Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Árulkodás? – Árulkodás! Készítette: Virágné Nagy Éva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Árulkodás? – Árulkodás! Készítette: Virágné Nagy Éva."— Előadás másolata:

1 Árulkodás? – Árulkodás! Készítette: Virágné Nagy Éva

2 Miért került középpontba az árulkodás mint gyermeki tevékenység?

3 Zaklatás →megfélemlítés →bántalmazás → erőszak
A téma fontossága Családon belüli Iskolai Internetes Munkahelyi Zaklatás →megfélemlítés →bántalmazás → erőszak Lelki testi szexuális

4 Bántalmazó →Áldozat (bántalmazott)
Zaklatás, bántalmazás Bántalmazó →Áldozat (bántalmazott) Szemlélő Miért nem áll ki a társa mellett? Mert fél, hogy akkor Ő kerül a bántalmazott szerepbe. Ki lehet áldozat? Kiből válik zaklató?

5 A magyar nyelv sokszínűsége - fogalomzavar
„Árulkodós Júdás, nem kap piros tojást,….” Áruló – elárul – beárul –besúg- besúgó – spicli -spicliskedik - ………….. árulkodik

6 Az árulkodás fogalma: Az árulkodás tulajdonképpen egy magatartásforma.
„Társainak normaszegő, egészségvédelmi szempontból érdektelen, nevelési vonatkozásban lényegtelen tetteinek beárulása a gyermek részéről szülője, nevelője v. mások számára” (Értelmező Kislexikon)

7 Mi húzódik meg az árulkodás mögött?
Az 4-6 éves gyerekek életében fontossá válnak a szabályok, a szabályok betartása, az igazság, Igazságérzetük,

8 Információ átadása vagy árulkodás?
Vajon az árulkodás honnan kezdve válik negatív jeggyé és mikor van rá szükség? Az óvódás korú gyerekek még nem tudják eldönteni, hogy mikor kell valamiért tényleg szólni vagy mikor nem.

9 Mit tegyünk, ha egy gyerek „árulkodik”?
Hallgassuk végig Ne büntessük meg Ne ragasszuk rá az "árulkodós gyerek" címkét Ne tegyünk elhamarkodott lépéseket Tanítsuk meg arra, hogy mindig szóljon, ha veszélyes dolgot tapasztal!

10 Hogyan figyeljünk a gyermekekre, hogy megnyíljanak előttünk?
Az elfogadás nyelve (Tomas Gordon: P.E.T., T.E.T) Egyszerű hívogatók: Tényleg? Ez történt? Mesélj róla! Mondd tovább! Ez fontos neked? Értő figyelem: Melegséget visz a felnőtt-gyerek kapcsolatba, serkenti a gyermeket a probléma megoldására, fokozatosan csökkenti a gyermek félelmét a negatív érzéseitől.

11 Feladatunk: Az árulkodás tabujának megtörése a bántalmazás megszüntetése érdekében! „Ha nem szólok egy szót sem, csupán hallgatlak, tudom, hogy megkönnyebbülsz. Odaadom a figyelmemet, a csendességemet, a tekintetemet. Tudom, hogy már az is örömmel tölt el, ha végre meghallgat valaki. Megkönnyebbülsz. Bölcs jóság van a figyelemben.” (Müller Péter)

12


Letölteni ppt "Árulkodás? – Árulkodás! Készítette: Virágné Nagy Éva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések