Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A bemutatót készítette:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A bemutatót készítette:"— Előadás másolata:

1 A bemutatót készítette:
Család Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő egyetemi docens A bemutatót készítette: Péter Erzsébet

2 Az emberi társadalmakban nem makrotársadalmi struktúrák állnak szemben az egyes emberekkel, hanem köztük, mintegy közvetítő szerepet játszva a TÁRSADALMI INTÉZMÉNYEK helyezkednek el. A társadalmi életet szervezik oly módon, hogy a társadalom tagjai a társadalom számára szükséges funkciókat ellássák. Ilyen társadalmi intézmények: család oktatási rendszer gazdasági rendszer politikai intézmények kormányzat Az intézmények lényegét a normák és a mögöttük álló értékek alkotják.

3 Egy személy több státuszt is betölthet egyidejűleg.
Ezek a normák SZEREPEKET definiálnak, amelyeket a különböző státuszokat betöltő személyeknek el kell játszani. (pl.: anya szerep, diák, munkás) Egy személy több státuszt is betölthet egyidejűleg. A társadalom intézményekre támaszkodik, amely intézmények közül a legfontosabb a család.

4 Alapfogalmak I. Csoportok: Az egyének olyan együttesei, amelyeket bizonyos közös ismérvek jellemeznek és kötnek össze. A csoport az osztálynál és a rétegnél általánosabb fogalom. Az osztály és a réteg is csoportok. Kiscsoportok: Azoknak a csoportoknak, amelynek tagjai olyan kis létszámúak, hogy egymást személyesen ismerik és egymással többé – kevésbé szoros kapcsolatban vannak (munkahelyi közösség).

5 Alapfogalmak II. Szervezetszociológiai felosztás:
-Formális csoportok (szervezeti szabályok által definiáltak -Informális csoportok (személyes kapcsolatok, szimpátia, közös érdekek tartják össze) Elsődleges csoport: Olyan kiscsoportok, amelyben a csoporttagok teljes személyiségükkel vesznek részt, ezért a kapcsolatok sokoldalúak és érzelmileg színezettek (család, rokonok, baráti- és kortárs kiscsoportok).

6 Család: Olyan együtt élő kiscsoport, amelynek tagjai vagy házastársi kapcsolat, vagy leszármazás, más szóval vérségi kapcsolat köti össze. Statisztikai család defnició szerint ide sorolandó szűkebb értelemben csak a szülők és a velük egy háztartásban élő nem házas gyerekek. Családtípusok: Házaspár Házaspár gyermekkel Egy szülő gyermekkel Ezt a családmag vagy nukleáris család.

7 Peter Laslett (1972)”háztartástípusai”: Nukleáris családi háztartások
Háztartás: Az együtt lakó és a megélhetési költségeket megosztó emberek csoportja, akik általában, de nem szükségképpen rokonok Peter Laslett (1972)”háztartástípusai”: Nukleáris családi háztartások Kiterjesztett családi háztartások Több családmagból álló háztartások Két egyedülálló nem házas rokon együttélése Egyszemélyes háztartás

8 Házasságtípusok Házasságkötésnek mondjuk azt a cselekményt, amellyel felnőttek házastársi-családi kapcsolatot létesítenek egymás közt. Élettársi kapcsolat a fent említett jogi cselekmény nélküli tartós családi együttélés. Házasság fajtái: Monogám Poligám Poligínia Poliandria Csoportházasság

9 Incestus: A vérrokonok közötti tiltott szexuális kapcsolat.
Endogámia: Csoporton, törzsön közösségen belül kötött házasság. Exogámia: A csoporton kívülivel kötött házasság. Homogámia: Egy adott társadalmi osztályon, rétegen, felekezeten, etnikumon belüli házasságkötés Heterogámia: Amikor a vőlegény és a menyasszony más- más osztály tagja.

10 Válással (a házasság felbontása, a két házastárs különválása)
Házasság megszűnése: Válással (a házasság felbontása, a két házastárs különválása) Tényleges különélés Özvegység Családi kategóriák 1. Nőtlen, illetve hajadon 1.1 egyedül él 1.2 élettárssal él 2. Házas 2.1 együtt él a házastársával 2.2 külön él a házastársától, egyedül él 2.3 külön él a házastársától, élettárssal él

11 Családi kategóriák 3. Elvált 3.1 egyedül él 3.2 élettárssal él
4. Özvegy 4.1 Egyedül él 4.2 Élettárssal él

12 Elméletek W. Burgess szerint a családot olyan személyek alkotják, akiket házasságkötés, vérségi kapcsolat vagy örökbefogadás fog egybe. Le Play :A háztartás a többcsaládos és törzscsaládos típus uralma felől a nukleáris háztartás túlsúlya irányába változnak a fejlett társadalmak. Parsons: A modern gazdaság és társadalom követelményeinek a családmag tagjaira korlátozódó háztartás felel meg, mert ennek a háztartásnak a tagjai mozgékonyabbak, könnyebben változtatnak lakóhelyet és munkahelyet. P. Laslett: A középkortól a nukleáris családtípus az elterjedt.

13 A család funkciói 1. Termelési funkció 2. Fogyasztás
3. Reprodukciós funkció 4. A felnőttek pszichés védelme 5. A gyermekek szocializációja

14 A szerelem és a szexualitás történeti változásai
Shorter (1975): - a modern család kialakulása - a romantikus szerelem térhódítása az 1700-as években - szexuális forradalom 1960-as években - gyakoribb partnerkapcsolat - homoszexuális kapcsolatok

15 Háború a család körül 1. A kritikus tábor szerint a család a nők elnyomásának és a gyermekek személyiségfejlődése eltorzításának a lényege. 2. A neotradicionalista tábor elemzi a család felbomlását, homoszexuálisok tolerálását és a művi abortusz engedélyezésének ellenzői. 3. A „szakmai” tábor családgondozókból és pszichológusokból áll, akiknek munkája problémás helyzetű családokra terjed ki.

16 A gyermekek helyzete a családban
ARIES (1987) - A reneszánsz korig a szülők nem sok szeretettel halmozták el gyermekeiket. - A XVIII. században kezdett értékké válni a gyermek. - Kialakult a gyermekkor fogalma. - A modern korban a gyermek „királlyá vált” a családban.

17 Nemzetközi tendenciák
1. Az első házasságkötés átlagos életkora. É-NY Európában 25 év, K- Európában 20 év. Hajnal János nyugat-európai „késői” házasságkötési mintája: a kelet-európai mintától a Trieszt- Szentpétervár határvonallal választotta el.Nyugat- Európa területén magasabb a hajadonok és életük végéig nőtlenek aránya.A fiatal felnőtt férfi akkor köthet házasságot, ha önálló gazdasággal vagy keresetforrással rendelkezik.Ez a vonaltól nyugatra igaz. A T.-Sz. vonaltól keletre a szülői háztartások befogadták házas gyermeküket. Itt sokkal kiterjedtebb a család.

18 2. Első házasságkötési életkor a II. vh. után
3. A házasságon kívül együtt élők aránya 4. Házasságon kívüli születések aránya (Dániában és Svédországban az összes születések 40%-a fölé emelkedett) 5.Válási arányszám- nyers válási arányszámnak nevezzük az ezer lakosra jutó válások számát. 6. Egy szülő és gyermek típusú háztartások 7. Nő az egyszemélyes háztartásban élők aránya (megözvegyülés következtében, single). 8. A családok átlagos gyermeklétszámának csökkenése.

19 Válás nyers válási arányszámok a válások okai fizikai válás
válás miatti depresszió

20 Bántalmazás a családban
- megrontás - vérfertőzés - verés - testi-lelki bántalmazás

21 Életpályaszakaszok gyermekkor fiatalkor munkavállalás, családalapítás
gyermekes családban szülő gyermekek elköltözése után idősebb házaspár özvegység

22 Családi életciklus 1. Házasság, majd gyermekek születése
2. A gyermekek felnevelkedése, majd távozása a szülői házból 3. Korosodó házaspárból álló családmag 4. Özvegyülés A családi életformák pluralizálódása, azt jelenti, hogy a két házas szülőből és gyermekeikből álló családtípus mellett számos más típus is előfordul a társadalomban, mint a házasságszerű együttélés gyermekek nélkül vagy közös gyermekkel.

23 Magyarországi helyzet
Háztartás nagyság, háztartás típusok Házasságkötés Válás Házasságon kívüli születés A családok életciklusának a változásai A házastársak kiválasztása A család funkcióinak változásai A családra vonatkozó társadalmi normák

24 Anyagok elérhetősége http://www.georgikon.hu/tanszekek/nybtk/
Segedanyagok/Segedanyagok.htm


Letölteni ppt "A bemutatót készítette:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések