Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Flavescence Dorée A szőlő aranyszínű sárgaság betegség kezelése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Flavescence Dorée A szőlő aranyszínű sárgaság betegség kezelése"— Előadás másolata:

1 Flavescence Dorée A szőlő aranyszínű sárgaság betegség kezelése
A projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának finanszírozásában, a számú támogatói szerződés keretein belül valósul meg.

2 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Mi az a Flavescence dorée? A Flavescence dorée vagy más néven a szőlő aranyszínű sárgaság széles körben elterjedt, fitoplazma okozta betegség. A fitoplazma egy olyan mikroorganizmus, amely a növény belsejében él, általában nem öli meg azt, de akadályozza a nedvkeringést és befolyásolja a növényi anyagcserét.

3 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Mi az a Flavescence dorée? A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmát egyik növényről a másikra egy rovar vektor terjeszti, az ún. amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus), amely a szőlő szállítószövetein táplálkozik.

4 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Videó

5 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Hogyan kezeljük a betegséget? Fontos szem előtt tartani, hogy az amerikai szőlőkabócának évente csak egy nemzedéke fejlődik. Emellett a tojásrakás során a fitoplazma nem kerül át a fertőzött kabócából a következő nemzedékekbe, vagyis minden alkalommal, mikor a tojásból egy új lárva fejlődik, az biztosan nem fertőzött.

6 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Hogyan kezeljük a betegséget? A betegség elleni hatékony védekezéshez elengedhetetlen, hogy a következő eljárásokat alkalmazzuk: egészséges szaporítóanyag használata a kabóca vektor elleni védekezések a kabócák rajzásának nyomon követése (előrejelzés) a fertőzött tőkék gyökerestől való eltávolítása és megsemmisítése (fertőzés gyanújának beigazolódása után, a hatóság irányításával)

7 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Egészséges szaporítóanyag használata Rendkívül fontos az új ültetvények telepítésénél és a hiányzó tőkék pótlásánál az egészséges szaporítóanyag használata. Mivel a FD fitoplazma hőérzékeny, a szaporítóanyag előállítók az utóbbi időben elkezdték alkalmazni az oltványok melegvizes hőkezelését.

8 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A kabóca vektor elleni védekezések A betegség terjesztéséért felelős rovar vektor vagyis az amerikai szőlőkabóca elleni védekezések kulcsfontosságúak a betegség elleni küzdelemben.

9 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Videó

10 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A kabóca vektor elleni védekezések Annak érdekében, hogy a rovarölő szeres kezelések megfelelően legyenek időzítve, fontos a kabóca vektor monitorozása, rajzásának nyomon követése, melyet többféleképpen végezhetünk. A legelterjedtebb módszerek: izolátorok alkalmazása előrejelző modellek használata a különböző lárva állapotok megfigyelése (szabad szemmel) sárga ragacslapok használata az imágók megfigyelésére

11 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Izolátorok alkalmazása Az izolátorok vagy nevelőketrecek rendkívül hasznos eszközök az amerikai szőlőkabóca lárvakelésének pontos meghatározására. A tojásrakás céljából előnyben részesített, fertőzött területről származó két éves fás részek begyűjtését követően, azokat izolátorba helyezve megfigyelhető a kabóca lárvakelésének időpontja.

12 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Izolátorok alkalmazása Egy sárga ragacslapot is célszerű az izolátorban elhelyezni annak érdekében, hogy az idősebb lárvákat is nyomon lehessen követni, a vedlés után. Amikor az első lárvák megjelenését észleljük, onnantól számítva hozzávetőleg egy hónap múlva esedékes az első rovarölő szeres kezelés.

13 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Előrejelző modellek használata Néhány döntéstámogató rendszer képes előrejelezni az ültetvényekben az adott kórokozó és kártevő megjelenését, ebbe beletartozik az amerikai szőlőkabóca is. Létezik egy még fejlesztés alatt álló modell, mely képes megjósolni az adott időjárási körülmények között, hogy mikor fognak az amerikai szőlőkabóca különböző lárva állapotai megjelenni az ültetvényben.

14 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Előrejelző modellek használata A modell korábbi megfigyeléseken illetve több évet felölelő és aktuális hőmérsékleti adatokon alapszik. Annak érdekében, hogy még alaposabb és pontosabb megfigyelési adatok legyenek elérhetőek a lárva állapotokról, célszerű adatokkal ellátni a modellt.

15 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Sárga ragacslapok használata az imágók megfigyelésére Sárga ragacslapok ültevénybe való kihelyezésével nyomon követhető az amerikai szőlőkabóca rajzásmenete, mely folyamatot a szőlőtermesztők is könnyen elvégezhetnek megfelelő instrukciók mellett, vagy akár szakemberek bevonásával. A csapdák segítséget nyújtanak a rovarölő szeres védekezések megfelelő időzítésében. A kifejlett egyedek általában július elejétől repülnek és akár októberig is jelen lehetnek az ültetvényekben.

16 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Sárga ragacslapok használata az imágók megfigyelésére A kabóca vektor populációi ellen való késői védekezés esetén fontos mérlegelni egy további rovarölő szeres permetezés lehetőségét.

17 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A kabóca vektor elleni védekezések Régiónként vagy akár országonként számos védekezési stratégia létezik az amerikai szőlőkabóca ellen: 2 kezeléses stratégia 3 kezeléses stratégia 4 kezeléses stratégia

18 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A kabóca vektor elleni védekezések Két kezeléses stratégia: Ezt a stratégiát akkor célszerű alkalmazni, amennyiben az amerikai szőlőkabóca alacsony egyedszámban van jelen és a fertőzött tőkék aránya is kicsi az ültetvényben. Az első kezelés a lárvakelés után egy hónappal történik meg A második kezelés pedig már az imágók ellen történik

19 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A kabóca vektor elleni védekezések Három kezeléses stratégia: Ezt a stratégiát általában mérsékelten fertőzött ültetvényekben ajánlott alkalmazni. Az első kezelés a lárvakelés után egy hónappal történik meg A második kezelés az első kezeléskor használt készítmény hatástartamának vége után esedékes, célja a lárvakelés végének lefedése A harmadik kezelés az imágók ellen

20 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A kabóca vektor elleni védekezések Négy kezeléses stratégia: Ezt a stratégiát pedig erősen fertőzött ültetvényekben célszerű alkalmazni. Az első kezelést a szőlő virágzása előtt kell elvégezni A második kezelést a lárvák ellen A harmadik kezelés a második kezeléskor használt készítmény hatástartamának vége után A negyedik kezelés pedig a kifejlett egyedek ellen

21 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A kabóca vektor elleni védekezések Magyarországon javasolt védekezési stratégia!

22 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A kabóca vektor elleni védekezések Rovarölő szeres kezelések nélkül az amerikai szőlőkabóca populációja akár a tízezres egyedszámot is elérheti hektáronként.

23 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Az ültetvények átvizsgálása a beteg tőkék felderítésére Amennyiben az amerikai szőlőkabóca fertőzött tőkén táplálkozik egy rövid lappangási időt követően maga is fertőzőképessé válik, ebből adódóan az ültetvények folyamatos átvizsgálása, a fertőzött tőkék felderítése elengedhetetlen feladat a betegség elleni hatékony védekezésben.

24 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Az ültetvények átvizsgálása a beteg tőkék felderítésére Az ültetvények átvizsgálását a szőlőtermesztő saját maga is végezheti, de az ültetvények kollektív, a hatóság által irányított felderítése általában jobb eredményeket hoz.

25 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A fertőzött tőkék eltávolítása és megsemmisítése Amennyiben a felderítés során (mintavételezés, laborvizsgálat) beigazolódik a fertőzött tőke gyanúja, az érintett hatóság elvégzi a fertőzött tőkék eltávolítását és megsemmisítését a beteg terjedésének megállítása érdekében.

26 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A fertőzött tőkék eltávolítása és megsemmisítése A fertőzött tőkék eltávolítása és megsemmisítése kötelező, mely intézkedés végrehajtását nemzeti jogszabályok írják elő. A fertőzés beigazolódását követően a hatóságok végzik el az ültetvényekben a fertőzött tőkék megsemmisítését vagy az ültetvény felszámolását.

27 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A fertőzött tőkék eltávolítása és megsemmisítése A fertőzött tőkéket nagyon fontos mihamarabb eltávolítani az ültetvényből májustól októberig, míg az amerikai szőlőkabóca jelen van az ültetvényben. Minél korábban történik az azonosítás és a megsemmisítés, annál kisebb az esély a fertőzés terjedésére.

28 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A fertőzött tőkék eltávolítása és megsemmisítése Ha az amerikai szőlőkabóca nem tud fertőzött tőkén táplálkozni és nem válik fertőzőképessé, akkor nem képes a betegség terjesztésére.

29 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A fertőzött tőkék eltávolítása és megsemmisítése HA A FERTŐZÖTT TŐKÉKET AZ ÜLTETVÉNYBEN HAGYJUK A FERTŐZÉS MÉRTÉKE JELENTŐS MÉRTÉKBEN NÖVEKEDNI FOG A KÖVETKEZŐ ÉVEKBEN!

30 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A vad vagy kivadult szőlők kezelése A vad vagy kivadult szőlők gazdanövényei a fitoplazmának és az amerikai szőlőkabócának egyaránt, viszont ezek a szőlők (amerikai) tünetmentesen hordozzák a fitoplazmát amennyiben megfertőződnek a betegséggel. Ebből adódóan a kabóca elleni védekezések és az ültetvények környezetében a felhagyott területek és kivadult szőlők megsemmisítése alapvető fontosságú.

31 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A vad vagy kivadult szőlők kezelése A kifejlett egyedek viszonylag nagy távolságok megtételére is képesek (akár 1 km távolságot is), ezért fontos hogy május és október között ne bolygassuk a felhagyott területeket vagy a kivadult szőlőket, ugyanis a kabóca ezekről a területekről betelepedhet az ültetvényekbe. Kerüljük a vad szőlők bolygatását és a kifejlett egyedek megzavarást Gyomirtó készítmény alkalmazása A vad vagy kivadult szőlők, felhagyott területek kezelés

32 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
A vad vagy kivadult szőlők kezelése HA AZ AMERIKAI SZŐLŐKABÓCA NEM TUD FERTŐZÖTT TŐKÉN TÁPLÁLKOZNI ÉS NEM VÁLIK FERTŐZŐKÉPESSÉ, AKKOR NEM LESZ ALKALMA A BETEGSÉG TERJESZTÉSÉRE.

33 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Kvíz Kérjük válaszoljon a kérdésekre! (15 minutes)

34 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Kvíz

35 A szőlő aranyszínű sárgaság betegség
Kvíz Eredmények kiértékelése


Letölteni ppt "Flavescence Dorée A szőlő aranyszínű sárgaság betegség kezelése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések