Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Soroksárpéteri (Pestszentimre)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Soroksárpéteri (Pestszentimre)"— Előadás másolata:

1 Soroksárpéteri (Pestszentimre)
Pestszentlőrinc és Soroksárpéteri (Pestszentimre) az I. világháborúban

2 Katonák a Bogyay-villa előtt
1917 Az egykori Tündérkert vendéglő (ma a Dohnányi Ernő Zeneiskola főépülete) kedvelt fényképezkedési helyszín volt a gyakorlatra idevezényelt katonák körében.

3 Dr. Lipták és Társa Építési és Vasipari Rt.
Az 1910-ben alapított gyár eredetileg vasbetonszerkezetek előállításával foglalkozott ben állt át tüzérségi lőszerek gyártásra.

4 Lipták-gyári étkező és hálóház tervrajza 1916
A megnövekedett termelést folyamatos üzemben, éjjel-nappal több mint 5000 munkás szolgálta ki. Ellátásukra éttermet és hálóházat építettek.

5 Munkások a lőrinci Lipták-gyár lőszerüzemében
1916 körül A férfiak mellett egyre több nőt és fiatalt is alkalmaztak a gyárakban, különösen a lőszergyártásban, ahol könnyebb, összeszerelő munkákat végezték.

6 Lőszergyári munkásnő a Lipták-gyárban
Benkő András a frontra induláskor 1914

7 Asermann János gyalogos
1914 körül Benkő Kálmán huszár 1914 körül

8 Burchard Bélaváry István:
Egy öt ellen! képeslap Burchard Bélaváry István festőművész tizenöt festményét az I. világháború alatt képeslapként is kiadták, ezek közül hét ábrázol csatajelenetet.

9 Burchard Bélaváry István:
Honvéd huszárok (Vörös ördögök sorozat) Üldözés A „Vörös ördögök” sorozat hat képén a művész a huszárok és a kozákok között vívott csaták mozzanatait jelenítette meg.

10 Helikopter-kísérlet a lőrinci Lipták-gyárban
1918 1916-ban az osztrák–magyar hadsereg megfigyelő helikopterek fejlesztését kezdte meg. A két prototípust a fejlesztőkről (Petróczy Istvánról, Kármán Tódorról és Zurovecz Vilmosról) PKZ–1 és PKZ–2-nek nevezték el.

11 Helikopter-kísérlet a lőrinci Lipták-gyárban
1918 1916-ban a Lipták-gyár az enzesfeldi lőszergyárral közösen megalapította a Magyar Lőszergyár Rt.-t, amelynek a gyártelepét Pestszentlőrincen építették fel.

12 A pestszentlőrinci lőszergyár 34. számú épületének tervrajza
1916

13 A pestszentlőrinci lőszergyár víztornya
1920-as évek A lőszergyár helyén az 1920-as években létrehozták az Állami lakótelepet. Az 1970-es évek végén ennek helyén építették fel a Havannatelepet.

14 Fényvetítés a Városházán
2018. január 17, 18, 22. Üllői út 400. külső homlokzat A felhasznált képek forrása: Tomory Lajos Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest Főváros Levéltára, Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, Hadtörténeti Intézet és Múzeum Fotóarchívuma. A ppt-t összeállította Pápai Tamás László és Bukszár Zsanett


Letölteni ppt "Soroksárpéteri (Pestszentimre)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések