Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gáspár Katalin Az országos kompetenciamérések eredményei a „zebegényi példa”-ként ismert Kokas-csoportban Kivonat a Szerző Személyiségformálás, kompetenciafejlesztés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gáspár Katalin Az országos kompetenciamérések eredményei a „zebegényi példa”-ként ismert Kokas-csoportban Kivonat a Szerző Személyiségformálás, kompetenciafejlesztés."— Előadás másolata:

1 Gáspár Katalin Az országos kompetenciamérések eredményei a „zebegényi példa”-ként ismert Kokas-csoportban Kivonat a Szerző Személyiségformálás, kompetenciafejlesztés Kokas Klára pedagógiájával című szakdolgozatából (2015. AVKF, Vác, konzulens: Dr. Deszpot Gabriella )

2 A zebegényi példa vizsgálata
GALÁNTA, nov.6. :32 A zebegényi példa vizsgálata A zebegényi Napraforgó Óvoda, majd a Szőnyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulói több évig 2002-től 2006-ig, utána között részesültek Kokas-pedagógiában hetente egyszer komplex foglalkozáson; Garamszegi Valéria vezetésével. Idézet G.Valéria leveléből: Szerencsém volt végigkísérni fejlődésüket 4. osztályig tanítóként, majd ötödikig alkalmazni a Kokas-pedagógiát. Nem csak az én (esetleg elfogult) véleményem, hogy úgy tanulási, mint magatartási, közösségi lét szempontjából is, hosszú évekre visszamenően, az iskola legjobb osztályává váltak.

3 Különleges eset a zebegényi Kokas zene-mozgás csoport
Kokas Klára és Garamszegi Valéria a zebegényi gyermekcsoporttal egy bemutató foglalkozáson (Budapest, Zeneakadémia, 2009) Gebauer Hanna fotója ZENÉBŐL FÉNYEKET Kokas szakmai nap pedagógusoknak_Feled (Szlovákia)

4 Kulcskompetenciák (2012, Nat)
anyanyelvi kommunikáció idegen nyelvi kommunikáció matematikai kompetencia természettudományos és technikai kompetencia digitális kompetencia szociális és állampolgári kompetencia kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség hatékony önálló tanulás ZENÉBŐL FÉNYEKET Kokas szakmai nap pedagógusoknak_Feled (Szlovákia)

5 A Kokas-módszer transzferhatása az országos kompetenciamérés tükrében
2001-től kétévente jelenleg a és 10. évfolyamon nemcsak a tanulókat, az iskolákat is minősíti két területen: matematikai eszköztudás szövegértési képességek ZENÉBŐL FÉNYEKET Kokas szakmai nap pedagógusoknak_Feled (Szlovákia)

6 Kis összehasonlító kutatás a zebegényi Kokas-csoport eredményességéről
az országos átlag eredményei + 3 iskola Mintavétel kritériumok, megegyező paraméterek Pest megyei iskolák Művészeti iskolák is 6. évfolyamon csak egy osztály van A következő diák diagramjain mindig a jobboldali oszlop mutatja a zebegényi osztály eredményeit a 6. évfolyamon végzett kompetencia mérés során.

7

8

9 Az 5. képességszint matematikában
újszerű szituációban megjelenő többlépéses, önálló stratégia kidolgozása rugalmas érvelés és reflektálás az elvégzett lépésekre különböző módon megjelenített összefüggéseket tartalmazó feladatok megoldása értelmezés és gondolatmenet megalkotása, megfogalmazása problémákhoz egyszerű modell önálló megalkotása, majd helyes alkalmazása

10

11

12 A 7. legmagasabb képességszint szövegértésben
a szereplők szándékai közötti különbség felismerése a szereplők motivációinak magyarázata a szöveg információi és a mindennapi élet egy speciális vetülete közötti különbség felismerése következtetés levonása értékítélet alkotása a szöveg egy tartalmi vagy stilisztika eleméről, és ennek magyarázata hétköznapi probléma megoldása a szöveg tartalmi elemeinek felhasználásával a gúny tárgyának felismerése idegen kifejezés jelentésének felismerése a cím magyarázata

13 A zebegényi osztály eredményei szövegértésben
Kivételes az osztály eredménye, hiszen a többi vizsgált átlaggal ellentétben rögtön a 2. szinten találjuk a tanulók 9,5%-át. A magasabb képességszinteken vizsgálódva látható, hogy az ötödik képességszintre a zebegényi tanulók 28, 6%-a jutott el, ez a százalék a többi osztályhoz képest jóval magasabb, az országos átlag is csak 18,2%. A 3. iskola osztály adatai tükröznek még a zebegényi osztályhoz közelítő értékeket, viszont ebben az osztályban 8,7%-a a tanulóknak csak az 1. képességszinten sajátította el a szövegértés kompetenciáit.

14 A legmagasabb szintre a zebegényi tanulók jutottak el a legnagyobb százalékban, itt a 7. szinten a tanulók 4, 8%-a áll. Ez az elérhető maximális szint szövegértést tekintve. Ezen a legmagasabb szinten az országos átlag 1,5 %-a található. A legalacsonyabb képességszint a zebegényi osztályban magasabb, mint a többi osztályban, vagy az országos átlag eredményét tekintve. A legmagasabb képességszinten ebből az osztályból találjuk a tanulókat a legnagyobb arányban.

15 Összegzés Mind a matematikai, mind a szövegértésben megjelenő adatok a Kokas-pedagógia kompetencia fejlesztő hatásait támasztották alá. Matematikai kompetenciák terén az országos átlagot meghaladta a zebegényi osztály, és a többi vizsgált osztályhoz képest is szép eredményeket tudhat magáénak. Szövegértést tekintve kimagasló adatokat mért az országos kompetenciamérés. Az országos átlag és a többi vizsgált iskola osztályának átlageredményeivel összevetve az adatokat, büszke lehet a teljesítményére a „kokasos” osztály, a zebegényi példaként említett csoport. A kompetenciamérések tovább folytatódtak. Az említett osztály 2015-ben fejezte be általános iskolás éveit. Nyolcadik évfolyamon mért eredményeik 2016-ban kerülnek nyilvánosságra.

16 Szakirodalom OKTATÁSI Hivatal Általános leírás:
ORSZÁGOS kompetenciamérés: Változások az Országos kompetenciamérések skáláiban. Közoktatási Információs Iroda:   Gáspár Katalin (2015): Személyiségformálás, kompetenciafejlesztés Kokas Klára pedagógiájával. Szakdolgozat, (konzulens Dr. Deszpot Gabriella) AVKF, Vác, 55 ZENÉBŐL FÉNYEKET Kokas szakmai nap pedagógusoknak_Feled (Szlovákia)

17 Kiegészítés E prezentáció változata annak a bemutatónak, amely a Kokas Klára Szakmai Kollégium, tavaszi szakmai napjára (2015. ápr. 25.) készült, és ott a következő címmel szerepelt: A „zebegényi példa”. A Kokas-pedagógia az országos kompetenciamérések és interjúk tükrében. Esetbemutatás. Az ábrák és dia-szövegek az előadás élőbeszédével, magyarázatával váltak teljessé.

18 Felhívás A Szerző további kutatásokat tervez hasonló módszertannal olyan iskolás korú csoportokban, ahol folyamatosan alkalmazzák a Kokas-módszer emblematikus elemeit. Várjuk olyan Kokas-tanítók jelentkezését akik információkkal és együttműködéssel segítenék a követést és elemzést.

19 A prezentáció Dr. Deszpot Gabriella mentorálásával készült 2015-ben.


Letölteni ppt "Gáspár Katalin Az országos kompetenciamérések eredményei a „zebegényi példa”-ként ismert Kokas-csoportban Kivonat a Szerző Személyiségformálás, kompetenciafejlesztés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések