Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatio Medicata október 18.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatio Medicata október 18."— Előadás másolata:

1 Informatio Medicata 2006. október 18.
WHO kiadványok helye a tudományos információszerzésben Dr. Palotai Mária Tavalyi előadásomban az Egészségügyi Világszervezet történetét, Magyarország és a Világszervezet kapcsolatát mutattam be. A szakemberek számára az Internet a tudományos információszerzés egyik színtere. Elektronikus úton egyre több WHO dokumentumhoz lehet hozzáférni. Az új WHO kiadványok több mint 90%-át érhetjük el a világhálón, a régebbi kiadványok archiválása pedig folyamatosan történik. Ezért idén a WHO dokumentumok, illetve adatok hozzáféréséhez adnék néhány támpontot. Informatio Medicata október 18. Informatio Medicata szeptember 26.

2 WHOLIS http://www.who.int/library/database/index.en.shtml
WHOLIS, a WHO könyvtári adatbázisa 1948-tól, a Világszervezet megalakulásától tartalmazza a genfi központ és a régiós WHO-s kiadványok adatait. Több out-of-print dokumentum, valamint a WHO periodikák cikkei is teljes szöveggel hozzáférhetőek. A könyvtári adatbázis kereső felületéhez szeretnék néhány megjegyzést fűzni. A WHO kiadványok egyik jellegzetessége a testületi szerző, ilyen esetben elég egy két szót beírni a szerző mezőbe. Érdemes kiválasztani a nyelvet, valamint évre szűkíteni a keresést, ha ezt csak kb. tudjuk akkor megadhatjuk, hogy pl között, vagy adott év előtt, vagy után akarunk keresni. Informatio Medicata október 18.

3 Informatio Medicata 2006. október 18.
Az INFORMATIO MEDICATA konferencia központi témája ebben az évben a „táplálkozás, anyagcsere, élelmiszerbiztonság.” Ehhez igazítottam a példáimat is. Az elhízással foglalkozó, angol nyelvű és 2007-ben megjelent dokumentumokra kerestem rá. Mind a 4 tétel teljes szöveggel hozzáférhető. Látjuk, hogy felkínál további keresési lehetőségeket is. Informatio Medicata október 18.

4 Informatio Medicata 2006. október 18.
A katalógus rekordra kattintva kapjuk meg a részletes adatokat. Itt egy több nyelven is hozzáférhető dokumentum adatai jelentek meg, az angol mellett német és orosz nyelven is teljes szövegű a hozzáférés. Informatio Medicata október 18.

5 Európai Regionális Iroda adatbázisai
A WHO Európai Regionális Irodája honlapjáról ( vagy: elérhető, illetve letölthető adatbázisok nagy segítséget nyújtanak az információszerzésben. Informatio Medicata október 18.

6 Informatio Medicata 2006. október 18.
Az „Adatok és kiadványok” menüponton belül érhetjük el az adatbázisokat. A „Kiadványok” menüponton belül is elérhetjük a WHOLIS-t, a könyvtári adatbázist, valamint a WHO kiadvány-katalógusát . Informatio Medicata október 18.

7 Statisztikai adatbázisok
European health for all database (HFA-DB) Mortality indicators by 67 causes of death, age and sex (HFA-MDB) European detailed mortality database (DMDB) European hospital morbidity database (HMDB)  Nutrition policy database  Az adatbázisok közül néhány statisztikait szeretnék röviden bemutatni : Egészséget Mindenkinek: (HFA-DB) Halálozási indikátorok: (HFA-MDB) Európai részletes halálozási adatbázis: (DMDB) Európai kórházi morbiditási adatbázis: (HMDB) Táplálkozáspolitikai adatbázis A statisztikai adatbázisok a nemzeti egészségügyi statisztikákat és az európai országok egészségi állapotát tükröző adatokat tartalmazzák. Szeretném megjegyezni, hogy a fentieken túl még külön adatbázist találunk az Alkoholfogyasztás, a Dohányzás visszaszorításáról, a Fertőző betegségekről és a Börtönegészségügyről. Az adatokat félévente frissítik. Informatio Medicata október 18.

8 Informatio Medicata 2006. október 18.
HFA adatbázis Az Egészséget Mindenkinek Adatbázist on-line és off-line is használhatjuk. Az adatbázis mintegy 600 egészségügyi indikátort tartalmaz, alapvető demográfiai, társadalom-gazdaságtani, életmóddal, környezettel kapcsolatos indikátorokat, mortalitási, morbiditási , rokkantsági, kórházi költség adatokat, stb. Ennél az egy adatbázisnál az angol mellett az orosz nyelvet is választhatjuk. Informatio Medicata október 18.

9 Informatio Medicata 2006. október 18.
Indikátort, országot és évet kell kiválasztanunk, és grafikonokat, táblázatokat kaphatunk a kiválasztott adatokkal. Ahol a + jelet látjuk, ott tovább bonthatóak az indikátorok. Kiválaszthatunk 1 országot, de egyben az Európai Régió, vagy az Európai Unió országait is. Informatio Medicata október 18.

10 Informatio Medicata 2006. október 18.
2003-ban az átlagos 1 főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás adatait láthatjuk kg-ban, sajnos itt nincs magyar adat. Informatio Medicata október 18.

11 Informatio Medicata 2006. október 18.
Ugyanezt a keresést grafikonos ábrázoláson látjuk. Az ábrázolt tendencia elég elszomorító. Informatio Medicata október 18.

12 Informatio Medicata 2006. október 18.
„Az Európai halálozási adatbázis” hasonló felépítésű, mint a HFA. Ugyancsak van on-line és off-line változata indikátor segítségével kor és nem-specifikus adatokat kaphatunk. Informatio Medicata október 18.

13 Informatio Medicata 2006. október 18.
„Az Európai Részletes Halálozási Adatbázist” az idén fejlesztették ki. Részletesebb adatokat tartalmaz a HFA és a morbiditási adatbázisoknál. A BNO 9. és 10. kódjainak ismerete feltétlenül szükséges a használatához. Ennél az adatbázisnál két lehetőségünk van: egy országon belül hasonlíthatjuk össze a haláleseteket BNO kód, kor és nem szerinti bontásban. Vagy pedig egy halálokot hasonlíthatunk össze több ország adataival, ezen belül ugyancsak van kor és nem szerinti bontásra is mód és a táblázat mellett grafikonon is megkaphatjuk az adatokat. Informatio Medicata október 18.

14 Informatio Medicata 2006. október 18.
Magyarországon 2005-ben az éves nők halálozási adatait láthatjuk a BNO E (Endocrin, táplálkozási és anyagcsere-betegségek) kódjaiban. Nyers halálozási arányszám népességre számítva, a halálozások számát és a halálozási hányadost látjuk. Informatio Medicata október 18.

15 Informatio Medicata 2006. október 18.
Ugyanezt a keresést végeztem el, de most több ország adatait összehasonlítva és grafikonos ábrázolással. A „Chart” mező kinyitása után választhatunk, hogy milyen adatokat jelenítünk meg. Amint már mondtam, a keresést korcsoportokra és nemre is lehet szűkíteni. Informatio Medicata október 18.

16 Informatio Medicata 2006. október 18.
A következő adatbázis: „Az Európai kórházi morbiditási adatbázis” is elérhető on-line formában, illetve le is tölthető. Kiválóan alkalmas az európai országok kórházi morbiditási adatainak elemzésére, az adatok korra, nemre, BNO kód szerinti diagnózisra vonatkoznak. Választhatjuk a BNO 9. vagy 10. változatát, illetve egy nemzetközi rövidített kódtáblázatot. Lehetőségünk van egy ország morbiditási adatait megjeleníteni, vagy összehasonlítani több ország adatait. Ugyanolyan felépítésű, mint az előző adatbázis. Informatio Medicata október 18.

17 Informatio Medicata 2006. október 18.
Az utolsó adatbázis, amit szeretnék bemutatni: „A táplálkozáspolitikai adatbázis” segítségével többek között a témával foglalkozó intézeteket, a felelős személyeket, nemzeti programokat találhatjuk meg. Lehetőségünk van egy ország adatait megnézni, illetve a régió országainak adatait egyszerre áttekinteni. Magyarországon a túlsúly illetve elhízás %-os előfordulási adatait látjuk, a felmérés időpontjaival és az adatgyűjtés módjával. Informatio Medicata október 18.

18 Informatio Medicata 2006. október 18.
A gyermekkori túlsúly és elhízás %-os előfordulását látjuk országonkénti bontásban, az elvégzett felmérések időpontjával és az adatgyűjtés módjával. Informatio Medicata október 18.

19 Informatio Medicata 2006. október 18.
Végül egy újdonságra szeretném felhívni a figyelmet. Az ESKI HealthOnLine nemzetközi szakirodalmi rovata májusa óta szemlézi az egészségügyi rendszerek működésével, az egészségügyi reformokkal, az Európai Unió egészségüggyel foglalkozó nemzetközi szakcikkekeit, tanulmányait, híreket. Megjegyzem, hogy a Szemle rovat legfrissebb .pdf formátumú összefoglalójáról a MOKSZ Hírlevél idei 3. száma is tájékoztatott. Ebben a szemlében új témakörként felvettük az Egészségügyi Világszervezetet, munkatársaimmal a legfrissebb WHO dokumentumokról készítünk referátumokat, egy-egy cikk végén forrásként az eredeti dokumentumhoz való kapcsolódást is megadjuk. Informatio Medicata október 18.

20 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!
Informatio Medicata október 18.


Letölteni ppt "Informatio Medicata október 18."

Hasonló előadás


Google Hirdetések