Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Piaci konzultáció a fenntarthatóság jegyében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Piaci konzultáció a fenntarthatóság jegyében"— Előadás másolata:

1 Piaci konzultáció a fenntarthatóság jegyében
2018. Május 24. dr. Erdei Csaba

2 Környezetvédelmi szempontok erősödése
2014/24/EU irányelv Preambulum (34), (40), (47), (45), … Az említett környezeti, szociális és munkajogi rendelkezések betartásának ellenőrzését a közbeszerzési eljárás megfelelő szakaszaiban kell elvégezni, vagyis a résztvevők kiválasztására és a szerződések odaítélésére vonatkozó általános elvek alkalmazásakor, a kizárási kritériumok alkalmazásakor, valamint a kirívóan alacsony ajánlatokra vonatkozó rendelkezések alkalmazásakor. odaítélési szempontok (életciklus költség; Kbt. 78.§) kirívóan alacsony ellenszolgáltatás elutasításának indoka (Kbt. 72.§ (4)) Nevesített kizáró okok (Kbt. 63.§ (1) a); 73.§(4)) Előzetes piaci konzultáció (Kbt. 28.§)

3 Zöld közbeszerzési kézikönyv 2016.
„Ha a közszférában jobban alkalmaznánk a zöld közbeszerzést, számos problémától egy csapásra megszabadulnánk. Hozzájárulnánk az éghajlat és a környezet javulásához, és ugyanakkor növekedést idéznénk elő és munkahelyeket teremtenénk a zöld technológiát fejlesztő vállalkozásoknál. Más szóval a zöld közbeszerzés a világ zöld gazdasággá átalakításának egyik kulcsa” dán környezetvédelmi miniszter (2012). A 2015 decemberében elfogadott, körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési terv a zöld közbeszerzést az erőforrások még hatékonyabb és eredményesebb felhasználásához szükséges egyik intézkedésként azonosítja. Huszonegy termék- és szolgáltatáscsoport vonatkozásában születtek környezetvédelmi szemléletű közbeszerzési követelmények, amelyek közvetlenül beilleszthetők a közbeszerzési dokumentumokba.

4 Piaci konzultáció és fenntarthatóság kapcsolata
Ajánlatkérő sok esetben nincs tisztában az elérhető innovatív termékekkel, szolgáltatásokkal Ezek feltérképezése elősegíti a piacon elérhető fenntartható, környezetbarát termékek és szolgáltatások megrendelését Ösztönzi a „zöld” gazdaság fejlődését, fejlesztését az ajánlatkérői igények megjelenése a piacon Alkalmas az indokolatlan versenyszűkítés megelőzésére Alkalmas a kiegészítő tájékoztatások, EVK-k, jogorvoslatok számának csökkentésére

5 „zöld” szempontok és előzetes piaci konzultáció találkozása
„A collection of best practices” (Európai Unió Bizottsága; 2012.) Világítás korszerűsítés Dániában A releváns piacot bevonták a konkrét műszaki specifikáció meghatározásába. Beszerzési folyamat ésszerűsítése Írországban A fennálló keretrendszer valamint az elérendő célok előzetes piaci konzultáció keretében kerültek feldolgozásra, egy összevont több részes közbeszerzés megvalósítása érdekében.

6 Környezetbarát IT eszközök Stockholm városában
Szűkülő verseny… Környezetbarát IT eszközök Stockholm városában Egyes műszaki paramétereknek csak kevés gazdasági szereplő tudott megfelelni Újrahasznosított műanyagot tartalmazzon az eszköz Ne tartalmazzon PVC-t az adott eszközhöz kapcsolód kábel (kizárólag egy gazdasági szereplő tudott ezen előírásnak megfelelni!). Konklúzió → fejlesztésre ösztönzik a piacot az innovatív követelmények, jövőben is alkalmazni kívánják a „zöld” szempontokat.

7 Definíció Kbt. 28. § (4) A közbeszerzési eljárás megindítása előtt az ajánlatkérő független szakértőkkel, hatóságokkal, illetve piaci résztvevőkkel előzetes piaci konzultációkat folytathat a közbeszerzési eljárás előkészítése, valamint a gazdasági szereplők - tervezett beszerzésre és annak követelményeire vonatkozó - tájékoztatása érdekében. Az ajánlatkérő köteles minden szükséges intézkedést - különösen a releváns információk közlését a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a megfelelő ajánlattételi határidő meghatározását - megtenni a verseny tisztaságára, a gazdasági szereplők esélyegyenlőségére és egyenlő elbánására vonatkozó alapelvek érvényesülése érdekében. 

8 Peremfeltételek Alapvető ajánlatkérői igények ismerete Piacon elérhető termékek, azok tulajdonságainak felmérése Speciális feltételek, különleges szerződéses feltételek A konzultáció eredményei nem juttathatják tisztességtelen előnyhöz egyik részt vevő beszállítót sem – ennek elkerülése érdekében biztosítani kell, hogy az információk valamennyi lehetséges ajánlattevő számára elérhetőek legyenek, kellő idő biztosítása szükséges a paraméterek meghatározása és közzététele után a gazdasági szereplők felkészülése érdekében.

9 Összeférhetetlenség Kbt. 25. § - Általános szabályok (1)Az ajánlatkérő köteles minden szükséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget és a verseny tisztaságának sérelmét eredményező helyzetek kialakulását. (2) Összeférhetetlen és nem vehet részt az eljárás előkészítésében és lefolytatásában az ajánlatkérő nevében olyan személy vagy szervezet - ide értve a közbeszerzési szolgáltatót, valamint az általa foglalkoztatottakat is -, amely funkcióinak pártatlan és tárgyilagos gyakorlására bármely okból, így különösen gazdasági vagy más érdek vagy az eljárásban részt vevő gazdasági szereplővel fennálló más közös érdek miatt nem képes.

10 Összeférhetetlenség Kbt. 25.§ - Speciális szabályok (3) … ajánlattevőként, részvételre jelentkezőként, alvállalkozóként, alkalmassági igazolásában résztvevő szervezetként részt vett az eljárás előkészítésében…ha közreműködése az eljárásban a verseny tisztaságának sérelmét eredményezheti Kbt. 25.§ - Előzetes piaci konzultáció kivételi kör (7)…aki, illetve amely az ajánlatkérő által folytatott előzetes piaci konzultációban [28. § (4) bekezdés] vett részt, feltéve, hogy az ajánlatkérő nem közölt vele a közbeszerzési eljárás során az összes ajánlattevő vagy részvételre jelentkező részére rendelkezésre bocsátott adatok körét meghaladó információt.

11 Példák az egészségügyi közbeszerzések területéről
Nehézségek: Speciális termékek, szabadalmak, egyedi megoldások Szubjektív (legtöbbször jogos) orvosi igények Szakértők szubjektív véleményei Kis méretű piac, ritkán megvalósítható hosszú időre szóló beszerzési igények kielégítése

12 ÁEEK-ESZ Zrt. közös földgáz beszerzés
Általános jellemzők Anonomitás Külön-külön konzultáció Jegyzőkönyvek nyilvánossága Összegezés IV.2.3) Témák (pl.) Számlázási feltételek Dokumentációban szereplő paraméterek, mértékegységek meghatározása Megoldás keresése fizetési hajlandóság növelésére Szerződni tervezett mennyiséghez képest a rendelési eltérés mértékének meghatározása Megtakarítás: 85 fekvőbeteg intézmény, közel 1 milliárd forint 18 hónapra vetítve

13 ÁEEK-ESZ Zrt. közös villamos energia beszerzés
Témák (pl.) Korábbi mérések adatainak megadásának módja Ajánlattételi határidő (lehetőség szerint ne pénteken és délután 2 órakor) Fizetési határidő Opció mértéke Korábbi eljárás alkalmassági kritériumai Eljárás folyamatban…

14 ÁEEK-ESZ Zrt. központosított orvosi kesztyűk beszerzése
Témák (pl.) Korábbi azonos tárgyú közbeszerzés kapcsán szerzett tapasztalatok Megajánlott termékek kipróbálási feltételei Elmúlt 3 évben történt-e változás a termékportfólióban Rendelkeznek-e nemzetközi tapasztalattal a cégek porozott és porozatlan kesztyűk megoszlásáról Jegyzőkönyvben, mintaként bemutatott és szállított termékek azonosságát miképpen tudja igazolni a cég (cikkszám képzés módja) Eljárás folyamatban…

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Elérhetőségek: erdei.csaba@aeek.hu
Eredményes ZÖLD közbeszerzési eljárásokat kívánok! Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Elérhetőségek:


Letölteni ppt "Piaci konzultáció a fenntarthatóság jegyében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések