Előadást letölteni
Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon
1
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK MINŐSÉGE
Negyedik előadás
2
MÉRGEZŐ ANYAGOK AZ ÉLELMISZEREKBEN
Természetes eredetű méreganyagok Mikroorganizmusok által termelt mérgek Technológiai eredetű méreganyagok Szermaradványok
3
Természetes eredetű méreganyagok
Nitrátok és nitritek Növény Nitrátion, mg/kg Március Május Július-augusztus Paradicsom 300… 500 100… 150 50… 100 Paprika 400… 700 400… 500 Fejes saláta 1500… 3000 800… 1500 - Sárgarépa 1000… 1400 250… 300 Hónapos retek 3000… 4000 2000… 3000 Spenót 1500… 4500 500… 1800
4
Természetes eredetű méreganyagok
Ciántartalmú glikozidok Metilalkohol Szolanin
5
MIKROORGANIZMUSOK ÁLTAL TERMELT MÉRGEK
Baktérium toxinok Mikotoxinok
6
Betegségcsoportok, kórokozók, járványügyi jellemzők
Kórokozók, betegségek Járványügyi jellemző Ételfertőzések Állati eredetű fertőzés Baktériumok pl. szalmonellák, brucellák A szalmonella emberről emberre terjedhet, de nem ez a jellemző Vírusok, pl. száj és körömfájás férgek, pl. trichinella és galandféreg Emberi eredetű fertőzés Pl. hastífusz, vörheny, stb. Jellemző terjedésük nem élelmiszer utján Vírusok Pl. hepatitisz A, enterovírusok Állati véglények (protozoonok) Pl. amőbás vérhas okozója Feltételes kórokozok Pl. E Colie egyes típusai 10000… csíra szükséges a tünetekhez Toxikózisok Bakteriális ételmérgezések Baktériumtoxinok Botulotoxin Kontaktterjedés nincs, a tünetekért az élelmiszerben termelt toxin a felelős Ételmérgezések Növények okozta ételmérgezések Kalapos gombák (mérgezők) Mikroszkopikus gombák toxinjai, mérgező növények, pl. keserű mandula, csírázó burgonya A mérgező növényt, a kontaminált élelmiszert fogyasztók veszélyeztetettek Állatok okozta ételmérgezések Mérgező anyagot termelő állatok, főleg halak húsa, és egyes szervei Az élelmiszert fogyasztók betegszenek meg
7
Technológiai eredetű méreganyagok
Fémek Berendezésekből (Cu, Pb, Hg) Fém csomagolóanyagokból (Sn, Al) Vegyi folyamatokból (Ni) Nemfémek Égéskor, füstöléskor keletkező anyagok (3,4-benzpirén) Idegen anyagok (műanyag, festékanyagok, üvegszilánk (!), stb)
8
Peszticidek: Mosószerek Fertőtlenítőszerek Szermaradványok
Rovarölőszerek (inszekticidek) Gombaölőszerek (fungicidek) Gyomirtószerek (herbicidek) Mosószerek Fertőtlenítőszerek
9
GABONAFÉLÉK
10
A VILÁG GABONATERMELÉSÉNEK MEGOSZLÁSA FÖLDRÉSZENKÉNT
11
A BÚZA Felhasználási megoszlás Kenyérgabona Takarmányozás
Csoportosítás az érési idő szerint: Korai érésű fajták (GK Tiszatáj, Martonvásári4) Középérésű (Martonvásári6, Bezosztája, Jubilejnaja) Késői érésű (Martonvásári1) Csoportosítás keménység szerint: Közönséges búzafajták Keménybúzák (Triticum durum)
12
ROZS Hidegtűrő gabonafajta Termesztése újra fellendül
Vízzel kimosható sikért nem tartalmaz Termesztett fajták: Danae, Kisvárdai1, Kecskeméti H, Lovászpatonai)
13
Triticale Búza és rozs keresztezéséből
Hideg klímájú, laza talajon termesztik Ellenállóbb a búzánál Takarmányozásra használják Termesztett fajta: Triticale 64
14
ÁRPA Felosztás a kalász morfológiája szerint : Sörárpa: Árpafajták:
Kétsoros Négysoros Hatsoros Sörárpa: négysoros őszi árpa, kétsoros tavaszi árpa Árpafajták: Őszi árpák: Horpácsi kétsoros, Martonvásári 34, KG 58, Kompolti korai Tavaszi árpák: HK42, Tápláni tavaszi sörárpa, Martonvásári 43
15
KUKORICA a. Sima szemű kukorica. Kemény, a keményítőszemcséket sikér borítja, amelyek a keményítőszemcsék közötti részeket teljesen kitöltik. Ezért a fehérjetartalmuk magas, 11-12%. b. Lófogú kukorica. A világon ezt termesztik a legnagyobb területen. Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb takarmánykukorica. c. Csemegekukorica. Édes keményítőt tartalmaz. A cukrok keményítővé való alakulása a szemben zavart, ezért zsenge állapotban sok cukrot tartalmaz. d. Pattogatni való kukorica. A szem lisztes része kicsi, és vastag üreg veszi körül. Létezik rizsszemű és gyöngyszemű típusa is. Az endosperm majdnem teljes egészében szögletes, és egymáshoz tapadó keményítőszemcsékből áll. Hevítéskor az endospermből felszabaduló vízgőzök hirtelen felszakítják a magburkot, és az endosperm fehér, laza tömegként kifordul.
16
Zab Pohánka Köles Takarmánygabona Újabban diétás étkezéshez terjedt el
Takarmánygabona, baromfieledel Köles Takarmánygabona, baromfieledel
17
Rizs Ázsiai népek legfontosabb élelmiszere
Aminosavösszetétele jobbmint a búzáé Fehérjetartalma 6-9% A szervezet 88%-ban hasznosítja
18
A gabonaszem szerkezete és összetétele
19
Gabonafélék általános összetétele (%-ban)
20
KÖSZÖNÖM SZÍVES FIGYELMÜKET
Hasonló előadás
© 2024 SlidePlayer.hu Inc.
All rights reserved.