Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A beteg gyógyszerelése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A beteg gyógyszerelése"— Előadás másolata:

1 A beteg gyógyszerelése

2 A gyógyszer olyan anyag, amelyet a betegségek
Diagnosztikájában Terápiájában Tüneteinek enyhítésében vagy Prevenciójában alkalmazunk Az orvosok írhatják fel a betegnek.

3 A gyógyszerek nómenklatúrája és a gyógyszerformák
Nómenklatúra Egy gyógyszernek három különféle neve is lehet. Kémiai neve – pontosan utal a szer kémiai összetételére és molekuláris struktúrájára. Pl. acetilszalicilsav, paracetamolum. A generikus név – a gyógyszert először előállító cég által adható. Pl. aszpirin, paracetamol. A gyári név – amelyen az adott gyógyszergyár a szert forgalmazza. Pl. Aspro – C, Panadol, Paracetamol, Rubophen. bejegyzett név könnyű legyen kiejteni és megjegyezni.

4 Osztályozás Gyógyszerformák
A gyógyszerek osztályozásának alapja a szervezetben kifejtett hatás,az enyhített tünet vagy a szer kívánt hatása. Egy gyógyszer tartozhat egyszerre több csoportba is. Gyógyszerformák A szerek különböző készítmények formájában kerülhetnek forgalomba. A készítmény jellege határozza meg a szer alkalmazásának módját. A szer összetételét úgy választják meg, hogy elősegítsék a felszívódást és a metabolizmust.(fólia – 654. old.)

5 Gyógyszerformák Szilárd gyógyszerformák: por = pulvis (pulv.)
tabletta (tbl.) drazsé = dragee (drg.) kapszula (caps.) kúp = suppositorium (supp.) hüvelygolyó = globulus (glob.)

6 Gyógyszerformák Lágy gyógyszerformák: Folyékony gyógyszerformák
kenőcs = ungventum (ung.) paszta Folyékony gyógyszerformák Oldat = solutio (sol.) Suspensio (susp.) szirup Transzdermalis tapasz Aeroszol

7 A gyógyszerekkel kapcsolatos törvények és szabványok
A szabványokat öt különböző területen kell betartani: Tisztaság - a gyógyszerkészítményekben előforduló szennyező anyagok fajtái és megengedett mennyiségüket szabályozzák. Hatáserősség – a gyógyszerkészítmény aktív hatóanyagának koncentrációja határozza meg a gyógyszer erősségét vagy hatásosságát. Biológiai hasznosítás – meghatározza egy adott készítményből a hatóanyag, hogyan szabadul fel, hogyan oldódik és szívódik fel, hogyan jut el a kívánt hatás helyére. Hatékonyság – laboratóriumi vizsgálatokkal határozzák meg. Biztonságosság – minden gyógyszer esetében folyamatosan ellenőrizni kell a mellékhatásokat.

8 A gyógyszerkészítmények nem terápiás alkalmazása
A gyógyszerekkel való visszaélés A gyógyszerfüggés – gyógyszer-dependencia (fólia – 656.old.)

9 A gyógyszerhatás természete
A gyógyszerek a szervezetben terápiásan hasznos hatásokat érnek el. Egy szer nem képes a szövetekben vagy a szervekben új funkciót kialakítani, csak megváltoztatja a meglévő élettani funkciókat. Hatásmechanizmus A gyógyszerek úgy fejtik ki hatásukat, hogy megváltoztatják a szövetnedveket, a sejtmembránokat vagy befolyásolják a receptorokat. Alumínium-hidroxid – megváltoztatja a szövetnedvek kémiai tulajdonságait. A narkotikumok megváltoztatják a sejtmembránokat. A kémiai szerek a hatásukat leggyakrabban a sejt receptorához kötődve fejtik ki. Ha a szer és a receptor összekapcsolódott létrejön a terápiás hatás. Pl. szívizom sejtek és a digitálisz készítmények.

10 Farmakokinetika A farmakokinetika a gyógyszerek szervezetbe jutásával, a kifejtett hatás helyére kerülésével, átalakulásával és kiválasztódásával foglalkozó tudományág

11 Felszívódás (abszorpció)
Az abszorpció a gyógyszernek a véráramba jutása. A legtöbb szer terápiás hatását úgy fejti ki, hogy előtte bekerül a szisztémás vérkeringésbe. Befolyásoló tényezői: a gyógyszeralkalmazás módja, a gyógyszer oldódási képessége, a felszívódás helyén fennálló körülmények. Az alkalmazási módok különböző képen hatnak a felszívódásra: bőr – a felszívódás lassú a nyálkahártyán és a légutakon keresztül igen gyors. orálisan – lassú felszívódás, intravénás – igen gyors.

12 Felszívódás (abszorpció)
Az orálisan adott szer oldódási képessége nagyban függ a készítmény jellegétől. Az oldatok és szuszpenziók oldott formában tartalmazzák a hatóanyagot, ezért gyorsabban szívódnak fel mint a tabletták A savi kémhatású szerek gyorsabban jutnak át a gyomor nyálkahártyáján A bázikus szerek csak a vékonybélből szívódnak fel. A felszívódás helyének állapota is befolyásolja, a felszívódást, Pl. bőr ledörzsölése A parenterálisan adott készítmények felszívódási ideje függ a szöveti vérellátástól. Az orálisan adott szerek felszívódását az étkezések is befolyásolhatják. Ha tele a gyomor… Biz. élelmiszerek és savközömbösítők komplexeket képezhetnek, ezek nem lesznek képesek felszívódni. Pl. vas és a tetracyclinek felszívódását a tej meggátolja. Más szereket a gyomorsav vagy a fehérjeemésztés tönkre tehet, - ezeknek a védelmét szolgálják az enterosolvens tabletták. Ez a bevonat a gyomor nyálkahártyáját is védi az irritációtól.

13 Eloszlás A gyógyszer a felszívódás után eloszlik a szervezetben, végül eléri a speciális hatás helyét is. Az eloszlás sebessége és mértéke a szer fizikai és kémiai tulajdonságaitól és a gyógyszert szedő egyén fizikai tulajdonságaitól függ. Testméret – a legtöbb szer a test zsírszöveteiben és víztereiben oszlik el. Elhízott emberekben elhúzódóbb lesz a hatás és kisebb lesz a konc. a célszerveknél. Keringés – egy adott területen a gyógyszer koncentráció a szövetekben lévő véredények számától, a vazokonstrikciótól, és az áramlás sebességétől is függenek. A biológiai membránok – vér – agy gát, placenta jelentősége. Proteinkötődés – a gyógyszerek szérum proteinekhez való kötődése jelentősen befolyásolja az eloszlásukat. A nem kötött gyógyszer az aktív forma! Idős korban vagy máj betegségben csökken a szérum albumin mennyisége, ezért kisebb a gyógyszer megkötő képesség!

14 Átalakulás Miután a szer eléri a hatás helyét, lebomlik, és könnyen kiüríthető, biológiailag inaktív formába alakul át. A biotranszformációt enzimek irányítják, amelyek a szert detoxikálják, lebontják és a biológiailag aktív vegyületet, eltávolítják. Ez a folyamat leginkább a májban zajlik. Máj csökkent működése- kumulatív gyógyszerhatást eredményezhet, Károsodott metabolizáló szerv –a gyógyszer toxicitás veszélye megnő

15 Kiválasztás A szervezetben átalakult gyógyszerek a vesén, a májon, a báltraktuson, a tüdőn, vagy a külső elválasztású mirigyeken keresztül ürülnek ki. gázok és illó anyagok – tüdő exokrin mirigyek – zsírban oldódó anyagok tejmirigyek – szoptatás!!!! gyomor – bél traktus – hepatikus keringés: reabszorpció a perisztaltikát serkentő vagy gátló tényezők. vese – a vesefunkció csökkenése; folyadékbevitel forszírozása.

16 A gyógyszerhatás típusai
Terápiás hatás: a gyógyszer adására várható vagy kiszámítható fiziológiás válaszreakció. Minden szernek van kívánt terápiás hatása.A gyógyszerhatásokat számos egyéni, és környezeti tényező befolyásolja,(fólia- 659.old.) ezért a páciensek különbözőképen reagálnak ugyanarra a készítményre.(fólia o.) Mellékhatások: minden szer okozhat, lehet közömbös vagy káros, az orvos vagy a beteg felfüggesztheti miattuk a terápiát,

17 A gyógyszerhatás típusai
Toxikus hatás: nagy dózisú gyógyszer bevitele után alakul ki, a szer a nem megfelelő metabolizmus és kiválasztás miatt a vérben felhalmozódik, a szervezett fokozott érzékenysége miatt is bekövetkezhet, halálos is lehet, vannak szerek, amelyeknek létezik antidótumuk. (Narkanti)

18 A gyógyszerhatás típusai
Váratlan hatások: Idioszinkráziás reakció: amikor egy beteg, túlságosan hevesen vagy alig reagál egy bizonyos szerre; előfordulhat a megszokottól eltérő reakció is, pl. antihisztamin – nyugtalanság. Allergiás reakció: A gyógyszerreakciók %-a ilyen típusú, A beteg az első beadott adaggal szenzibilizálódik, Ismételt alkalmazáskor kifejlődik az allergiás reakció Lehet enyhe vagy súlyos, Anaphylaxias reakció (fólia o.)

19 A gyógyszer kölcsönhatások
Ha egyik gyógyszer a másik hatását megváltoztatja gyógyszer- kölcsönhatásról beszélünk. Fokozhatja, vagy csökkentheti a másik szer hatását, Megváltoztathatja a másik szer felszívódását, átalakulását, vagy a szervezetből való kiürülését. Erősíthetik egymás hatását ( szinergizmus) pl. alkohol+gyógyszer, Ez lehet pozitív is pl. vérnyomás csökkentők kombinált kezelése.

20 A gyógyszerdózistól függő hatás
A gyógyszeres terápia során a cél az állandó vérkoncentráció megteremtése, amely a biztonságos terápiás értéken belül van. Ennek érdekében ismételt dózisokra van szükség. A legmagasabb szérumkoncentráció akkor van, amikor a gyógyszeradag utolsó része felszívódik. Minden gyógyszernek van szérum felezési ideje, Az első adag után a betegnek akkor kell megkapnia a következőt, amikor az előző dózis eléri a felezési idejét, így majdnem állandó vérszintet lehet fenntartani.

21 A gyógyszerdózistól függő hatás
A páciens és az ápoló köteles követni a gyógyszer adagolási előírásokat. A gyógyszerhatás kezdete: az az idő, amely a gyógyszer beadása és a kiváltott hatás megjelenése között eltelik. Csúcshatás: az az idő, amely a maximális hatás eléréséig eltelik. Hatástartam: az az időtartam, amely alatt a gyógyszer olyan nagy koncentrációban van jelen, amely még éppen elegendő a hatás kifejtéséhez. Plató: a gyógyszer szérumkoncentrációja a megismételt adagok után állandó értéket ér el. Ennek leghatékonyabb módja az infúziós terápia.

22 A gyógyszeradagolás módja
A gyógyszer beadásának módja függ a szer tulajdonságaitól és a kívánt hatástól, valamint a paciens fizikai és mentális állapotától.(fólia 663.o.)

23 Oralis adagolás Oralis alkalmazás: az így adott szerek hatása lassabban fejlődik ki, de tartósabb a parenterális alkalmazásnál. Sublngualis alkalmazás: gyors felszívódás, ne nyelje le a beteg. Buccalis alkalmazás: a buccalis áthajlásban tartja a szert a beteg, amíg az ott fel nem oldódik, a beteg váltogassa a jobb és bal oldalt, ne rágja meg, vagy ne nyelje le a gyógyszert és folyadékot se igyon.

24 Parenterális alkalmazás
a szert közvetlenül a szervezetbe iniciáljuk. Subcután Intramuscularis Intravénás Intradermális vagy intracutan Az orvosok más területet is választhatnak: intrathecalis vagy intraspinalis, intracardialis, intrapleuralis, intraarterialis, intraossealis, intraarticularis. Parenterálisan csak a legszigorúbban ellenőrzött, steril készítményeket alkalmazhatjuk.

25 Bőr és szájnyálkahártya
A bőrön és a nyálkahártyán alkalmazott szerek általában localis hatást fejtenek ki. A bőrre a készítményeket: ecseteléssel, permettel, nedves pakolással, a bőrterületnek oldatban való áztatásával, vagy gyógyfürdő előírásával juttathatjuk. Szisztémás hatás is kialakulhat! Pl. nitroglycerin, ösztrogén- transzdermális tapaszok! Alkalmazható rövid időre és hosszasan is. A nyálkahártyák érzékenyebbek a gyógyszeralkalmazás szempontjából. Pl. cornea, orrnyálkahártya. A nyálkahártyán történő gyógyszer alkalmazási módok: Folyadék vagy kenőcs közvetlen használata (pl. szemcsepp, toroköblítés, -ecsetelés) A gyógyszerek testüregbe juttatása A testüregekbe juttatott folyadék A testüregek átöblítése Spray

26 Inhaláció a légzőrendszer mélyebb részei, óriási felületet képeznek a gyógyszerfelszívódás számára. A belélegzett szernek lehet helyi hatása és ált. hatásai is.

27 A gyógyszermérés rendszerei
A gyógyszer pontos alkalmazása azon múlik, hogy az ápoló milyen pontosan tudja annak dózisát kiszámítani, és milyen pontosan tudja ezeket kimérni. A gyógyszeres terápiában a metrikus, a gyógyszertári és a háztartási mértékeket használhatjuk. Metrikus rendszer: alapmértékegységek: méter, liter, gramm. Háztartási mértékegységek: csepp, teás kanálnyi, evőkanálnyi, pohárnyi.

28 A mértékegységek átváltása
1 ml csepp 4 – 5 ml 1 teáskanál 15 ml 1 evőkanál 240 ml 1 pohár

29 Oldatok Az ápolók különböző töménységű oldatokat használnak.
Az oldat adott tömegű szilárd anyagnak, ismert térfogatú folyadékban, vagy ismert térfogatú folyadéknak egy másik ismert térfogatú folyadékban való feloldása révén jön létre. Mértékegység: g/ml; g/l; mg/ml Az oldatok koncentrációját százalékban vagy arányokban is kifejezhetjük.

30 Gyógyszeradagok kiszámítása
A beadható gyógyszermennyiséget meghatározó tényezők lehetnek: Életkor, nem, testsúly, testfelület, egyéni érzékenység, ált. állapot, máj- ill. vesekárosodás, stb. Bizonyos gyógyszerek többféle hatóanyag tartalommal is forgalomban vannak! Bizonyos gyógyszerek %-os oldatban vannak forgalomban, de az orvos g-ban rendeli el az adagot – ügyelni kell az átszámításra!

31 Gyógyszeradagok kiszámítása
Pl. 3g KCl oldat adása 500 ml Ringer oldatban, de 10%- os KCl oldatunk van 10 ml-es ampullában. 10%-os az az oldat amelynek 100 ml-e 10g oldott anyagot tartalmaz 10%-os oldat 100ml-e 10g anyagot tartalmaz 1 ml 0,1 g 10ml 1 g 30ml 3 g Aránypárral: 100 ml 10 g x ml 3 g ____________________________ 100:x =10:3 x=3 x 100/10=30 ml

32 Gyógyszeradagok kiszámítása
A gyógyszer hatóanyag tartalma NE –ben is megadható. Heparin: 5ml NE 1 ampulla 1ml NE 0,5ml NE 0,1ml NE Insulin: 5ml 200NE 1 ampulla 1ml 40NE 0,1ml NE

33 Mértékegységek átszámítása

34 Dózis kiszámítása ( rendelt dózis/kéznél levő dózis)×kéznél levő mennyiség = az alkalmazott mennyiség Rendelt dózis: az orvos által felírt gyógyszer mennyiség Rendelkezésre álló gyógyszer: a gyógyszertár által kiszolgáltatott mennyiség. Kiindulási gyógyszer mennyiség: az alapegység, az egységnyi gyógyszermennyiség, amely a kiindulási gyógyszerdózist tartalmazza. Az alkalmazandó mennyiség: az aktuálisan az ápoló által beadandó gyógyszermennyiség.

35 Gyógyszeralkalmazás

36 Az orvos szerepe Az orvos írja elő a kívánt gyógyszereket a lázlapon, betegkartonon vagy recepten. Bizonyos esetekben telefonon, vagy közvetlen szóbeli utasítással is rendelhet gyógyszereket. Ebben az esetben az ápolónak a rendelés körülményeit is rögzíteni kell az ápolási dokumentációban, és a későbbiekben az orvossal ellen jegyeztetnie kell.

37 A gyógyszerrendelés fontos alkotóelemei
A beteg teljes neve Hasonló nevű betegek! A gyógyszerrendelés dátuma és pontos időpontja A gyógyszer neve Dozírozás Mennyiség és hatás erősség A beadás módja Az alkalmazás ideje és gyakorisága Az orvos aláírása

38 A gyógyszerrendelés módozatai
Folyamatos rendelés: addig érvényes, amíg az orvos le nem állítja, vagy az előírt napok száma le nem telik. ( jelölése a lázlapon) Szükség esetére történő rendelés (sz.e.): az ápoló hatáskörébe tartozik, hogy eldöntse mikor van a betegnek szüksége a gyógyszerre. Egyszeri gyógyszerrendelés: pl. műtéti praemedikatio. Azonnali (statim) gyógyszerrendelés

39 Receptek Részei: superscriptio (fejléc): a beteg adatai
inscriptio (leírás): a gyógyszer neve, hatóanyag-tartama és dózisa subscriptio (signatura):meghat. A kiadandó gyógyszer mennyiséget aláírás személyes utasítás

40 A gyógyszerész szerepe
elkészíti és kiadja a gyógyszert ellenőrzi a recept érvényességét esetleges hibák esetén az orvossal egyeztet magisztrális gyógyszereket készít informál

41 Gyógyszerek tárolása Intézeti gyógyszertárolás
Zárható gyógyszerszekrényben ABC sorrendben Eredeti csomagolásban A gyógyszer szekrénybe illetéktelen személy nem nyúlhat! A kábítószereket külön zárható kazettában kell tárolni, és felhasználásukról tételes dokumentációt kell vezetni!

42 Gyógyszerek tárolása Otthoni tárolás, házipatika
A következő dolgokat tartalmazza: Egyszerű fájdalom csillapítók Lázcsillapítók Egyszerű orrcsepp Bőrápoló kenőcsök Eszközök kisebb balesetek ellátásához Az adott időben az orvos által rendelt gyógyszerek személyenként elkülönítve A gyógyszer halmozás veszélyes és káros!

43 Otthoni tárolás, házipatika ellenőrzése
Megvannak-e az orvos által rendelt gyógyszerek? Előírásszerűen vannak tárolva? Nem keverednek a rendelt gyógyszerek más felesleges készítményekkel? El vannak különítve a beteg gyógyszerei a család többi tagjáétól? Van lejárt gyógyszer a házipatikában? Hozzáférhetetlenek a gyógyszerek kisgyerekek számára?

44 Elosztási rendszerek osztályos gyógyszer készlet egyéni ellátás
unit dose számítógéppel ellenőrzött gyógyszerelosztási rendszer

45 Az ápoló szerepe fel kell mérnie a beteg képes-e bevenni a gyógyszeradagját meg kell határoznia, hogy a betegnek be kell-e vennie az adott adagot a gyógyszert helyes módon kell beadni ellenőrizni kell a hatás kialakulását a betegek és hozzátartozók oktatása a helyes gyógyszer használatról.

46 Ápolási folyamat

47 Felmérés Anamnézis: adatokat szolgáltat a gyógyszeres terápia indikációira és kontraindikációira bizonyos betegségek vagy állapotok fokozhatják a mellékhatások veszélyét krónikus betegségekből következtetni lehet az alkalmazott terápiára az anamnézisben szereplő allergia minden típusú allergiát jelölni kell a beteg lapján,( pl. kagyló – jód) a tapasztalt allergiás reakciót jelölni kell a beteg ápolási dokumentációjában, orvosi kórtörténetében és a zárójelentésében.

48 Felmérés A gyógyszerekkel kapcsolatos adatok Táplálkozási anamnézis
Mérlegelni kell a gyógyszerekkel kapcsolatos minden adatot: a hatását, az alkalmazás célját, a dozírozást, az alk. módját, a mellékhatásokat, a hatás ellenőrzés ápolói feladatait. Táplálkozási anamnézis A páciens értelmi és koordinációs képessége A beteg jelen állapota: meghatározza hogy egy adott gyógyszert beadhatunk-e, és milyen módon adhatjuk be. A beteg gyógyszereléssel kapcsolatos motivációja ( függőség) A beteg gyógyszerszedéssel kapcsolatos ismeretei és belátása A beteg felvilágosítás iránti szükséglete

49 Ápolási diagnózis Előforduló ápolási diagnózisok:
A gyógyszerszedéssel kapcsolatos hiányos ismeretek A gyógyszerszedési előírások be nem tartása Csökkent mozgásképesség. Csökkent érzékszervi és percepciós képesség: vizuális. Szorongás Nyelési akadályok. Ha az ápolási diagnózis megszületett az ápolónak fel kell tárni a háttérben álló tényezőket

50 Tervezés Az ápolónak biztosítani kell a megfelelő gyógyszeralkalmazást. A beteg felvilágosítása pl. gyógyszerbeadás közben , hazabocsátás előtt. Családtagok, barátok bevonása. Cél: A beteg és családja értse meg a gyógyszeres kezelés lényegét. A beteg képes legyen önmagának a szert biztonságosan beadni. Eredmény:

51 Megvalósítás

52 Helyes gyógyszeralkalmazás
Az utasítások helyes átírása és közlése A dózis pontos kiszámítása és mérése Pontos alkalmazás A gyógyszeralkalmazás regisztrálása A gyógyszer beadását soha ne jegyezzük be a beadása előtt! Fel kell tüntetni: a gyógyszer nevét, dózisát, az alkalmazás módját és idejét. Ha a beteg nem hajlandó a gyógyszert bevenni azt is fel kell tüntetni a dokumentációban.

53 Az egészség előmozdítása és fenntartása
A beteg és családtagjainak felvilágosítása a gyógyszerszedéssel kapcsolatban.(pl. antibiotikum) Anyagi források megléte, vagy pótlása. Öngyógyszerelés megtanítása A beteg legyen tisztában a várható mellékhatásokkal(pl. antikoaguláns th.) Otthoni gyógyszertárolás szabályai

54 A beteg gyógyszerterápiás felvilágosítása: Potter 676. o.
A beteg jogainak tiszteletben tartása: Potter 675.o.

55 Értékelés Az ápolási tevékenység hatékonyságának mérésekor az ápolóknak előre elkészített értékelési kritériumokat kell használniuk.

56 A gyógyszer- kiszolgáltatás
Az ápoló gyógyszerelés alkalmával teljes figyelmét szentelje a munkának, párhuzamosan más feladatot ne végezzen.

57 A gyógyszeralkalmazás öt pontos szabálya
megfelelő gyógyszer megfelelő dózis megfelelő beteg megfelelő alkalmazási mód megfelelő idő

58 A megfelelő gyógyszer:
Az első elrendelés alkalmával az ápoló össze hasonlítja a beteg gyógyszerlapját az orvos utasításával. A gyógyszer beadásakor a gyógyszer dobozának feliratát a gyógyszerlap adataival. A gyógyszer nevét az ápoló háromszor ellenőrzi gyógyszerelés során: mielőtt a dobozt leveszi a polcról, amikor a rendelt gyógyszert kiveszi a gyógyszertartóból, amikor a gyógyszert visszahelyezi a helyére Az egység dózis rendszerben is be kell tartani ezt a hármas szabályt. Az ápoló csak a saját maga által előkészített gyógyszert adhatja be! Ha a beteg kérdez mindig figyelmet kell szentelni neki- ismeri a saját gyógyszereit! A beteg saját gyógyszereit tartsa mindig azok eredeti csomagolásában, elkülönítve a többi gyógyszertől. Az ápoló soha ne készítsen elő gyógyszert felirat nélküli tartályból!

59 A megfelelő dózis átszámítási feladatok növelik a hiba lehetőséget
standard mérőeszközökkel végezzük el a kimérést pl. mérőkanál, mérőpohár, fecskendő tabletták eltörésének szabályai gyógyszerek összetörésének szabályai

60 A megfelelő beteg a beteg azonosítása: kérdezzük meg a teljes nevét
másnak felírt gyógyszert a beteg az otthonában se szedjen, és saját gyógyszerét se adja másnak.

61 A megfelelő alkalmazási mód

62 A megfelelő idő terápiás vérszint fenntartása
étkezéshez igazított gyógyszerbevétel statim rendelés sz.e. adandó gyógyszerek

63 A gyógyszeralkalmazással járó tévedések megelőzésének lehetőségei
Olvassuk el a gyógyszer címkéjét! Kérdezzük meg, hogy a betegnek egyszerre valóban több ampullát vagy tablettát kell beadni? Figyeljünk a hasonló nevű készítményekre! Ellenőrizzük a tizedesvessző helyét! Kérdezzük meg, hogy mi az oka a dózis hirtelen és jelentős emelésének? Új, ismeretlen gyógyszer rendelésekor konzultáljunk az orvossal! Ne adjunk be olyan szert, amit az orvos nem hivatalos nevén rendelt! Ne betűzzünk ki olvashatatlan utasításokat! Azonos nevű betegek ismerete! Ne keverjük össze az egyenértékű mértékegységeket!

64 Orális alkalmazás

65 Szájon át – per os Előnyei: Hátrányai:
A legegyszerűbb módszer Hátrányai: A gyomor nyálkahártya károsodása Az emésztőnedvek károsíthatják a hatóanyagot A bélből való felszívódott mennyiség és a felszívódás időtartama számos tényező által befolyásoltan bizonytalan. Orális szert csak ép tudatú kooperáló betegnek adhatunk Nyelési zavarral küzdő, zavart tudatú vagy eszméletlen betegnek szájon át gyógyszert adni TILOS!

66 Orálisan alkalmazott gyógyszerformák
Tabletta, dragee, kapszula, pilula – melyeket a beteg vízzel nyeljen le, ill. sublingualisan is alkalmazható készítmények. Porok Vízzel keverve megitatunk Kanállal beadva – főleg osztott por Ostyába csomagolva – rossz ízű porok – vízzel lenyeletjük a beteggel. Folyékony gyógyszerek Kanalas adagolás 1 ek= 15g 1 gyermekkanál =10g 1 kk =5g – folyadékot tartalmaz Amennyiben a gyógyszerhez adagolókanál vagy pohár tartozik, azzal kell adagolni. Olajos gyógyszerek (paraffin, ricinus) adása után adjunk a betegnek gyümölcslevet vagy citromos vizet. Cseppadagolás (gutta-gtt.): 20 csepp =1ml

67 Rectalis adagolás Helyi és általános hatású szerek is adhatók ilyen módon. Kúp forma

68 Vaginalis adagolás Hüvelygolyók Hüvelykúpok Helyi hatás elérése a cél

69 Belégzés - inhaláció Gáznemű vagy porlasztott, ill. gőzzé alakított folyékony anyagok légutakba juttatása Helyi vagy általános hatás elérése a cél Porlasztó készülék Spray - segédeszközök

70 Instillatio - cseppentés
Szembe, fülbe, orrba Localis vagy általános hatás

71 Bőrön alkalmazott – cutan - gyógyszerek
Folyadékok, rázókeverékek Kenőcsök, paszták Porok, sebhintőporok Transdermalis tapasz Kézzel, vatta pamaccsal, spatulával, vagy a rögzítő kötésen előre elhelyezve kell felvinni a bőrre.

72 Parenterális alkalmazás

73 Injekciózás Invazív beavatkozás során, steril technikával gyógyszert juttatunk a test szöveteibe. Alkalmazásának okai: A gyógyszer a gyomor – bél csatornában elbomlana Gyors hatásra van szükség A szájon át való beadás lehetetlen A beteg állapota indokolja (pl. hány, nem tud nyelni, nem fogyaszthat folyadékot)

74 Az injekció beadásának eszközei
Fecskendők Részei: Dugattyú – csak a külső része érinthető Kónusz Henger Méretei: 1,2,5,10,20,50,60,100ml-es

75 Tűk Részei kónusz,szár, hegy Minden tűnek 3 jellemzője van
A tűhegyének a szöge-a hosszan levágott tűk hegyesebbek Hossza Normál tűk (25 – 27G) subcutan inj. – 10 – 15 mm (19-23G) intramuscularis inj. – 25 – 40 mm Serum tűk: 18 – 19G – vérvételhez, csapoláshoz, porampulla oldásához Belső átmérője: minél kisebb a tű számértéke, annál nagyobb a belső átmérője. megválasztása a beadandó oldat viszkozitásától függ.

76 Injekció felszívása ampullából
Az ampulla egységnyi dózisnak megfelelő gyógyszeroldatot (1ml – 10ml) tartalmaz Lépései: Kézmosás Az eszközök előkészítése: ampulla,fecskendő, tűk, ampulla reszelő, fertőtlenítő törlés, hulladék ledobó Az ampulla gyógyszerrendelésnek megfelelő ellenőrzése Az ampulla nyakának fertőtlenítése, feltörése A folyadék felszívása A fecskendő légtelenítése Tűcsere

77 Injekció felszívása injekciós üvegből
Egységnyi vagy többszörös dózist tartalmazó üvegedény, amit gumidugó és fém vagy műanyag kupak zár le. Folyékony vagy por alakú készítményt tartalmaz. Oldószere fiziológiás só vagy desztillált víz. A folyadék visszaszívását megkönnyíti, ha levegőt fújunk az üvegbe. Por alakú gyógyszerkészítmény estén oldószert fecskendezünk az üvegbe.

78 Injekció felszívása injekciós üvegből
Lépései: Kézmosás Az eszközök előkészítése: inj. Üveg,fecskendő, tűk, ampulla reszelő, fertötlenítő törlés, hulladékledobó A gumidugó lefertőtlenítése Az üvegből felszívandó mennyiségnek megfelelő levegő bejuttatása a gumidugó közepén keresztül. Az üveg fejre állítása Légtelenítés

79 Az injekció beadása

80 Az ápolási anamnézis A gyógyszerrendelés ellenőrzése
A beteg általános állapotának felmérése (testalkat, testsúly, életkor) Allergiás anamnézis Az injekció helyének vizsgálata: sérülés, fertőzés, gyulladás, oedema, zúzódás, nyomásérzékenység, a bőr elszíneződése, az izomzat mérete. A beteg személyazonosságának ellenőrzése, nevének megkérdezése. A beteg beadandó gyógyszerrel kapcsolatos ismeretei.

81 Az injekció beadása Kézmosás
A szükséges felszerelés előkészítése: tűk, fecskendők, gyógyszer, antiszeptikus törlés, gumikesztyű, hulladékledobó. A beavatkozás lényegét elmagyarázni a betegnek. A megfelelő injekciózási terület kiválasztása, a beteg elhelyezése Bőrfertőtlenítés, az injekciós területről körkörösen kifele haladva, kb. 4-5 cm sugarú körben. Az injekció beadása A beteg kényelembe helyezése Az injekció dózisáénak, az alkalmazás módjának, a dátum és idő regisztrálása. A felhasznált eszközök elrendezése.

82 Az intradermalis, intracutan injekció beadása
Célja: bőrpróbák (tuberculin, allergológiai vizsgálatok) Helye: Az alkar ventrális felszíne: 3-4 ujjnyival a könyökárok alatt, 4 – 5 ujjnyival a csukló fölött A hát felső régiói A vérkeringés ezeken a helyeken csekély, a felszívódás lassú. Legyen sérülésmentes, szőrtelen, ne legyen erősen pigmentált terület. A beadáshoz szükséges eszközök: 1ml-es tuberkulin fecskendő Rövid, kis méretű tűk: 6-12 mm, G-s

83 Az intradermalis, intracutan injekció beadása
A beadás szöge: A könyök megtámasztása,az alkar lapos felületre helyezése 5 -15o, a tű hegye felfelé mutasson Nem kell visszaszívást alkalmazni! A beadandó gyógyszer mennyisége: 0,01 – 0,1ml A beadást követő ápolói feladatok: Nem kell törlést alkalmazni A hatás, mellékhatás megfigyelése

84 A subcutan injekció beadása
Célja: insulin, heparin, tetanustoxoid, allergia ellenes szerek, b12 vitamin, morfium, stb. bejuttatása. Helye: a bőr alatti kötőszövetbe juttatjuk a gyógyszert. A felszívódás lassabb mint az izomból. Ezen a területen sok fájdalom érző végződés van. A felkar dorsalis része A bordáktól a csípőlapátig terjedő hasfali terület A combok ventrális felszíne A hát scapuláris területe a gluteáris régió felső, ventrális, dorsalis területe

85 A subcutan injekció beadása
Legyen mentes a sérülésektől, csontkinövésektől, ne legyen alatta nagyobb ér, ideg. A heparin beadás leggyakoribb helye a has, de nem adható a köldök körüli 5cm-es körön belül! Ha a heparin izomba kerül, vérömlenyt, fájdalmat,helyi irritációt vált ki. A beadáshoz szükséges eszközök: Csak vízoldékony gyógyszert adunk kis dózisban (0,5-1mm) – 2ml-es fecskendő 12-15mm-es, 25G-s tűk, insulin beadásra:26-29G-s tűk

86 A subcutan injekció beadása
A beadás szöge: 45 – 90O -os szög Átlagos testsúlyú betegnél, ha legalább 5-6 cm bőrt lehet felcsípni, 90O-os szögben kell szúrni. Sovány betegnél, ha csak 2-3cm-rel lehet a bőrt felcsípni, akkor 45o-os szögben kell beszúrni A beadás során visszaszívás, lassú gyógyszer bejuttatás Heparin adásakor ellenjavallt a visszaszívás. A beadandó gyógyszer mennyisége: 0,5 – 1ml A beadást követő ápolói feladatok: A hatás - mellékhatás figyelése.

87 Intramuscularis injekció
Helye: jó vascularisatio, gyors gyógyszerfelszívódás, kevés fájdalom érzékelő ideg. Irritáló, erősebb hatású szerek beadására is alkalmas.

88 Ventrogluteáris régió: az izom mélyen húzódik,távol van nagyobb erektől, idegektől. Kisebb termetű,legyengült betegeknél gyakran használt hely. A m. gluteus medius és minimus közé esik a beadási hely

89 Vastus laterális: csecsemők, gyerekek injekciózására alkalmas, kevesebb idegvégződést tartalmaz. A comb elülső , oldalsó felén,egy haránt tenyér szélességnyire a térd felett, és egy tenyér szélességnyire a femur trochanter majorja alatti terület közti izom középső egyharmada.

90 Dorsogluteáris régió:
a beadás tradicionális helye, veszélyes mert megsérülhet az ülő ideg. 3 éves kor alatt ide nem adható injekció. A far felső, külső kvadránsának felső, külső felén található, 5-8cm-el a crista iliaca alatt. A spina iliaca posterior és a femur trochanter majorja között egy képzeletbeli egyenest húzunk, ettől cranialisan és laterálisan helyezkedik el a beszúrás helye.

91 M. deltoideus Könnyen elérhető, de sok betegnél nem elég fejlett
Csak kis mennyiségű (2ml) gyógyszer beadására alkalmas A beadás helye az acromion alatt 2-2,5cm-el.

92 Intramuscularis injekció
A beadáshoz szükséges eszközök: 19-23G-s,3-4cm-es tűk A beadás szöge: 90o, dárda fogás, visszaszívás A beadandó gyógyszer mennyisége: 1-2 ml-től 4-5ml-ig. A beadást követő ápolói feladatok: perccel a beadás után a hatás ellenőrzése.

93 Az injekciózás veszélyei
Szövetroncsolás – nem elég éles a tű A tűt soha nem szabad a kónuszig tolni – törés Injekciós tályog – sterilitás szabályainak be nem tartása Olajos injekciót csak mélyen az izomba lehet adni – injekciós tályog veszélye miatt Allergiás, toxikus reakció- újonnan bevezetett első injekciót mindig az orvos adjon be. Fertőzés veszély (HIV, Hepatitis)

94 Gyógyszerek intravénás alkalmazása
Beadási módszerek: Nagy térfogatú infúziós oldatba keverve A legbiztonságosabb, a gyógyszer felhígul, a mellékhatások veszélye kisebb! Bólusban vagy kis mennyiségben hígítva Koncentrált gyógyszert adunk be közvetlenül az érpályába Veszélyes – súlyos mellékhatások Gyógyszer beadási sebesség Kis térfogatú infúzióban Párhuzamosan kapcsolt infúziók Csökkenti a veszélyes szövődmények számát Olyan gyógyszer is beadható, amely rövid ideig marad stabil

95 Vénabiztosítási technikák
Szárnyas tű Branül Kanül Bőr alá építhető vénakapu

96 Intravénás injekció előkészítése, technikája
Intravénás injekciót csak orvos vagy transzfúziós tanfolyamot végzett ápoló adhat be! A vér fertőzött anyagnak tekintendő! Célja: Bolusban adott injekcióban koncentrált gyógyszer közvetlen bejuttatása a véráramba. Gyors hatás –veszélyes! A szövetek irritációjának elkerülése. Helye: Perifériás vénák(kéz,könyök láb*, fej*)

97 Intravénás injekció előkészítése, technikája
A beadáshoz szükséges eszközök: Vénába csak vizes oldat adható be, olajos injekció vagy szuszpenzió beadása TILOS! Fecskendők, rövid hegyű tűk (Branülök, szárnyas tűk)előkészített,légtelenített beadandó gyógyszer, fertőtlenítőoldat, vattabuci, karleszorító, műanyag lepedő, gumikesztyű.

98 Intravénás injekció előkészítése,technikája
Lépései: A beteg állapotának felmérése A beteg felkészítése a beavatkozásra Kézmosás A beavatkozás helyének fertőtlenítése színtelen oldattal A kar leszorítása Beszúrás,visszaszívás A leszorítás feloldása, a gyógyszer lassú bejuttatása A tűkihúzása, száraz, steril törlő helyezése a szúrcsatornára.

99 Intravénás injekció előkészítése,technikája
A szövődmények elkerülése, megfigyelése: Vérömleny (haematoma): a szúrás helyén az érfal átszúrása miatt a vér a környező szövetekbe kerül. Paravénás beadás: a gyógyszer a környező szövetekbe kerül. Fertőzés: trombophlebitis – gyulladás, gennyképződés Vénagyulladás: a gyógyszer kémiai anyagának irritációja következtében Allergiás, toxikus reakciók megfigyelése ( gégeödéma, sápadt, hideg verejtékes bőr, szapora pulzus, csökkent RR) légembólia

100 Infúzió összeállítása

101 Cseppszám kiszámolása

102 Egyéb gyógyszeralkalmazási módok


Letölteni ppt "A beteg gyógyszerelése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések