Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1 Általános információk

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1 Általános információk"— Előadás másolata:

1 Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1 Általános információk
Közlekedési ismeretek Általános információk

2 Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
Kötelező óra Kategóriák Vezethetőség Életkor Elmélet Gyakorlat 10 AM 50 cm3 max 40 km/h 13 és fél 14 – 3 hó 14 éves 17 A1 125 cm3 és max. 11 kW 15 és fél 16 – 3 hó 16 éves A2 400 cm3 felett – 25 kW 17 és fél 17 – 3 hó 18 éves 27 A 600 cm3 felett – 40 kW 23 és fél 21 – 3 hó 24 éves 7 A - 1 éven belül 30 B Max 3500 kg és 9 fő 16 és fél 17 éves 3 A1 – B vel 17 után

3 Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
A kresz 1975 évi I. törvény A rendelet hatálya: A rendelet a Magyar Köztársaság területén levő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza.

4 A kresz alkalmazása A kresz minden Magyarország területén közúti forgalomban részt vevőre érvényes.(tehát nem csak a magyarokra) Járművezetőkre Kerékpárosokra Gyalogosokra

5 Bizalmi elv A "bizalmi elv" alkalmazása a biztonságos közlekedés feltétele. A "bizalmi elv" lényege, hogy minden közlekedő ismeri és betartja a közlekedés szabályait. Csak addig tart amíg az ellenkezőjét nem tapasztaljuk.

6 A közlekedésben résztvevőkre vonatkozó általános rendelkezések
Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles a közúti forgalomra, valamint a közútnak és környezetének a védelmére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megtartani; a közúti jelzések rendelkezéseinek, továbbá a forgalom irányítására, ellenőrzésére jogosultak utasításainak eleget tenni; úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

7 A járművezetés személyi feltételei
Járművet az vezethet, aki a jármű vezetésére jogszabályban meghatározott, érvényes engedéllyel rendelkezik, és a jármű vezetésétől eltiltva nincs; a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, továbbá a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt nem áll, és szervezetében nincs szeszes ital fogyasztásából származó alkohol. a jármű vezetését az üzemben tartó nem engedheti meg, illetőleg a vezető nem engedheti át olyan személynek, aki az (1) bekezdésben meghatározott feltételeknek nem felel meg. az említett engedélyt a vezetőnek vezetés közben magánál kell tartania.

8 A járművek közlekedésben való részvételének a feltételei
közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amelynek jogszabályban meghatározott érvényes hatósági engedélye van; a járműre külön jogszabályban meghatározott számú, típusú és elhelyezésű hatósági jelzés(ek) (rendszámtábla(ák)) van(nak) felszerelve; amely a jogszabályban meghatározott műszaki és környezetvédelmi feltételeknek megfelel; amely az utat és tartozékait nem rongálja és azok környezetét nem szennyezi; Kötelező biztosítás – kötelező.

9 a hatósági jelzés(eke)t (rendszámtábla(ka)t) a járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos. rendkívüli időjárás, természeti körülmények (havazás, jegesedés, árvíz stb.) esetén a közúti járműveknek a Magyar Köztársaság területére történő beléptetése - külön jogszabály alapján - feltételhez köthető vagy korlátozható.

10 Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1
Fogalmak

11 A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak

12 Lakott terület: a lakott terület kezdetét és végét jelző táblák közé eső terület.

13 Vezető: az a személy, aki az úton járművet vezet vagy állatot hajt (vezet). Nem minősül vezetőnek azonban: a segédmotoros kerékpárt és a kerékpárt toló személy. Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben. Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének hirtelen megvál­toztatására. Azt a gyalogost, akinek elsőbbsége van, az elsőbbségre kötelezett nem akadályozhatja, és nem zavarhatja áthaladásában. Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása

14 Előzés: járművei az úttesten azonos irány­ban haladó jármű melletti elhaladás. Párhu­zamos közlekedés esetében azonban a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek. Megállás: járművével a be- és a kiszálláshoz vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, ill. - ha a vezető a jármű­nél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás. Várakozás: a járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodás. Éjszaka: az esti szürkület kezdetétől a reggeli szürkület megszűnéséig terjedő időszak. Korlátozott látási viszonyok: az átlagos látási viszonyoknak felhősödés, köd, eső, hóesés, porfelhő vagy más ok miatt előállt jelentősebb korlátozottsága.

15 Veszélyeztetés: ha valaki a közlekedés más résztvevőit kár, baleset bekövetkezésének, a személy- és vagyonbiztonság sérelmének a lehetőségébe sodorja. Akadályozás: ha valaki a közlekedés más résztvevőjét a szándéka szerinti menetében, mozgásában, továbbjutásában gátolja, hátráltatja, a célzattól eltérő közlekedési magatartásra (pl. fékezésre vagy irányváltoztatásra) kényszeríti. Zavarás: olyan magatartás, amellyel valaki másnak a közlekedését nehezíti, a közlekedés más résztvevőit megijeszti, neki kényelmetlenséget vagy kellemetlenséget okoz, magatartásával figyelmét elvonja vagy indokolatlanul leköti (pl. zavar az a járművezető, aki a kürtöt, fénykürtöt, vagy a távolsági fényszórót indokolatlanul használja. Zavar az a járművezető is, aki a járműve sebességével megtéveszti az elsőbbséggel rendelkezőket).

16 Az egyes járművek (járműcsoportok) meghatározásának megismerését segíti a KRESZ fogalommeghatározásai alapján felépített „járműcsaládfa

17

18 Úttal kapcsolatos fogalmak

19 Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút). Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda. Úttest: az útnak a közúti járművek közlekedésére szolgáló része. Forgalmi sáv: az úttestnek egy gépkocsisor biztonságos közlekedésére elegendő szélességű - akár útburkolati jellel megjelölt, akár meg nem jelölt - része.

20 Útpadka: az útnak az úttest mellett levő, útburkolattal el nem látott része.
Párhuzamos közlekedésre alkalmas út: Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest)

21 Megkülönböztető jelzést használó jármú
A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék és/vagy piros fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű

22 Figyelmeztető jelzést használó jármű
A figyelmeztető jelzést villogó sárga fényjelzést használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművek zárt csoportja Pl.Kukásautó,Magyar Közút által az út javítására,tisztítására,ellenőrzésére használt jármű

23 Vezethetőség(mit lehet)

24 B jogosítvány birtokában olyan, maximum 3500 kg-ot megengedett legnagyobb össztömegű teher-, és személygépkocsit vezethetünk, amelyben a vezető ülésén kívül maximum 8 állandó ülőhely van. Vezethetünk továbbá olyan járműszerelvényt, mely ilyen gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó pótkocsiból áll, olyan járműszerelvényt, mely ilyen gépkocsiból és nehéz pótkocsiból áll, amennyiben a nehéz pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vonó gépkocsi saját tömegét, és az összekapcsolt járművek megengedett legnagyobb együttes össztömege sem haladja meg a 3500 kg-ot,

25 mezőgazdasági vontatót (akár könnyű pótkocsival is),
lassú járművet (akár nehéz pótkocsival is), állati erővel vontatott járművet, segédmotoros kerékpárt (max. 50 cm3 hengerűrtartalom és 40 km/órás végsebesség), quadot, moped autót.

26 Moped / robogó / „AM” – ( M, AM, Állevj, Ljm 14 éves + Kt
Moped / robogó / „AM” – ( M, AM, Állevj, Ljm 14 éves + Kt. 16 éves ) Mopedautó Nagymotor „A” a vizsgának megfelelő alkategória A1, A2, A, ( A1, AM, M, Kt, Áevj ) Személygépkocsi „B” max: 3500 kg, ( Mgv.+kpk, Ljm+npk, M, Kt. Áevj.) – kezdő vezető, / A1 kategóriától számít / 2 évig nem vontathat utánfutót és 18 éves koráig, nem vezethet külföldön autót. B kategóriás jogosítvánnyal a kezdő vezető is vezetheti az Mgv + kpk. Nemzeti kategória. Elromlott járművet is vontathat. 2 év után is csak azt szabad vontatni, ami a vezetői engedélyben fel van tüntetve. Robogóval TILOS vontatni.

27 További jó tanulást kívánok!


Letölteni ppt "Autós - Motoros Iskola, Kiskőrös, Martini u. 1 Általános információk"

Hasonló előadás


Google Hirdetések