Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pesti srácok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pesti srácok."— Előadás másolata:

1 Pesti srácok

2 Kik voltak a pesti srácok?
A pesti srácok (és lányok) az 1956-os forradalom mellett fegyvert fogó budapesti felkelők között nagy számban harcoló tizenéves fiúk, lányok elnevezése. A Kádár-korszakban huligánoknak nevezték őket.

3 Akiket ismerünk… - Kovács László: - Pongrácz Gergely : - Angyal István: - Mansfeld Péter: - Szeles Erika: - Szabó János „Szabó bácsi”:

4 Szerepük a forradalomban
A fiatalok többsége elszökött otthonról, nem is tudták a szülők, hogy ők az utcán harcolnak. Voltak közöttük árvák is. Sokan egymástól tanulták a fegyver használatát. Fegyvereik: PPS-41 géppisztoly Moszin-Nagamt ismétlőpuska PD-28 golyószóró Molotov-koktél

5 Miért vettek részt a harcokban?
Okai: A rendszer elutasítása Hazaszeretet A MEFESZ 16 pontjának érvényesítése Kalandvágy A lakosság támogatta a felkelőket étellel, szállással. Október 24-én az egyetemisták jó része beszüntette a harcot, helyükre egyre fiatalabbak érkeztek.

6 Központjaik Corvin-köz, Széna tér, Tűzoltó utca, Móricz Zsigmond körtér, Baross tér, Angyalföld, Ferenc körút Jelszavaik: „Munkás-paraszt gyerekek, együtt megyünk veletek!” „Szovjet sereg menjen haza, Sztálin-szobrot vigye haza!” „Ruszkik haza!” „Most vagy soha!” „Aki magyar,velünk tart!”

7 Személyes élmények

8 A pesti srácok sorsa a forradalom után.
Büntetések: Deportálás a Szovjetunióba Kivégzések, Internáló táborok Sokan elmenekültek, emigráltak a szabad Európába. 750 fiatalkorú vesztette életét, közel a negyede még 19 éves sem volt.

9 A mi pesti srácaink 1956. október 26. sortűz a Sötétkapunál.

10 Emlékek… Corvin-közi szobor Washingtoni Magyar Nagykövetség
Budapesti emlékpark A pesti srácokról íródott viccek: - Mikor jött el leghamarabb a Mikulás Pestre? október 23-án, mert Sztálinnak már akkor kitették a csizmáját. - Mit jelent a Rákosi-korszak címere?  Magyarok! Addig ütünk benneteket, amíg oda nem adjátok a gabonát a Szovjetuniónak! - Mikor volt a legsportosabb Pest? 1956-ban, amikor minden sarkon állt egy „puskás öcsi”…

11 Felkészítő tanárunk: Frank Ágnes
Köszönjük a figyelmet! Készítette: Adorján Lili Halmos Dominik Solymári Kristóf Felkészítő tanárunk: Frank Ágnes


Letölteni ppt "Pesti srácok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések