Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Családpasztorációs Papi Találkozó szeptember 26.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Családpasztorációs Papi Találkozó szeptember 26."— Előadás másolata:

1 Családpasztorációs Papi Találkozó 2016. szeptember 26.
A házasság semmisségét kimondó eljárás új szabályozásáról Dr. Frankó Tamás

2 Áttekintés I. Alapelvek II. A semmisségi eljárás
III. Gyakorlati megfontolások

3 Dignitas connubii instrukció (2005)
Alapelvek 1. A hatályos joganyag: CIC IV. könyv (VII. cím) – A házasság Módosítás: De concordia inter Codices (2016) CIC VII. könyv – Eljárásjog A perek általában (1400 – 1500 k.) A rendes egyházi peres eljárás (1501 – 1655 k.) A házasság semmisségének kinyilvánításáért folyó perek (1671 – 1691 k.) Módosítás: Mitis iudex motu proprio (2015) (1671 – k. Eljárási szabályzat Dignitas connubii instrukció (2005)

4 Alapelvek 2. A kánoni per Az egyházi bíróság előtt
a hatáskörébe tartozó kérdés törvényes előírások szerint lefolytatott megvitatása és eldöntése … „a lelkek üdvösségének az Egyházban mindig a legfőbb törvénynek kell lennie.” (1752. k.)

5 Alapelvek 3. A katolikusok házasságát, akkor is, ha csak az egyik fél katolikus, nem egyedül az isteni jog, hanem a kánonjog is szabályozza, tiszteletben tartva a polgári hatóság illetékességét e házasság merőben polgári hatásait illetően. (1059. k.) Az Egyház saját és kizárólagos jogon ítélkezik a lelki vagy lelkiekkel kapcsolatos ügyekben. (1401. k.) A megkereszteltek házassági ügyei saját jogon az egyházi bíróhoz tartoznak. (1671. k. 1.§) A házasság tisztán polgári hatásairól szóló ügyek a világi hatósághoz tartoznak… (1671. k. 2.§)

6 Alapelvek 4. A lelkek üdvösségének elősegítése indította Róma püspökét arra, hogy ezt a reformdokumentumot adja a püspököknek,( mert…) (Mitis iudex) Védeni akarja a hit és a fegyelem egységét Igen sok hívő az Egyház jogi struktúráitól a fizikai vagy morális távolság miatt gyakran el van zárva Maga az Egyház akar közeledni édesanyaként gyermekeihez A Rendkívül Szinóduson szorgalmazták a perek gyorsabb és könnyebb lefolytatását Nehogy a perek lezárásának elhúzódása miatt a(z érintett) hívek szívét hosszú ideig nyomassza a kételkedés homálya A házassági semmisségi ügyeket bírói úton tárgyalják, mert a szent kötelék igazságának lehető legjobb védelme ezt kívánja, és éppen ezt biztosítják a perrendtartás garanciái.

7 Alapelvek 5. A reform kimunkálásának legfontosabb alapelvei:
I. Az érvénytelenséget kimondó egyetlen ítélet végrehajtható II. Egyes bíró kinevezése a püspök felelősségére III. Maga a püspök bíró IV. A rövidebb eljárás V. Fellebbezés a metropolitai székhez

8 I. AZ ILLETÉKES FÓRUM: Az eljárás 1.
A nem fenntartott ügyekben illetékes bíróság A házasságkötés helyének bírósága Bármely fél vagy mindkettő lakó- / pótlakóhelyének bírósága Ahol a bizonyítékok többsége összegyűjthető. (1672. k.) Minden egyházmegyében a megyéspüspök az elsőfokú bíró, aki bírói hatalmát személyesen vagy mások útján gyakorolhatja. (1673. k. 1.§) A házassági ügyek három bíróból álló tanácsnak vannak fenntartva, elnöke klerikus, a többi bírók lehetnek világiak is. (1673. k. 3.§)

9 Az eljárás 2. II. A HÁZASSÁG MEGTÁMADÁSÁNAK JOGA:
A megtámadásra jogképességgel rendelkeznek a házastársak Az ügyész, mikor a semmisség nyilvánosságra került, ha nem lehet/ nem hasznos az érvényesítés (1674. k.)

10 Az eljárás 3. III. A PERALAPÍTÁS ÉS A VIZSGÁLAT:
Meg kell győződni, hogy a házasság helyrehozhatatlanul megromlott és az együttélés nem helyreállítható Keresetlevél elfogadása Perkérdés eldöntése (jogcím – percím) Rendes tárgyalás Rövidebb eljárás (1675 – k.)

11 Az eljárás 4. Bizonyító erővel rendelkeznek:
Felek nyilatkozatai (szavahihetőség?) Tanúvallomások (minősített tanú) Szakértők (impotencia, elmebetegség, pszichikai rendellenesség) Összes jelek és kiegészítő bizonyítékelemek Értéküket a bírói mérlegelés határozza meg (!) (1678. k.)

12 Az eljárás 5. IV. AZ ÍTÉLET:
A semmisséget elsőként megállapítható ítéletet végre lehet hajtani A fellebbezés joga megmarad a fél, az ügyész és a kötelékvédő számára Elfogadott fellebbezés esetén: ugyanúgy mint első fokon, megfelelő alkalmazással (új percím is lehet) Ha az ítélet végrehajtható: ahol a semmisséget mondták ki, a fél új házasságot köthet (1679 – k.)

13 V. A PÜSPÖK ELŐTTI RÖVIDEBB ELJÁRÁS:
Az eljárás 6. V. A PÜSPÖK ELŐTTI RÖVIDEBB ELJÁRÁS: Akkor lehet választani: Ha mindkét fél kéri az érvénytelenség kimondását / a másik egyetértésével és Ha a tanúvallomások / okiratok alapján nem szükséges részletesebb vizsgálat és nyilvánvaló az érvénytelenség Keresetlevél (rövid, világos előadás; bizonyítékok megjelölése, okiratok csatolása) Vizsgálóbíró és ülnök – egyetlen (!) ülés Megyéspüspök hozza meg az ítéletet (1683 – 1687 k.)

14 Az eljárás 7. VI. OKIRATI ELJÁRÁS: Megyéspüspök/ helynök / bíró
Rendes eljárás formalitásait elhagyva Felek megidézésével, kötelékvédővel Ítéletileg kijelenti a semmisséget, ha okiratból kitűnik Hogy érvénytelenítő akadály állt fenn Vagy a Forma hiányzott/ képviselőnek nem volt megbízása (1688 – k.)

15 Megfontolások 1. Kihívások: TÁRSADALMI:
Házasságok válságának eszkalálódása → házassági semmisségi perek számának növekedése PASZTORÁLIS: Házasságok segítésének komplex szemlélet szükségességének felismerése BÍRÓSÁGI: Bíróságok túlterheltsége / szakértő személyzet hiánya – ítélkezési színvonal különbségei ANYAGI: Ingyenesség?

16 Megfontolások 2. Megoldási kísérletek:
Különös figyelem a kezdő / „működő” házaspároknak → Hagyományos, már meglevő eszközök hatékony használata Jegyesoktatás Családközösségek Lelkigyakorlatok Megtérés és kiengesztelődés szolgálata Komplex segítségnyújtás (lelkipásztori, jogi, pszichológiai stb.) a válságban levő házasoknak / családoknak → Házasságrendezési Tanácsadó Szolgálat Különváltak és elváltak illetve újraházasodottak helyzete (?) Bíróságok megerősítése – alkalmas munkatársak képzése/ továbbképzése – segítségnyújtás a keresetlevelek elkészítéséhez – felek kísérése a per egész folyamatában Az ingyenes segítségnyújtás irányába való elmozdulás továbbvitele

17 VALÓBAN TUDUNK-E IDŐBEN ÉS HATÉKONYAN SEGÍTENI?
Befejezés VALÓBAN TUDUNK-E IDŐBEN ÉS HATÉKONYAN SEGÍTENI? Azért teremtettünk, hogy szeressünk, visszatükrözve Istent és szeretetét. A házastársi egységben a férfi és a nő megvalósítják ezt a hivatást a kölcsönösség és a teljes, végleges életközösség jegyében. Amikor egy férfi és egy nő a házasság szentségét ünnepelik, Isten, hogy így mondjuk, „visszatükröződik” bennük, rájuk vési saját vonásait és szeretetének kitörölhetetlen jellegét. (Ferenc pápa – április 2.) További irodalom: ERDŐ PÉTER: Megjegyzések a házassági perek új szabályairól Magyar Sion X./LII. (2016/1) KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Családpasztorációs Papi Találkozó szeptember 26."

Hasonló előadás


Google Hirdetések