Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Merénylete Ferenc József ellen…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Merénylete Ferenc József ellen…"— Előadás másolata:

1 Merénylete Ferenc József ellen…
Libényi János Merénylete Ferenc József ellen…

2 Előélete Libényi János szabósegéd, aki merényletet kísérelt meg Ferenc József császár ellen december 6-án született Csákváron, február 26-án halt meg Bécsben.

3 Előélete II. Aradon 1850-ig katonaszabó-segéd volt, majd 1850-ben Pestre utazott, majd egy évre rá Bécsbe. 1849-ben Aradon látta a hóhérok munkáit és elhatározta, hogy bosszút áll azon az uralkodón aki megakadályozhatta volna a kivégzéseket és mégsem tett semmit. Dühére rájátszott az is, hogy a császár 1853-ban megrontotta húgát. Ez volt az utolsó csepp a pohárban és elhatározta: megöli a császárt.

4 A Merénylet 1853. február 28-án hajtotta végre a kísérletet, mikor a császár a szokásos sétáján, a Kärtnertor bástyasétányon időzött, amikor kihajolt a mellvéden, hogy a lent gyakorlatozó katonákat megnézze. Ekkor lépett elő Libényi aki késével hátulról nyakon szúrta. A kísérletet meghiúsította O'Donnel Miksa őrnagy, és Ettenreich József bécsi mészáros 

5 A Merénylet A merénylet meghiúsulását az is elősegítette, hogy a merénylő tőrével a kemény zubbonygallért találta el és ezen elcsúszott a fegyver, ezáltal nem ott szúrta meg ahol kellett volna. Ez volt a császár ellen elkövetett hét merénylet közül az első.

6 A merénylet után Libényit haditörvényszék kötél általi halálra ítélte.
Az esetre az udvar újabb terrorhullámmal válaszolt, sorozatos letartóztatásokkal és kivégzésekkel, állandó örjáratokkal és házkutatásokkal. Ferenc József a bástyát, ahol a merényletet követték el ellene hamarosan lebontatta. Helyén épült meg a ring, a bécsi nagykörút A merénylet helyére építették a Votivkirche nevü templomot. (forradalmi temolom)

7 Köszönöm a figyelmet Készítette: Nakovics L. Erik
Az esetleges helyesírási hibákért a betűtípus a felelös. (ebben a betütípusban az ő és az ű nem látszik jól:)


Letölteni ppt "Merénylete Ferenc József ellen…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések