Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Code kvíz a szlovák iskolában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Code kvíz a szlovák iskolában"— Előadás másolata:

1 Code kvíz a szlovák iskolában

2 Képábrázlás  A számítógépes képernyők kis pontokból állnak, amelyeket képpontoknak, pixeleknek hívnak. Ha egy kép fekete-fehér, minden egyes képpont vagy fekete vagy fehér. Felnagyítjuk az „a” betűt, hogy láthatóak legyenek a képpontok. Amikor a számítógép képet tárol, csak azt kell eltárolnia, hogy melyik pontok feketék és melyikek fehérek. A fenti kép azt mutatja, hogyan lehet egy képet számokkal ábrázolni. Az első sor egy fehér, három fekete és megint egy fehér képpontból áll. Így az első sort az 1, 3, 1 írja le. Az első szám mindig a fehér képpontok számát adja meg. Ha az első képpont fekete, a sor nullával kezdődik (ami a kezdő fehér pontok számát adja meg) Ha színes képet szeretnél, akkor használhatsz egy számot a színábrázoláshoz (pl. 0 fekete, 1 vörös, 2 zöld stb.). Most két számot használunk minden egyes képpont-sorozat ábrázolásához: első adja meg a futam hosszát, a második a színt határozza meg.

3 Képábrázolás feladat A feladat kódolója Szabó Anett 10. osztályos tanuló Rajzold meg a képet a kód alapján. Készítsd el a kép kódját

4 Képábrázolás feladat megoldása
Rajzold meg a képet a kód alapján. Készítsd el a kép kódját

5 CODE-TOTO forras:

6 CODE-TOTO forras:

7 CODE-TOTO forras:

8 CODE-TOTO forras:

9 CODE-TOTO forras:

10 CODE-TOTO forras:

11 CODE-TOTO forras:

12 CODE-TOTO forras:

13 CODE-TOTO megoldás

14 Code Cross

15 Change one letter in each line.
Code Cross - megoldás WORD LADDER Change one letter in each line. C O K prepare food low temperature, but not cold a stupid person what you eat opposite of bad a precious metal past form of sell the bottom of your shoe where you buy something cheaper than the usual price S A L T _______ and pepper C O L F O L F O D G O D G O L D S O L D S O L E S A L E

16 Pohártorony készítése
A számítógépek instrukciólistát követve dolgoznak és pontosan azt teszik, amit az utasítások mondanak – még akkor is, ha semmi értelmük nincs! Az utasításlistát programnak hívják és azért írják le őket, hogy adott feladatot végezhessenek általuk. A programokat olyan nyelven írják, amiket kifejezetten azért terveztek meg, korlátozott utasításkészlettel, hogy velük mondják meg a számítógépeknek, hogy mit csináljanak. Bizonyos célokra egyes nyelvek jobban megfelelnek.

17 Pohártorony készítése
A robot a következő utasításokat érti:

18 Pohártorony készítése
Példa: a köv. torony elkészítése

19 Pohártorony készítése

20 Pohártorony készítése

21 Pohártorony megoldás

22 Vigenère-rejtjel Blaise de Vigenére
A feladat ötletadója Számel András 11. osztályos tanuló Blaise de Vigenére A Vigenère-kód egy titkosítási módszer, amely különböző Caesar-kódok sorozatát használja, egy adott kulcsszó betűitől függően. Ez egy egyszerű fajtája a polialfabetikus rejtjeleknek. Vigenére huszonhat éves korában, egy kétéves római kiküldetés alkalmával ismerkedett meg a kriptográfiával Kép forrása: Forrás:

23 Vigenère-rejtjel – módszer leírása
kódolandó:Code week EU kulcsszó: Budapest c o d e w k u B a p s t i g l f Az C-edik sor B-edik eleme lesz C helyettese, azaz D. Kép forrása:

24 Vigenère-rejtjel – megoldása
Az C-edik sor B-edik eleme lesz C helyettese, azaz D. Mit titkosít a köv. szöveg? RLZHSGSDVV A megfejtés egy író neve. Egyik művének bonyodalmait egy rejtjelezett üzenet megfejtése okozza. A feladatlapra írjátok rá ennek a műnek a címét is! kódolandó: ? kulcsszó: irodalom kódszó: RLZHSGSDVV j u l e s v r n z h g d i o a m Jules Verne : Sándor Mátyás Kép forrása:

25 Picross Touch A feladat ötletadója Számel András 11. osztályos tanuló A faxkészülék nem más, mint egy egyszerű számítógép, ami beolvas egy fekete-fehér oldalt nagyjából 1000x2000 képpontra, amit elküldenek egy másik faxkészülékre, amely kinyomtatja a képpontokat egy oldalra. A faxképeken gyakran vannak nagy fehér területek(pl. margók), vagy fekete pixelek (pl.v ízszintes vonal). A színes képekben is sok ismétlődés található. Hogy tárolóhelyet spóroljanak az effajta képeken, a programozók sokféle tömörítési technikát használhatnak. A faxképek általában az egy hetedére tömöríthetők. Egy ilyen tömörítési technikát mutat be a mellékelt ábra!

26 Picross Touch A feladat ötletadója Számel András 11. osztályos tanuló

27 Picross Touch Készítsd el a kódját az alábbi képnek!

28 Picross Touch - megoldás
Készítsd el a kódját az alábbi képnek! 2 1 6 9 11 7 17 15

29 Picross Touch Mit rejt a kép? 1 3 2 6

30 Picross Touch - megoldás
Mit rejt a kép? 1 3 2 6

31 Do videnia o rok!


Letölteni ppt "Code kvíz a szlovák iskolában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések