Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A recski tábor volt a leghírhedtebb kényszermunkatábor, mára az embertelen Rákosi-rendszer szimbólumává vált.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A recski tábor volt a leghírhedtebb kényszermunkatábor, mára az embertelen Rákosi-rendszer szimbólumává vált."— Előadás másolata:

1 A recski tábor volt a leghírhedtebb kényszermunkatábor, mára az embertelen Rákosi-rendszer szimbólumává vált.

2 A recski táborba zárt 1760 fogoly feladata a nagyon kemény bazalt kitermelése, összezúzása és feldolgozása volt.

3 Aki ebbe a rabmunkatáborba került,
azt nem lehetett látogatni, nem írhatott vagy kaphatott levelet, a családtagok semmilyen értesítést nem kaptak róla, még elhalálozás esetén sem.

4 A recski tábort nemzeti emlékhellyé nyilvánították.

5 Barakk Itt 120‒150 rab aludt. Az emeletes ágyon alig 40 cm hely jutott egy fogolynak, így csak egyik oldalukon fekhettek, és egyszerre kellett mindenkinek megfordulni. Deszkák helyett girbegurba ágakra került a vékony szalmazsák, így gyakran nyomta egy-egy göcs a derekukat. A barakk rossz deszkázatán át besüvített a szél.

6

7 Rekonstruálták az egyik legrémesebb büntetés-végrehajtási eszközt, a vizesvermet, ahová éjszakára zárták a szerencsétleneket.

8 Recski büntetések Télen a szekrényfogdába, 70 x 70 cm-es helyre zárták azt, aki nappal nem tört elég követ. Fogdaként apró helyiségek is szolgáltak, 2 m2-re akár egy tucat rabot is bekényszerítettek éjszakára, ahol állva próbáltak aludni, hogy másnap már teljesíteni tudják a normát. A legfájdalmasabbnak a gúzsbakötés számított, volt, aki mozgásra képtelenné téve olyan közel került az őrök kályhájához, hogy még égési sérülést is szenvedett.

9 Az emlékhely őrzi az itt elhunytak nevét és azokét is, akik Sztálin halála után megélték a szabadulást.

10 Recski foglyok Faludy György, költő, Ivády Sándor, olimpiai bajnok,
a háború utáni első miniszterelnök, Dálnoki Miklós Béla két unokaöccse, Lajos és László, gróf Zichy Péter, Kéri Kálmán vezérezredes, a fegyverletételről Moszkvában tárgyaló küldöttség tagja stb.

11 A képek forrása 1. kép: 2. kép: 3. kép: 4. kép: 5. kép: 6. kép:


Letölteni ppt "A recski tábor volt a leghírhedtebb kényszermunkatábor, mára az embertelen Rákosi-rendszer szimbólumává vált."

Hasonló előadás


Google Hirdetések