Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA"— Előadás másolata:

1 HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA

2 Hidrosztatika a nyugvó folyadékok fizikájával foglalkozik.

3 Hidrodinamika az áramló folyadékok fizikájával foglalkozik.

4 Folyadékmodell Önálló alakkal nem rendelkeznek. Térfogatuk állandó.
A folyadékrétegek könnyen elgördülnek egymáson. Szinte összenyomhatatlanok. Gravitációs mezőben lévő nyugvó folyadék szabad felszíne mindig ugyanabban a vízszintben van.

5 Külső erő által létrehozott nyomás a folyadékokban PASCAL TÖRVÉNY
Kísérlet Levezetés Külső erő hatására a folyadékban létrehozott nyomás gyengítetlenül továbbterjed.

6 PASCAL TÖRVÁNY GYAKORLATI ALKALMAZÁSA

7 MIBŐL SZÁRMAZIK A FOLYADÉKBAN MÉRHETŐ NYOMÁS?
Légnyomásból Külső erő hozza létre Folyadék súlyából

8 MIT MUTAT A KÍSÉRLET? 𝑃= 𝜌 𝑓𝑜𝑙𝑦 ∙𝑔∙ℎ
A hidrosztatikai nyomás egy adott folyadékban, ugyanolyan mélységben minden irányban egyenlő. Hidrosztatikai nyomás 𝑃= 𝜌 𝑓𝑜𝑙𝑦 ∙𝑔∙ℎ

9 KÖZLEKEDŐEDÉNYEK Az olyan csőrendszert, ahol az egyes csövek egymással összeköttetésben vannak KÖZLEKEDŐEDÉNYNEK nevezzük. Ha a közlekedőedény minden szárában azonos minőségű folyadék van, akkor a folyadékok szabadfelszíne azonos vízszintben van. A folyadék nyomása nem függ az edény alakjától, ezért az egymással összeköttetésben álló edényekben a folyadék szintje azonos.

10 HIDROSZTATIKAI PARADOXON
Valamennyi cső mérleggel érintkező keresztmetszete azonos. A csövekbe folyadékot töltünk. Megfelelő magasságnál a mérleg lebillen, és a folyadék kifolyik. Mindegyik csőbe, alaktól függetlenül, ugyanolyan magasságú folyadékoszlop tölthető.

11 FELHAJTÓERŐ ARHIMÉDÉSZ TÖRVÉNYE
A alapterületű, h magasságú hasáb merül 𝝆 𝒇𝒐𝒍𝒚 sűrűségű folyadékba. A folyadék súlyából adódóan a hasáb felső lapjára 𝐹 1 nyomóerő hat, az alsó lapra 𝐹 2 . Az oldalirányú nyomóerők szimmetriai okokból kioltják egymást.

12 FELHAJTÓERŐ ARHIMÉDÉSZ TÖRVÉNYE
A hidrosztatikai nyomóerők vektori eredője a felhajtóerő. 𝐹 2 = 𝜌 𝑓𝑜𝑙𝑦 ∙𝑔∙ ℎ 2 ∙𝐴 𝐹 1 = 𝜌 𝑓𝑜𝑙𝑦 ∙𝑔∙ ℎ 1 ∙𝐴 𝐹 𝑓𝑒𝑙 = 𝐹 2 − 𝐹 1 = 𝜌 𝑓𝑜𝑙𝑦 ∙𝑔∙𝐴∙( ℎ 2 − ℎ 1 ) Folyadékban lévő test térfogata 𝐹 𝑓𝑒𝑙 = 𝜌 𝑓𝑜𝑙𝑦 ∙𝑔∙ 𝑉 𝑏𝑒𝑚𝑒𝑟ü𝑙ő Minden folyadékba merülő testre felhajtóerő hat, ami a kiszorított folyadék súlyával egyenlő.

13 Felületi feszültség A kísérleti tapasztalatok szerint a folyadékok szabad felszíne másképpen viselkedik, mint azt az előzőekben megismert hidrosztatikai törvények alapján várnánk. Úgy viselkedik, mintha az egy rugalmas hártya lenne.

14 FELÜLETI FESZÜLTSÉG Felszínen lévő molekula esetén az eredő erő a folyadék belseje felé mutat. A folyadék belsejében az eredő erő nulla A felszínen lévő molekuláknak többlet energiájuk van a folyadék belsejében lévő molekulákhoz képest. KÖVETKEZMÉNYE

15 FELÜLETI FESZÜLTSÉG A folyadék felszínén lévő molekulák többlet energiájának az összegét a felület szabadenergiájának nevezzük. Jele: 𝐸 𝑠𝑧 A szabadenergia egyenesen arányos a felület nagyságával. 𝐸 𝑠𝑧 ~𝐴 A kettő hányadosa a folyadékra jellemző felületi feszültséget adja. Jele: 𝛼 𝛼= 𝐸 𝑠𝑧 𝐴 A folyadék felszíne igyekszik a legkisebb felületet elérni.

16 FELÜLETI FESZÜLTSÉG MEGHATÁROZÁSA
A hártya megnyújtása során végzett munka megegyezik a felület szabadenergiájának megváltozásával. 𝑊= ∆ 𝐸 𝑠𝑧 F∙𝑠= 𝛼∙2𝑙∙𝑠 𝐹 2𝑙 =𝛼

17 HIDRODINAMIKA Áramló közeg fizikája

18 HIDRODINAMIKA STACIONÁRIUS ÁRAMLÓS
Olyan áramló közegeket vizsgálunk, ahol a közeg sűrűsége állandó, az áramlás stacionárius STACIONÁRIUS ÁRAMLÓS Az áramlási tér adott pontján az áramló közeg sebessége mindig ugyanannyi.

19 HIDRODINAMIKA KONTINUITÁSI TÖRVÉNY
Mivel a folyadék összenyomhatatlan, ∆𝑡 idő alatt az áramlási cső bármely keresztmetszetén ugyanolyan térfogatú folyadék áramlik át. 𝑉 1 = 𝑉 2 𝐴 1 ∙∆ 𝑥 1 = 𝐴 2 ∙∆ 𝑥 2 𝐴 1 ∙ 𝑣 1 ∙∆𝑡= 𝐴 2 ∙ 𝑣 2 ∙∆𝑡 𝐴 1 ∙ 𝑣 1 = 𝐴 2 ∙ 𝑣 2 = állandó

20 HIDRODINAMIKA BERNOULLI TÖRVÉNY
Stacionárius áramlás esetén a statikus és a hidrodinamikai nyomás összege mindig állandó.

21 BERNOULLI TÖRVÉNYÉNEK ALKALMAZÁSA


Letölteni ppt "HIDROSZTATIKA, HIDRODINAMIKA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések