Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar mezőgazdaság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar mezőgazdaság."— Előadás másolata:

1 Magyar mezőgazdaság

2 Terület 63%-át használja – európai viszonylatban kifejezetten magas 76% szántó, 19% gyep, 2% szőlő, 1,5% kert és 1,5% gyümölcsös GDP 4-5% Foglalkoztatott 6% (EU átlag 4,3%) – fejlett országok 2-3%

3 Kedvező: - Természeti adottságok (éghajlat, talaj…) - Termelési hagyományok
Kedvezőtlen: - Tulajdonviszonyok. 90% magántulajdon – ennek 90%-a törpebirtok (5-10 ha), csak 0,7% 50ha felett 53% egyéni gazdaság, 35% gazdasági társaság, 12% új szövetkezet - Nagy termelés visszaesés, főleg állattartás (nincs tőke, nincs biztos tudás már, elveszett KGST piac, É privatizációja) - Technikai színvonal Elmarad a fejlett országoktól – csökkent a műtrágya, növényvédőszer-használat

4

5 Növénytermesztés - Gabona a szántók ¾ -én Jobb talajon őszi búza, homokon rozs A termésátlag az európai érték alatt van - Takarmánynövények Kukorica – szinte mindenütt, EU egyik legnagyobb kukorica termelője Mo. Kutatás, nemesítés!

6

7

8 - Ipari növény A cukorrépa területe csökkent, mert egy sor cukorgyárat a privatizáció után bezártak. Maradt: Kaposvár Napraforgó vetése nőtt – EU termés 1/5-a itt terem – Martfű

9 Zöldség és gyümölcs Gyümölcs: Kiváló lehetőségek, nagy tapasztalat De: nyugaton követelmény a vegyszermentesség, kiváló íz és méret, minőség, Kellene: fejlesztés, új fajták, öntözés (!), növényvédelem (Alma után legtöbbet mi is banánt és narancsot eszünk!)

10 Alma: Nyírség, Zala, D-T köze Ma többet importálunk, mint exportálunk – nincs öntözés, hazai fajtákat nem keresik – új telepítések 40%-a öntözött Barack D-T köze, bogyósok – Börzsöny (Szobi szörp), Cserhát

11 Zöldség: Burgonya (szinte bárhol), fűszerpaprika (Szeged, Kalocsa), hagyma (Makó)

12 Biogazdálkodás!!!! –nyugaton jó áron, gyakorlatilag bármennyi így termelt áru eladható A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság (Népfőiskola) sorsa megpecsételődik azzal, hogy az államtól bérelt földjeit november 1-től elveszíti. Kishantos – Mezőföld É-rész

13 Szőlő Területe 20 év alatt 60%-kal csökkent (állami támogatás a telepítésre is) Nő a magyar szőlő- és borágazat támogatása is Termés 1-2%-a csemegeszőlő, többi borszőlő Exportra minőségi bor mehet, mennyiségileg keveset termelünk. Ehhez sokkal több marketing kellene és állandó minőség!

14 A világ nagy bortermelői (Mo. mennyiségben kb. 20.)
Legtöbb Italy France Spain United States China Argentina Australia South Africa Chile Germany Russia Portugal Romania Moldova Greece Austria New Zealand Ukraine Brazil Others Legjobb Franciaország 18,6% Olaszország 16% Spanyolország 13,1% Amerikai Egyesült Államok 10,1% Argentína 5,8% Ausztrália 4,1% Chile 3,9% Dél-Afrika 3,7% Németország 3,6% Portugália 2,2% (%: a világon összesen előállított borok mennyiségéből)

15 Történelmi borvidékek a XVIII. -XIX
Történelmi borvidékek a XVIII.-XIX. Században alakultak ki 22 tartanak nyilván, pl.: Tokaj, Egri, Mátraaljai, Alföldi, Szekszárdi, Villányi, Mecsekalji, Balatonmelléki, Badacsonyi, Balaton felvidéki, Móri, Neszmélyi, Somlói, Soproni

16

17 A szőlő íze, zamata függ: -talaj összetétele, hőösszeg, napfénytartalom, nyár melege, enyhe ősz - csapadék igénye mérsékelt, a szárazságot jól tűri, gyökere mélyre nyúló - Hő-, és napfényigénye nagy – ettől függ a cukorfoka - fehér borok (Tokaj, Balaton felvidék, Badacsony, Alföld) vörös borok (Szekszárd, Villány, Eger) rozéborok vegyesen Az országban a fehérszőlő aránya 67, a kékszőlőé 33 százalék. 

18 A magyar borexport évente mintegy 700 ezer hektoliter, míg az import valamivel több mint 500 ezer hektolitert tesz ki 2013-ban 75millió Euro bevétel

19 Állattartás: 1989 óta állatállomány megfeleződött! (szvmh 50%ra, sertés 60%-ra, juh 55%-ra csökkent)

20

21 Baromfi: iparszerű csirke termelés Bábolna (bezárt), Nádudvar (Hajdúszoboszló közelében)

22

23 Élelmiszeripar: - Termelőkörzetbe vagy fogyasztó mellé települ
- Teljesen privatizált - Korszerű technika, gyártás, versenyképesebb termékek, rugalmasabb alkalmazkodás a piachoz - Nagy verseny (gyárbezárás, összevonás, termék átalakítás + vetélytársak is megjelennek a hazai piacon!) Hagyományos termékek (hungarikumok): Pick szalámi, Gyulai kolbász, Tokai aszú… minősége fontos!


Letölteni ppt "Magyar mezőgazdaság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések