökízületen halad át. A kart hajlítja.

9 KARIZMOK* Kétfejű karizom Karizom Hollócsőr- karizom
Lapocka alatti izom Deltaizom

10 KARIZMOK – feszítők* Háromfejű karizom*
3 feje van: hosszú fej, belső és középső. A karcsont hátulsó felszínét borítja. Hosszú, erős izom Az alkart a könyökízületben feszíti. Hosszú feje két ízülete hidal át – a kart hátrahúzza. 2. Kampóizom Kicsi, háromszögletű, lapos izom. Felfogható, mint a háromfejű karizom hosszú fejének folytatása. - Segít a könyökízület feszítésében. - A singcsontot az orsócsonthoz szorítja.

11 KARIZMOK - feszítők Tövis feletti izom Deltaizom Háromfejű karizom
Nagy görgetegizom Kis görgetegizom Tövis alatti izom

12 Az alkar izmai Főként elöl és az ulna körül a FLEXOROK
(hajlítók) Főként hátul és az orsócsont körül az EXTENSOROK (feszítők)

13 Az alkar izmai

14 CSÍPŐIZMOK* Elhelyezkedésük szerint további két csoportba oszthatók:
Belső csípőizmok: a hasüregben, a medencében eredő és ott is található izmok Külső csípőizmok: a medence külső felszínén helyezkednek el. Ezek a farizmok. Mindkét izomcsoport elsősorban a csípőízületre fejtik ki hatásukat. Hajlítják, feszítik, ki- és befelé forgatják, távolítják a combot. Egyedül a comb közelítésében nincs szerepük.

15 CSÍPŐIZMOK Belső csípőizmok: Csípő horpaszizom Kis horpaszizom
Körteképű izom Belső elfedő izom Felső és alsó ikerizom

16 CSÍPŐIZMOK* Csípő horpaszizom Két részből épül fel:
1. Nagy horpaszizom A XII. háti, az I-IV ágyékcsigolya testén és a közöttük lévő porckorongokon ered. 2. Csípőizom A csípőlapát belső felszínén ered. Tapadnak: A combcsont kis tomporán.

17 CSÍPŐIZMOK* Csípő horpaszizom 1. Nagy horpaszizom
A XII. háti, az I-IV ágyékcsigolya testén és a közöttük lévő porckorongokon ered. 2. Csípőizom A csípőlapát belső felszínén ered. Tapadnak: A combcsont kis tomporán.

18 CSÍPŐIZMOK* Működése: A csípőízületet nagy erővel hajlítja.
A hasizmokkal együttműködve a törzset előre hajlítja. A nagy farizommal együtt nagy szerepük van az egyensúly kialakításában.

19 CSÍPŐIZMOK* Külső csípőizmok 1. Nagy farizom 2. Középső farizom
A fartájék alsó részén felületesen található erős, durva rostozatú izom, amely a zsírpárnával együtt e tájék alakját és domborulatát adja. Az egyenes járáshoz, az egyenes testtartáshoz és a test egyensúlyának fenntartásához szükséges izom. Rögzített törzs esetén a combot hátrahúzza, majd távolítja és kifelé forgatja. A csípőízületet feszíti. 2. Középső farizom A farizmok második rétege, a csípőízületet oldalról borítja. A combot távolítja. A combot befelé forgatja (elülső rostok) A combot kifelé forgatja (hátulsó rostja) 3. Kis farizom A középső farizom alatt található. A combot távolítja és befelé forgatja.

20 CSÍPŐIZMOK

21 CSÍPŐIZMOK

22 COMBIZMOK - feszítők 1. Szabóizom
A comb külső felszínéről, felülről ferdén húzódik át a combon a térdízület belső oldalára. Hosszú, lapos izom. A csípő és térd ízületet hajlítja. A csípőízület hajlítása után a combot kifelé forgatja. Hajlított térdnél a lábszárat befelé forgatja. Járásnál a lendítőlábon egyedül végzi a térd hajlítását.

23 COMBIZMOK – feszítők* 2. Négyfejű combizom A test legerősebb izma.
A combcsont testét elölről csaknem teljesen beborítja. Négy önálló feje van (egyenes combizom, belső/középső/külső vaskos izom) A térdet feszíti. Guggolásból való felálláskor a test súlyát is tartja. Egyenes ci.: csípőízületet hajlítja. Külső/belső vaskos i.: a térdkalácsot saját irányába húzza.

24 COMBIZMOK - hajlítók 1., 2. Féliginas izom és félighártyás izom.
Térdizületet hajlítják. A térd hajlítása után a lábszárat befelé forgatják. A csípőt feszítik.

25 COMBIZMOK – hajlítók* 3. Kétfejű combizom Hosszú és rövid feje van.
A térdízületet hajlítja. Hajlított térd esetén a lábszárat kifelé forgatja. Hosszú feje feszíti a csípőízületet.

26 COMBIZMOK Középső farizom Nagy farizom Kétfejű combizom Féliginas izom
Félighártyás izom Karcsúizom Szabóizom

27 COMBIZMOK - közelítők 1. Fésűizom 2. Karcsúizom
Combot közelíti. Kismértékben kifelé forgatja. Csípőízületet hajlítja. 2. Karcsúizom Egyetlen a közelítők közül, amelyik két ízületet hidal át. A csípőízületet hajlítja.

28 COMBIZMOK 2., 3. Rövid és hosszú combközelítő izom. Combot közelíti.
Közelítés után a combot kifelé forgatja. A csípőízületet hajlítja.

29 COMBIZMOK 4. Nagy combközelítő izom
A combközelítők közül a legvastagabb izom. Rostjai felül csaknem vízszintesen, lefelé egyre meredekebben húzódnak. Combot közelíti.

30 COMBIZMOK

31 COMBIZMOK

32 COMBIZMOK

33 COMBIZMOK

34 COMBIZMOK

35 A LÁBSZÁR IZMAI – hajlítók*
A lábszár hátsó felszínén találhatók. Felül vaskos, alul elkeskenyedő hajlítók két réteget képeznek, és így határozzák meg a lábszár alakját. Felületes réteg Háromfejű lábikraizom Talpi izom

36 A LÁBSZÁR IZMAI –hajlítók*
Felületes réteg 1. Háromfejű lábikraizom A lábszárt hátul alkotó vaskos izom – „vádli” Két részből épül fel: Kétfejű lábikraizom Gázlóizom Működése: A lábat talpi irányba hajlítja. Járás, futás, ugrásnál fontos. Lábujjra állásnál a sarokgumót tartja. Térdet hajlítja. A gázlóizom a térdet feszíti (egyenes testtartás). 2. Talpi izom Csökevényes, gyakran hiányzik.

37 A LÁBSZÁR IZMAI - HAJLÍTÓK
Mély réteg 1. Térdárki izom (térdet hajlítja) 2. Hosszú lábujjakat hajlító izom (II-V. ujjat hajlítja) 3. Hátulsó sípcsonti izom (emeli a mediális talpszélet) 4. Hosszú öregujj hajlító izom (hajlítja az öregujjat) Talpi hajlítás!!!

38 A LÁBSZÁR IZMAI - HAJLÍTÓK

39 A LÁBSZÁR IZMAI -feszítők
1. Elülső sípcsonti izom A sípcsont laterális oldalán húzódik végig. Működése: A lábat lábháti irányba hajlítja. Emeli a talp mediális szélét. Megindítja az elrugaszkodást. Tartja a lábboltozatot. Túlerőltetés - lúdtalp 2. Hosszú öregujjfeszítő izom Legrövidebb feszítő. Dorsal flexio Lábboltozat mediális szélét emeli. 3. Hosszú lábujjakat feszítő izom

40 A LÁBSZÁR IZMAI

41 A LÁB IZMAI Lábháti izmok – rövid feszítők Talpi izmok

42 Nyakizmok Felületes nyakizmok Nyelvcsonti izmok Mély nyakizmok

43 Nyakizmok Plathysma

44 A nyak izmai Nyelvcsont feletti és nyelvcsont alatti izmok

45 A nyak izmai

46 A fej izmai Rágóizmok Mimikai izmok


Letölteni ppt "Végtagok izmai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések