Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ORSZÁGOS MUNKABIZTONSÁGI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG EÖRI TIBORNÉ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ORSZÁGOS MUNKABIZTONSÁGI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG EÖRI TIBORNÉ"— Előadás másolata:

1 ORSZÁGOS MUNKABIZTONSÁGI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG EÖRI TIBORNÉ
EGYÉNI VÉDŐESZKÖZÖK JELÖLÉSE AZ EURÓPAI KÖVETELMÉNYEK TÜKRÉBEN 2004.

2 Az egyéni védőeszközök jogszabályai
1993. évi XCIII. tv. előírásai 2004: XI. tv. módosította 2/2002. (II. 7.) SZCSM rendelet 20/2004. (IV. 25.) FMM rendelettel módosítva 13/2004. (IV. 19.) FMM rendelet 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet 70/2003. (XII. 23.) ESZCSM rendelettel módosítva 11/2003. (IX. 23.) FMM rendelet (Alpintechnika)

3 Az egyéni védőeszközök kategóriái
Az egyéni védőeszközöknek 3 kategóriája van. A kategóriába sorolás összetartozó szempontjai: a védelmi szint, a védelmi szint megítélhetősége, a védelmi szint és a rendeltetés összhangja, illetőleg a megjelenési forma. Az adott kategória - kisebb módosulással – meghatározza a vizsgálat, a tanúsítás és az ellenőrzés szintjét.

4 Kis védelmi szinttel rendelkező, egyszerűbb védőeszközök
1. kategória Amelyeknél a gyártó vélelmezi, hogy a felhasználó képes az adott védőeszköz védelmi szintjét elegendő biztonsággal megítélni, az alkalmazásának szükségességét kellő időben megállapítani, és azt az előbbiek alapján megfelelően használni.

5 Kis védelmi szinttel rendelkező védőeszközök 1. kategória
felületi sérülést okozó mechanikai veszélyek (ide értve: a fejbőr védelmére tervezett fejvédőket, kertészkesztyűket, ujjvédőt); gyengén agresszív hatású tisztító- illetőleg karbantartószerek, melyek hatása minden nehézség nélkül visszafordítható (pl. higított tisztítószer-oldatok ellen védelmet nyújtó kesztyű); az 50OC-t nem meghaladó felületi hőmérsékletű tárgyak kezelése;

6 Kis védelmi szinttel rendelkező védőeszközök 1. kategória
veszélyes ütéssel együtt nem járó tárgyak kezelése (pl. kesztyű, kötény); nem szélsőséges vagy kivételes időjárási, légköri körülmények (pl. fejvédelem, időjárás hatásai ellen védelmül szolgáló ruházat, lábbeli); gyenge ütések és rezgések, amelyek nem a test életfontosságú területeire hatnak, nem okoznak maradandó sérüléseket (a fejbőr vagy haj védelmét szolgáló könnyű fejvédők, kesztyűk, könnyű cipők); napsugárzás (pl. napszemüveg)

7 Amelyek nem tartoznak a
1. vagy a 3. kategóriába 2. kategória minden védősisak, a sportsisakot is beleértve, arcvédők, szemvédők, és fényvédők, minden hallásvédő eszköz (fülbe vagy fülre helyezve), speciális használatra tervezett és gyártott védőruházat és/vagy a hozzátartozó (beépített vagy leválasztható) tartozékok minden fajtája,

8 Amelyek nem tartoznak a
1. vagy a 3. kategóriába 2. kategória mindazok a védőeszközök és/vagy a hozzátartozó (beépített vagy leválasztható) tartozékok, amelyeket kifejezetten a kar és/vagy kéz védelmére terveztek és gyártottak. Megjegyzés: Ide tartoznak azok a ruhadarabok, amelyek a kezet vagy a kéz egy részét védik (ötujjas, ujjatlan vagy egyujjas kesztyűk, illetve csak az ujjakat vagy a tenyeret védő ruhadarabok, stb. mindazok a védőeszközök és/vagy a hozzátartozó (beépített vagy leválasztható) tartozékok, amelyeket kifejezetten a láb és/vagy lábfej védelmére terveztek és gyártottak, valamint a csúszásvédelemre terveztek és gyártottak.

9 Komplex tervezésű védőeszközök
3. kategória Amelyek a halálos kimenetelű balesetek, a súlyos, visszafordíthatatlan egészségkárosodást okozó hatások ellen védenek, és amelynél a gyártó vélelmezheti, hogy a felhasználó a közvetlen hatásokat nem tudja kellő időben felismerni.

10 3. kategória Komplex tervezésű védőeszközök
a szűrőtípusú légzésvédőeszközök, amelyek a szilárd anyagok, illetőleg folyékony aeroszolok, vagy ingerlő, veszélyes, mérgező, illetőleg radiotoxikus hatású gázok ellen védenek (pl. maszk, amely azt a célt szolgálja, hogy megóvja viselőjét a mikrobás és virusos fertőzéstől); a légkörtől teljes mértékben elszigetelő légzésvédő eszközök, beleértve a búvárkészülékeket is; azok a védőeszközök, amelyek kémiai hatások, illetőleg ionizáló sugárzások ellen korlátozott idejű védelmet biztosítanak; azok a védőeszközök, amelyeket hő hatásának kitett környezetben használhatók, ahol a környezeti levegő értéke eléri, vagy meghaladja a 100OC-ot, vagy ezzel azonos hatást keltő klímaviszonyok vannak jelen, függetlenül attól, hogy infravörös sugárzás, láng, vagy nagyobb méretű olvadt anyagok fröccsenésének jelenléte fennáll-e vagy nem;

11 3. kategória Komplex tervezésű védőeszközök
a hideg környezeti hatás ellen védő eszközök, ha a környezeti hőmérséklet - 50OC alatt van, vagy ezzel azonos hatást keltő klímaviszonyok vannak; mindazok a védőeszközök, amelyek a villamosság által okozható kockázati tényezők ellen védelmet biztosítanak, a feszültség alatt álló berendezéseken vagy feszültség közelében végzett tevékenységnél, illetőleg a nagyfeszültség alatt lévő berendezésektől való elszigetelést szolgálják.

12 Tanúsítás a kategóriák függvényében EK megfelelőség nyilatkozat
Az 1. kategóriájú védőeszközöket a gyártó tanúsíthatja. az EU országaiban, illetőleg nemzetközi szerződés vagy viszonosság esetén harmadik országban gyártott védőeszköz tekintetében esetében. Ellenkező esetben a védőeszközt legalább 2. kategóriába tartozónak kell tekinteni, és annak megfelelően eljárni.

13 Valamennyi egyéni védőeszközre vonatkozó követelmény
Az alapvető követelményeknek maradéktalanul eleget tegyen (SZCSM rendelet 3. számú melléklete), Gyártó műszaki dokumentáció (SZCSM rendelet 4. számú melléklete), EK megfelelőségi nyilatkozat a tájékoztató mellékleteként vagy abba beépítve (SZCSM rendelet 2. számú melléklete), Tájékoztató a forgalmazás helye szerinti hivatalos nyelven EK- jelölés és a jelkép elhelyezése a védőeszközön és feltüntetése a tájékoztatóban is.

14 EK- megfelelőségi nyilatkozat EK- megfelelőségi nyilatkozat
A gyártó vagy annak az Európai Unió területén letelepedett meghatalmazott képviselője, úgymint kijelenti, hogy az alábbiak szerinti új védőeszköz megfelel a 2/2002. (II. 7.) SzCsM rendeletben foglaltaknak, valamint adott esetben a honosított harmonizált MSZ EN …………… szabványnak a 2/2002. (II. 7.) SzCsM rendelet 4. §-ában meghatározott 1. kategóriájú védőeszközök esetében, továbbá azonos a által kiállított számú típusbizonyítványban szereplő védőeszközzel, illetőleg alávetették a 2/2002. (II. 7.) SzCsM rendelet 15. §-a/16. §-a szerinti eljárásnak az ellenőrző szerv ellenőrzése mellett. Kelt: aláírás

15 Mit fejez ki az EK- jelölés?
Az EK- jelölés - néhány kivétellel - azt fejezi ki, hogy a védőeszköz megfelel az SZCSM rendelet 3. számú melléklete szerinti alapvető követelményeknek, a honosított harmonizált szabványoknak, illetőleg az alapvető követelményeknek megfelelő műszaki megoldásoknak.

16 EK-jelölés eltéréssel
Külön jogszabályban meghatározott esetben az EK- jelölés azt fejezi ki, hogy a védőeszköz a külön jogszabály előírásának is megfelel. Ha a külön jogszabály lehetővé teszi a választást közte és az SzCsM rendeletnek az alkalmazása között, akkor az EK- jelölés a választott előírásnak történő megfelelést fejezi ki.

17 Mit tartalmaz az EK–jelölés?
Az EK-jelölésnek tartalmaznia kell az EK típustanúsítványt kiadó tanúsító szerv, illetőleg a védőeszköz mint végtermék ellenőrzésében részt vevő ellenőrző szerv azonosító számát, pl.: 0154 a "CE" betűket, információkat, pl.: „i” betű, a védelmi képességre utaló piktogramokat a honosított harmonizáló szabványok utalása szerint. EN 141

18 Mit tartalmaz az EK–jelölés?
A védőeszközön el kell helyezni a védelmi képességre utaló jelképet is, és egyes esetekben az időszakos vizsgálatok elvégzése igazolására szolgáló helyek megjelölését.

19 CE jel, mint az EK-jelölés része
A CE-jel arányosan csökkenthető vagy növelhető. A CE-jel betű-, illetőleg számjeleinek függőleges irányban ugyanazon méretűnek kell lenniük, és ez 5 mm-nél nem lehet kisebb. Kisméretű védőeszköz esetében a minimális mérettől el lehet tekinteni.

20 EK-jelölés Az EK-jelölést a védőeszközön kötelező elhelyezni.
Valamennyi hazai gyártású 2004. május 1-je után „tanúsított” (nem az OMMF által minősített!) egyéni védőeszköz esetén szükséges az EK–jelölés. Ezen védőeszközök esetében a típusszámok kötelező használata megszűnt.

21 Szabványok megjelölési előírása
Általános megjelölési előírások Különleges megjelölési előírások Piktogramok jelentése: a veszély típusának megjelölésére szolgál A megjelölés „i” betűt is tartalmazhat annak jelzésére, hogy a gyártói utasítást egyeztették. Ha a követelmények alapján nincs besorolás, akkor a piktogram mellett nem szerepel szám. Ha a követelmények alapján besorolást végeztünk, akkor a teljesítési szintet jelölő számot a a piktogram mellett kell feltüntetni. Ezek a számok mindig a vonatkozó szabvány szerinti sorrendben szerepelnek. Ezeket a számokat mindig a piktogramtól jobbra és az óramutató járásával egyező irányban kell elhelyezni.

22 FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK 1.kategória
a fejbőr védelmére tervezett fejvédők felületi sérülést okozó mechanikai veszélyek ellen, fejvédők nem szélsőséges vagy kivételes időjárási, légköri körülmények ellen, a fejbőr vagy haj védelmét szolgáló könnyű fejvédők (gyenge ütések és rezgések ellen, amelyek nem a test életfontosságú területeire hatnak, nem okoznak maradandó sérüléseket),

23 FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK 2.kategória
Minden védősisak, a sportsisakot is beleértve.

24 FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK 3.kategória
Hő hatásának kitett környezetben használható fejvédők, ahol a környezeti levegő értéke eléri, vagy meghaladja a 100OC-ot, vagy ezzel azonos hatást keltő klímaviszonyok vannak jelen. A villamosság által okozható kockázati tényezők elleni védelmet biztosító védősisakok, amelyek a feszültség alatt álló berendezéseken vagy feszültség közelében végzett tevékenységnél, illetőleg a nagyfeszültség alatt lévő berendezésektől való elszigetelést szolgálják. Megjegyzés: Veszélyes feszültségnek számít az 50 V (váltakozó áram), illetve 75 V (egyenáram), és az ezt meghaladó értékek. Tűzoltósisak

25 FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK Választható követelmények
Nagyon kis hőmérséklet ( -20 0C vagy –30 0C) Nagyon nagy hőmérséklet ( C) Villamos szigetelés (Az elfolyó áram értéke ne legyen nagyobb, mint 1,2 mA.) A viselő áramütés elleni védelmét szolgálja, a legfeljebb 440 V váltakozó feszültségű villamos vezeték rövid idejű, véletlen (balesetszerű) érintése esetén. Oldalirányú alakváltozás Megjelölés: LD Fémolvadék-fröccsenés Megjelölés: MM

26 FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK Megjelölések a sisakon MSZ EN 397
Minden sisakot el kell látni sajtolt vagy rábélyegzett megjelöléssel, amely legalább a következőket tartalmazza: Szabvány számát. A gyártó nevét vagy azonosító jelét. A gyártás évét és negyedévét. A sisak típusát (a gyártó határozza meg). Ezt a a héjon és a hevederzeten is fel kell tüntetni. A méretet vagy a mérettartományt (centiméterekben). Ezt a héjon és a belső felszerelésen is fel kell tüntetni.

27 FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK Megjelölések a sisakon MSZ EN 397
Kiegészítő információ Sisakon címkének kell lenni e következő szöveggel: „A megfelelő védelem érdekében a sisaknak illeszkednie kell viselője fejméretéhez, vagy ahhoz kell be állítani azt.”

28 FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK Megjelölések a sisakon MSZ EN 397
Kiegészítő információ A címkézéshez nem szabad használni festéket, oldószereket, ragasztót vagy öntapadós címkéket, kivéve, ha azokat a gyártó előírásainak megfelelően alkalmazzák.

29 FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK Megjelölések a sisakon MSZ EN 397
Választható követelmények Választható követelmény Megjelölés/Címke Nagyon kis hőmérséklet -20 0C vagy -30 0C Nagyon nagy hőmérséklet C Villamos szigetelés 440 V változó feszültség Oldalirányú alakváltozás LD (Lateral deformation) Fémolvadék-fröccsenés MM (Molten metal splash)

30 FEJVÉDŐ ESZKÖZÖK Megjelölések a sisakon MSZ EN 397
További információ A gyártó neve és címe. A beállításra, illesztésre, használatra, tisztításra, fertőtlenítésre, karbantartásra, szervizre és tárolásra vonatkozó előírások és ajánlások. A tisztításhoz, karbantartáshoz vagy fertőtlenítéshez javasolt anyagok ne károsítsák a sisakot és annak viselőjét, ha azokat a gyártó előírásainak megfelelően alkalmazzák. A megfelelő tartozékok és pótalkatrészek leírása. Azoknak a választható követelményeknek a jellemzői, amelyeket a sisak kielégít, továbbá útmutatást a sisak használatának korlátozásáról a várható kockázatoknak megfelelően. A sisak és alkatrészeinek elavulási idejére vagy időtartamára vonatkozó lényeges információk. A sisak szállítására alkalmas csomagolás típusára vonatkozó lényeges információk.

31 PIKTOGRAM EN 397

32 ARC ÉS SZEMVÉDŐ ESZKÖZÖK
A hegesztési célra alkalmazható szűrők skálaszáma a kódszámot nem, csak a fényfokozat számot tartalmazza. nincs kódszám=Hegesztési célra alkalmatlan szűrő 2-es kódszám=Ibolyántúli szűrők, színazonosítás lehetséges 3-as kódszám=Ibolyántúli szűrők, jő színazonosítás 4-es kódszám=Infravörös szűrők 5-ös kódszám=Napfényszűrők infravörös követelmény nélkül 6-os kódszám=Napfényszűrők infravörös követelményei

33 ARC ÉS SZEMVÉDŐ ESZKÖZÖK
9 K N  Skálaszám (csak szűrők esetén)  A gyártó megnevezése  Optikai osztály (a védőlencséket, és a védőfelületeket kivéve)  Mechanikai szilárdság (ahol alkalmazható)  Fémolvadék (feltapadás) és forró szilárd anyagok (áthatolás) elleni védelem jele (ahol alkalmazható)  A felület károsító finom részecskékkel szembeni ellenállás jele (ahol alkalmazható)  A párásodással szembeni ellenállás jele (ahol alkalmazható) 

34 ARC ÉS SZEMVÉDŐ ESZKÖZÖK
A mechanikai szilárdság jelzéseinek meghatározása (MSZ EN 166:1997): Jel Mechanikai szilárdsági követelmény Nincs jel A legkisebb ellenálló képesség S Növelt ellenálló képesség F Kis energiájú becsapódás B Közepes energiájú becsapódás A Nagy energiájú becsapódás

35 ARC ÉS SZEMVÉDŐ ESZKÖZÖK
EN175, EN166 A szemvédő eszközök kereteinek felhasználási területének jelzései (MSZ EN 166:1997) Jel Rendeltetés A felhasználási terület leírása Nincs jel Alaphasználat Meghatározatlan mechanikai veszélyek, valamint az ultraibolya, látható, infravörös és a napsugárzásból származó veszélyek Folyadékok Folyadékok (cseppek és kifröccsenések) Nagy méretű porszemcsék 5 m-nél nagyobb méretű porszemcsék Gáz és finom porszemcsék Gázok, gőzök, permetek, füst és 5 m nél kisebb méretű porszemcsék Rövidzárlatkor keletkező Rövidzárlat miatt, a villamos villamos ív berendezésben keletkező ív Fémolvadékok és forró Fémolvadékok fröccsenése szilárd anyagok és forró szilárd anyagok áthatolása

36 ARC ÉS SZEMVÉDŐ ESZKÖZÖK
A nagy sebességű részecskékkel szembeni ellenállás jelei (MSZ EN 166:1997) Jel A becsapódás szintjének leírása Alkalmazhatóság -F Kis energiájú becsapódás m/s Szemvédő eszközök minden típusánál -B Közepes energiájú becsapódás 120 m/s Csak szemvédőkön és arcvédőkön -A Nagy energiájú becsapódás m/s Csak arcvédőkön

37 Szemüveg kategóriája Ha a korrekciós szemüveg nem a napfény ellen, hanem egyéb veszélyek ütés, kilövellő szemcsés anyagok, stb. ellen véd, úgy a szemüveget a veszély jellege és a védelmi szint szerinti osztályba sorolt egyéni védőeszköznek kell tekinteni.

38 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Egyszerhasználatos részecskeszűrő félálarc ►FFP1S/OV (OV=szerves gázok, AG=savas gázok) FFP1SL EN 149:2001

39 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Részecskeszűrő félálarcok (MSZ EN 149:2002) Három osztály van: FFP1, FFP2, FFP3 Megnevezés: Részecskeszűrő félálarc EN 149, kiadás éve, osztály, opció. Példa: Részecskeszűrő félálarc EN 149 (2000) FFP3D D jelölés, ha megfelel a dolimitporos telítődési vizsgálatnak

40 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Szelepes, szűrő félálarcok gázok, valamint gázok és részecskék elleni védelemre (MSZ EN 405:1998) Gázszűrő félálarcok: meghatározott gázokat és gőzöket távolítanak el. Szelepes, gázszűrő félálarcok: típusai: FFA, FFB, FFE, FFK, FFAX, FFSX osztályai: 1.osztály: FFGáz1 kis teljesítőképességű, szelepes szűrő félálarc, PÉLDA: FFA1 2.osztály: FFGáz2 közepes teljesítőképességű, szelepes szűrő félálarc, PÉLDA: FFB2 Kombinált szűrő félálarcok: Példa az osztályozásukra: FFA1P1; FFA1P2; FFA1P3

41 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Belégzőszelep nélküli és leszerelhető szűrős félálarcok gázok vagy gázok és részecskék, vagy csak részecskék elleni védelemre (MSZ EN 1827:2000) Belégzőszelep nélküli és leszerelhető szűrős, legfeljebb egyműszakos használatra tervezett félálarcok. Újra felhasználhatóak. Menekülési célra nem alkalmazhatók. Osztályozás: A félálarcokat típusuk és a szűrők osztályai szerint kell osztályozni. Szűrőtípusok: FM A - FM B - FM E -FM K - FM AX- FM SX - FM P E típusok bármilyen kombinációja megengedett.

42 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Ha a maszk azt a célt szolgálja, hogy megóvja viselőjét a mikrobás és virusos fertőzéstől, a terméket a 3. kategóriába kell sorolni. Az egyéni védelem elsődleges a gyógyászati felhasználással szemben.

43 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
A részecskeszűrők jele és alkalmazási területe Jele Alkalmazási terület Betű Színkód P 1 fehér Szilárd részecskék (por) ellen P 2 fehér Szilárd és folyékony részecskék (köd) ellen P 3 fehér Méreg és erős méreg kategóriába sorolt szilárd és folyékony részecskék (köd) ellen (nátrium-klorid és paraffinolaj ködös vizsgálat is szükséges) EN 143

44 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Gázszűrők Gázszűrők: meghatározott gázok és gőzök ellen védenek A gázszűrők típusai Jele Alkalmazási terület Betű Színkód A barna 65 o C-nál magasabb forráspontú szerves gázok és gőzök B szürke szervetlen gázok és gőzök (pl. kén- hidrogén) ellen (kivéve a szén- monoxidot) E sárga kén-dioxid és egyéb savak gázai és gőzei ellen K zöld ammónia és szerves amin- származékok ellen

45 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Többfunkciós gázszűrők példa: AB A gázszűrők osztályai: Az A, B, E, K, típusú gázszűrőket teljesítőképességük alapján osztályozzák 1. osztály kis kapacitású szűrő 2. osztály közepes kapacitású szűrő 3. osztály nagy kapacitású szűrő EN 141

46 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Kombinált szűrők A kombinált szűrő a gázszűrő részecskeszűrővel (P) történő egybeépítését jelenti. A kombinált szűrők jelölése: Például: A2 P2

47 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Különleges szűrők Olyan kombinált szűrők, amelynek mindig magukba kell foglalniuk egy P3 szűrőt. Típus Színkód Alkalmazás NO-P3 kék-fehér Nitrogén-oxidok ellen (pl. NO, NO2 NOX) Hg-P3 vörös-fehér Higany ellen A különleges szűrők nincsenek osztályokba sorolva.

48 LÉGZŐSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 3. kategória
Az NO-P3 különleges szűrőt mindig meg kell jelölni a következő mondattal: "Csak egyszeri felhasználásra." A HG-P3 típusú szűrőt mindig meg kell jelölni a következő mondattal: " Leghosszabb használati időtartam 50 óra."

49 HALLÓSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 2. kategória
Példa a számításra A napi zajexpozíció megítélési A-hangnyomásszínt értéke: 100 dB Hallásvédő eszköz csillapítása (védelmi képessége): dB Egyéni védő dB dB expozíciós eszközzel fölötti érték fölötti érték idő fele csökkentett harmada érték 100–14=86 (dB) 86–80=6 dB :3= :2=1óra Megengedett expozíciós idő = 1 óra

50 HALLÓSZERVEKET VÉDŐ ESZKÖZÖK 2. kategória
EN 352

51 VÉDŐRUHÁK A védőruhák védőképességének a méret és a megfelelő konfekcionálás alapvető meghatározója. Méretezés: alapja az emberi testméret A védőruházat ellenőrző mérete a magasság, a mellbőség és a derékbőség. A védőruha méretjelölésének legalább két ellenőrző méretet tartalmaznia kell cm-ben. Ezek lehetnek: a magasság és a mellbőség, vagy a magasság és a derékbőség.

52 Általános megjelölési előírások
VÉDŐRUHÁK MSZ EN 340:2004 Általános megjelölési előírások A megjelölés legyen magán a terméken vagy a termékhez erősített címkén, jól látható és olvasható legyen, ellenálljon a megfelelő számú tisztítási eljárásnak.

53 VÉDŐRUHÁK MSZ EN 340:2004 Ha a megjelölés csökkenti a védőruha teljesítési szintjét, vagy akadályozza annak kezelését, vagy összeférhetetlen a felhasználással, akkor a megjelölést a legkisebb kereskedelmi csomagolási egységen kell feltüntetni. A megjelölés és piktogram elég nagy legyen ahhoz, hogy elősegítse az azonnali megértést és a könnyen olvasható számok alkalmazását. Ajánlás: Használjunk 2 mm-nél nem kisebb betűket és a keretet is beleértve legalább 10 mm magasságú piktogramot. Célszerű fehér alapon fekete betűket és piktogramokat alkalmazni.

54 Különleges megjelölési előírások
VÉDŐRUHÁK MSZ EN 340:2004 Különleges megjelölési előírások a nevet, a márkanevet vagy a gyártónak, illetve az általa meghatalmazott képviselőnek egyéb azonosító jelét, a termék típusának jelét, kereskedelmi megnevezését vagy kódját, a méretjelölést, a vonatkozó európai szabvány azonosító jelét (EN…), a piktogramot és ha szükséges a teljesítési szintet, Ha létezik különleges követelmény a tisztítási eljárások számának jelölésére, akkor Például: max 25x

55 VÉDŐKESZTYŰK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK ÉS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK – MSZ EN 420:2003
A VÉDŐKESZTYŰ JELÖLÉSE Valamennyi védőkesztyűn fel kell tűntetni a következőket: A gyártó, illetve megbízott képviselője nevét, védjegyét vagy egyéb azonosítóját, a kesztyű megnevezését (a kereskedelmi nevet vagy kódot, amely a felhasználó számára egyértelművé teszi a termék világos azonosítását a gyártó vagy megbízottja termékei között.) méretmegjelölést, ha szükséges, akkor az avulási időt (Ha a kesztyű védelmi képességét az öregedés jelentősen befolyásolja, vagyis ha a kesztyű gyártását követően és a használatba vétele előtt egy éven belül a védelmi szint eggyel vagy többel csökken , akkor a kesztyűn és a csomagoláson ezt jelezni kell.) ha a kesztyű egy vagy több speciális európai szabvánnyal összhangban áll, a piktogramok feleljenek meg a szabvány(ok)nak, és mindegyik piktogramot a különleges szabvány száma és a védelmi szint kísérje, amelyeknek az adott szabványban meghatározott módon rögzített sorrendben kell követniük egymást. A PIKTOGRAM ÖNMAGÁBAN SOHA NEM ELEGENDŐ

56 VÉDŐKESZTYŰK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK ÉS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK MSZ EN 420:2003
VÉDELMI SZINTEK 0: jelzi, ha a kesztyű az adott veszély minimálisan védelmi szintje alatti x: jelentése, hogy a kesztyű vagy nem nyújtották be az adott vizsgálatra, vagy a vizsgálati módszer a kesztyű tervezése vagy anyaga miatt nem kivitelezhető

57 VÉDŐKESZTYŰK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK ÉS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK MSZ EN 420:2003 VÉDELMI SZINTEK
Ezen felül megadjuk a védelmi szintek értelmezését elősegítő alapvető magyarázatot és a vonatkozó szabványokat: Például az MSZ EN 407 szerint nagymértékű olvadtfém-fröccsenés: védelmi szint 0 kismértékű olvadtfém-fröccsenés: védelmi szint 1 sugárzó hő: védelmi szint 1 konvektív hő: védelmi szint 2 kontakt hő: védelmi szint 3 éghetőség: védelmi szint 1 Az EN 407 szerint

58 KÉZVÉDŐ ESZKÖZÖK EN420, EN EN XX

59 VÉDŐKESZTYŰK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK ÉS VIZSGÁLATI MÓDSZEREK MSZ EN 420:2003 - A CSOMAGOLÁS JELÖLÉSE
Minden olyan legkisebb csomagolási egységet, amely közvetlenül tartalmazza a kesztyűket, egyértelműen megjelöljük a következőkkel: A gyártó, illetve felhatalmazott képviselője neve és teljes címe; a kesztyű megnevezése méretmegjelölés, ha szükséges, akkor az avulási idő; utalással arra, hogy a „Használati utasítás” (Felhasználói információ) hol szerezhető be; ha a kesztyűt azzal az egyszerű szándékkal terveztük, hogy az csak az 1. kategóriába tartozzon, akkor „Csak a legkisebb veszély ellen” szavaknak legalább a rendeltetési ország hivatalos nyelvén (nyelvein) való rányomtatása; ha a kesztyű egy vagy több speciális európai szabvánnyal összhangban áll, a szabvány(ok)nak, megfelelő piktogramok a különleges szabvány száma és a védelmi szint kíséretével ha a védelem a kéznek csak egy részére korlátozódik, akkor azt fel kell tűntetni.

60 MECHANIKAI VESZÉLYEK ELLENI KÉZVÉDŐ ESZKÖZÖK MSZ EN 388:2003
Védelmi szint – Megjelölés A mechanikai veszélyek elleni védőkesztyűk esetében a mechanikus tulajdonságokat egy jelkép mutatja, amelyet négy számjegy követ: védelmi szintek első számjegy: kopásállóság második számjegy: késvágással szembeni ellenállási szint harmadik számjegy: továbbszakítással negyedik számjegy: átlyukasztással szembeni ellenállási szinteket jelöli. A jelkép és teljesítményi szinteknek egymáshoz viszonyított elhelyezésének az EN 420-nak meg kell felelnie.

61 MECHANIKAI VESZÉLYEK ELLENI KÉZVÉDŐ ESZKÖZÖK - MSZ EN 388:2003
Követelmény szint 2. szint 3. szint 4. szint 5. szint Kopásállóság (a ciklusok száma) Késvágással , , , , ,0 szembeni ellenállás (indexszám) Továbbszakító erő, Átlyukasztással szembeni ellenállás Szükség szerint választható jellemzők Ejtővágással szembeni ellenállás Az ejtés magassága: 150 mm Antisztatikus tulajdonságok (fajlagos térfogati ellenállás, ohm x cm-ben) Legalább: 106 , Legfeljebb:109

62 KÉZVÉDŐ ESZKÖZÖK EN420, EN EN XX

63 Idő/perc Védelmi osztály Pamutra mártott bordó PVC
VEGYSZEREK ÉS MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDŐKESZTYŰK MSZ EN 374-1, MSZ EN 374-2, MSZ EN 374-3 A vegyi anyag áttörés elleni védőkesztyűket a mért átbocsátási idő szerint az alábbi védelmi osztályokba lehet sorolni: Idő/perc Védelmi osztály Osztály Osztály Osztály Osztály Osztály osztály Pamutra mártott bordó PVC SAV-, LÚG-, OLAJÁLLÓ! EN420 EN Az MSZ EN 374-1:1998 helyett már 2003-as évjáratú van, amely ezeket a védelmi osztályokat nem tartakmazza. 1 EN374-2 EN374-3

64 Vegyszer neve Áttörési idő (perc)
VEGYSZEREK ÉS MIKROORGANIZMUSOK ELLENI VÉDŐKESZTYŰK ÁTBOCSÁTÁS: MSZ EN 374-1 Vegyszer neve Áttörési idő (perc) Ammónium acetát   Ammónium carbonat 480  Kalciumhidroxid 480 (CPC)   Citromsav   Gabonaolaj   Etanol amin   Vegyszer neve Áttörési idő (perc)  Etilénglikol 480  Glicerin 480  Sósav (36 %) 480  Kenőolaj 480  Tejsav (75 %) 480  Oxálsav 480

65 KÉZVÉDŐ ESZKÖZÖK Feszültség alatti munkákhoz használt, öt- és kevesebb ujjas, szigetelőanyagú kesztyűk előírásai (MSZ EN 60903:1999) Hat különböző tulajdonságú kesztyű-kategóri van a különböző igénybevételek szerint: Saválló► A, Olajálló ►H, Ózonálló ► Z, Nagy mechanikai ellenálló képességű (nagy igénybevételű) ►M, és ezek kombinációi, Nagyon kis hőmérsékletre szánt kesztyűk ► C.

66 LÁBVÉDŐ ESZKÖZÖK Megkülönböztetünk:
Szakmai használatú biztonsági lábbelit, melynek orrmerevítője 200 J energiának megfelelő ütéssel szemben nyújt védelmet /MSZ EN 345:1994, MSZ EN 345-2:1998/ Szakmai használatú védőlábbelit, melynek orrmerevítője 100 J energiának megfelelő ütéssel szemben nyújt védelmet /MSZ EN 346:1994, MSZ EN 346-2:1998/ Szakmai használatú munkalábbelit, amely orrmerevítő nélkül készül /MSZ EN 347:1994, MSZ EN 347-2:1998/

67 LÁBVÉDŐ ESZKÖZÖK SB PB A Félcipő
Kategória Alapvető Kiegészítő A lábbelik köv köv forma- kialak. biztonsági védő munka I vagy II Jelölés Értel lábbeli lábbeli lábbeli mezés SB PB A Félcipő S P I B Bokacsizma C Lábszárközép S P I D Térdig érő S P I S P II E Térd felett S5  P II

68 LÁBVÉDŐ ESZKÖZÖK Jelölőkód A lábbelik csoportosítása
I Bőrből és egyéb anyagból készült lábbelik, kivéve teljes egészében gumi vagy polimerlábbeliket II Teljes egészében gumiból (pl vulkanizált eljárással) vagy teljes egészében polimerből (pl fröccsöntött eljárással) készült lábbelik.

69 A lábbelikkel szemben támasztott követelmények és a megjelölés
Követelmények Megjelölés Szabvány száma MSZ EN 345, 347, 346 347 behatolási ellenállás P X vezetőképes lábbeli C X antisztatikus lábbeli A X meleggel szembeni szigetelés HI X hideggel szembeni szigetelés CI X sarok energiafelvételel E X vízáteresztés és vízfelvétel WRU X

70 A lábbelikkel szemben támasztott követelmények és a megjelölés
Követelmények Megjelölés Szabvány száma MSZ EN 345, 347, 346 347 kontakt hővel szembeni ellenállás HRO olajállóságfűtőolajjal szemben ORO X vízállóság WR X X X Lábközépvédelem M X X vágással szembeni ellenállás CR X X tűzoltási veszélyek elleni védelem X (lábbeli tűzoltók részére) F, FP, FA. FPA

71 LEESÉS ELLENI VÉDŐESZKÖZÖK MEGJELÖLÉSE MSZ EN 365
A rendszer minden szétszerelhető részegységén jól olvashatóan és tartósan meg kell adni a következő adatokat: két számjeggyel a gyártás évét, például 98, ha az 1998; a gyártó vagy a szállító nevét, védjegyét, vagy bármilyen más típusú azonosítót; a részegységek gyártási sorozat- vagy sorszámát. Olyan eljárással kell feltűntetni, amely nincs káros hatással az anyagra. Az azonosító jelben a karakterek olvashatók és felismerhetők legyenek.

72 MSZ EN 567 MÁSZÓGÉP További követelmények a megjelölésre:
A legkisebb és a legnagyobb kötél-, illetve segédkötél-átmérőt mm-ben, egész számra kerekítve o-val jelölve, például o 7-11 mm.

73 KARABINEREK MEGJELÖLÉSE MSZ EN 12275:2000
Egyértelműen, letörölhetetlenül és tartósan a következők: A gyártó, az importőr vagy a szállító nevét vagy áruvédjegyét; A karabinerek típusát jelölő betű, a H, a K és az X típusú karabinerek esetén egy körbe leírva; A legkisebb szakítóerőt kN-ban (egész számmal), a gyártó által garantált értékhez legközelebb álló kisebb egész számmal, a terhelés következő módjaiban (amelyikre van vizsgálati előírás): zárt nyelvvel a hossztengely irányában, nyitott nyelvvel a hossztengely irányában; a rövid tengely irányában

74 KARABINEREK TÍPUSAI Egyszerű karabiner B-típus HMS-karabiner H-típus
Klettersteig karabiner K-típus Irányított terhelésű karabiner D-típus Különleges karabiner A-típus Csavarnyelves karabiner Q-típus (gyorscsatlakozó) Ovális karabiner X-típus

75 Munkahelyzetrendszerek
A munkahelyzet-beállító derékövet egybe lehet építeni a munkaruhával. A munkahelyzet-beállító deréköv a teljes testhevederzet egy része lehet. EN 358

76 LEESÉS ELLENI VÉDŐESZKÖZÖK
Visszahúzható típusú lezuhanásgátlók (MSZ EN 360:2003) Vezérelt típusú lezuhanásgátlók Merev rögzített vezetéken alkalmazott vezérelt típusú lezhanásgátlók Hajlékony rögzített vezetéken alkalmazott vezérelt típusú lezhanásgátlók. Energiaelnyelő (MSZ EN 355:2003) Csatlakozó (MSZ EN 362:1994) Mászógép (MSZ EN 567:1993) Teljes testhevederzet (MSZ EN 361:2003)

77 LEESÉS ELLENI VÉDŐESZKÖZÖK
Munkahelyzet-beállító rögzítőkötél (MSZ EN 354:2003) Segédkötelek (MSZ EN 564:1994) Kötél- és hevedergyűrűk (MSZ EN 566:1993) Heveder (MSZ EN 565:1994) Dinamikus hegymászó kötelek (MSZ EN 892:1998)

78 Mentőeszköz Ereszkedőeszközök (MSZ EN 341:1994)
Olyan mentőeszköz, amelynek segítségével egy személy korlátozott sebességgel képes ereszkedni egy magasabb pontról egy alacsonyabb pontra saját, vagy egy másik személy közreműködésével. Osztályozás A osztály: ereszkedési energia W ≥ 7,5 ·106 J B osztály: ereszkedési energia W ≥ 1,5 ·106 J C osztály: ereszkedési energia W ≥ 0,5 ·106 J D osztály: ereszkedési energia W ≥ 0,02 ·106 J, egy ereszkedéskor, az ereszkedés magassága legfeljebb 20 m. D osztály – elsősorban magánhasználatra tervezték.

79 KÖSZÖNÖM SZÍVES FIGYELMÜKET
EREDMÉNYES MUNKÁT KÍVÁNVA KÖSZÖNÖM SZÍVES FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "ORSZÁGOS MUNKABIZTONSÁGI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG EÖRI TIBORNÉ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések