Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jézuskától - Jézus Krisztusig

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jézuskától - Jézus Krisztusig"— Előadás másolata:

1 Jézuskától - Jézus Krisztusig
Alapvető ismeretek a katolikus hitről, katolikus vallásról, katolikus egyházról Tematika:

2 3. előadás: Magáról Jézus Krisztusról
történetisége megtestesülés egyénisége és tanítása külső alakja Valóságos Isten Megváltó

3 Jézus Krisztus történetisége
Jézus kora régészeti adatok zsidó megemlékezés Jézusról pogány híradások

4

5 Jézus történetisége Az Újszövetségi Szentírás tanúsága Ellenvetések
Régészeti adatok – Beteszda-fürdő

6 Zsidó megemlékezés: Josephus Flavius
A Zsidók Története XVIII. 3,3-ban olvassuk: „Ebben az időben jelent meg Jézus, ez a bölcs ember, ha ugyan szabad őt embernek nevezni. Ugyanis csodálatos dolgokat művelt és tanította az embereket, akik szívesen hallgatják az igazságot, és sok zsidót és görögöt megnyert. Ő volt a Krisztus. És ámbár népünk vezetőinek feljelentésére Pilátus keresztre feszíttette, hívek maradtak hozzá .azok, akik szerették. Mert harmadnap feltámadt és megjelent közöttük, mint ahogy Istentől küldött próféták ezt és sok más csodálatos dolgot előre megjövendölték felőle. S még ma is megvan a keresztények felekezete, amely róla vette a nevét.”

7 Pogány híradás: Tacitus
Az Annales XV. könyvében megemlíti Néróról, hogy felgyújtotta Rómát. Ezután írja: „Hogy tehát véget vessen a sok szóbeszédnek, Néró a vádat áthárította azokra, akiket a tömeg istentelen életük miatt gyűlölt és keresztényeknek nevezett. Ennek a névnek a szerzőjét, Krisztust, Tibérius uralkodása alatt Pontius Pilátus kivégeztette. Ez a vészes babona, melyet sikerült egy pillanatra elfojtani, ismét kitört, és elözönlötte nemcsak Judeát, ennek a bajnak származási helyét, hanem még a Várost is (Róma), hiszen a világ minden tájáról ide csődül és talál hangos tetszésre mindenfajta borzalom és gyalázat. Így tehát először elfogták azokat, akik beismerő vallomást tettek, azután az ő vallomásuk alapján nagy sokaságot mondottak ki bűnösnek, nem annyira gyújtogatás vádjában, mint inkább az egész emberiség gyűlölete miatt.”

8 Pogány híradás: ifj. Plinius
10. levelében a császár válaszát kéri, hogyan járjon el a feljelentett keresztényekkel szemben. Így jellemzi őket: „A keresztények meghatározott napokon, napkelte előtt össze szoktak gyűlni, és Krisztusnak, mint Istennek, váltakozva éneket zengeni. Esküvel is kötelezik magukat, nem valami bűnre, hanem arra, hogy lopást, rablást, házasságtörést nem követnek el, szavukat meg nem szegik és a rájuk bízott jószágot le nem tagadják... A dolog megérdemli figyelmedet, főleg az érdekeltek nagy száma miatt. Mert minden korból, minden rangból, mindkét nemből igen sokan vannak érdekelve ebben az ügyben. E babonának a járványa nemcsak a városokban, hanem a falvakban és tanyákon is elterjedt, úgy látszik azonban, még lehetséges megállítani és megszüntetni.” Traianus császár reális érzékű utasítása így hangzott: „Felkutatni nem kell őket, de ha előállíttatnak és vádoltatnak, meg kell büntetni őket. Ha azonban tagadja, hogy keresztény és ezt ki is nyilvánítja, vagyis áldoz az isteneknek, habár múltja miatt gyanússá vált, megbánása miatt nyerjen bocsánatot.”

9 3. előadás: Magáról Jézus Krisztusról
történetisége megtestesülés egyénisége és tanítása külső alakja Valóságos Isten Megváltó

10 Jézus megtestesülése Történetiség, de Húsvét fényében
Lukács és Máté evangéliumában Prohászka Ottokár püspök: „Az evangélium kezdőbetűje Betlehem. Ezt a gyönyörű iniciálét kidolgozta az Isten művészi kézzel; aranyat, égi glóriát pazarolt rá; színeket, zomán-cot nem kímélt; bársonyos lágy tónusokban kipontozta benne nagy gondolatait!”

11 3. előadás: Magáról Jézus Krisztusról
történetisége megtestesülés egyénisége és tanítása külső alakja Valóságos Isten Megváltó

12 Jézus egyénisége és tanítása
Jézus egészsége Vándorélet és munkabírás Emberszeretete Lelki egészsége Bölcsessége, tanítása Erkölcsi nagysága Ki ez az ember?

13 3. előadás: Magáról Jézus Krisztusról
történetisége megtestesülés egyénisége és tanítása külső alakja Valóságos Isten Megváltó

14 Jézus külső alakja A torinói lepel

15

16

17

18 1204

19

20 A fényképezés előhívás negatív kép tárgy fényérzékeny anyag átfordítás
pozitív negatív pozitív A fényképezést az 1830-as években találták fel.

21 1898-ban készült az első fényképfelvétel a lepelről
A lepel negatív képe Eredeti Negatív

22

23

24

25 3. előadás: Magáról Jézus Krisztusról
történetisége megtestesülés egyénisége és tanítása külső alakja Valóságos Isten Megváltó

26 Jézus valóságos Isten Nem csupán tanító Újraértelmezi a Törvényt
„Ámen, ámen”

27 3. előadás: Magáról Jézus Krisztusról
történetisége megtestesülés egyénisége és tanítása külső alakja Valóságos Isten Megváltó

28 Jézus a Krisztus = Megváltó
Az Atya küldötte, hogy életét adja értünk Miért volt szükség ekkora áldozatra? Új és örök szövetség Haláláig tartó engedelmességével jóvá tett minden engedetlenséget, megszerezte az emberiség számára Isten bocsánatát.

29 Végül egy vers: Bódás János: A karácsonyi Jézushoz
Jézus, te is s z ü l e t t é l, Milyen fiú lehettél? Verekedni szerettél? Hát mosdani? … Vagy jobb voltál minden földi gyereknél? Hát zöld egrest ettél-e egészséged vesztére? Fáról sokszor estél-e? Kék foltokkal rakva hányszor értél haza estére? Panasz is volt néha rád? Ne szomorítson a vád: ha elszakadt a ruhád, vagy valamit összetörtél, kiporolt-e jó anyád? Ó, te égi, tiszta fény, követni mernélek én, szakadékok peremén, ha tudnám: te is így kezdted, gyermekként, akár csak én.


Letölteni ppt "Jézuskától - Jézus Krisztusig"

Hasonló előadás


Google Hirdetések