Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TÁMOP 1.1.4 „Munkaerő-piaci Program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” A PEST MEGYEI részprojekt eredményei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TÁMOP 1.1.4 „Munkaerő-piaci Program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” A PEST MEGYEI részprojekt eredményei."— Előadás másolata:

1 A TÁMOP „Munkaerő-piaci Program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” A PEST MEGYEI részprojekt eredményei

2 Előzmények 2008 szeptembere és 2009 májusa között a régiók közül a Közép-magyarországi régióban 91,8%-kal emelkedett a regisztrált állás-keresők száma, s jellemző a csoportos létszámleépítések gyakorisága. A Közép-magyarországi régióban a gazdasági szereplők között kimagaslóan magas arányt képviselnek a mikro-, kis- és közép-vállalkozások. A gazdasági válság negatív hatása éppen ezeknél a vállalkozásoknál jelentkezett a legnagyobb mértékben, és éppen ezek a vállalkozások képesek a legkevésbé e negatív hatások kivédésére, a dekonjunktúra időszakának átvészelésére.

3 A projekt KÖZVETLEN CÉLJA
a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra való belépésének segítése, komplex, személyre szabott, a helyi munkaerő-piaci lehetőségekhez és igényekhez igazodó szolgáltatásokkal és támogatásokkal.

4 A projekt KÖZVETETT CÉLJAI
A programban való részvétel: ösztönzést adhat új, jól hasznosítható ismeretek megszerzésére, hosszútávon a foglalkoztathatóság javítására, illetőleg lehetőséget biztosíthat a nyílt munkaerőpiacra való visszakerülésre, és ott hosszú távon való megmaradásra. Pest megye munkaerőpiacán jelen lévő jelentős számú vállalkozás foglalkoztatási képessége javuljon. A képzett munkaerő foglalkoztatásához nyújtott támogatás járuljon hozzá a munkavállalók tartós foglalkoztatásához és a vállalkozások eredményes gazdasági tevékenységéhez.

5 A projekt Megvalósítása
A TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi régióban” kiemelt uniós projekt 2011. május 1-jén indult és szeptember 30-ig tart a Közép-magyarországi régióra érvényes konzorciumban kerül megvalósításra a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Budapest Főváros Kormányhivatala (Munkaügyi Központ) és a Pest Megyei Kormányhivatal (Munkaügyi Központja) által. A támogatás forrásösszegének felhasználása érdekében a december 6-án benyújtott 5. számú változás bejelentés értelmében a projekt időtartamát ig hosszabbította meg a Közreműködő Szervezet.

6 A projekt Megvalósítása
A projekt finanszírozása: Az Európai Szociális Alap és a hazai társfinanszírozás keretében. A projekt forrását a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból előlegezte meg a Nemzetgazdasági Minisztérium. A támogatás forrásösszegének felhasználása érdekében a december 6-án benyújtott 5. számú változás bejelentés értelmében a projekt időtartamát ig hosszabbította meg a Közreműködő Szervezet.

7 A projekt Megvalósítása
A projekt Támogatási Szerződése: 2012. június 28-án került aláírásra Pest megyére eső forrás összege ekkor: ,- Ft 2420 fő bevonása Program tervezett vége: április 30. (2 év)

8 A projekt Megvalósítása
A Támogatási Szerződés 1. számú módosítása: 2013. április 29-én került aláírásra a projekt összköltségvetése 7 milliárd forintra, Pest megye részére pedig ,- Ft-ra nőtt a megvalósítói létszám növelése = fő bevonása Program tervezett vége: április 30. (3 év)

9 A projekt Megvalósítása
Változás-bejelentő benyújtása: benyújtva december 6-án a támogatás forrásösszegének teljes körű felhasználása miatt Program fizikai vége: szeptember 30. (3 év és 5 hónap) A Támogatási Szerződés 2. számú módosítása: 2014. augusztus 4-én került aláírásra ,- Ft támogatási összeg átvétele a fővárostól Pest megye költségvetése így ,- Ft-ra nőtt

10 A projekt Megvalósítása
Működtetési típusú kiadások fedezete: ,- Ft Támogatási típusú kiadások fedezete: ,- Ft A Pest megyei forrás összesen: ,- Ft A projekt 7 milliárd forintos költségvetéséből tehát a végleges Pest megyei költségvetésünk az alábbiak szerint oszlik meg.

11 A projekt Megvalósítása
A megvalósítás humán erőforrása jétől: 9 fő menedzsment 14 fő szakmai megvalósító 2 fő munkáltatói kapcsolattartó 25 fő összesen jétől: 12 fő menedzsment 22 fő szakmai megvalósító 4 fő munkáltatói kapcsolattartó és állásügynök 38 fő összesen jétől: fő menedzsment A – között összesen 48 munkatársa volt a projektnek. A Pest megyei engedélyezett létszám a következőképpen alakult. A fluktuáció nem volt jellemző.

12 Egyéni programok Az lehetett a program alanya akit a munkaügyi központok álláskeresőként nyilvántartottak. Az ügyfél részt vesz a program ismertetésére irányuló csoportos tájékoztatón, informálódik ügyintézőjétől, az internetről, az írásos tájékoztató anyagokból. Részvételi szándék esetében definiálni kell elhelyezkedését nehezítő, akadályozó tényezőket, problémákat (a Program előkészítő munkalapon), valamint azok megoldási lehetőségét.

13 Egyéni programok TÁMOP Együttműködési megállapodás megkötése (szolgáltatások, támogatások felsorolása, időtartamuk, költségük, a két fél vállalásai, a módosítás és a lezárás módjai). Humánszolgáltatásban való részvétel Támogatási elem nyújtása Az egyéni ügyfélprogram akkor sikeres, ha közösen megvalósítunk 1 sikeres szolgáltatási elemet és 1 sikeres támogatási elemet. Támogatási elemek 2 pillére: Képzésben való részvétel Bérjellegű támogatások

14 Munkaerő-piaci szolgáltatás
Munkaerő-piaci információ nyújtása (állásbörze, képzési börze, közvetítés, FIT-RIC igénybevételével) Munka-, pálya-, álláskeresési-, rehabilitációs és pszichológiai egyéni tanácsadás Személyiségfejlesztés Kulcskompetencia fejlesztés Motivációs csoportfoglalkozás Álláskeresési technikák oktatása Álláskereső klub Mentori segítségnyújtás 5 napot elérő szolgáltatásban való folyamatos részvétel esetén keresetpótló juttatás volt adható. A szolgáltatásban résztvevők helyi és helyközi utazásának költsége (előzetes ellenőrzési kötelezettség, az ESZA és NFÜ engedélyek, tanúsítványok megszerzése)

15 Munkaerő-piaci szolgáltatás
Minden bevont ügyfelünk kapott tanácsadást (5138). Saját forrás és külső forrás is rendelkezésünkre állt. Azon ügyfelek is részesültek tanácsadásban, akik csak a program-előkészítő szakaszban vettek részt. A program keretében 2 munkatanácsadó kolléga biztosításával a nem regisztrált 25 év alatti fiatalok részére is nyújtottunk tanácsadásokat (munkanélküliség megelőzése, az iskola és a munka világa közti lét megkönnyítése céljából) iskolákban, pályaválasztási kiállításokon, állásbörzéken 1802 fő részesült így tanácsadásban Pest megyében (előzetes ellenőrzési kötelezettség, az ESZA és NFÜ engedélyek, tanúsítványok megszerzése)

16 Munkaerő-piaci szolgáltatás
Közbeszerzési eljárás előkészítése: májusa Közbeszerzési eljárás kiírása: december 5. I. Szolgáltatásvásárlás: – - humánszolgáltatás - mentori segítségnyújtás Szolgáltató: Firmus-G Bt rész (9 kirendeltségen) II. Szolgáltatásvásárlás: – (külön eljárásban) III. Szolgáltatásvásárlás: – (új eljárásban) Szolgáltató: Civil Érték Egyesület rész (2 kirendeltségen) (előzetes ellenőrzési kötelezettség, az ESZA és NFÜ engedélyek, tanúsítványok megszerzése)

17 Munkaerő-igényre indult képzési támogatás
Képzési kínálat: Ajánlott képzések – közel 60 féle szakirány évente. Egyedi kérelmek – az ajánlott szakirányok között nem szereplő munkaerő-piaci szempontból indokolt képzések. Megállapítható támogatások: – tanfolyami- és vizsgaköltség (100%); – utazási költség támogatása (helyközi utazáshoz kedvezmény érvényesítése, helyi utazás támogatása); – keresetpótló juttatás; – gyermek vagy hozzátartozó ápolásának támogatása. A képzéseket elsődlegesen a konkrét munkáltatói igényekhez rendeltük hozzá. Képzésen 3067 fő vett részt a TÁMOP program keretében.

18 Munkaerő-igényre indult képzési támogatás
A legnépszerűbb képzések Pest megyében: Képzés típusa: Képzésbe vontak száma: Targoncavezető 558 Közlekedés (C, E és GKI) 319 Angol nyelvtanfolyam (B1 és B2) 276 Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó 192 Raktárkezelő 170 Óvodai dajka 168 Logisztikai ügyintéző 112

19 ELŐÍRT INDIKÁTOROK Bevonandó létszám: 3.423 fő
Ebből fiatal vagy pályakezdő: fő Képzésbe vonandó létszám: fő Képzést sikeresen befejezők száma: fő Egyéni programját sikeresen befejezi: fő Egyéni programja után 180 nappal foglalkoztatott: fő

20 Indikátorok ALAKULÁSA
A diagram szemlélteti, hogy a tervezett eredmény és hatásindikátorok megvalósultak, a képzésbe bevontak száma az összes bevont álláskeresők számához viszonyítva 60 %-ban megvalósult, amely elvárás volt a konzorciummal szemben is. Fontos hatásindikátorunk a 180. napi nyomon követés. Ez az indikátor az álláskereső egyéni programjának lezárását követő 180. napon vizsgálja, hogy az egyén foglalkoztatott, vagy a vállalkozását fenntartja-e. A hatásindikátor mutató folyamatosan növekszik, mivel jelenleg a képzési támogatási ágon pótvizsga kötelezettség miatt nyitott programmal rendelkező álláskeresőink vannak. Az egyéni programjaik lezárását követően kezdődik a 180. nap vizsgálata.

21 Célcsoportonkénti bevonások eredményei (5138 fő)
A ig történt bevonási szakaszban az álláskeresők bevonása volt jelentős: képzési támogatás (nyelvtudás), munkatapasztalat szerzés, pályakezdő álláskeresők bérköltség támogatása és a bértámogatás jellemezte. A szakképzetlenek (15 éve szerzett, 5 éve nem dolgozik benne), tartósan álláskeresők követték, szintén a legnagyobb arányban a képzési támogatásba való bevonások jellemezte őket.

22 Célcsoportonkénti bevonások eredményei (5138 fő)
Dabas 458 fő Nagykáta 495 fő Monor 625 fő Gödöllő 576 fő Vác 475 fő Szentendre 191 fő Zsámbék 86 fő Budaörs 249 fő Érd 303 fő Ráckeve 483 fő Cegléd 1197 fő A ig történt bevonási szakaszban az álláskeresők bevonása volt jelentős: képzési támogatás (nyelvtudás), munkatapasztalat szerzés, pályakezdő álláskeresők bérköltség támogatása és a bértámogatás jellemezte. A szakképzetlenek (15 éve szerzett, 5 éve nem dolgozik benne), tartósan álláskeresők követték, szintén a legnagyobb arányban a képzési támogatásba való bevonások jellemezte őket.

23 Támogatási elemek eredményei
Bérjellegűt összesen 2379-en kaptak, VVT-t 237-en. A többi nem közvetlenül bér jellegű, de adtuk a programban

24 VÁSÁROLT SZOLGÁLTatási elemek eredményei
Bérjellegűt összesen 2379-en kaptak, VVT-t 237-en. A többi nem közvetlenül bér jellegű, de adtuk a programban

25 Támogatási elemek FORRÁSFELHASZNÁLÁSA
A tervezett bevonási értékekhez képest, általánosan %-os teljesítés valósult meg. A források maradéktalan felhasználása érdekében a bevonások 142 %-ban valósultak meg. A KÉPZÉS MELLETT 1,3 milliárd volt a bérjellegű támogatások felhasználása…

26 Támogatási elemek FORRÁSFELHASZNÁLÁSA

27 Kifizetések (2011–2014) A felső két oszlop a támogatások kifizetésit, a kisebb pedig a működési célú kiadások tervezetét és az ahhoz kapcsolódó kiadásokat mutatja. Az összes kifizetések jelenleg 98 %-ak. A támogatási elemeknél a kifizetés minimális, pár alkalmassági vizsgálat elmaradt számlájának rendezése történik még meg 09/30-ig, a működési célú kiadásoknál a kifizetések még folyamatosak. A támogatások kifizetése a PMKHMK Pénzügyi Osztályán dolgozó munkatársak közreműködésével történt, a működési célú kiadások a PMKH Pénzügyi Főosztálya közreműködésével valósult meg. Várható maradványuk MŰK 11 millió, TÁM-ra pedig 35 millió, ami összesen 46 millió Ft, ami az össz forrás csupán 1,3%-a

28 Nyilvánosság és tájékoztatás
A projekt keretében szerveztünk: 25 munkáltatói fórumot, ebből 9 esetben állásbörzével kötöttük össze (a járási munkaügyi kirendeltségekkel együttműködve), valamint több csoportos tájékoztatót a munkáltatói megkeresések mentén, nyitó és közbenső szakmai konferenciát PR-film és reklámfilmek Sajtó, rádió és tévéinterjúk. Biztosítottuk a kapcsolat felvételi lehetőséget a munkavállalói és a munkáltatói oldal között. A rendezvények megszervezése során szoros együttműködésben álltunk az illetékes kerületi hivatalokkal, önkormányzatokkal, és jó kapcsolatot alakítottunk ki a résztvevő munkáltatókkal és a közreműködő hivatalok munkatársaival is.

29 További feladatok, Összegzés, tapasztalatok
Jelenleg folyamatban a projekt független záró könyvvizsgálata. Kirendeltségeken az ügyfélanyagok teljes körű lezárása Kapcsolódó analitikák véglegesítése Elszámolások teljes körű benyújtása Záró kifizetési igénylés, beszámoló és monitoring jelentés benyújtása 180. napi hatásvizsgálatok Fenntartási jelentések Jó kapcsolatok alakultak ki a megye munkáltatóival Állásfeltárás révén további üres álláshelyek beemelése a szervezethez A tanácsadások megvalósulása nem regisztrált fiatalokkal Kiváló munkakapcsolat megvalósulása kirendeltségek és projektszervezet között, valamint az érintett társszervekkel A ai hivatalos projektzárás után a munkaügyi kirendeltségeken lévő iratanyagok ellenőrzése, egyéni programok zárása, azok hatásvizsgálatának elvégzése, illetve pénzügyi kifizetések teljesítése A könyvvizsgálati ellenőrzés (a kirendeltségeken lévő mintegy 2000 iratanyag rendelkezésre bocs.) A kifizetési igénylések összeállítása, a záró kifizetési igény, illetve a záró szakmai beszámoló benyújtása. A projekt zárását követő öt éven keresztül évente Projektfenntartási jelentés készítése az Irányító Hatóság részére.

30 a térség munkanélküliségének csökkentésével
5138 főbevonásával, a térség munkanélküliségének csökkentésével A munkaerő képzettségi szintjének emelésével, PEST MEGYÉBEN SIKERES MUNKAERŐ-PIACI PROGRAMOT ZÁRUNK! Biztosítottuk a kapcsolat felvételi lehetőséget a munkavállalói és a munkáltatói oldal között. A rendezvények megszervezése során szoros együttműködésben álltunk az illetékes kerületi hivatalokkal, önkormányzatokkal, és jó kapcsolatot alakítottunk ki a résztvevő munkáltatókkal és a közreműködő hivatalok munkatársaival is.

31 Akik sikeressé tették…
Biztosítottuk a kapcsolat felvételi lehetőséget a munkavállalói és a munkáltatói oldal között. A rendezvények megszervezése során szoros együttműködésben álltunk az illetékes kerületi hivatalokkal, önkormányzatokkal, és jó kapcsolatot alakítottunk ki a résztvevő munkáltatókkal és a közreműködő hivatalok munkatársaival is.

32 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Csete LáSzló projektvezető Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja (1)


Letölteni ppt "A TÁMOP 1.1.4 „Munkaerő-piaci Program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” A PEST MEGYEI részprojekt eredményei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések