Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Interreg, Phare, Eurorégiók, Alpok-Adria Munkaközösség

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Interreg, Phare, Eurorégiók, Alpok-Adria Munkaközösség"— Előadás másolata:

1 Interreg, Phare, Eurorégiók, Alpok-Adria Munkaközösség

2 Közös momentumok mindhárom EU-hoz kötődik (Interreg, Phare, EUrégiók)
különböző szinteken, különböző partnerekkel

3 Strulturális Alapok Strukturális támogatások 2000-2006
A regionális politika legfőbb eszközei A strukturális támogatások célja volt, hogy a különböző régiók fejlettségbeli különbségét csökkentse és a legelmaradottabb régiók lemaradását mérsékelje és 2006 között összesen 195 milliárd eurót biztosítottak az alapok által finanszírozott támogatások fedezetére. Strukturális Alapok  Európai Regionális Fejlesztési Alap Európai Szociális Alap Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Orientációs szekciója Halászati Orientációs Pénzügyi Eszköz Az EU három fő célt tűzött ki (A források döntően az 1. célkitűzésre koncentrálódnak).

4 1. célkitűzés A fejlődésben elmaradott területek strukturális alkalmazkodásának ösztönzése. Ezek a régiók komoly problémákkal küzdenek a foglalkoztatás, a termelési rendszer, a jövedelmezőség vagy az infrastruktúra terén. Támogatási feltételek Az egy főre jutó vásárlőerő-paritáson mért egy főre eső bruttó hazai terméke (GDP) nem éri el az uniós átlag 75 százalékát A 75 százalékos küszöb átlépése után egy ún. „fokozatos megszüntetés” (phasing out) keretében átmeneti jelleggel (öt-hat évig), évente csökkenő mértékű támogatás Pénzügyi támogatás A Strukturális Alapok forrásainak 69,7 százaléka jutott az ebbe a kategóriába. Az 1. célkitűzés alá eső területeken az Unió a költségeknek legalább 50 százalékát, de legfeljebb 75 százalékát finanszírozta.

5 2. célkitűzés A gazdasági és szociális átmenet támogatása a strukturális nehézségekkel, a gazdasági és szociális átalakulás problémáival küszködő térségekben. Hanyatló iparágak átalakítása, Vidéki területek korszerűsítése, Városi körzetek modernizálása Magas munkanélküliség leküzdése Jelentős mértékű elvándorlás megakadályozása Célok támogatást kell nyújtani a kis- és közép-vállalatoknak (KKV) növelni kell a fejlesztések ösztönzését hangsúlyt kell fektetni a környezetvédelmi és szociális gondok enyhítésére.

6 Támogatási feltételek
A célkitűzés alá eső területeken a lakosság száma nem haladhatta meg az Unió összlakosságának 18 százalékát. A tagállamok együttesen jelölték ki a támogatandó területeket. A gazdasági és szociális átalakulás nehézségeivel küszködő területek (NUTS III régiók, Mo.-n megyék), ahol a munkanélküliség átlaga a közösségi átlag felett volt, az iparban foglalkoztatottak aránya az összes foglalkoztatotthoz képest egyenlő vagy magasabb a közösségi átlagnál, az iparban foglalkoztatottak aránya csökkenő tendenciát mutat. Vidéki területek támogatása (NUTS III régiók), ahol a népsűrűség kisebb ,mint 100 fő/km2, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak aránya az összes foglalkoztatotthoz képest magasabb a közösségi átlagnál, a munkanélküliség a közösségi átlagnál magasabb, a lakosság száma csökkenő tendenciát mutat.

7 Városi régiók a tartós munkanélküliség aránya magasabb, mint a közösségi átlag, jelentős szegénység, magas bűnözési mutatók, alacsony képzettségi szint. Part menti térségek, amelyek nagy mértékben függtek a halászattól a foglalkoztatottak jelentős része a halászattal foglalkozik, a foglalkoztatásban komoly csökkenés volt tapasztalható a halászati ipar átalakulása miatt, ebben az esetben nem a tagállam kezdeményezte a támogatást, hanem a Közösség. Pénzügyi támogatás A strukturális alapok 11,5 százaléka jutott a 2. célkitűzés alá eső területek támogatására.

8 3. célkitűzés Az oktatás, képzés és foglalkoztatás rendszereinek és politikáinak modernizálása. Nem regionális, hanem horizontális elven működött, vagyis egy ország teljes területén felhasználható a támogatás. Egyetlen szabály volt érvényes a területi felhasználásra, miszerint az 1. célkitűzés alá eső terület nem részesülhet támogatásban a 3. célkitűzés szerint. Döntően a foglalkoztatás, illetve a képzés, oktatás fejlesztését támogatta: oktatás, képzés rendszerének, infrastruktúrájának fejlesztése, a foglalkoztatáspolitikai eszközök elterjedésének ösztönzése, új munkahelyek teremtése, tartós, illetve fiatalokat sújtó munkanélküliség csökkentése. Pénzügyi támogatás A 3. célkitűzésbe eső feladatokat az Európai Szociális Alapból finanszírozták, a strukturális alapok összes forrásának 12,3 százaléka jutott a 3. célkitűzés szükségleteinek fedezésére.

9 Közösségi kezdeményezések
A Strukturális Alapokból csak kidolgozott, beterjesztett programokra lehet forrásokat kapni. Ezek a programok valamely tagállam nemzeti vagy regionális hatóságainak kezdeményezésére születnek és végül az Európai Bizottság hagyja azokat jóvá. A Bizottság által kezdeményezett programokat közösségi kezdeményezésnek nevezik. INTERREG Program: határon átnyúló, transznacionális és interregionális együttműködés, amelynek célja a közösség területének harmonikus, kiegyensúlyozott és tartós fejlődése. URBAN Program: a válságban lévő városok és a városi agglomerációk gazdasági és szociális regenerációja, a tartós városi fejlődés előmozdítására való tekintettel. LEADER Program: vidékfejlesztés támogatása egy nemzetközi hálózat létrehozásával. Pályázni a hálózatba való belépéssel lehet. EQUAL Program: transznacionális együttműködés új eszközök kifejlesztésére a munkaerő-piacon előforduló diszkrimináció és az egyenlőtlenség minden fajtája ellen vívott harcban.

10 Interreg Az Európai bizottság javasolja a tagállamoknak az Interreg kezdeményezéseket  mint az egész európai térség fejlesztése és kohéziója szempontjából alapvetően fontos együttműködést. Az Európai Unió a pénzkeretet és a kezdeményezések átfogó céljait és prioritásait határozza meg. érintett EU tagállamok (a szomszédos nem EU tagállamok támogatásával) közös, részletes javaslatot nyújtanak be az Európai Bizottsághoz a programok megvalósítására programonként felállított közös irányító hatóságok felelősek  kell felállított közös intézmény, mert nincs önálló adminisztratív struktúra

11 Interreg I Interreg II

12 Interreg III Három alapvető és elsősorban együttműködési területében különböző formája van: III. A. – határmenti együttműködés III. B. – transznacionális együttműködés III. C. – INTERREGionális IIIB. IIIC.

13 Interreg IIIB. Európát 13 térségre osztották, amelyben Mo. egésze egy egység, a Balkán és Közép-Európa térségeként vesz részt a programokban (CADSES) = közép-európai-adriai-dunai-délkelet-európai térség (Central Adriatic Danubian South-Eastern European Space - CADSES) 18 ország részese a CADSES-nek.

14 Interreg IIIB. Jellemzői: Működése: 2004 óta CADSES változások!!!
A tagországok maguk határozzák meg a prioritásokat. Túl nagy a térség és jellemzően sokszínű… Fenntarható közlekedés, Kulturális, természeti örökség védelme, fenntartása Társadalmi-gazdasági kohézió elősegítése (pl. városfejlesztések, rurális térségek lehetőségei… stb. Környezetvédelem és erőforrásokkal való ésszerű gzdálkodás Vízgazdálkodás és árvízvédelem… stb. Működése:     Közös Szakmai Titkárság (Drezda)     Irányító Hatóság (Róma)     Kifizető Hatóság (Róma)     Monitoring Bizottság     Kormányzó Bizottság     CADSES Kapcsolattartó Pontok 2004 óta CADSES változások!!!

15 Interreg IIIC. RÉSZTVEVŐ TERÜLETEK: az ország egész területéről vehetnek részt szervezetek a programban, partnereik pedig Európa teljes területéről származhatnak CÉLOK: a regionális fejlesztés és kohézió stratégiájának és eszközeinek fejlesztése Európa teljes területét felölelő együttműködésen keresztül „vezető partner elv„ (LPP): lényege, hogy a projektekben résztvevő intézményeket egy vezető partner képviseli a program-hatóságok felé felel a szakmai megvalósításért és a pénzügyi menedzsmentért

16 Interreg IIIC Észak Nyugat Kelet Dél 4 célterület DE!!
Nem jelent korlátot a partner kiválasztá-sában a 4 zónára való felosztás. 50%-ot térít meg max. 5 téma van. Nyugat Kelet Dél

17 Interreg IIIA. RÉSZTVEVŐ TERÜLETEK: két (egyes esetekben három) ország határ menti megyéi (NUTS III szint) CÉLOK: határon átnyúló gazdasági és szociális kapcsolatok fejlesztése TÁMOGATÁSI TERÜLETEK: helyi gazdaságfejlesztési kapcsolatok, város és vidékfejlesztés, emberi erőforrás fejlesztés (K+F, kultúra, egészségügy, oktatás), környezetvédelem, megújuló energia, közlekedési, információs és vízügyi együttműködés, jogi és közigazgatási együttműködés stb. (beruházások és kisebb részben tanulmányok stb.)

18 Interreg IIIA. Alapvetően Mo. EU csatlakozása után vehette igénybe, hiszen EU internális/belső határok között megvalósuló projektekről van szó. között 4 területen érintett Mo. : Közösségi Kezdeményezés alapján között Mo. több, mint 17 mrd Ft-ot használhatott fel határon átnyúló kapcsolatokra, ennek %-a INTERREG

19 Interreg IIIA. Mivel csak belső határon valósítható meg Interreg (Strukturális Alap csak belső területeken használható fel), ezért a Partnerségi Együttműködések során: Román oldalon a Phare CBC, Ukrán oldalon a Tacis, Horvát és szerb területeken a Cards segítette. Szlovén és osztrák oldalon valósult meg egyedül valódi kétoldalú Interreg, hiszen SLO velünk jött az EU-ba. 75 %-os támogatást nyújthatnak + automatikusan kapcsolódik hozzá egy 20 %-os kp-i támogatás. Így a pályázónak 5 %-ot kell fizetnie. Elsősorban non-profit szervezetek a pályázók.

20 Ausztria-Magyarország Közösségi Kezdeményezés programban a ig terjedő időszak közös célja egy gazdaságilag, valamint társadalmi és kulturális értelemben egységes határtérség kialakítása A programban Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) forrásból és a nemzeti társfinanszírozásból együttesen nyújtható támogatás keretösszege közel 2,65 milliárd forint. Pályázható témák: határon átnyúló gazdasági együttműködés az elérhetőség javítása  határon átnyúló együttműködési struktúrák és hálózatok fejlesztése emberi erőforrások fejlesztése fenntartható térségi és környezeti fejlesztés

21 Magyarország-Szlovákia-Ukrajna Szomszédsági Program 2004-2006
A program célkitűzése a határon átnyúló gazdasági együttműködés támogatása és a határ menti infrastruktúra fejlesztése révén a térség jelenlegi helyzetének javítása,  periferikus jellegének megszüntetése HU és SK a program finanszírozása az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és nemzeti társfinanszírozásból, Ukrajnában a TACIS  programból történik. Magyarország 19,1 millió, Szlovákia 12,6 millió eurót használhat fel, míg Ukrajnának megközelítőleg 4,5 millió euró áll rendelkezésére. Pályázati témák: a határon átnyúló üzleti együttműködések támogatása intézményi együttműködés Mikro Projekt Alap környezetvédelmi politikák és kapcsolódó kisléptékű beruházások határon átnyúló koordinációja határon átnyúló természetvédelmi együttműködés kis léptékű közlekedési és telekommunikációs infrastruktúra

22 Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006
CÉL: a három ország közös határvidékei jövőorientált gazdasági térséggé és lakóhellyé fejlődhessenek. Ennek érdekében a program a támogatja a régió versenyképességének európai viszonyok között történő javítását, a lakosság életkörülményeinek fenntartható fejlesztését és a nemzeti határok elválasztó jellege miatti hátrányok leküzdését. SLO és HU az Európai Fejlesztési Alap (ERFA), CRO a CARDS. A Magyarország számára felhasználható támogatási keret összege 3,26 milliárd forint. Pályázható témák: gazdasági és társadalmi kohézió és humán erőforrás-fejlesztés: közös gazdasági térség, közös humán erőforrás-fejlesztés és közös turisztikai és kulturális térség fenntartható fejlődés: környezeti erőforrások fenntartható használata és környezetvédelem, természetvédelem és elérhetőség

23 Magyarország-Románia és Magyarország-Szerbia és Montenegró Program
A magyar-román és a magyar-szerb határ menti térségekre háromoldalúan program finanszírozását magyar oldalon az INTERREG IIIA, román oldalon a Phare CBC, Szerbia és Montenegróban a CARDS Szomszédsági Program biztosítja. HU: 7,05 milliárd forint ( ) Pályázható témák: A határon átnyúló térség területi, fizikai és infrastrukturális egységének erősítése: a határ menti infrastruktúra javítása, a környezetvédelem és az árvízmegelőzés területén fellelhető közös kihívások kezelése. Együttműködési kezdeményezések támogatása a piacok egységesítésének elősegítésére és a helyi társadalmak közötti koherencia erősítésére: az üzleti infrastruktúra és a közös üzleti szolgáltatások fejlesztése, a kis- és középvállalkozások közötti együttműködés támogatása, intézmények és közösségek közötti együttműködések támogatása, valamint együttműködés elősegítése a kutatás és technológiai fejlesztés (KTF) és a humán erőforrás fejlesztés területén.

24 Slovenia-Hungary Territorial Co-operation Programme 2007-2013
2008 2009 2010 2011 2012 2013 Total

25 Phare 1989-ben indította az EU: támogatást nyújtson a demokrácia megszilárdításához és a piaci átalakulásokhoz szükséges szakemberek képzéséhez, új intézmények kiépítéséhez Magyarországon és a többi közép-kelet-európai országban. 1995-től hangsúlyosabbak: környezetvédelem, pénzügyi és beruházási támogatások, privatizáció 1998-tól: segítse a csatlakozásra váró országokat - a teljes jogú EU tagság elnyeréséhez szükséges feltételek kialakításában Típusai: Területfejlesztési programok (az ország hátrányos helyzetben lévő régióit támogatták és segítették) Interreg Phare (Európai Unió határai mentén fekvő térségek és régiók közötti együttműködés támogatása) Külső határmenti program (kiterjesztése a Phare CBC-nek, kísérleti jellegű a horvát és ukrán határokra) Határmenti együttműködés program

26 Phare CBC Zárókonf! 1994-től nyújtanak támogatást
HU számára AU 1995-ös csatlakozásától elsődleges célja, hogy a határon átnyúló együttműködések támogatásával elősegítsék a határtérségek fejlődését ÉS támogassa a közép-kelet-európai országok határtérségeinek határon átnyúló együttműködését a szomszédos európai uniós határrégiókkal és ezáltal elősegítse gazdasági fejlődésüket és fejlettségi szintjüknek az európai uniós térségekéhez való közelítését 1999-től kiterjesztették a várományosok közös határaira is! 5 prioritás: regionális fejlesztés, tervezés, műszaki infrastruktúra-fejlesztés, gazdaságfejlesztés, humán erőforrás-fejlesztés, környezet- és természetvédelem Zárókonf!

27 Phare CBC Nagy projektek: leg. 2 millió euro, kiemelt beruházások, 2002-ig szinte csak ez volt. Pl.: határ menti csatornázási projektek, közös vízügyi beruházások valósultak meg, szennyvíztisztítók, hulladéklerakók létesültek, kikötőt, információs és konferencia központok Kisprojektek: Határszakaszonként minden évben azonos támogatási keretet határoztak meg 200 ezer és 1 millió euró közötti összegben, rövidebb távúak, kis költségvetésűek: 5-50 ezer euro osztrák-magyar határszakasz 1995-től, (Győr-Sopron-Moson,      Vas és Zala) román-magyar határszakasz 1996-tól, (Békés, Csongrád,      Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) szlovák-magyar határszakasz 1999-től, (Győr-Sopron-Moson,      Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén) szlovén-magyar határszakasz 1999-től ( Vas és Zala)

28 2000 2001 2002 2003 Phare CBC Beneficiary Title Support (€)
Sloven Ethnic Government in Orfalu Protected culture and processing of herbs with naturfriend technology 36 543 Hungarian Slovenians Association 5 years old: the Sloven Cultural Information Centre 42 502 Foundation for Our Worth Naturpark - Our common river, the Mura 37 000 Őrség-Raab-Goričko Naturpark Developing Rural Turism Association - of Vas County Rural tourism developing near the slovenian-hungarian border 25 848 2001 Naturpark Térségfejlesztési Kht. Őrség-Raab-Goričko Naturpark touristic management 46 000 Apátistvánfalva (Štévanovci) School and Kindergarden "Sky-high schoolroom" 49 920 Common economic area Repairing the common life-area (territory) 2002 Régiófókusz Kht. Integrated pumpkin production and festival organisation 46 446 Hegyhát Observatory Foundation Slovenian-Hungarian Astronomical Co-operation 44 928 „Értékeinkért” Foundation Forests without borders 49 806 Krka valley wastewater-management 2 * 1,6 m 2003 Maximization the HR of the border-region

29 Eurorégiók

30 Eurorégiók Magyarországon 1: Kárpátok, 2: Duna-Tisza-Körös-Maros, 3: Nyugat-Pannóniai, 4: Duna-Dráva-Száva, 5: Ipoly, 6: Vág-Duna-Ipoly eurorégió

31 Eurorégió Az Eurorégió egy olyan területet jelöl, amely két vagy több olyan ország adott területét foglalja magába, amelyek megállapodtak abban, hogy összehangolják tevékenységüket a határmenti térségek eredményesebb fejlesztése érdekében. Az eurorégó olyan hosszú távú célt megfogalmazó stratégiai együttműködés, területi szerveződés, amely államok határán átnyúlva gazdasági, társadalmi, kulturális együttműködést jelent. Szembenállás helyett együttműködést feltételez két vagy több állam helyi önkormányzatai között. Egy országhatárokon átnyúló Euorégió alkalmas lehet államokon belüli és államok közötti konfliktusok kezelésére. Ezek a konfliktusok adódhatnak az államok közötti nemzeti, etnikai, vallási ellentétekből vagy országokon belüli gazdasági konfliktusokból. A konfliktuskezelésen kívül keretet biztosít a társadalmi és kulturális együttműködések koordinálására, hozzájárul a gyorsabb regionális fejlődéshez. Így az Eurorégióknak az államhatárok mentén kiegyenlítő, stabilizáló szerepe is van.

32 Alpok-Adria Munkaközösség
5 ország 13 partner Támogatási gondok

33 Támogatási gondok általában
Programok részéről Emberi oldal


Letölteni ppt "Interreg, Phare, Eurorégiók, Alpok-Adria Munkaközösség"

Hasonló előadás


Google Hirdetések