Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kis közösségek forrásteremtési képességének javítása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kis közösségek forrásteremtési képességének javítása"— Előadás másolata:

1 Kis közösségek forrásteremtési képességének javítása
Udvaros Renáta Nemzeti Együttműködési Alap Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium Civil delegáltja

2 A pályázat célja: A civil társadalom erősítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítése, a civil szervezetek működési költségeihez való hozzájárulása. Pályázhatnak: Szövetségek, Egyesületek, Alapítványok, speciális esetekben határon túli civil szervezet is pályázhat. ( bejegyzett civil szervezetből, pályázik a NEA-ba.) "A civil szervezetek, mint az állampolgárok önkéntes szerveződései a társadalmi-kulturális élet fontos alkotó elemei, tevékenységük szerepvállalásuk révén nagymértékben hozzájárulnak a társadalmi problémák hatékony kezeléséhez a közösségi szükségletek kielégítéséhez."

3 Pályázás alapfeltétele:
Pályázatkezelő részére a Ft megfizetése a: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Megjegyzés rovatba: „NEA” szót, + a szervezet adószámát írni. Hatályos adatokat tartalmazó regisztrációs nyilatkozat beküldése, ha a szervezet adataiban változás történt (pl. székhely, elnök módosult) Adatkezelői nyilatkozatot felcsatolni!

4 A évi NEA forrás terhére az alábbi pályázatok benyújtására lesz lehetősége a civil szervezetnek: egyszerűsített VAGY összevont pályázat, normatív pályázat. A pályázati kiírások megjelenése januárjában várható. A két kiírás egyszerre jelenik meg, de az egyszerűsített pályázat beadására csak az összevont pályázatok beadási határidejét követően kerülhet sor (min. 30 nappal később). A pontos beadási határidőket a pályázati kiírások tartalmazzák majd. Pályázati kiírás kategóriáinak kódjai: NEA-KK-19-EG, NEA-MA-19-EG, NEA-NO-19-EG, NEA-TF- 19-EG, NEA-UN-19-EG Pályázat benyújtási időszak (kollégiumonként eltérően, a kiírás 4. pontja szerint): február március 29.

5 Pályázat beadási határidők (EG):
Kollégium Támogatható civil szervezetek alapcél szerinti tevékenységi besorolása Benyújtási határidő Támogatási időszak kezdő dátuma Támogatási időszak záró dátuma Elszámolási határidő Közösségi környezet kollégium A közművelődés, tudomány és kutatás, audio- és telekommunikáció, informatika, elektronikus hírközlés, szak- és felnőttképzés, ismeretterjesztés, fogyasztóvédelem, a település- és közösségfejlesztés, kulturális tevékenység területén működő civil szervezetek, társadalmi párbeszéd területén működő civil szervezetek. :59 Mobilitás és alkalmazkodás kollégium Az élet és vagyonbiztonság, a közbiztonság, önkéntes tűzoltás, mentés és katasztrófa-elhárítás, közrend és közlekedésbiztonság védelme, szabadidő, hobbi és sport, a nők és férfiak esélyegyenlőségének védelme területén működő civil szervezetek. :59 Nemzeti összetartozás kollégium A kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység, az európai integráció és a vallási tevékenység elősegítése, továbbá a Magyarországon élő nemzetiségek, valamint az emberi és állampolgári jogok védelme, egyéb kulturális tevékenység (zene, tánc, népzene, néptánc), hagyományápolás. :59 Társadalmi felelősségvállalás kollégium Nonprofit szervezeteknek, ernyőszervezeteknek nyújtott szolgáltatások, szakmai és érdekképviselet, adományosztás, szociális tevékenység, család és gyermekjóléti szolgáltatók, időskorúak gondozása, rehabilitációs foglalkoztatás, hátrányos helyzetű rétegek segítése, egyéb nonprofit tevékenységek, természet- és környezetvédelem területén működő civil szervezetek, polgári védelem. :59 Új nemzedékek jövőjéért kollégium A nevelés és oktatás, képességfejlesztés, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, gyermek- és ifjúságvédelem, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, kábítószer-megelőzés területén működő civil szervezetek. :59

6 Pályázat beadási határidők (Ö):
Kollégium Támogatható civil szervezetek alapcél szerinti tevékenységi besorolása Benyújtási határidő Támogatási időszak kezdő dátuma Támogatási időszak záró dátuma Elszámolási határidő Közösségi környezet kollégium A közművelődés, tudomány és kutatás, audio- és telekommunikáció, informatika, elektronikus hírközlés, szak- és felnőttképzés, ismeretterjesztés, fogyasztóvédelem, a település- és közösségfejlesztés, kulturális tevékenység területén működő civil szervezetek, társadalmi párbeszéd területén működő civil szervezetek :59 Mobilitás és alkalmazkodás kollégium Az élet és vagyonbiztonság, a közbiztonság, önkéntes tűzoltás, mentés és katasztrófa-elhárítás, közrend és közlekedésbiztonság védelme, szabadidő, hobbi és sport, a nők és férfiak esélyegyenlőségének védelme területén működő civil szervezetek. :59 Nemzeti összetartozás kollégium A kárpát-medencei együttműködés, mint a határon túli magyarsággal kapcsolatos nemzetközi tevékenység, az európai integráció és a vallási tevékenység elősegítése, továbbá a Magyarországon élő nemzetiségek, valamint az emberi és állampolgári jogok védelme, egyéb kulturális tevékenység (zene, tánc, népzene, néptánc), hagyományápolás. :59 Társadalmi felelősségvállalás kollégium Nonprofit szervezeteknek, ernyőszervezeteknek nyújtott szolgáltatások, szakmai és érdekképviselet, adományosztás, szociális tevékenység, család és gyermekjóléti szolgáltatók, időskorúak gondozása, rehabilitációs foglalkoztatás, hátrányos helyzetű rétegek segítése, egyéb nonprofit tevékenységek, természet- és környezetvédelem területén működő civil szervezetek, polgári védelem. :59 Új nemzedékek jövőjéért kollégium A nevelés és oktatás, képességfejlesztés, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet, gyermek- és ifjúságvédelem, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, gyógyító, egészségügyi rehabilitációs tevékenység, kábítószer-megelőzés területén működő civil szervezetek. :59

7 Az igényelhető és elnyerhető (NEA-Ö) támogatás összegének alsó és felső határa:
Kategória Az igényelhető és elnyerhető támogatás összegének alsó határa (Ft) Az igényelhető és elnyerhető támogatás összegének felső határa (Ft) NEA-KK-19-Ö-M NEA-KK-19-Ö-V NEA-MA-19-Ö-M NEA-MA-19-Ö-V NEA-NO-19-Ö-M NEA-NO-19-Ö-V NEA-TF-19-Ö-M NEA-TF-19-Ö-V NEA-UN-19-Ö-M NEA-UN-19-Ö-V

8 FIGYELEM! A Nemzeti Összetartozás kollégium tevékenységi köréből kikerült a kulturális tevékenység és bekerült a Közösségi Környezet kollégium tevékenységi körébe, valamint a Nemzeti Összetartozás kollégium tevékenységi körébe bekerült az egyéb kulturális tevékenység (zene, tánc, népzene, néptánc). Az Új Nemzedékek jövőjéért kollégium tevékenységi köréből kikerült, a Társadalmi Felelősségvállalás kollégium tevékenységi körébe bekerült a természet- és környezetvédelem! A határon túli civil szervezetek az (EG) pályázati kiírásba nem nyújthatnak be támogatási igényt.

9 FIGYELEM! Egy pályázó szervezet egy pályázatot nyújthat be a NEA-19- EG kiírás keretében. Az (EG) igényelhető és elnyerhető támogatás összegének alsó határa Ft. Az (EG) igényelhető és elnyerhető támogatás összegének felső határa Ft. Önrész mértéke: Az egyszerűsített támogatást önrész nélkül kell biztosítani. Támogatási intenzitás: 100% Azon civil szervezetek, amelyek a „Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2019.”című pályázati kiírások keretében (NEA-19-Ö kategóriák keretében) pályázatot nyújtottak be, azok (EG) pályázati kiírás keretében pályázat benyújtására nem jogosultak.

10 A rendelkezésre álló forrás:
NEA-TF-19-EG Pályázati keretösszege 2019-ben: Ft/ kollégium szövetségek részére 2%. egyesületek és alapítványok részére 98 %. Azon szervezetek, melyek bevétele az előző, lezárt üzleti évben meghaladta az 50 millió Ft-ot, csak visszatérítendő működési támogatásban részesülhetnek.

11 Bírálat A NEA-19- Ö esetében, az értékelést két- két testületi tag végzi. A pályázatokat véletlen szerűen rendelik hozzá a pályázatbírálókhoz. A pályázatok 60 pontos skálán értékelendők. Az értékelések számtani átlaga jelenti a bírálati előterjesztést. (NEA-19- Ö pályázati kiírás esetén a oldalain található meg.)

12 Az Összevont kiírás felépítése, célja:
NEA-TF-19-Ö-M esetében: A támogatás a civil szervezet alapcél szerinti tevékenysége működési feltételeinek biztosítására fordítható. NEA-TF-19-Ö-V esetében: A támogatás a civil szervezet alapcél szerinti a Civil tv. 56. § (1) bek b) pontjában foglalt működési és az alábbi kollégiumonként eltérő szakmai tevékenységeinek biztosítására fordítható: NEA-TF-19-Ö-V esetében: civil szférával kapcsolatos szolgáltató, tanácsadó, oktatási, fejlesztő, segítő, illetve esélyegyenlőséget és akadálymentességet elősegítő tevékenység és intézmények támogatása; (a Civil tv. 59. § (4) bekezdése szerint együttesen beadott pályázatra ennél a pontnál van lehetőség); A rendelkezésre álló forrás jelen pályázati kiírás tekintetében Ft/ kollégium.

13 Az értékelési szempontok:
Pályázó eddigi tevékenysége, eredményei: 10%= 6 pont Társadalmi szükséglet amit a pályázó kielégít (családsegítés, szociális munka, stb.): 20%= 12 pont Pályázat kidolgozottsága, áttekinthetősége: 15%= 9 pont Költségvetés megalapozottsága: 10%= 6 pont Elérendő társadalmi hatás (pl. közösségépítés): 15%= 9 pont Támogatás a szervezet fenntarthatóságára gyakorolt hatása (munkahely teremtés/ megtartás, önkéntesek, beszerzett eszközök, stb.): 20%= 12 pont Kollégium által meghatározott szempont rendszer: 10%= 6 pont Pályázati kiírás 15,2 pontja ( oldalai) szerint történik.

14 Eper elérhetőség

15 Az első benyomás a pályázatról, a pályázat címe
Szervezetünk működésének támogatása 2019-ben Horgász a pácban! Guruló kistérség. Pata-csata.

16 A pályázó szervezet eddigi tevékenységének bemutatása
Mikor alakult a szervezet? Mennyien alakították? Hatóköre? Önkéntesek száma?, IKSZ? Együttműködő partnerek száma? - Hazai és EU-s pályázatok megvalósítása? Főbb bevételi források? (1%, tagdíj, normatíva?, feladatalapú támogatás?, saját szolgáltatás bevétele?, stb.)

17 Kérjük, mutassa be, hogy a pályázata / a szervezet milyen társadalmi szükségletet kíván kielégíteni, valamint annak a társadalmi hatását: Kérjük mutassa be, hogy jelen pályázat hogy járul hozzá a szervezet működéséhez (pl. szervezet fenntarthatósága, különös tekintettel a foglalkoztatás fenntartására és bővítésére, önkéntesek bevonására): Az adott évben az alapítási célokból melyekért dolgozik/ tevékenykedik a pályázó? Miért ebbe a kollégiumba nyújtotta be a pályázatát? Az adott tevékenység tapasztalatai, amelyekre épül jelen pályázat? INDIKÁTOR SZÁM kifejtése, magyarázata. KÖLTSÉGVETÉS főbb elemeinek magyarázata. Pl. tintasugaras nyomtató vásárlása, mert… , a szervezetre gyakorolt hatása…. FOGLALKOZTATÁS? Önkéntesek képzése, ha van A4-es sorra tervezve összeg. Támogató bemutatása (mivel támogat?, Kp, vagy HR?)

18 A költségvetés részletezése

19 Felületes/ elnagyolt/ tupírozott a költségvetés, vagy reális?
A1. Ingatlan.. Pl. nem kell fizetnünk a próbateremért, mert… A2. Adminisztrációs…Bankköltség: 12*3 000 Ft. Könyvelő díja: 12* Ft. A3. PR. Marketing… Pl. 20 oldalas A/ 4 es alakú, 4 színnel nyomott, 100 db kiadvány készítése: ??? Ft. A5. Szállítás, utazás kiküldetés, költsége: 3 fős elnökségünk részére. km/ év* NAV normatíva+ 15 Ft/ km. A6. Munka, és védőruha: Polgárőr könnyített láthatósági mellény (62/2013. (XI. 28.) BM rendelet) alapján, 20 fő részére* 2000 Ft/ db. A7. Egyéb beszerzések: Pl. jeles napok kézműves foglalkozások megtartásához (résztvevők száma: kb.30 fő/ alk.) Ft/ alk. C1. Tárgyi eszköz: 1 db Samsung Xpress M2070 lézer nyomtató és szkennel beszerzése. Ár: Ft ( DRÓN NEM PÁLYÁZHATÓ! A támogatás önrész biztosítása nélkül nyújtandó, ezért térítésmentes hozzájárulás nem tervezhető a költségvetésben. (B5 sorra az önkéntesek étkeztetése tervezhető)

20

21

22 Önkéntes szervezetté- regisztrálni
Emberi Erőforrás Minisztérium Esélyegyenlőségi Főosztály 1054 Budapest, Akadémia u. 3. Beküldeni: - 30 napnál nem régebbi a hatályos adatokat tartalmazó igazolást, amit a megyei Törvényszék ad ki. - A szervezet alapszabály másolatának, hitelesített példánya. - A évi 88. Tv mellékletét képező bejelentési lap kitöltve.

23 Önkéntes munka elszámolása
Az önkéntes munka egy órára jutó értékének számításánál a mindenkori minimálbér (2018- ban: Ft, 160-ad részét kell figyelembe venni. (860 Ft/ óra) 2019-ben: Ft, annak a 160-ad része: 931 Ft/ óra/ fő ban: Ft, annak a 160-ad része: 1006 Ft/ óta/ fő.

24 ELSZÁMOLÁS Minden pályázatnál elszámolást (szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást is) kell benyújtani a megítélt támogatási összeg és az elvárt önrész szerződés szerinti felhasználásáról. Pénzügyi teljességi nyilatkozatot kell felküldeni. Formanyomtatvány!

25 NEA logó használata Az civil szervezetek részére, akik a NEA támogatásban részesültek a NEA és a Miniszterelnökség logójának használata kötelező. Honlapon, kiadványon, plakáton, közgyűlési meghívón, szervezet irodájában megjeleníteni kötelező.

26

27 Program bejelentési kötelezettség
A Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) terhére nyújtott költségvetési támogatásból megvalósuló rendezvény- /program bejelentése kötelező. Az alábbi linken tehető meg:

28

29

30 Köszönöm a figyelmet, sikeres pályázást kívánok
Udvaros Renáta 30/


Letölteni ppt "Kis közösségek forrásteremtési képességének javítása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések