Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tájékoztató az érettségi vizsgáról ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁSRÓL

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tájékoztató az érettségi vizsgáról ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁSRÓL"— Előadás másolata:

1 Tájékoztató az érettségi vizsgáról ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁSRÓL
Kosztolányi Dezső Gimnázium

2 Jelentkezés érettségi vizsgára
A jelentkezés feltételei: A helyi tanterv követelményeinek teljesítése, osztályzat, bizonyítvány Magántanulók - ha nincs osztályzatuk (pl. testnevelés, ének) osztályozóvizsgát kell tenni visszamenőleg is! 50 óra igazolt közösségi szolgálat Jelentkezési határidő: február 15.

3 Jelentkezés érettségi vizsgára
Az érettségi vizsgára jelentkező – függetlenül attól, hogy milyen szintű érettségi vizsgára készült fel a középiskolában – szabadon választhatja meg a vizsga szintjét (közép és emelt szint).  Az érettségi vizsgára történő jelentkezés az e célra szolgáló jelentkezési lappal történhet. A jelentkezési lapot május–júniusi vizsgaidőszak esetén február 15-éig, lehet benyújtani a vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatójához. Informatikából és testnevelésből NYILATKOZAT is kell Előrehozott érettségi vizsgát szándékozni tevők az osztályfőnököknél és Bereczky Juditnál jelentkezzenek.

4 Előrehozott érettségire jelentkezés
Idegen nyelv és informatika, közép- és emelt szinten évfolyamos tanulóknak Osztályozó vizsgára kell jelentkezni – a vizsga/vizsgák osztályzatai lesznek az év végi osztályzatok ( ) Saját tanárnak jelezni, ill. a titkárságon nyomtatványt kérni Bereczky Juditnál/ Kupi Beátánál érettségi vizsgára szóló Jelentkezési lapot kérni – határidőre (febr. 15.) kitöltve visszahozni! Az OV-ra április án kerül sor. Érettségi vizsgát csak sikeres osztályozó vizsgák esetén lehet tenni! Sikertelen OV esetén az érettségi vizsgára szóló jelentkezést törölni kell.

5 A jelentkezés elfogadása
A vizsgára való jelentkezés elfogadásáról az igazgató dönt. A jelentkezés elutasításáról – a döntés indokának megjelölésével – az igazgató határozatot hoz. Az elfogadott jelentkezést – ha a rendelet másként nem rendelkezik – visszavonni, illetve megváltoztatni nem lehet. Mentesítési, könnyítési kérelmet az igazgatóhoz kell benyújtani az érettségire is vonatkozó érvényes szakértői vélemény csatolásával.

6 Dokumentumok a jelentkezéshez
A jelentkezési lap kitöltése előtt az osztályfőnökök jan. 11-éig begyűjtik: a/ születési anyakönyvi kivonat fénymásolatát, b/ a személyi igazolvány fénymásolatát, c/ a lakcímkártya fénymásolatát, d/ az OM azonosító kártya (vagy diákigazolvány) fénymásolatát; e/ EREDETI törzslapkivonatot a korábbi előrehozott érettségi vizsgáról. (Le is kell adni a jelentkezésnél!) Szükséges a jelentkező mobilszáma és elérhetősége is! Kérjük ezeket valamelyik fénymásolatra olvashatóan ráírni!

7 A jelentkezés módja A diákok megkapják az osztályfőnököktől az előre kitöltött jelentkezési lapokat án (Kupi Beáta jegyző asszonytól veszik fel). A diákok hazavihetik, ellenőrzik az adatokat, olvashatóan kitöltik a hiányzó részeket. Javítás nyomtatott betűkkel, piros színnel.

8 A jelentkezés módja A diákok visszaadják a kitöltött, kijavított, a születési anyakönyvvel egyeztetett jelentkezési lapokat az osztályfőnöknek. Hasznos, ha az osztályfőnök személyes ismeretei alapján ellenőrzi a tantárgy- és szintválasztást, kiszűri a kétséges eseteket, és ezeket megbeszéli az érintettekkel. Ellenőrzés, hibajavítás. (Piros színnel)  Aláírás! A jelentkezés napján még 18 éven aluliak a szülővel/gondviselővel is írassák alá.

9 A jelentkezés módja A JELENTKEZÉSI LAP-ot a Titkárságon, az érettségi vizsga jegyzőjének, Kupi Beátának kell legkésőbb február 4-éig átadni. Visszaigazolásul, február 13-áig, minden jelentkező kap egy nyomtatott másolatot az elfogadott jelentkezési lapjáról. Rendkívül fontos a visszaigazoláson szereplő adatok (személyes adatok, vizsgatárgyak, vizsgaszint, vizsganyelv) gondos ellenőrzése. Az esetleges hibákat, elírásokat azonnal jelezni kell!

10 Február 15. után már nem lehet a jelentkezésen változtatni.
Az érettségi vizsga tantárgyainak, valamint azok szintjének kiválasztása személyesen a tanuló joga és döntési kötelezettsége. A választást a felsőfokú továbbtanulás annyiban befolyásolja, hogy az egyes felsőoktatási intézmények által megjelölt (vagy megadott tantárgyi listáról választható) „érettségi vizsgatárgy”-ra mindenképpen jelentkezni kell. A vizsgaszint megválasztása független attól, hogy a tanuló részt vett-e emelt szintű felkészítésen, de a megpályázott felsőoktatási intézmény(ek) követelményeit mindenképpen figyelembe kell venni. Csak olyan tantárgyból lehet emelt szintű érettségi vizsgát tenni, mely a felsőoktatási felvételi eljárás során figyelembe vehető érettségi vizsgatárgy.

11 I. Kötelező érettségi tantárgyak
MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM MATEMATIKA TÖRTÉNELEM ÉLŐ IDEGEN NYELV nálunk: angol, német, francia, olasz, spanyol Nálunk nem tanított idegen nyelvből, vagy a helyi tantervünkben nem szereplő (5.) tantárgyból is nálunk kell jelentkezni, de először egy, az adott nyelvet tanító középiskolában vendégtanulóként kell a tanulónak osztályozó vizsgákat tennie. Az érettségi vizsgát ebből a nyelvből szintén másutt fogja letenni, bármelyik szinten.

12 II. Kötelezően választható vizsgatárgyak
II. A kötelezően választható (5.) vizsgatárgyak középszinten iskolánk ban végző 12. évfolyama számára azok, amelyeket a helyi tantervünk szerint tanítunk, és amelyekből a tanuló a követelmények teljesítéséről bizonyítványt kapott: másik idegen nyelv (a fenti listából) biológia kémia földrajz informatika fizika testnevelés rajz és vizuális kultúra ének-zene; filozófia (12.ab), társadalomismeret (12. c), (önálló külön felkészülést igényelnek!)

13 Emelt szinten/középszinten választható vizsgatárgyak 2019-ben
egi/erettsegi_2019tavasz/emelt_vizsgatargyak_2019_1 203.pdf _vizsgaidoszak/vizsgatargyak_2017tol#1

14 Amire nagyon oda kell figyelni:
saját és szülő pontos neve (egy vagy két keresztnév) személyi igazolványszám (érvényes legyen a személyi, ill. ha éppen elveszett, akkor útlevélszámot adjon meg, ezt tudjuk később átírni) az állandó lakcím egyezzen a lakcímkártyával (/A vagy B vagy C, emelet, ajtó, tetőtér) ha van, külön értesítési cím - FONTOS megjelölni a tanulói mobiltelefonszám megadása kötelező, az e- mailcím is legyen pontos

15 A vizsgáról szóló adatok
A jelentkezési lapon fel kell tüntetni kötelező vizsgatárgyakat, kötelezően és a szabadon választható vizsgatárgyakat, a vizsgák szintjét, a vizsgák fajtáját (rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, pótló, javító)

16 A vizsgáról szóló adatok
A vizsgára jelentkezőnek fel kell tüntetnie azt is, ha a vizsgatárgyból nemzeti, etnikai kisebbség nyelvén vagy célnyelven kíván vizsgázni, ha az Nkt. 56. § (1) bekezdése alapján szakértői bizottsági mentesítéssel, könnyítéssel él (kérvény + igazgatói határozat alapján), ha a jelentkező még nem rendelkezik érettségi vizsgabizonyítvánnyal, jelentkezési lapján fel kell tüntetnie korábban teljesített érettségi vizsgáit.

17

18 Mentesítések – SNI, BTM Ha a vizsgázót - az Nkt. 56. § (1) bekezdése alapján a kötelező és a kötelezően választandó érettségi vizsgatárgynak megfelelő tantárgyból középiskolában - mentesítették az érdemjegyekkel és osztályzatokkal történő értékelés, minősítés alól, akkor az adott tantárgy helyett a vizsgázó egy másik, általa választott vizsgatárgyból tehet érettségi vizsgát. A vizsgázó részére - a szakértői bizottság szakvéleménye alapján - kérelmére engedélyezni kell az írásbeli beszámoló szóbeli beszámolóval vagy a szóbeli beszámoló írásbeli beszámolóval történő felváltását, és biztosítani kell a hosszabb felkészülési időt.

19 Mentesítések A mentességre vonatkozó kérelmet (emelt- és középszinten egyaránt) a szükséges igazolásokkal együtt az érettségi vizsgára történő jelentkezéskor (febr. 15!) kell benyújtani a jelentkezést fogadó intézményhez, és az intézmény igazgatója az érvényes szakvélemény alapján dönt arról, hogy milyen mentességeket engedélyez a vizsgázónak. Tehát: érettségire érvényes szakvélemény + kérvény (Átgondoltan éljünk a mentességekkel! - Pl. emelt szintű idegen nyelv részmentesítéssel v. többletidővel – nem jár érte nyelvvizsga, matematika – laptophasználat, stb.)

20 Gyakori hibák: a személyes adatok nem megfelelő pontossággal történő rögzítése, hasonló nevű vizsgatárgyak összetévesztése (pl.: informatika – informatikai alapismeretek) a tanév rendje szerint nem lehetséges jelentkezés-párok (időpont-ütközés) Rossz vizsgaszint megjelölése (emelt-közép)

21 Gyakori hibák: jelentkezés az iskola pedagógiai programjában nem szereplő vizsgatárgyból, olyan tantárgy választása, amelyből nincsenek meg a jelentkezés feltételei, jelentkezés hiánya a felsőoktatási felvételihez szükséges tárgyból,

22 Emelt szintű írásbeli Középszintű írásbeli Időpont 2. nemzetiségi nyelv és irodalom 2019. május 3., 8.00 3. magyar nyelv és irodalom magyar nyelv és irodalom,  magyar mint idegen nyelv 2019. május 6., 8.00 4. matematika 2019. május 7., 8.00 5. történelem 2019. május 8., 8.00 6. angol nyelv 2019. május 9., 8.00 7. német nyelv 2019. május 10., 8.00 8. informatika - 2019. május 13., 8.00 9. latin nyelv, héber nyelv 2019. május 13., 14.00 10. biológia 2019. május 14., 8.00 11. társadalomismeret 2019. május 14., 14.00 12. ágazati és ágazaton kívüli szakmai vizsgatárgyak ágazati és ágazaton kívüli  szakmai vizsgatárgyak 2019. május 15., 8.00 13. 2019. május 16., 8.00

23 14. ének-zene, belügyi rendészeti ismeretek ének-zene, művészettörténet,  2019. május 16., 14.00 15. kémia 2019. május 17., 8.00 16. földrajz 2019. május 17., 14.00 17. fizika 2019. május 20., 8.00 18. vizuális kultúra 2019. május 20., 14.00 19. francia nyelv 2019. május 21., 8.00 20. - filozófia 2019. május 21., 14.00 21. spanyol nyelv 2019. május 22., 8.00 22. mozgóképkultúra és  médiaismeret, dráma 2019. május 22., 14.00 23. orosz nyelv, egyéb nyelvek 2019. május 23., 8.00 24. gazdasági ismeretek, katonai alapismeretek katonai alapismeretek,  természettudomány, pszichológia 2019. május 23., 14.00 25. olasz nyelv 2019. május 24., 8.00

24 Szóbeli érettségik időpontja
Emelt szintű szóbeli érettségi vizsga Középszintű szóbeli érettségi vizsga Időpont szóbeli vizsgák - 2019. június 5-13. 2019. június

25 Megtekintés - észrevétel
Az írásbelik megtekintési időpontja: 2019. Június ….. 8-16 óráig (Az emelt szintű érettségi dolgozatok megtekintésének napja lesz, tavaly június 5. volt.) A megtekintésre, a másolat készítésére egy munkanapot – nyolc órát – kell biztosítani. A vizsgázó észrevételeit a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – adhatja le.

26 Az érettségi vizsga fajtái

27 Rendes érettségi vizsga
Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony fennállása alatt vagy megszűnését követően első alkalommal tett érettségi vizsga.

28 Előrehozott érettségi vizsga
a tanulói jogviszony fennállása alatt, a helyi tantervben a jelentkező számára az adott tantárgyra vonatkozóan meghatározott követelmények teljesítését követően a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév május-júniusi vizsgaidőszakában letett érettségi vizsga

29 Előrehozott érettségi vizsga
évfolyamosainknak INFORMATIKÁBÓL, IDEGEN NYELVBŐL, közép- vagy emelt szinten

30 Előrehozott érettségi vizsga egyéb esetei
Ha év végén megbukik a rendes érettségire jelentkező, és kérvényezi, hogy a többi tárgyból előrehozott vizsgát tehessen, előrehozott érettségi vizsgára kormányhivatalnál jelentkezhet bármely érettségi vizsgatárgyból az a vizsgázó, aki a kérelem benyújtásának időpontjában külföldi vagy külföldi rendszerű középiskola utolsó évfolyamán folytatja tanulmányait. 

31 Előrehozott érettségi vizsga
a jelentkezéstől ebben az esetben sem lehet visszalépni; a jelentkezés szintje a jelentkezési határidőt követően nem módosítható egy tárgyból adott szinten egy alkalommal tehető előrehozott érettségi vizsga (tanulói jogviszony alatt nem lehet ismételni jobb jegyért) Előrehozott középszintű vizsga után, tanulói jogviszony alatt egy alkalommal szintemelő érettségi vizsga tehető adott vizsgatárgyból. (Ezt ősszel is lehet tenni!) Sikertelen előrehozott érettségi vizsga javító és pótló vizsgájára legkorábban a rendes érettségi vizsga vizsgaidőszakára vonatkozóan lehet jelentkezni.

32 Kiegészítő érettségi vizsga
Kiegészítő érettségi vizsga a sikeresen befejezett érettségi vizsga után az érettségi bizonyítványban nem szereplő egyes vizsgatárgyból tett vizsga.

33 Szintemelő érettségi vizsga
Szintemelő érettségi vizsga egyes vizsgatárgyból a középszinten sikeresen befejezett érettségi vizsgának az emelt szintű érettségi vizsgán első alkalommal történő megismétlése. Az érettségi bizonyítvány átadásáig ugyanabból a vizsgatárgyból – a pótló- és a javítóvizsga kivételével – szintemelő érettségi vizsga egy alkalommal tehető. Akinek van előrehozott középszintű eredménye, és őszi időszakban szeretne szintemelőzni, ügyeljen a szeptember eleji, korai jelentkezési határidőre!

34 Pótló és javító érettségi vizsga
Pótló érettségi vizsga a vizsgázónak fel nem róható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett rendes, előrehozott, kiegészítő, szintemelő, ismétlő, javító érettségi vizsga folytatása. Javító érettségi vizsga a vizsgázónak felróható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett, illetve a megkezdett, de tanulmányi követelmények nem teljesítése miatt sikertelen

35 Ha nem sikerült teljesíteni a vizsgára bocsátás feltételeit a vizsga megkezdéséig:
Ha a jelentkező az adott vizsgatárgyból az érettségi vizsgát azért nem kezdheti meg, mert nem teljesítette a vizsgára bocsátás feltételeit, a jelentkezését törölni kell. A törlésről az igazgató határozatot hoz. Év végi bukás esetén: A tanuló kérelmére a rendes érettségi vizsgáját a teljesített tárgyakból előrehozott érettségi vizsgára kell változtatni, ha rendes érettségi vizsgára jelentkezett, azonban nem tudta befejezni a középiskola utolsó évfolyamán a tanulmányait.

36 Írásbeli érettségi vizsga
Pontos megjelenés! A vizsga megkezdése előtt 30 perccel - 7:30-kor!

37 Késés, hiányzás az írásbeliről
24. § (1) Ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról fel nem róható okból elkésik, távol marad, a megkezdett vizsgáról engedéllyel eltávozik mielőtt a válaszadást befejezné, az adott vizsgatárgyból pótló vizsgát tehet. (2) Ha a vizsgázó az írásbeli vizsgáról felróható okból elkésik, távol marad, vagy a vizsgáról engedély nélkül eltávozik, az adott vizsgatárgyból javítóvizsgát tehet. (3) E § alkalmazásában a vizsgázónak fel nem róható ok, minden olyan a vizsgán való részvételt gátló esemény, körülmény, amelynek bekövetkezése nem vezethető vissza a vizsgázó szándékos vagy gondatlan magatartására. – ORVOSI IGAZOLÁST KELL HOZNI

38 Pótló vizsga eljárásrendje
4) Az első bekezdésben meghatározott esetben a) az igazgató – ha ehhez a feltételek megteremthetőek – hozzájárulhat ahhoz, hogy az adott vizsganapon, vizsgaidőszakban a vizsgázó pótló vizsgát tegyen, b) az engedélyben meg kell jelölni a hiányzó vizsgarész pótlásának formáját. Ha nincs lehetőség az adott vizsgaidőszakban írásbeli vizsga letételére, engedélyezhető az írásbeli vizsgarész szóbelivel történő kiváltása. Ebben az esetben a vizsgát a 37. § (3) bekezdése szerint kell megszervezni és minősíteni,

39 Vizsga megszakítása c) a vizsgázó kérésére a vizsga megszakításáig az írásbeli vizsgakérdésekre adott válaszokat értékelni kell, d) ha az adott vizsgatárgyban nincs szóbeli vizsgarész, az igazgató a Hivatal, valamint a kormányhivatal egyidejű és azonnali értesítése mellett engedélyezheti, hogy a vizsgázó az adott vizsgatárgy helyett másik vizsgatárgyat válasszon. Amennyiben a vizsgázó új vizsgatárgyat választ, ám annak írásbeli vizsgája már lezajlott, az írásbeli vizsgát szóbeli vizsgával pótolhatja.

40 Szóbeli érettségi vizsga

41 Középszintű szóbeli érettségi vizsga
2019. június Szóbeli, gyakorlati vizsga (pl. testnevelés) A szóbeli vizsga nyitóértekezletén mindenkinek kötelező megjelenni, ekkor kerül kihirdetésre a pontos beosztás is. A beosztás szerinti időpont előtt min. egy órával kell érkezni (12 óra után inkább 1,5 órával előtte.) Folyamatos felelés, újabb tételhúzás előtt lehet csak pár percre kimenni Felkészülési idő min. 30 perc, kivéve idegen nyelv Vázlatot, jegyzetet készíthet – ezt használva önálló, szabatos, logikusan felépített, tagolt (bevezetés- tárgyalás-befejezés!), nyelvileg helyes, folyamatos szóbeli előadással felel a vizsgázó.

42 Jogszabályok 100/1997. (VI. 13.) Korm. Rendelet az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról Az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. Törvény 13/2018. (VI. 14.) EMMI rendelet a 2018/ tanév rendjéről

43 FELVÉTELI ELJÁRÁS 2019 Egyéni jelentkezés – NEM AZ ISKOLA INTÉZI!

44

45 E-felvételi eljárás - határidők
Regisztrálás a Jelentkezési határidő: Jogorvoslatok benyújtása: Hitelesítés az ÜGYFÉLKAPUN: Sorrend egyszeri módosítása: Besorolási döntés publikálása Dokumentumok hiánypótlási felszólítása: Ponthatárok kihirdetése:

46 Érvényes a jelentkezés, ha:
az erre a célra kialakított elektronikus felületen nyújtotta be jelentkezését, a személyes adatain kívül megjelölt legalább 1 jelentkezési helyet, az E-felvételiben kitöltött jelentkezési űrlapot (az utolsó adatállapotnak megfelelően) hitelesítette (Ügyfélkapun keresztül vagy kinyomtatott, aláírt postai úton benyújtott hitelesítő adatlappal). A nem megfelelően kitöltött vagy nem hitelesített elektronikus jelentkezés a rendelkezésre álló határidőn túl nem fogadható el, az eljárás érvénytelenségéhez vezet.

47

48

49 Jelentkezési helyek megjelölése
Folyamatosan figyelt címet adjunk meg reg.-nál A jelentkezési helyek/képzéseket legördülő menüből kell kiválasztani 3(x2) hely megjelölése ingyenes - ugyanazon jelentkezési hely állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formája egynek számít (tehát azaz megegyezik az intézmény, a kar, a szak, a képzési szint, a munkarend, a képzési hely és nyelv, csak a finanszírozási forma tér el!)

50 Jelentkezési helyek megjelölése
Összesen 6(x2) helyet lehet megjelölni – a 4-6. fizetős Kiegészítő eljárási díj Ft/hely) – átutalás v. bankkártya - febr. 15-ig! Egészségügyi, pályaalkalkalmassági vizsgák esetén lehet különeljárási díj RANGSORT kell felállítani, amely júl. 10-ig egyszer módosítható, ill. jelentkezési hely visszavonható (törölhető). A jelentkezési határidő után új képzés megjelölésére nincs lehetőség! (Kivéve már megjelölt hely új finanszírozási formáját.)

51 Sorrend – rangsorolás FONTOS!
Minden jelentkező csak egy helyre vehető fel, a jelentkezéseinek sorrendjében szereplő első olyan helyre, ahol a felvételi összpontszáma eléri vagy meghaladja az adott jelentkezési helyre megállapított felvételi ponthatárt. Hiába van meg a pontszáma egy adott helyre, ha a rangsorban hátrébb sorolta!! Dönteni kell - mi a fontosabb? Az egyetem/főiskola – mindegy hogy Á v. K finansz. Ösztöndíjast előre – mindegy melyik egyetemen

52 Hogyan rangsoroljak? 1, Fontosabb, hogy államilag támogatott legyen, mindegy, melyik intézmény. Első helyekre sorold a különböző intézmények államilag támogatott képzéseit, utána pedig a költségtérítéseseket. 1. BCE GTK (ANA) / (ONA) 2. BGE KKK (ANA) 3. SZIE GTK (ANA) 4. BCE GTK (ANK) 5. BGE KKK (ANK) 6. SZIE GTK (ANK) 2, Fontosabb, hogy melyik intézmény, inkább vállalom a költségtérítést is. Első helyekre sorold az áhított intézmény különböző finanszírozási formáit, utána a többi intézményt BCE GTK (ANA) BCE GTK (ANK) BCE GTK (ALK) BGE KKK (ANA) BGE KKK (ANK) SZIE GTK (ANA)

53

54 Benyújtandó dokumentumok – júl. 10-ig
Középiskolai bizonyítvány 11. évf., 12. évf. szkennelve – jpg vagy pdf (Ha a évf. is kell – kérjük jelezni!) Érettségi bizonyítvány, tanúsítvány – nem kell szkennelve feltölteni, csak az adatait megadni ( utáni, magyar) Nyelvvizsgabizonyítvány – nem kell szkennelve feltölteni, csak az adatait megadni ( utániakat) Amennyiben eltérést tapasztal, azt az ügyintézés keretében dokumentum feltöltésével jelezze. Egyéb többletponthoz szükséges dokumentum szkennelve

55 Ponthatárok meghatározása- júl. 24.
Jogszabályi minimum alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pontot, az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ szerinti szakképesítés-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül; felsőoktatási szakképzés esetén 240 pontot, az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül; Az, aki nem éri el a minimumponthatárt, egyetlen szakra sem kerülhet be - sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre.

56 Mitől függ a végleges ponthatár?
Finanszírozási formától Kapacitástól (hány főt vesznek fel?) A jelentkezők számától A jelentkezők teljesítményétől A jelentkezők teljesítményének minőségétől Vannak állami ösztöndíjas képzések, ahol eleve magasabb a minimum pontszám: eteli_tajekoztato/FFT_2019A/2_pontszamitas

57

58 Feltöltendő dokumentumok
A jelentkező egyéni döntése, hogy pontszámítását milyen eredmények alapján kezdeményezi, ezért figyelnie kell arra, hogy minden olyan dokumentumot benyújtson, amely alapján pontot szeretne számíttatni. Adatok helyességére ügyelni kell!! Pl. Amennyiben a nyelvvizsga-bizonyítvány hibás adatot tartalmaz (pl. születési hely, két keresztnév) a NYAK-hoz benyújtott kérelemre, ingyenes eljárás keretében a NYAK 8 nap alatt Hatósági igazolást állít ki, amit a jelentkezőnek fel kell töltenie az E-felvételi felületére.

59 Benyújtandó dokumentumok csoportjai
Az érvényes jelentkezéshez szükséges dokumentumok. A többletpontokat igazoló dokumentumok. A felsőoktatási felvételi eljárás intézményspecifikus dokumentumai. A felsőoktatási felvételi eljárás járulékos

60 Érvényes jelentkezéshez dokumentumok Többletpontot igazoló
1. Nyelvvizsga (vagy ezzel egyenértékű dokumentum) 2. Esélyegyenlőség alapján: Hátrányos helyzet, tartós nevelt, árvaság igazolása Fogyatékosság igazolása Gyermekgondozás igazolása 3.Tanulmányi v. művészeti versenyeredmény igazolása 4. Szakképzés, szakképesítés igazolása 5. Sportversenyen elért eredmény 1. Érettségi bizonyítvány 2. Érettségi tanúsítvány 3. Középiskolai bizonyítvány 4. Felvételi eljárási díj befizetésének igazolása 5. Felsőfokú oklevél 6. Külföldi vagy Magyarországon működő külföldi rendszerű intézményben szerzett bizonyítványok, oklevelek

61 Névváltoztatás igazolása Magyarországi tartózkodás igazolása
Intézményspecifikus dokumentumok Járulékos dokumentumok A FOI adja meg, hogy melyek ezek! (Elő)alkalmassági vizsga igazolása Önéletrajz, motivációs levél Betöltött munkakör igazolása Szakmai tevékenység igazolása Orvosi igazolások Névváltoztatás igazolása Magyarországi tartózkodás igazolása (menekült, oltalmazott, menedékes, befogadott, bevándorolt, letelepedett)

62 Amire figyelni kell A középiskolai bizonyítvány (9-12. évf.) minden olyan oldalát csatolni kell a jelentkezéshez, amely alátámasztja a tanulmányi pontok számításához szükséges középiskolai eredményeket (pl. a záradékokat, javítóvizsga vagy osztályozó vizsga eredményét tartalmazó oldal stb.).  legalább 60%-os emelt szintű érettségi vizsga B2 (középfokú) komplex nyelvvizsga (fordítva nem igaz!) Ha a jelentkező több jogcímen (pl. nyelvtudás) is jogosult lenne többletpontra, a számára legkedvezőbbet veszik figyelembe. (Nem lehet pl. az előbbi emelt szintű nyelvi érettségiért 50 pontot és még 28 pontot kapni.)

63 A pontszámítás

64 Alap- és osztatlan képzés esetén:
Pontszámítás Alap- és osztatlan képzés esetén: Felsőfokú szakképzésre való jelentkezéskor a tanulmányi pont is duplázható. Van, ahol nem így számítják a pontokat – hanem gyakorlati vizsga alapján (pl. művészeti, edzői k.)

65 Tanulmányi pontok = 200 pont
Középiskolai eredmények (100 pont) Érettségi átlageredménye (100 pont) Utolsó két év eredményei (25+25)x2 magyar nyelv és irodalom (számtani átlaga), történelem, matematika, legalább két évig tanult választott idegen nyelv, természettudományos tantárgy (fizika, kémia, biológia, földrajz) - egy, legalább két évig tanult vagy két, legalább egy évig tanult, választott tt. tantárgy évf. eredmények (korábbiak nem!) Érettségi bizonyítványba írt 5 tantárgy százalékos átlageredménye számít! A többi eredményéről tanúsítványt kap Ha egy tárgyból középszintű és emelt szintű eredmény vagy több mint 5 vizsgatárgy is van, nyilatkozni kell, melyiket írjuk a bizonyítványba – célszerű a jobb százalékos eredményt íratni.

66 Érettségi pontok – 200 v. 400 pont
A megjelölt képzési területen kötelező v. kötelezően választandó két érettségi vizsgatárgy százalékos eredménye ( pont) VAGY Ezt az eredményt lehet duplázni (400 pont) – akkor a tanulmányi pontok nem számítanak, csak ez a két tárgy Automatikusan azt a számítási módot használják majd, amelyik előnyösebb. Ha egy szakon több vizsgatárgy is választható, akkor a legkedvezőbb kettőt számítja a rendszer

67 Alapóra vagy a fakultáció jegye számít?
Ha jelentkező az utolsó éveiben csak fakultáció keretében tanult egy adott tárgyat, akkor azt kell figyelembe venni abban az esetben is, ha a korábbi években szerzett nem fakultációs eredményei jobb eredményt adnak. a normál tantárgyat és fakultációt egy évben tanulja, a számára kedvezőbb eredményt veszik figyelembe. a normál tantárgyat és fakultációt egymástól eltérő években tanulta, akkor a tantárgy utolsó két tanult év évvégi eredményeit veszik figyelembe, függetlenül attól, hogy azt fakultációs vagy normál tantárgyként tanulta- e.

68 Többletpontok - max. 100 pont
Emelt szintű érettségi - tárgyanként 50 (max 100) pont legalább 45 %-os eredmény esetén, és ha a tárgy a kiválasztott szakon kötelező vagy választható. Nyelvvizsga - maximum 40 pont: 28 pont jár a középfokú (B2), komplex nyelvvizsgáért, 40 pont pedig a felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsgáért. Ugyanabból a nyelvből csak egy nyelvvizsgáért jár pluszpont. Ha a sajátos nevelési igényű jelentkező igazolni tudja, hogy nem tudja letenni a komplex nyelvvizsgát, a szóbeliért vagy írásbeliért is megkaphatja a 28, illetve 40 pontot.

69

70 Érettségi eredményért nyelvvizsga
Az idegen nyelvből (..) tett, az érettségi vizsgabizonyítványban vagy tanúsítványban szereplő legalább 60%-os emelt szintű érettségi vizsga – a vizsgaszabályzatban meghatározott feltételek mellett – B2 (korábban középfokú) komplex (korábban C típusú) nyelvvizsgának minősül. VIGYÁZAT! – Aki részmentesítéssel él az emelt szintű érettségin (pl. többletidő) nem kaphatja meg a min. 60%-os eredmény esetén sem a komplex nyelvvizsgát!! SNI-sek a szóbeliért vagy írásbeliért is megkaphatják a 28, illetve 40 pontot.

71 Tanulmányi/művészeti versenyek – képzésfüggően!
Többletpontok Tanulmányi/művészeti versenyek – képzésfüggően! Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) 1–10. helyezésért 100 többletpont, 11–20. helyezésért 50 többletpont, 21–30. helyezésért 25 többletpont Ezen kívül még más művészeti-tanulmányi versenyek, sporteredmény és hátrányos helyzet alapján jár többletpont: Áttekintő táblázat a többletpontokról: atok/FFT_2019A_tobbletpontok.pdf

72 Felsőoktatási szakképzés többletpontja
Ugyanazon képzési területen való továbbtanulásnál: Jeles záróvizsga pont Jó záróvizsga – 20 pont Közepes záróvizsga – 10 pont

73 Kötelező az emelt szintű érettségi?
Még nem általánosan kötelező. Egyes képzési területek meghatározott szakjain legalább egy tárgyból kötelező az emelt szintű érettségi vizsga, de vannak olyan szakok – pl. általános orvos, fogorvos, gyógyszerész –, ahol a jelentkezőnek mindkét érettségi vizsgatárgyból emelt szintű érettségi vizsgaeredménnyel kell rendelkeznie.

74 Értékelés alóli mentesítés
Kötelezően beszámítandó tantárgyi (értékelés alóli) felmentés esetén be kell nyújtani az összes évfolyam év végi eredményeit igazoló bizonyítványoldalt. Ennek alapján: ha a jelentkező legalább két évig tanulta a tantárgyat, amiből később felmentést kapott és abból év végi osztályzattal rendelkezik, akkor ezeket az eredményeket számítják be a tanulmányi pontokba, függetlenül a későbbi felmentés tényétől. Ha a jelentkező nem tanulta két évig a tantárgyat, amiből felmentést kapott, akkor az érettségi bizonyítvány záradékában található helyettesítő tárgy utolsó két tanult év végi eredményét számítják be a tanulmányi pontokba.  Amennyiben a jelentkező nem tanulta valamelyik kötelező, vagy idegen nyelvi tárgyat és nincs is felmentése, a középiskolai eredményekből tanulmányi pont nem számítható.

75 Ki nyerhet felvételt? aki legalább egy jelentkezési helyre a határidőig érvényes jelentkezést nyújtott be, befizette az eljárási díjat; továbbtanuláshoz megfelelő végzettséggel rendelkezik; pontszáma eléri a jogszabályban meghatározott minimum pontszámot; jelentkezési helyeinek egyikén eléri (az intézményi kapacitások korlátozottsága miatt) a minimálisnál magasabban kialakuló pontszámot (ponthatárt); megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. egyes szakokon alkalmassági vizsga teljesítése, orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítéssel vagy szakképzettséggel)

76 Másodlatok kiadása Ha középiskolai bizonyítvány v. tanúsítvány elveszett, 100/1997. Korm. rendelet ‐Törzslap alapján másodlat készíthető ‐ tartalom és nem formakényszer ‐ Iskola által hitelesített módon kérjük! Nem fogadható el: ‐ Naplókivonat ‐ Törzslapmásolat ‐ kivonat ‐ szabad szöveges igazolás

77 Érettségi bizonyítvány másodlat
Az érettségi bizonyítvány másodlatának kötelezően tartalmazni kell az alábbi adatokat: az érettségi bizonyítvány sorszáma, a vizsgabizottságot működtető intézmény címe, az érettségi bizonyítványt kiállító vizsgabizottság elnökének neve, az érettségi bizonyítványt kiállító intézmény igazgatójának neve, az érettségi bizonyítványt kiállító vizsgabizottság bélyegzőjének szövege. Emellett az érettségi másodlatban szerepelnie kell: az érettségi bizonyítvány kiállításának időpontjában érvényben lévő jogszabály(ok) alapján a végzettséget és/vagy jogosultságokat tanúsító résznek. egy másodlati záradéknak, az alábbiak szerint: "Jelen érettségi bizonyítvány másodlatot az elveszett (megsemmisült) eredeti érettségi bizonyítvány helyett a ………………… sz. érettségi törzslap alapján, azzal mindenben szó szerint megegyezően, a 100/1997. (VI.13.) Korm. rendelet 51. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően állítottuk ki." Fel kell tüntetni a másodlat kiállításának dátumát is, amelyet a kiállító intézmény aktuális igazgatójának kell aláírnia.

78 Jelentkezés önállóan, egyénileg!!
A jelentkezési határidőt követően benyújtott jelentkezést nem lehet elfogadni! A jelentkezés határideje:  2019. február 15.

79 Jogszabályok, linkek A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény, A nemzeti felsőoktatásról szóló évi CCIV. törvény végrehajtásához szükséges egyes rendelkezésekről szóló 248/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet, Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet ajekoztato/FFT_2019A

80 Lelki felkészülés folyamatábrája
Érettségi vizsga Nem vettek fel, ahová akartam… Nem elég a pontom Elég a pontom Szakmát tanulok Még több pontot gyűjtök Ff. szakképzést v. OKJ-t végzek Külföldre megyek Nyelvvizsgát teszek Újra érettségizem Felvettek ahová akartam!  Dolgozom és boldog leszek!  Újra jelentkezem

81 Köszönjük a figyelmüket!


Letölteni ppt "Tájékoztató az érettségi vizsgáról ÉS A FELVÉTELI ELJÁRÁSRÓL"

Hasonló előadás


Google Hirdetések