Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Palencsárné Kasza Marianna felnőttképzési szakértő

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Palencsárné Kasza Marianna felnőttképzési szakértő"— Előadás másolata:

1 Palencsárné Kasza Marianna felnőttképzési szakértő
Szakmai Programkövetelmények tartalma és tanulási eredményei SZABKAM Palencsárné Kasza Marianna felnőttképzési szakértő

2 Előadásom felépítése Tanulási eredmények és deskriptoraik azonosítása
Munkaerő-piai elvárások (Jó példák, hibák azonosítása) MKKR szintek OKJ képzések modultartalma és tanulási eredmények KKK (Képzési Kimeneti Követelmények) és a tanulási eredmények Bementi feltételek – tartalom - óraszám

3 Mi a tanulási eredmény? Tudás, készségek és kompetencia szempontjából meghatározott megállapítások arra vonatkozóan, hogy a tanuló egy tanulási folyamat befejezésekor mit tud, ért és képes elvégezni. Az Európai Parlament és Tanács ajánlása az egész életen át tartó tanulás Európai Képesítési Keretrendszerének létrehozásáról (2008. április 23.) Független attól, hogy hol, hogyan, mikor szerezte meg ezeket a kompetenciákat.

4 Tanulási eredmény megfogalmazása
Fitness-wellness instruktor Aktív igéket használunk (oktat) Meghatározzuk azt a témakört, amire a tanulási eredmény vonatkozik (változatos mozgásformákat) Meghatározzuk a tanulási eredmény kontextusát, összefüggéseit (csoportosan, illetve egyéni foglalkozások szintjén) Meghatározzuk az elérendő szintet (a lakosság fittségi állapotának megfelelően) A lakosság fittségi állapotának megfelelően változatos mozgásformákat oktat csoportosan, illetve egyéni foglalkozások szintjén.

5 Tanulási eredmények deszkriptorai
Elméleti vagy tárgyi tudás Szerveződési formái: műveltség; szakértelem. Az elméleti vagy tárgyi tudás, szerveződési formái a műveltség és szakértelem. A tudás összetartozó elemei, fogalmai összetett egységekbe, sémákba szerveződnek, amelyek bonyolultsága az egymást követő szinteken különbözik. Az absztrakt fogalmak ismeretének bősége, kiterjedése szintenként jelentősen eltér. a tudás mélysége, szervezettsége, kiterjedtsége,

6 Tanulási eredmények deszkriptorai
Cselekvésekben megnyilvánuló motoros és kognitív készségekből áll kézügyesség; módszerek, anyagok, eszközök és műszerek használata; logikai, intuitív és kreatív gondolkodás használata.

7 Tanulási eredmények deszkriptorai
Szakmaspecifikus Értékelő viszonyulást jelent valamilyen konkrét vagy elvont dologhoz; tanulásra, munkára, vagy saját cselekvésre vonatkoznak; kapcsolatokra, együttműködésre irányulnak; érzelmi, gondolati és viselkedésbeli összetevőkből állhatnak.

8 Tanulási eredmények deszkriptorai
Szakmaspecifikus A személy az adott tevékenységet milyen fokú önállósággal és milyen mértékű felelősségvállalással tudja végrehajtani.

9 Krupié –Jó példa Tudás Képesség Attitűd
Autonómia, felelősségvállalás Ismeri a kaszinóba járó vendégek megszólításának és üdvözlésének udvarias, rugalmas formáit Képes könnyedén és rugalmasan kapcsolatot teremteni a kaszinó vendégeivel Elfogadóan áll hozzá és alkalmazkodik a vendégek stílusához és gondolkodásához, továbbá a kaszinó „házszabályaihoz” Hatáskörén belül – a kaszinó szabályaival összhangban – meghozza a gyors és felelősségteljes döntéseket Tisztában van a kaszinóban használatos kommunikációs szabályokkal Képes a kaszinó vendégei számára megfelelő módon és tartalommal gyorsan és udvariasan tájékoztatást nyújtani

10 TUDÁS Az ismereteket specifikáljuk azok mélysége (mennyi és milyen mélységű ismerettel kell rendelkezni) és kiterjedése (milyen széles területen kell az adott tudással rendelkezni) szerint! Jó példa Rossz példa Ismeri a száraztésztagyártásra vonatkozó környezetvédelmi előírásokat, az előírások betartásának módjait saját munkatevékenységében. Ismeri a környezetvédelmi-, és tűzvédelmi előírásokat és szabályokat. (száraztésztagyártó)

11 Jó példák Tudás: Alkalmazói szinten ismeri a biztonságtechnikában használatos mérési eljárásokat, azok eszközeit, műszereit, mérőberendezéseit. (biztonságtechnikai mérnöki alapképzési szak) Képesség: Megszervezi a növénytermesztési munkák lebonyolítását a vetés-előkészítéstől a betakarításig, illetve az értékesítésig. (mezőgazdasági technikus)

12 Képesség Úgy fogalmazzuk meg, hogy meghatározza az adott témakört, kifejezze, hogy mire vonatkozik a cselekvés Jó példa Rossz példa Szemöldököt tetovál különböző eljárásokkal, figyelembe véve a felhasznált anyagok tulajdonságait, alkalmazásuk különböző lehetőségeit. Tudja használni a szemöldök tetoválás eljárásainak, technológiáinak és a felhasznált anyagok tulajdonságainak alkalmazási lehetőségeit. (sminktetováló)

13 Attitűd Úgy fogalmazzuk meg, hogy kapcsolódjon az adott szakmaterülethez. A jellemvonás meghatározása nem megfelelő. Jó példa Rossz példa Nyitott az áruszállítás területén megjelenő új info - kommunikációs eszközök megismerésére, használatuk elsajátítására. Nyitott új technikai eszközök megismerésére, elsajátítására. (kisáruszállító)

14 Precízen és önállóan dolgozik. (sminktetováló)
Autonómia és felelősségvállalás A döntéshez szükséges információk beszerzése, az alternatívák közötti választás és a döntés következményeinek belátása és az azért történő felelősségvállalás nem a képesség, hanem az autonómia kategóriába tartozik.. Jó példa Rossz példa Önállóan kiválasztja a szájtetováláshoz szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű anyagokat, segédanyagokat, eszközöket, segédeszközöket. Precízen és önállóan dolgozik. (sminktetováló)

15 Tudás-képesség közötti összefüggés - fontos
Tudás állítás 1. Képesség állítás 1. Tudás állítás 2. Képesség állítás 2. Tudás állítás 3.

16 Tudás-képesség közötti összefüggés – fontos kisáruszállító
Ismeri az áru továbbításához szükséges dokumentumokat (fuvarlevél, szállítólevél, átvételi elismervény, rakományjegyzék, számla, bizonylat) Szakszerűen vezeti az áru továbbításával kapcsolatos dokumentációt.

17 Tudás-képesség közötti összefüggés – fontos Résztvevőközpontú- felnőttoktató
„Ismeri a képzési tartalomfejlesztés alapfogalmait: cél, követelmény, tartalom, módszer, munkaforma, képzés, tanulás, tanulási folyamat, tanulási idő.” „Képes a képzési követelmények, tanulási cél, tartalom közötti fogalmi és tartalom fejlesztési szempontok szerinti kapcsolódások, összefüggések, egymásra épülések értelmezésére a képzési/tanulási folyamat tervezése, ütemezése, tematika kidolgozása során.” „Ismeri a képzési cél elérését, követelmények teljesítését a tanulási folyamat szintjén biztosító feltételek, eszközök, módszerek, keretek, munkaformák hatását a tanulási, képzési folyamatra, helyét a képzési- és a tanulási folyamaton belül.”

18 Munkaerő-piaci elvárások
Segít abban, hogy a munkaerőpiac szükségletei összhangba kerüljenek a képzési szolgáltatásokkal A munkakör ellátásához, a munkatevékenység elvégzéséhez szükséges követelmények meghatározása. A szakmai végzettséget megszerző felnőttel szemben támasztott elvárások meghatározása. A munkaadók tájékoztatása, akik szakmai végzettséggel rendelkező személyt keresnek. A képzés tanulási eredményeivel valóban a kapcsolódó munkakör feladatait tudja elvégezni a szakmai képzésen részt vett személy.

19 A munkaerő-piac elvárásai
Kihívás Cél Elismertethetőség munkaerő szabad áramlása; munka világának változó elvárásai; a tanulással töltött idő változása; a tanulás módjainak átalakulása. Átláthatóság, rugalmasság Tanulási utak tervezhetősége Beszámíthatóság Témák olyan kihívásokra adott válaszok, amik minden országot érintenek és amikkel a munkaerő-piac és oktatás szereplői szembesülnek. 1) Egyre többen dolgoznak v. tanulnak máshol 2) Vállalatok versenyképessége függ… 3) Elvárás, hogy a munkavállalók képezzék magukat Közös értelmezési keret: képesítési keretrendszer Közös nyelv: tanulási eredmények

20 MKKR szintek 8 DLA, PhD 7 MA, MsC 6
felsőfokú képesítésre épülő szakképesítések, Ba, BsC 5 Szakképesítés, szakképesítések-ráépülés, felsőfokú szakképzettség (FOKSZ) 4 Középiskolai végbizonyítvány, részszakképesítések, szakképesítések, szakképesítések-ráépülések 3 10. osztályos bizonyítvány, részszakképesítések, szakképesítések 2 8. osztály ált. isk. részszakképesítések 1 6. osztály ált. isk.

21 Vendéglátás-turisztikai ágazat
7 MA: Turizmus-menedzsment 6 BA: Turisztika - vendéglátás 5 Turisztikai vállalkozó (SZPK) Turizmus-vendéglátás (turizmus/vendéglátás) FOKSZ Idegenvezető 4 Kétszintű érettségi, Szakács, Vendéglátó üzletvezető 3 Vendéglátó eladó, Szállodai szobaasszony (SZPK) 2 Konyhai kisegítő Az MKKR azt is lehetővé teszi, hogy egy-egy ágazaton belül a megszerezhető képesítések helye egymáshoz képest láthatóvá váljon. A szintek visszahatnak a kialakításra.

22 Magyar Képesítési Keretrendszer
Tudás Szintleíró kategóriák Képesség 8 7 6 5 4 3 2 1 Szintleíró jellemzők Szintleíró jellemzők Attitűd Szintleíró jellemzők Szintleíró jellemzők Autonómia és felelősség Szintleíró jellemzők Szintleíró jellemzők Szintleíró jellemzők Szintleíró jellemzők BA;Társadalmi felzárkózási tanácsadó Érettségi Idegenvezető Romák szociális segítője 8. osztályos bizonyítvány

23 MKKR szintek –tanulási eredmények
3-as szint példái: Romák szociális segítője 4-es szint példái: Játszótéri animátor és koordinátor 5-ös szint példái: Látássérült személyek kommunikációját támogató audio - narrátor 6-os szint példái: Társadalmi felzárkózási tanácsadó

24 Tudás az MKKR szinteken
Példák 3. szint Ismeri az adott tanulmányi, műveltség- vagy szakterülethez tartozó alapvető tényeket, fogalmakat, folyamatokat Ismeri a szociális gondoskodás fogalmát, a szociális munkával kapcsolatos alapvető értékeket (emberi méltóság, tolerancia, egyenlőség, szolidaritás), és etikai szabályokat (hátrányos Megkülönböztetés tilalma, emberi méltóság tiszteletben tartása, titoktartás). 4. szint Adott műveltség- és szakterületen belül ismeri a tényeket, fogalmakat, érti a fontosabb folyamatokat és összefüggéseket Tisztában van a játszótéri animátor és koordinátor munkájának lépéseivel, folyamataival: a korcsoport(ok) figyelembe vételével a játék megtervezése, megszervezése, levezénylése, zárása, visszacsatolás. 5. szint Rendelkezik egy adott szakterülethez kapcsolódó általános és szakspecifikus elméleti és gyakorlati ismeretekkel Ismeri a látássérülés főbb típusait, kialakulásának okait, ezek főbb fizikai és Pszichés következményeit. 6. szint Ismeri a szakterületéhez kötődő legfontosabb összefüggéseket, elméleteket és az ezeket felépítő fogalomrendszert. Ismeri az esélyegyenlőségi célcsoportok jellemzőit, a társadalmi különbségek legfőbb meghatározóit (gyermekjólét, oktatás-képzés, foglalkoztatás, egészségügy, lakhatás, diszkriminációs jelenségek)

25 Képesség az MKKR szinteken
Példák 3. szint Összekapcsol ismereteket, tudássémákat, új sémákat alakít ki ismert kontextusban Munkája során képes olyan magatartást tanúsítani, amely tiszteletben tartja a romák és más, szegregált körülmények között élők emberi méltóságát, egyenlőségét. 4. szint Új információkat önállóan szerez meg, dolgoz fel és használ fel Képes a játszótéri játék megszervezésére, csoportokkal való együttműködésre, a játszótéri szervezési munkák elősegítésére. 5. szint Az adott szakma feladatait a szükséges módszerek és eszközök kiválasztásával, egyedi és komplex alkalmazásával tervezi és oldja meg. Képes az audio-narráció felhasználási területeinek és típusainak célcsoport specifikus megkülönböztetésére. 6.szint Rutin szakmai problémákat azonosít, az azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati hátteret feltárja, megfogalmazza és megoldja (standard műveletek gyakorlati alkalmazásával). Képes a hátrányos helyzetű célcsoportok problémáinak beazonosítására.

26 Attitűdök az MKKR szinteken
Példák 3. szint Elkötelezett szakmája, érdeklődésének megfelelő szakterülete iránt Elfogadja és szem előtt tartja a szociális segítés etikai elveit, szabályait. 4. szint Elkötelezett a minőségi tanulás, vagy munkavégzés iránt Empátiával és érzékenységgel figyelembe veszi a játék során a szociális értékeket. 5. szint Nyitott az adott szakterület új eredményei, innovációi iránt, törekszik azok megismerésére, megértésére és alkalmazására. Nyitott a látássérült személyek önálló életvitelét akadályozó tényezők megismerésére, ezeket figyelembe veszi az audio-narrációs szolgáltatás tervezésekor és megvalósításakor. 6.szint Vállalja és hitelesen képviseli szakmája társadalmi szerepét, alapvető viszonyát a világhoz Nyitott és befogadó a különböző társadalmi csoportok problémáira és elősegíti a társadalmi felzárkózás és az esélyegyenlőség megvalósulását.

27 Autonómia és felelősségvállalás
MKKR Autonómia és felelősségvállalás Példák 3. szint Összetett, de ismert feladathelyzetekben is önállóan, felelősségtudattal tevékenykedik Az elsődleges szükségletfelmérés, problémák azonosítása, információ nyújtás során, kompetencia határain belül önállóan végzi munkáját, amelyért felelősséget vállal. 4. szint Munkavégzésében, problémamegoldásában és tanulásában egyaránt önállóan jár el Másokkal együttműködve, felelősséggel és egyben önállóan végzi munkáját úgy, hogy a közösségi élményt helyezi előtérbe, felelősen bánik a rá bízott közösséggel a játéktevékenység során. 5. szint Felelősséget vállal saját és az általa vezetett szakmai csoport munkájáért, eredményeiért és kudarcaiért. Felelős a célcsoport specifikus szolgáltatás megvalósításáért oktatási, kulturális, sport és egyéb szabadidős szolgáltatások területén. 6. szint Felelősséggel részt vállal szakmai nézetek kialakításában, indoklásában. A társadalmi felzárkózásban érintett intézményekkel, szervezetekkel együttműködve hozza a döntéseket.

28 OKJ képzések modultartalma és tanulási eredmények kapcsolata
Foglalkoztatás II. megnevezésű, Feladatprofil: Motivációs levelet és önéletrajzot készít Tulajdonságprofil: Szakmai kompetenciák: szakmai ismeretek: Álláskeresési módszerek szakmai készségek: Elemi szintű számítógép-használat Személyes kompetenciák: Önfejlesztés Társas kompetenciák: Kapcsolatteremtő készség Módszerkompetenciák: Információgyűjtés Tudás Képesség Attitűd Felelősségvállalás, autonómia Ismeri az Europass önéletrajz és a motivációs levél tartalmi és formai követelményeit. A tartami és formai követelményeknek megfelelő Europass önéletrajzot és motivációs levelet készít. Önismerete alapján törekszik kompetenciáinak reális megfogalmazására, erősségeinek hangsúlyozására. Önállóan készít Europass önéletrajzot és motivációs levelet úgy, hogy abban az adott állás szempontjából releváns információk szerepeljenek.

29 Tanulási eredmények kialakítása
Feladatprofil Képesség Tulajdonságprofil: szakmai ismeretek: Tudás szakmai készségek: Személyes kompetenciák Attitűd, Autonómia, felelősségvállalás Társas kompetenciák: Képesség, Attitűd, Autonómia, felelősségvállalás Módszerkompetenciák: Képesség, Attitűd, Autonómia, felelősségvállalás

30 KKK (Képzési Kimeneti Követelmények) és a tanulási eredmények
18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet a felsőoktatási szakképzések, az alap- és mesterképzések képzési és kimeneti követelményeiről, valamint a tanári felkészítés közös követelményeiről és az egyes tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló 8/2013. (I. 30.) EMMI rendelet módosításáról Link:

31 KKK átírása tanulási eredményekben GAZDASÁGINFORMATIKUS BA
TUDÁS KÉPESSÉG ATTITŰD AUTONÓMIA, FELŐSSÉG-VÁLLALÁS Ismeri és érti az analízis, valószínűségszámítás, lineáris algebra, operációkutatás, statisztika, illetve a számítástudomány alapvető fogalmait és összefüggéseit, valamint az alkalmazási területekhez kapcsolódó rutinszerű problémák formális modelljeit. Képes adatbázisok menedzselésével kapcsolatos feladatok ellátására, egyszerű adatmigrációs feladatok megoldására. Nyitott az informatikával és alkalmazási területével kapcsolatos szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére és befogadására. Feladatvégzéskor szakmai szempontok érvényesítése mellett önálló véleménye van az informatikai rendszerek gazdasági, társadalmi, és biztonsági hatásaival, vonzataival kapcsolatosan.

32 A leggyakoribb hibák Kategóriatévesztés
A tanulási eredmények tartalmi kidolgozatlansága Több különböző tanulási eredmény egy mondatban történő megfogalmazása Nem tanulási eredményekben van megfogalmazva Nincs összhangban a munkaterület leírásával

33 Amire ügyeljünk A tanulási eredmények:
Összhangban legyenek a képzésbe való bekapcsolódás feltételeivel, a szakmai végzettséggel legjellemzőbben ellátható munkatevékenységgel, a minimálisan meghatározott óraszámmal Konkrétak, mérhetőek, legyenek Konkrét, aktív, cselekvő igéket használjunk Határozzuk meg a témakört Specifikáló kontextusba helyezzük Világos, egyszerű, konkrét terminológiát használjunk A felelősség, autonómia szintje legyen meghatározva A minimálisan elvárt tudásszintet határozzuk meg

34 Bementi feltételek – tartalom - óraszám
BEMENETI FELTÉTELEK TARTALOM ÓRASZÁM Alacsony iskolai végzettség Összetett tevékenységek elsajátítása Hosszabb időt igényel Érettségi végzettség (általános ismeretek) Speciális, összetett tevékenységek elsajátítása Speciális szakmai ismeret A bementi szakmára épülő tevékenységek Rövidebb időt igényel

35 Alacsony iskolai végzettség Összetett tevékenységek elsajátítása
BEMENETI FELTÉTELEK TARTALOM ÓRASZÁM Alacsony iskolai végzettség Összetett tevékenységek elsajátítása Hosszabb időt igényel Romák szociális segítője befejezett tizedik évfolyam új, önálló tevékenység, munkaterületi feladat végezhető el óra Speciális szakmai ismeret A bementi szakmára épülő tevékenységek Rövidebb időt igényel Társadalmi felzárkózási tanácsadó (Felsőfokú végzettség) 3 év társadalmi felzárkózási vagy esélyegyenlőségi vagy szociális területen szerzett gyakorlat vagy hátrányos helyzetűek oktatásában, felnőttképzésében szerzett gyakorlat egy adott tevékenység, munkaterületi feladat magasabb szinten gyakorolható óra

36 Bementi követelmények következményei
Élelmezésvezető SZPK alapján (szakiskolai középfokú végzettség) Szakmai végzettség: Vendéglátásszervező-vendéglős, Vendéglátó-üzletvezető, Szakács, Vendéglátóipari ágazati szakmai érettségi végzettség Vendéglátó szakmenedzser vagy a végzettségeknek megfelelő jogelőd szakképesítések Gyakorlat: Vendéglátó üzletben vagy közétkeztetésben megszerzett 2 éves szakmai gyakorlat. óra Élelmezésvezető OKJ alapján érettségi végzettség óra

37 SZPK követelményei A munkaerő-piaci igényeket jól tükrözi
A szakmai végzettség egyértelmű mindenki számára Pontos, jól érthető tanulási eredmények (konkrétumok) Segítik a képzési program összeállítását A bementi feltételek és a képzés óraszáma összhangban van A javasolt MKKR szint és a kompetenciák összetettségének összhangja OKJ modul tartalma azonos a modul tanulási eredményeivel

38 Ide nekem az új képzéseket!


Letölteni ppt "Palencsárné Kasza Marianna felnőttképzési szakértő"

Hasonló előadás


Google Hirdetések