Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szaglás és ízérzés Dr. Gallatz Katalin.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szaglás és ízérzés Dr. Gallatz Katalin."— Előadás másolata:

1 Szaglás és ízérzés Dr. Gallatz Katalin

2 primér érzékhámsejtek az orrnyálkahártya
A szaglórendszer részei Szaglóhám: primér érzékhámsejtek az orrnyálkahártya regio olfactoriájában, centralis nyúlványaik - fila olfactoria Bulbus olfactorius: mitralis és pamacsos sejtek axonjaik – tractus olfactorius Tractus olfactorius: stria olfactoria medialis, intermedius et lateralis Olfactoros kérgi areák: area praepiriformis area enthorhinalis

3 REGIO OLFACTORIA SZAGLÁS ORTHONASALIS és RETRONASALIS

4 OLFACTOROS RECEPTOR SEJTEK (SZAGLÓSEJTEK) - primér érzékhám
- bipolarisak: dendritikus nyúlvány a felszín felé, végén olfactoros vesiculum, szaglóidegnyúlvány a lamina propria felé fila olfactoria bulbus olfactorius BOWMANN MIRIGY BASALIS SEJTEK FILA OLFACTORIA (AXONOK) TÁMASZTÓ SEJT OLFACTOROS EPITHELIUM (SZAGLÓHÁM) RECEPTOR SEJTEK TÁMASZTÓ SEJTEK BASALIS SEJTEK BOWMANN MIRIGYEK RECEPTOR SEJTEK DENDRIT OLFACTOROS VESICULUM TÁMASZTÓSEJTEK

5 SZAGLÓHÁM OLFACTOROS EPITHELIUM (SZAGLÓHÁM)
RECEPTOR SEJTEK TÁMASZTÓ SEJTEK BASALIS SEJTEK BOWMANN MIRIGYEK ORC = olfactoros receptor sejtek

6 SZAGLÁS Szagérzést olyan illóanyagok molekulái keltenek, amelyek oldódnak a szaglóhámsejteket fedő mucin rétegben 2. Az illóanyagok illóanyagkötő fehérjékhez kapcsolódnak és a szaglósejtek stereociliumain lévő receptorokhoz kötődnek Másodlagos hírvivő rendszerek aktiválásának hatására metabolikus folyamatok indulnak el a sejtfelszíni ioncsatornák áteresztő képessége megváltozik Ca2x beáramlás depolarizáció ingerület

7 Olfactoros transductio G-Protein Receptor
RECEPTOR SEJT RECEPTOR SEJT MEMBRANJA

8 BULBUS OLFACTORIUS BULBUS OLFACTORIUS MITRALIS ÉS PAMACSOS SEJTEK
TRACTUS OLFACTORIUS LAMINA CRIBROSA OLFACTOROS EPITHELIUM

9 BULBUS OLFACTORIUS: 1. A fila olfactoria a mitralis és a
pamacsos sejtek dendritjeivel szinaptizálnak olfactoros glomerulus 2. A mitralis és pamacsos sejtek axonjai alkotják a tractus olfactoriust 3. A gátló szemcsesejtek centrifugális rostokat kapnak a nucl. olfactorius anterior, a locus coeruleus és a nucl. raphe dors. felől és gátolják a mitralis és pamacsos sejtek működését

10 A tractus olfactoriusban futó efferens rostok (mitralis és pamacsos sejtek axonjai) a
nucleus olfactorius anteriorban és az olfactoros kérgi területeken végződnek. Nucl. olfactorius anteriorból eredő rostok az ellenoldali bulbus olf.-ba mennek és a szemcsesejtekkel szinaptizálnak.

11 Olfactoros kérgi területek
amygdala, cortex piriformis – uncus cortex entorhinalis – g. parahyppoccamp. cortex orbitofrontalis - secunder

12 OLFACTOROS PÁLYÁK

13 OLFACTOROS PÁLYÁK ORBITOFRONTAL CORTEX

14 OLFACTOROS PÁLYÁK University of Jordan 14 14

15 OLFACTOROS PÁLYÁK Sekunder ízérző kéreg

16 ÍZÉRZÉS

17 ÍZÉRZÉS Ízlelőszerv –organum gustus
caliculi gustatorii seu gemmae gustatoriae - secunder érzékhámsejtek - támasztó sejtek - basalis sejtek ÍZLELŐ PÓRUS TÁMASZTÓ SEJT ÉRZÉKHÁMSEJT BASALIS SEJT

18 ÍZLELŐ BIMBÓ

19 Primer ízérzés édes, savanyú, sós, keserű umami és víz Szignifikáns egyéni különbségek Korral csökken a receptorok száma

20 Az umami az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”.
Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban (Laminaria japonica). A nátrium-glutamátot (E621) először 1908-ban Ikeda Kikunae izolálta, ez az adalékanyag is képes az umami íz kiváltására. Gyakorta használják ízfokozóként. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik. Az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak.

21 Ízérzést a nyálban oldódó anyagok keltenek ( pl
Ízérzést a nyálban oldódó anyagok keltenek ( pl. Na-, Ka-, Mg- ionok, enyhe savak, cukrok, aminosavak) 2. Az érzéksejtek felszínén található mikrobolyhok receptoraihoz kötődnek 3. Ionotrop, metabotrop folyamatok inulnak el. 4. Na-, K-ion beáramlás, Ca felszabadulás, depolarizáció, neurotranszmitter felszabadulás ingerület édes keserű savanyú sós

22 ÍZÉRZŐ RECEPTOROK

23 ÍZÉRZŐPÁLYA ízlelőbimbók VII., IX., X. I. neuron
ggl. geniculi n. VII. ggl. inf. n. IX. ggl. inf. n.X. VII. X. IX. II. neuron nucl. tr. solitarii III. neuron VPM pars parvocellularis gyrus postcentralis - insularis cortex

24 ÍZÉRZŐPÁLYA

25

26 A szagló és az ízérző rendszer kapcsolata
nucleus tractus. solitarii nucleus parabrachialis hypothalamus amygdala

27 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szaglás és ízérzés Dr. Gallatz Katalin."

Hasonló előadás


Google Hirdetések