Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK LEFOLYTATÁSA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK LEFOLYTATÁSA"— Előadás másolata:

1 KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK LEFOLYTATÁSA
Készítette: Cellár József 2017. október

2 4. § (1) A 15. § (1) bekezdése szerinti értékhatárokat elérő értékű közbeszerzési szerződés, illetve építési vagy szolgáltatási koncesszió megkötése érdekében az 5-7. §-ban ajánlatkérőként meghatározott szervezetek az e törvény szerinti közbeszerzési vagy koncessziós beszerzési eljárást kötelesek lefolytatni.   5. § (1) E törvény alapján közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezettek: a) a minisztérium, b) a Kormány által kijelölt központi beszerző szerv, c) az állam, minden költségvetési szerv, a közalapítvány, a helyi önkormányzat, a helyi és országos nemzetiségi önkormányzat, a helyi és nemzetiségi önkormányzatok társulása, a területfejlesztési önkormányzati társulás, a térségi fejlesztési tanács

3 (2) A támogatásból megvalósuló beszerzés vonatkozásában közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett az az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó szervezet, amelynek uniós közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó becsült értékű beszerzését többségi részben, uniós értékhatárokat el nem érő, de a nemzeti közbeszerzési értékhatárokat elérő vagy meghaladó becsült értékű beszerzését 75%-ot meghaladó mértékben az (1) bekezdésben meghatározott egy vagy több szervezet vagy személy közvetlenül támogatja, feltéve, hogy a beszerzés tárgya a) olyan építési beruházás, amely az 1. melléklet szerinti mélyépítési tevékenységet foglal magában, b) olyan építési beruházás, amely kórház, sportlétesítmény, szabadidős és szórakoztató létesítmény, iskola, felsőoktatási épület vagy közigazgatási rendeltetésű épület építési munkáit foglalja magában, vagy c) olyan szolgáltatás megrendelése, amely az a) vagy a b) pont szerinti építési beruházáshoz kapcsolódik.

4 (3) A (2) bekezdésben foglaltak mellett a vissza nem térítendő támogatásból - ide nem értve a pénzügyi eszközzel kombinált vissza nem térítendő támogatásokat - megvalósuló beszerzés vonatkozásában közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett az az (1) bekezdés hatálya alá nem tartozó szervezet vagy személy, amelynek szolgáltatás megrendelését, árubeszerzését vagy építési beruházását az (1) bekezdésben meghatározott egy vagy több szervezet legalább negyvenmillió forint összegben közvetlenül támogatja, kivéve, ha a beszerzés a) egyedi kormánydöntésben megállapított beruházási támogatásból, b) egyedi munkahely-teremtési támogatásból, c) képzési, továbbá tanműhely-létesítési és -fejlesztési támogatásból, d) kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásból, e) 11 vállalkozások újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak támogatásából, vagy f) bármely, november 1-jét megelőzően igényelt uniós, illetve hazai költségvetési forrásból származó támogatásból valósul meg.

5 Kivételek: Kbt. 9. §. Mit lehet közbeszerzés keretében beszerezni
Kivételek: Kbt. 9. §!!!!!! Mit lehet közbeszerzés keretében beszerezni? A közbeszerzési szerződés tárgya árubeszerzés, építési beruházás vagy szolgáltatás megrendelése lehet.   Árubeszerzés: Az árubeszerzés forgalomképes és birtokba vehető ingó dolog tulajdonjogának vagy használatára, hasznosítására vonatkozó jognak - vételi joggal vagy anélkül történő - megszerzése az ajánlatkérő részéről. Az árubeszerzés magában foglalja a beállítást és az üzembe helyezést is.  

6 Építési beruházás: Az építési beruházás a következő valamely munka megrendelése (és átvétele) az ajánlatkérő részéről: a) az 1. mellékletben felsorolt tevékenységek egyikéhez kapcsolódó munka kivitelezése vagy kivitelezése és külön jogszabályban meghatározott tervezése együtt; b) építmény kivitelezése vagy kivitelezése és külön jogszabályban meghatározott tervezése együtt; c) az ajánlatkérő által meghatározott követelményeknek megfelelő építmény bármilyen eszközzel vagy módon történő kivitelezése.   Szolgáltatás A szolgáltatás megrendelése - árubeszerzésnek és építési beruházásnak nem minősülő - olyan beszerzés, amelynek tárgya különösen valamely tevékenység megrendelése az ajánlatkérő részéről

7 A közbeszerzés becsült értéke 16
A közbeszerzés becsült értéke 16. § (1) A közbeszerzés becsült értékén a közbeszerzés megkezdésekor annak tárgyáért az adott piacon általában kért vagy kínált - általános forgalmi adó nélkül számított, a  §-ban foglaltakra tekintettel megállapított - teljes ellenszolgáltatást kell érteni.   - Több részre történő ajánlattétel esetén valamennyi rész értékét egybe kell számítani.

8 19. § (1) Tilos a becsült érték meghatározásának módszerét e törvény megkerülése céljával megválasztani. (2) Tilos a közbeszerzést oly módon részekre bontani, amely e törvény vagy e törvény szerinti uniós értékhatárt elérő vagy meghaladó becsült értékű beszerzésekre vonatkozó szabályai alkalmazásának megkerülésére vezet. (3) Ha egy építési beruházás vagy ugyanazon közvetlen cél megvalósítására irányuló szolgáltatásmegrendelés, illetve azonos vagy hasonló felhasználásra szánt áruk beszerzése részekre bontva, több szerződés útján valósul meg, a közbeszerzés becsült értékének meghatározásához az összes rész értékét figyelembe kell venni. Szolgáltatás megrendelése esetében az ugyanazon közvetlen célra irányultság vizsgálatakor az egyes szolgáltatások műszaki és gazdasági funkcionális egységét kell alapul venni.

9 - Műszaki és gazdasági funkcionális egység Értékhatárok (nettó értéket kell figyelembe venni): I.:Uniós eljárásrend: Építési beruházás: 1 603 395 750,- Ft  Árubeszerzés és szolgáltatás: a) a Kbt. 5. § (1) bekezdés a) és b) pont szerinti AK-k, és ha a védelem terén a beszerzendő áru a Kbt. 2. mellékletében szerepel: euró, Ft b) a Kbt. 5. §-a szerinti egyéb AK, valamint az 5. § (1) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott AK, ha a védelem terén a beszerzendő áru a Kbt. 2. mellékletében nem szerepel: euró, Ft a Kbt. 3. mellékletében szereplő szociális és egyéb szolgáltatás: euró,  500,- Ft Építési koncesszió és a szolgáltatási koncesszió: euró, Ft

10 II.: Nemzeti eljárásrend: Árubeszerzés: Nem közszolgáltatói szerződések esetén - árubeszerzés millió forint - építési beruházás millió forint - építési koncesszió millió forint - szolgáltatás megrendelése 15 millió forint - szolgáltatás koncesszió 30 millió forint

11 Alkalmazandó eljárásrend:   Uniós értékhatárt elérő vagy meghaladó beszerzésnél: uniós eljárásrend (Európai Uniós Hivatalos Lapja – TED) Nemzeti eljárásrendben: Közbeszerzési Értesítő vagy közvetlen ajánlattételi felhívás megküldésével,   DE   A 3. melléklet szerinti szociális és egyéb szolgáltatások igénybevételére irányuló közbeszerzési eljárások esetében - ide nem értve a koncessziós beszerzési eljárásokat - a Harmadik Részt alkalmazva kell eljárni. ÉS Az 5. § (3) bekezdése szerinti ajánlatkérő a Harmadik részt alkalmazva köteles eljárni, kivéve, ha ajánlatkérői minősége az 5. § (2) bekezdése alapján is megállapítható.

12 A közbeszerzési eljárás előkészítése: 25
A közbeszerzési eljárás előkészítése: 25. § Összeférhetetlenség   Nem összeférhetetlen, akitől, illetve amelytől az ajánlatkérő a támogatásra irányuló igény (pályázat) benyújtásához szükséges árajánlatot kapott, hogy az ajánlatkérő nem közölt vele a közbeszerzési eljárás során az összes ajánlattevő vagy részvételre jelentkező részére rendelkezésre bocsátott adatok körét meghaladó információt.   - Bejelentkezés a Közbeszerzési Hatóság adatbázisába mint ajánlatkérő - Közbeszerzési szabályzat vagy felelősségi rend - Legalább 3 tagú bírálóbizottság (közbeszerzési, jogi, pénzügyi és közbeszerzés tárgya szerinti szakértelem /2015. (X.30.) Kr. alapján építési beruházásnál a közbeszerzés tárgya szerinti szakértelem: felsőfokú, szakirányú végzettség - Becsült érték dokumentálása (Kbt. 28. § (2) bekezdése)  

13 - Építési beruházások esetében az eljárás csak a külön
- Építési beruházások esetében az eljárás csak a külön jogszabályban meghatározott követelményeknek megfelelő tervek birtokában indítható meg (322/ (X.30.) Kr). Külön jogszabályban foglalt esetekben az ajánlatkérőnek tervellenőrzésről és tervezői művezetésről is gondoskodnia kell.

14 Az eljárás előkészítése: közbeszerzési szakértő, de   A részben vagy egészben európai uniós forrásból megvalósuló, valamint árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az uniós értékhatárt elérő, építési beruházás esetén az ötszázmillió forintot elérő értékű közbeszerzési eljárásba az ajánlatkérő köteles felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót bevonni.   Az eljárás indítása:   - Közbeszerzési Hatóságon keresztül a TED-re - Közbeszerzési Hatóságon keresztül a Közbeszerzési Értesítőbe - Összefoglaló tájékoztató meghirdetésével - Közvetlen ajánlattételi felhívással

15 A közbeszerzési eljárás típusa lehet: - nyílt eljárás (bármikor alkalmazható) - meghívásos eljárás (bármikor alkalmazható): első szakasz a részvételi szakasz, második szakasz az ajánlattétel szakasza - tárgyalásos és hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás csak meghatározott feltételek fennállása esetén - innovációs partnerség - versenypárbeszéd

16 - Dokumentáció összeállítása: kiegészíti a felhívásban foglaltakat - Formanyomtatványok - Árazatlan költségvetés (építési beruházásoknál) - Szerződéstervezet  - A műszaki dokumentáció megfelelősége a 322/2015. (X.30.) Kr. előírásainak: engedélyes tervek, kiviteli tervek, Kr. 1. sz. melléklete, műemlék esetén 2. sz. melléklete - Értékelés szempontrendszere: legalacsonyabb ár, legalacsonyabb költség, legjobb ár-érték arány (csak kivételes esetben lehet eltérni a legjobb ár-érték aránytól, építésnél egyáltalán nem lehet) - Kiegészítő tájékoztatás: a megfelelő ajánlattétel érdekében a gazdasági szereplők kérdezhetnek, válaszolni szükséges megfelelő időben. Ha nem, akkor határidőt kell módosítani. - Konzultáció és/vagy helyszíni bejárás: jegyzőkönyv készül, mindenkinek meg kell küldeni.

17 - Bontás:. a) rendelkezésre álló anyagi fedezet ismertetése
- Bontás:   a) rendelkezésre álló anyagi fedezet ismertetése b) adatok, megajánlások ismertetése c) jegyzőkönyv készül: az ajánlattevőknek meg kell küldeni - Hiánypótlás, felvilágosítás kérés, indokolás (lehetőség van arra, hogy csak a legkedvezőbb ajánlatot vizsgáljuk) - Bírálóbizottság feladata a) esetlegesen részt vesz a hiánypótoltatásban, indokolás kérésben vagy felvilágosítás kérésben b) javaslatot tesz a döntéshozó részére a nyertes személyéről c) a döntéshozó hozza meg az eljárást lezáró döntést (figyelem!: Testületi döntéshozatal esetében név szerinti szavazást kell alkalmazni) - Eredményhirdetés (összegezés megküldése): 5, illetve 10 nap szerződéskötési moratórium - Szerződéskötés és hirdetmény megjelentetése (100 000,- Ft, ahogy a szerződésmódosításé is)

18 Nemzeti eljárásrendben az eljárás indulhat: 1
Nemzeti eljárásrendben az eljárás indulhat: 1. Közbeszerzési Értesítőben megjelenik az ajánlati felhívás   - aki érdeklődik az eljárás iránt, a közbeszerzési dokumentumokat a részére meg kell küldeni 2. Összefoglaló tájékoztató közzétételével, ha az építési beruházás értéke nem éri el a nettó 700 millió Ft-ot, a 3. melléklet szerinti szolgáltatás értéke nem éri el az uniós értékhatárt - legalább 5 munkanap az érdeklődés jelzésére napig „pihenhet” a beszerzés 3. Legalább 5, az ajánlatkérő megítélése szerint alkalmas cégnek az eljárást megindító felhívást közvetlenül kell megküldeni. Csak akkor, ha az építési beruházás nettó értéke nem éri el a nettó 300 millió Ft-ot (lehet tárgyalásos eljárás is). Fontos, hogy a cégeket előzetesen ellenőrizni szükséges az elektronikus nyilvántartásokból (NAV, OMMF, Cégkivonat, BÁH, Gazdasági Versenyhivatal)  

19 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁSOK LEFOLYTATÁSA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések