Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT- ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai Tétlenségre ítéltettek a Családsegítők.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT- ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai Tétlenségre ítéltettek a Családsegítők."— Előadás másolata:

1 A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT- ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai Tétlenségre ítéltettek a Családsegítők a RÁT-osok esetében ? Előadó: Csizmaziáné Hubert Mária Igazgató Népjóléti Szolgálat Celldömölk Az „Út a munkához „ program végrehajtási tapasztalatai és a továbblépés lehetőségei 2009. Budapest

2 Előzmények Az évi III. tv. értelmében az önkormányzat helyi rendeletében határozott a rendszeres szociális segélyben részesülő személyek beilleszkedési programjáról, valamint az aktív korú nem foglalkoztatott személyek megelőző együttműködéséről. Gesztor intézményként a Népjóléti Szolgálatot, s annak Családsegítő és Gyermekjóléti Csoportját jelölte ki.

3 Előzmények 2007-ben a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiírt és eredményes pályázatnak köszönhetően Szolgálatunk a rendszeres szociális segélyezettek részére csoportfoglalkozásokat szervezett. A csoportok kialakításánál fontos szempont volt, hogy mely okok, tényezők vezethettek a tartós munkanélkülivé váláshoz. A programba Celldömölkről és a kistérségből 42 főt vontunk be.

4 Koordináló munkacsoport
A csoportfoglalkozásokba bevontuk a feladatban érdekelt , s e célra létrehozott munkacsoport tagjait: a Regionális Forrásközpont munkatársát Városgondnokság vezetőjét szenvedélybetegek közösségi ellátásáért felelős koordináló-gondozónőt a térségi munkaerőpiac egyik szakértőjét is. Több celldömölki érdekeltségű cég vállalta, hogy egy gyárlátogatás keretében tájékoztatást nyújt a munkavállalás feltételeiről.

5 Alkalmazott módszerek, célok
Elsősorban korrekciós jellegű foglalkozások, előadások : személyiség-korrekciós kiscsoportos foglalkozások, a pozitív visszacsatolások által. A társadalmilag elfogadott és követendő normák elsajátítása szociális tanulás útján, Az egyéni pozitív tulajdonságok és a sajátos képességek felszínre hozásával az önbizalom erősítése, Egyéni és csoportos fejlesztő kreatív foglalkozások, Személyre szabott fejlesztési terv készült, amely tartalmazta a mindennapi élethez szükséges fejleszteni kívánt területek megjelölését. A fejlesztési terv egyaránt tartalmazott rövid és hosszú távú célokat, kellőképpen mobil és rugalmas volt.

6 A foglalkozások témái az RSZS-ben részesülők körében gyakran előforduló problémák (felhalmozott közüzemi tartozások, szenvedélybetegségek, munkamotiváció gyengesége, önbizalom hiány), a munkaerőpiacra való visszahelyezkedést elősegítő praktikus ismeretek (önéletrajz írás, a munkáltatók elvárásai, követelményei a munkavállalókkal szemben) köré csoportosítottuk.

7 A foglalkozások témái A foglalkozásokat egy-egy témában aktualizált tartalommal, több alkalommal is megszerveztük, hogy azokon a friss határozattal rendelkezők is részt vehessenek. Figyelembe vettük azt is, hogy ezen témák feldolgozására sokrétűségük miatt egy alkalom nem volt elegendő.

8 Csoportok és csoportvezetők
életviteli, életmódot formáló csoport álláskeresést ösztönző csoport szocializációs csoport családgondozók, pszichológus, mentálhigiénés-, munkaügyi szakemberek

9 Életvitelt-életmódot formáló csoport 1. foglalkozás
Témája: önismeret, önkifejezés fejlesztése. Célja: a csoporttagok megismerkedése egymással, közösen megfogalmazott célok, csoportnormák elfogadása. Módszer: ismerkedést elősegítő, kapcsolatteremtő, közérzetjavító feladatok. Csoportmottó, jelmondat választása.

10 A csoport jelmondatai „Aki sikeres akar lenni, készen kell állnia a kudarcra is!” „Az is tolvaj, aki mások bizalmát meglopja!”

11 2. foglalkozás Témája: életviteli, életvezetési tanácsadás, kommunikációs képesség fejlesztése. Célja: életviteli, életvezetési hibák felismerése, verbális készlet gyarapítása, problémamegoldó stratégiák ismertetése. Módszer: a mindennapi élethez kapcsolódó tevékenységek megismerése, tudatosítása, napirend összeállítása. Szituációs játékon keresztül történő problémamegoldó stratégiák alkalmazása.

12 3. foglalkozás Témája: a személyi, környezeti higiéné fontosságának hangsúlyozása, munkamotiváció erősítése. Célja: A csoporttagok higiénés problémáinak feltérképezése, megfelelő minták bemutatásával. Korábbi munkatapasztalatok megbeszélése, tapasztalatcsere során a munka, mint presztízs előtérbe helyezése. Módszer: kérdéssor körbeadásával a munkatapasztalatok felelevenítése, igaz-hamis állítások.

13 4. foglalkozás Témája: álláskeresést segítő önéletrajz- írási technikák elsajátítása, a szabadidő hasznos eltöltésére irányuló javaslatok. Célja: az önéletrajz íráshoz szükséges információk aktualizálása, önálló álláskeresésre való képesség kialakítása. Módszer: önéletrajz írás a csoportkoordinátor segítségével, javaslatok a szabadidő hasznos eltöltésére.

14 5. foglalkozás Témája: a helyi munkalehetőségek feltérképezése, foglalkozással kapcsolatos személyes tapasztalatok összegzése, elemzése. Célja: részletes tájékoztatás a helyi munkalehetőségeket illetően. Az életmódban, életvitelben fellelhető problémák észrevétele, korrigálása. Módszer: a helyi munkaerőpiac két képviselője tartott előadást a csoportnak a munkavállalókkal szemben támasztott elvárásokról.

15 6. foglalkozás Témája: egy celldömölki faipari cégnél történő üzemlátogatás. Célja: a munkáltatók elvárásaival történő szembesülés. Módszer: a cég munkatársa körbevezette a csoporttagokat a gyár területén, tájékoztatást tartott a munkafolyamatokról, a munkavállalás feltételeiről.

16 7. foglalkozás Témája: tájékoztatás nyújtása a „gondolok a jövőmre” projektről az RSZFK munkatársától. Célja: az igénybe vehető támogatások megismerése, bekerülés módja, feltételei. Módszer: a csoporttagok tájékoztatása a projektről, az RSZFK munkájáról. ( RSZFK = Regionális Szociális Forrásközpont )

17 Értékelés Előzetesen megfogalmazott csoportcél megvalósult.
A csoporttagok a foglalkozások során hasznos tanácsokat kaptak életmódjukra, életvitelükre vonatkozóan. Tájékoztatásban részesültek a munkaerő-piac jelenlegi helyzetéről, képzési lehetőségekről. A mai követelményeknek megfelelő önéletrajzzal rendelkeznek. Betekintés a munkavégzés folyamatába.

18 Szocializációs csoport
Rendszeres szociális segélyben részesülők szemléletalakító csoportja

19 A csoport létrehozásának célja
Izoláció oldása. A csoporttagok megismerjék egymást. Közösen megfogalmazott célok, csoportnormák kialakítása, ill. elfogadása. Egymás közötti kommunikáció elősegítése Önismeret fejlesztése Én-részesség felismerése, felismertetése Tudatosság növelése

20 A passzivitás, mint életforma elutasítása
Motiváció felkeltése, ösztönzés a normakövető magatartás kialakítására Emberi kapcsolatok, kötődések feltérképezése Önérvényesítés megtanulása Jövőbeni tervek, célkitűzések megfogalmazása

21 A célok megvalósításának módszerei
Szabadinterakciós kiscsoport. Lehetőség biztosítása saját problémáik megfogalmazására (pl. munkavállalással kapcsolatos tapasztalataik) Önismereti játékok (pénzes, jeligés) Irányított beszélgetések az értékekről, értékrendszerről

22 Összegzés A foglalkozások során kiderült, hogy a csoport tagjainak:
önbizalma, önértékelése csökkent mértékű nehezen motiválhatóak az álláskeresésre még nehezebben a képzéseken való részvételre érzelmi állapotuk labilis énképük negatív

23 De… általában kritikai érzékük fejlett
némelyiküknek meglepően jó az érdekérvényesítő képessége a csoport tagjainak jelentős hányada reálisan látja helyzetét

24 Álláskeresésre, munkavégzésre szerveződött csoport
Módszerek hasonlók mint az előbbiek: A foglalkozásokon többek között lehetőség nyílt: önéletrajz – írási technikák elsajátítására, állásinterjúra való felkészülésre.

25 Csoportfoglalkozások célja
A munkaerőpiacról kiszorult személyek integrálásának elősegítése, munkavégzésre történő felkészítés, valamint munkahelykeresésre ösztönző technikák megismertetése, motiváció erősítése.

26 „Út a munkához” A program intézkedései komplexen, több jogszabály módosításával alakítják át a tartósan munka nélkül lévők szociális ellátásait, amelyek között igen jelentős hangsúlyt kap a közfoglalkoztatás megszervezése és az általános végzettséggel nem rendelkezők képzése. Kiemelt cél, hogy a munkára képes álláskeresési ellátásra már nem jogosult tartósan munkanélküli személyek - akik 2008-ig egy típusú szociális ellátásban, rendszeres szociális segélyben részesültek – a korábbiaknál fokozottabb mértékben vegyenek részt valamely közfoglalkoztatási formában annak érdekében, hogy rendszeres munkajövedelemhez jussanak. Az alacsony iskolai végzettségű munkavállalók számára ugyanis a nyílt munkaerőpiacra való visszakerülés első lépcsőjét a közfoglalkozatásban való részvétel jelentheti.

27 Kiemelt jelentőségű az önkormányzat által szervezett közfoglalkoztatás, a közfoglalkoztatási terv elkészítése, amely a településen élők adottságaihoz és a helyi sajátosságokhoz lehetőségekhez igazodik.

28 Jogszabályi változások
Nem változott az a szabály, hogy a települési önkormányzat gondoskodik az együttműködés feltételeiről, elsősorban a családsegítő szolgálat útján. Változott viszont az együttműködésre kötelezettek köre: 1.) RSZS 55. életévét betöltött személy, 2.) RSZS 14 éven aluli gyermeket nevelő, ha a gyermek ellátását napközben ellátási intézményben nem tudják biztosítani, 3.) az aktív korúak ellátásába részesülő személlyel a munkaügyi központ által kötött álláskeresési megállapodásban a munkaügyi központ is előírhatja a családsegítő szolgálatokkal való együttműködést. Ha a munkaügyi központ úgy ítéli meg, hogy szükséges az álláskereső számára az egyéni segítségnyújtás, előírhatja a családsegítő szolgálattal való együttműködést is.

29 Együttműködésre kijelölt szerv feladatai
folyamatosan kapcsolatot tart a rendszeres szociális segélyre jogosult személlyel és legalább háromhavonta személyes találkozás útján figyelemmel kíséri a beilleszkedést segítő programban foglaltakat betartását legalább évente írásos értékelést készít a beilleszkedést elősegítő program végrehajtásáról, és amennyiben szükséges – a rendszeres szociális segélyre jogosult személy bevonásával – módosítja a programot, illetve az éves értékelés megküldésével tájékoztatja a jegyzőt ( RÁT-os esetén a munkaügyi szervet) a beilleszkedést segítő program végrehajtásáról, jelzi a jegyzőnek ( RÁT-os esetén a munkaügyi szervezetnek), ha a rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, a családsegítésre meghatározott esetnaplót vezet (1/2000. (I. 7.) SzCsM rendeletben meghatározottak szerint).

30 Közfoglalkoztatás megszervezése
• Cél: mindenkinek, aki dolgozni szeretne, legyen munkalehetősége • Feladat: – minél több, a végzettségnek megfelelő értelmes, hasznos munkalehetőség megteremtése – foglalkoztatandók körének meghatározása (milyen végzettségű, összetételű csoport részére kell munkalehetőséget teremteni) – Hol lehet ezeket a személyeket foglalkoztatni ?

31 Közfoglalkoztatás megszervezése
• Foglalkoztatandók körének kibővítése (állásfoglalás szervezetek és munkáltatói jogkör gyakorlása tekintetében) • Tárgyalás foglalkoztató intézményekkel (önkormányzat intézmények, civil szervezetek, gazdasági szervezetek) • Igények felmérése (létszám, munkakör, napi munkaidő, végzettség, nem, fizetendő munkabér, dologi igények,illetve ezek időbeli ütemezése)

32 Közfoglalkoztatás gyakorlati megvalósítása
•Közfoglalkoztatási terv elkészítése •Rendeletalkotás (pl.: munkáltató jogkör gyakorlása, foglalkoztatás eljárási szabályai, jelentési kötelezettség, egybefüggően végezhető közcélú munka időtartama stb.) •Együttműködési megállapodások elkészítése, megkötése (részletszabályok tekintetében)

33 Közfoglalkoztatás gyakorlati megvalósítása
Közfoglalkoztatás menete: foglalkozás- egészségügyi vizsgálat- forrása Munkaügyi Központokhoz telepítve egy körös vagy két körös kiközvetítés Munkaerőigény bejelentése (esetleg a kiválasztott személy megjelölése) Munkaügyi Központ (behív, kiközvetít, orvosi vizsgálatra küld) foglalkoztató (kiközvetített személy elfogadása, munkaszerződés megkötése) foglalkoztató értesíti a munkaszerződésről az Önkormányzatot

34 Jelen helyzet A közfoglalkoztatási tervet minden önkormányzat elkészítette, Az együttműködési megállapodás és munkakapcsolat él a családsegítő és a munkaügy között, Minden önkormányzat tervezett közfoglalkoztatást Általában ( az RSZ-ből kiindulva) fővel számoltak, kivétel a nagyobb települések (10-15 fő, Celldömölk 50 fő )

35 Tervek szerint a feladatok:
Intézményi karbantartás, takarítás, Konyhai kisegítő munkák, Ápolási gondozási feladatok, Kórházi adminisztrációs feladatok, Portai szolgálat, Udvari, kertészeti feladatok, Hulladékgyűjtés, Közterületek gondozása, hóeltakarítás

36 És a jelen…………. A munkanélküliek aránya a celldömölki kistérségben a tavalyi 692 fő helyett, most 1550 fő (13,1%-os munkanélküliségi ráta (5,5% helyett). A regisztrált munkanélküliek száma Celldömölk városban 582 fő Pályakezdő munkanélküli 134 fő,

37 És a jelen álláskeresési járadékot 726 fő kap,
álláskeresési segélyen 125 fő van. RÁT-ban részesülők száma a kistérségben 202 fő, 80 nő és 122 férfi. Képzésben 3 fő RÁT-os részesül.

38 És a jelen: közcélú foglalkoztatásban 53 fő vesz részt. (A tervezett foglalkoztatási létszám: 155 fő volt ). Celldömölkön az önkormányzat intézményeiben tervezett foglalkoztatottak megoszlása ( 2009-ben ): 50 fő (21 férfi, 29 nő) ---- jelenleg 25 fő

39 A Munkaügyi Központ programjain résztvevők
Álláskereső klub: 32 fő Álláskereső tréning: 59 fő Készségfejlesztő- pályaorientációs tréning: kb. 50 fő Humán szakszolgálatot igénybevevő: nem ismert még a statisztika

40 És a jelen…………. A családsegítővel együttműködésre kötelezett: 3 fő, akik korábban Rsz-sek voltak Családsegítővel együttműködő egyéb okból kifolyólag (családsegítő-gyermekjólét) 18 fő. Szolgálatunk által működtetett szenvedélybetegek közösségi ellátásában 2 fő részesül. Munkáltatóként rendszeres kapcsolat az álláskeresőkkel

41 A jelen és a jövő ? …. Mi legyen a többiekkel ? ( egy lakatos állásra 60 fő jelentkezett, egy szociális gondozó állásra 32 fő ) : Feladják? Feladjuk ?

42 Terveink - feladataink
Egyéni esetkezelések folytatása A M.K-al az együttműködési megállapodás átdolgozása, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a családsegítőben fellelhető szaktudás, tevékenység Kapcsolat a RÁT-osokkal anamnézis,egyéni- és környezeti erőforrások feltérképezése, hiányosságok, szükségletek feltárása, A csoportok tematikájának aktualizálása az „ új munkanélküliek „ szükségleteihez

43 Terveink - feladataink
A szükségletekre felelő szociális gondozó-ápoló képzés indítása a REMEK-kel közösen az intézményben Fiatal – pályakezdő munkanélküliek számára „életút tanácsadás” megszervezése pszichológus bevonásával Mentálhigiénés szolgáltatás csoport keretek közt

44 A Családsegítő szolgáltatásai
szociális és egyéb információs adatok gyűjtése tájékoztatás nyújtás ügyintézésben való közreműködés szociális, életvezetési , adósságkezelési és mentálhigiénés tanácsadás az anyagi nehézségekkel küzdők számára a pénzbeli, természetbeni ellátások közvetítése közösségfejlesztő és csoportos programok szervezése családok kapcsolatkészségének javítása érdekében konfliktuskezelő, mediációs szolgáltatások, pszichológiai, jogi és orvosi tanácsadás szervezése speciális támogató csoportok működtetése

45 A programok hatásai Naprakész információhoz jutás,
Készségekhez jutnak, ami segíti az elhelyezkedést (RÁT), talpon maradást, adósságcsapdát lehet elkerülni az egyéb segítségnyújtási formákkal (RSZS). Eü-i segítség megszervezése, A munkanélküliségbe „hospitalizálódás” elkerülése

46 A programok hatásai egyéni esetkezelésen belüli munkamotiváció fenntartása, erősítése, A lelki egyensúly fenntartása : a munkavállalásra fejben - testben és lélekben- kell készen állni. Erre helyezzük a hangsúlyt a személyes találkozásokon.

47 Csoportfoglalkozás-szakmai nap- üzemlátogatás és akik csinálják

48 „Ha mindazt megtennénk, amire képesek vagyunk, szó szerint saját magunkat is elkápráztatnánk.” /Thomas Edison/


Letölteni ppt "A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT- ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai Tétlenségre ítéltettek a Családsegítők."

Hasonló előadás


Google Hirdetések