Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mit várunk el a finommechanikai egyenes vezetéktől?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mit várunk el a finommechanikai egyenes vezetéktől?"— Előadás másolata:

1 Mit várunk el a finommechanikai egyenes vezetéktől?
1. Egyetlen elméleti tengely (egyenes) mentén (az ábrán az x) minél pontosabb vezetés. 2. Az x tengely irányában az engedékenység minél nagyobb legyen azaz az Fx a lehető legkisebb legyen, de az összes többi erő és nyomaték hatására a vezeték minél merevebb legyen.

2 A Maxwell-elv A vezeték pontossága: Maxwell-elv betartása biztosítja a zavaró hatások legkisebb érvényesülését. A vezeték keresztmetszetét úgy kell kialakítani, hogy a vezetett testet az egyik érintkezési pont A mentén párhuzamosan elmozdítva a másik érintkezési pont B a megfelelő normális irányban mozduljon el.. A fentiek alapján a 90-os keresztmetszettel rendelkező horonnyal alakítható ki a legpontosabb vezeték.

3 A Maxwell-elv értelmezése elfordulás elleni biztosításnál

4 A vezetékprofilok osztályozása
Zárt vezetékprofil Nyitott vezetékprofil Technikai vezetékprofilok Kinematikai vezetékprofil

5 Vezetékek akadása

6 1.) 2.) 3.)

7 Játékmentes fecskefarok vezetékek

8 Nyitott V-vezetékek

9 Siklóperselyek Felhasított kivitel látható az a.) ábrán  kotyogás kiküszöbölése, kopás esetén utánállítási lehetőség. Pormentes, tömített kivitelt mutat a b.) ábra. Két külső perem szolgál az axiális rögzítés céljaira. Jó siklási tulajdonság. Kenést egyik sem, járulékos vezetést viszont mindkettő igényel.

10 Műanyag perselyek : - jó siklási tulajdonságok
- tartós lineáris üzemben szárazon m/s sebesség esetén is üzemeltethető - alig koptatja a tengelyt - a persely kopása esetén könnyen, olcsón cserélhető - szennyezett, poros, savas és lúgos közegben is alkalmazható

11 Perselyek lemezekhez Lemezszerkezetekből készült vezetékek siklási tulajdonságainak javítására. Bepattintható, cseréje egyszerű; olcsó.

12 Precíziós egyenes vezetékek profiljai
Besajtolt húzott rudak mindkét konstrukcióban. Az a.) megoldás hidegen alakított, sajtolt vezeték­testtel készül. Üreges, könnyített kivitel a.) A b.) kivitel készülhet forgácsolással, illetve képlékenyalakítással is. Rögzítése nem felül (furatokon keresztül), hanem „kalapácsfejű csavar”-ok segítségével, alul történik. A „funkciómegosztás” elvének megfelelően elhatároltak a vezetőfelületek a lokális deformáció helyétől. A megelőző ábra „szekrényes” tartójához viszonyítva azonban a profil torziós- és hajlítómerevsége kisebb. b.)

13 Precíziós egyenes vezetékek profiljai
A vezetés pontossága érdekében a másodrendű nyomaték „helyes alkalmazása” is segít a deformáció csökkentésében. A bemutatott profilok elsősorban függőleges hatásvonalú terhelésekre jelentenek jó megoldást. A zártszelvény rudak, a „szekrényes tartók” illetve a csövek megfelelő merevség/önsúly arányuknál fogva többirányú terhelés esetén is alacsony deformáció értékekkel rendelkeznek. Adott irányú terhelés ismeretében „beépíthető” egy ellenirányú előfeszítés az összeszereléskor.

14 Precíziós egyenes vezetékek profiljai
Alumíniumból sajtolással készült, profilos „szekrényes” tartókra szerelt edzett acél sikló- (a.) ábra) és gördülőpályák (b.) ábra) esetén a , könnyített kivitel mellett is megmarad a nagy hajlító merevség. Ráadásul az önsúly általi belógás is kisebb mértékű, és különösen a b.) ábra szerinti kivitel esetén jelentős a torziós merevség is. b.)

15 Vezetőrúd rögzítése Vezetőrúd rögzítése rugalmas deformáció felhasználásával. Az a.) megoldás hátrányos tulajdonsága a megnövelt inercia a deformációs övezetben (nehezebben deformálódik), míg a b.) kivitellel szembeni előnye a talprész kiképzésében mutatkozik meg (merevebb lefogás).

16 Nagy hajlítómerevségű vezetékprofilok
A bemutatott konstrukció a mindkét irányban nagy hajlítómerevségű I‑gerendát használja vezető­elemként. Nincs külön vezetőpálya, integrált funkcióként a fején kétoldalt kiképzett gördülőpályák látják el a vezetési funkciót.

17 Ívelt vezetékek a.) Kotyogásmentes vezetés csak állandó görbületi sugár esetén lehetséges. Más görbületi sugár esetében a görgők helyzetének utánállítása szükséges. b.) A b.) ábra konstrukciója csak egy adott görbületi sugárhoz alkalmazható. Drágább a gyártása. A golyóvisszavezető pálya ívelt alakú.

18 Visszatérő golyós vezeték golyókosárral
Hasonlóan a golyóscsapágyakhoz, a lineáris golyósvezetékeknél is megjelent a golyókkal teljesen kitöltött konstrukció mellett a golyókosárral, távtartóval szerelt kivitel. A távtartó megakadályozza a golyók közt korábban fellépő fémes pontérintkezés létrejöttét, mely a nagy felületi nyomás velejárója volt. Megszűnik továbbá a golyók érintkezési pontbeli szembeforgása általi jelentős kopása, csökken a hőfejlődés, az állandó távolságban elhelyezkedő golyók futása egyenletesebbé válik. A golyók közt elhelyezkedő speciális műanyag távtartó elemek tárolhatnak kenőanyagot, biztosítva a folyamatos kenőanyag ellátást, és növelve az utánkenések periódusidejét.

19 Vándorló golyó és görgőkosarak
Vándorló golyókosár. Görgős kivitel nagyobb terhelésekre.

20 Tűgörgő, mint gördülőelem
Csúszóvezetékek felületei közé tűgörgők építhetők be. Lehetőség van a tűgörgős síkkosarak összekapcsolására, azok végeinek fecskefarok alakú kiképzésével. A bal oldali V alakú vezeték adja meg a vezetés tengelyét, míg a jobb oldali rész csak az elfordulás elleni megtámasztást szolgálja.

21 A játék beállítása a.) b.) c.)
A „szimmetrikus” elrendezésű görgőkosaras vezeték egyik oldalát állíthatóan kell kiképezni. A játékbeállítás történhet általános használatra állítócsavar (a.); nagyfokú pontosság és merevség elérésére hossznyírású ékpár (b.); valamint excentrikus csap (c.) segítségével.

22 Golyókosaras vezetőhüvely
A terhelhetőség növelésére növelhető a gördülő elemszám. Túlhatározott konstrukció. Golyók elrendezése: nagy menetemelkedésű csavarvonal mentén a golyókosárban. Minden golyónak saját futópályája van. Jellemző a nagyon kis kopás. A szennyeződések elkerülésére tömítések is beépíthetők.

23 Görgővándorlás Gördülőtesteken történő közvetlen vezetés esetén a gördülőtest középpontja elvándorol a vezetett test elmozdulása felével, emiatt növelni kell a vezeték hosszát. Rövidebb hosszat csak visszatérő golyós vezetékkel lehet elérni.

24 Visszatérőgolyós vezeték
Visszatérőgolyós vezeték szerkezeti rajza Visszatérőgolyós vezeték fényképe

25 Visszatérőgolyós vezeték


Letölteni ppt "Mit várunk el a finommechanikai egyenes vezetéktől?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések