Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vajdaság Legjelentősebb iparágak - kereskedelmi és

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vajdaság Legjelentősebb iparágak - kereskedelmi és"— Előadás másolata:

1 Vajdaság Legjelentősebb iparágak - kereskedelmi és
befektetési lehetőségek a régióban: Mezőgazdaság, állattenyésztés és gyümölcstermesztés Élelmiszeripar (alapvető élelmiszerek feldolgozása) Energetika: megújuló energiaforrások - környezetvédelem Gépipar és fémipar Textilipar Kőolaj- és földgázipar Autóipar Vegyipar és gyógyszeripar Építőipar Turizmus A térségben fejlett a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, és nagy lehetőséget nyújt vállalkozóknak - beruházóknak, hogy ezen a területen megtalálják üzleti számításaikat. Egyre nagyobb szerepet kap a megújuló energiaforrások kiaknázása és a környezetvédelem. Szerbia számottevő megújuló energia potenciállal rendelkezik, mely a becslések szerint 4,3 millió tonna/év kőolajjal egyenértékű. Ebből a legnagyobb részt a biomasszából nyerhető energia jelenti (2,7 millió tonna/év), de jelentős tartalékok vannak a vízenergiában (0,6 M t/év), a napenergiában (0,6 M t/év), a geotermikus energiában (0,2 M t/év) és a szélenergiában (0,2 M t/év) is. A magyar cégek nagy tapasztalattal rendelkeznek a környezetvédelmi beruházások területén (pl. csatornázás, hulladéklerakók és szennyvíztisztító berendezések kivitelezése), Szerbiában pedig az EU csatlakozási folyamat előrehaladásával növekedni fog az ilyen jellegű projektek iránti igény. A magyar befektetők előnyei: az EU-ban szerzett tapasztalatok, korszerű technológiák, EU-s forrásokhoz való hozzáférés. A csődbe jutott gyárak, termelőüzemek és ingatlanok a sikertelen privatizáció után ismét eladásra kerülnek, akár komplex egészként, akár tételekre bontva. Egyre több befektetőt várnak a turizmus terén, pl. Magyarkanizsán, Adán, Topolyán, Becsén, s a stratégiai fontosságú turisztikai projektekbe (Palicson, Dél-Bácskában) való beruházást a Szerb Befektetési és Exportösztönzési Ügynökség (SIEPA) is támogatja.

2 Vajdaság Miért érdemes a régióban vállalkozni?
kitűnő földrajzi elhelyezkedés, jó minőségű föld, víz kiterjedt befektetést ösztönző támogatások kedvező adórendszer jól képzett munkaerő, alacsony bérköltségek; infrastrukturális beruházások; vámuniós egyezmények szabadkereskedelmi megállapodás (Oroszország, Fehéroroszország, Törökország, Kazahsztán) , CEFTA, EFTA Európai Unió (Átmeneti Kereskedelmi Megállapodás)  Egyesült Államok (Általános Preferencia Rendszer) Az európai országokhoz képest lényegesen alacsonyabb adókulcsok és egyszerűbb jogszabályok jellemzik a térséget. A befektető szakképzett munkaerőt tud alkalmazni alacsony bérköltségekkel. Rendelkezésre álló adókedvezmények:  A vállalati nyereségadóra vonatkozó 10 éves adómentesség; Vállalati nyereségadó jóváírás maximum a befektetett tőke 80%-ig; Átvihető veszteség maximum 10 éven keresztül; Az állóeszközök gyorsított amortizációja; 5 éves vállalati nyereségadó kedvezmény koncessziók esetén; 30 év életkor alatti és 45 év életkor feletti alkalmazottak jövedelemadó kedvezménye; 30 év életkor alatti és 45 év életkor feletti alkalmazottak társadalombiztosítási járulékának mentesítése; Éves jövedelemadó csökkentése maximum az adóköteles jövedelem 50 %-ig; A külföldi beruházáshoz szükséges termelési eszközök vámmentes importja;  Kedvező adórendszer:  ÁFA – 20% (a termékek és szolgáltatók többsége) - 8% (napilapok, alapvető élelmiszerek) Kamat és osztalék adó – 20% Személyi jövedelem adó – 10% az éves nettó jövedelem RSD alatti részére 15% az éves nettó jövedelem RSD feletti részére Vállalati nyereség adó – 12% (2013 – tól) Ingatlan adó – 0,4 – 3% között (progresszív) Az olcsó és gyors cégalapítás mellett fontos kiemelni az országos szintű és önkormányzati befektetés-ösztönző támogatásokat, amiket többnyire az újonnan létrehozott munkahelyek száma alapján számolnak. A cégalapítási procedúra az elmúlt években 51 napról 3 napra csökkent; Szerbiában a Kft. (d.o.o.) a leggyakrabban alkalmazott vállalkozási forma; Alapítója lehet magán- vagy jogi személy, belföldi vagy külföldi állampolgár egyaránt; Cégalapítás esetén legcélszerűbb helyi ügyvédi irodához fordulni; A cégbejegyzéseket felügyelő szervezet a Szerb Cégbejegyzési Ügynökség ( Szerbiának több szabadkereskedelmi megállapodása van, többek között az Európai Unióval, Oroszországgal, Törökországgal, Fehéroroszországgal, Kazahsztánnal is, melyek lehetővé teszik több áru vámnélküli behozatalát/kivitelét. Egyre több EU-s forrás nyílik meg Szerbia számára is, amelyek lehívhatók nagyobb beruházásoknál.

3 Vajdaság Vámmentes övezetek Ipari övezet
A külföldi és hazai befektetések vonzásának előfeltétele, hogy a helyi önkormányzatok terepmodelleket készítsenek és meghatározzák azon térségeket, amelyek alkalmasak ipari építésre.  Az önkormányzatok feladata a kedvező üzleti környezet megteremtése és különféle pénzügyi ösztönzések biztosítása, valamint ipari hasznosításra előkészített területek kijelölése, közlekedési infrastruktúrával és közművesített befektetési területek biztosítása. A befektetők számára a községet a termőföldek és építkezésre kijelölt lokációk kedvezőbb ára valamint a községi közigazgatási procedurákban a felgyorsított ügyintézés teszi vonzóbbá.   Szerbiában számos ipari övezet van, de csak az elmúlt néhány évben kezdenek a helyi önkormányzatok jogi személyeket hozni létre, amelyek e térségeket kezelik és marketing akciókkal támogatják. Ipari övezetek/parkok létrehozását különböző területi egységek tudják kezdeményezni:  - kormány (fejlesztési terv formájában) - önkormányzat magánszektor. Szerbiában 11 vámmentes övezet található, amelyek a Vámmentes övezetről szóló törvény alapján működnek (Pirot, Szabadka, Újvidék, Nagybecskerek, Sabac, Kragujevac, Uzice, Smederevo, Nis, Krusevac i Svilajnac).  Az első ipari parkok Szabadkán és Versecen létesültek.  Emellett meg kell említeni, a Belcsény önkormányzat és a Lafarge cég példáját. Az önkormányzat és a cég együttműködési megállapodást írt alá a befektetések közös vonzásáról, és megalakította a köz-és magánszféra partnerséget, amelyben az önkormányzat termőföldet biztosit, a Lafarge vállalat pedig a befektetők vonzásán és a helység fejlesztésén, valamint megfelelő promóción dolgozik. Észak- Vajdaságban több ipari zóna (Szabadka, Horgos, Magyarkanizsa, Zenta, Topolya, Kishegyes) és vámmentes övezet (Szabadka) található, melyek különböző zöld- és barnamezős területekkel, kedvezményekkel és támogatásokkal várják a beruházókat.

4 Vásárok, szakmai tanácskozások, konferenciák és üzleti találkozók
Vajdaság Vásárok, szakmai tanácskozások, konferenciák és üzleti találkozók Újvidék – mezőgazdasági, befektetési, megújuló energiaforrások, vadászat, halászat és idegenforgalom Szabadka – gazdasági, építőipari, élelmiszeripari Bácstopolya – mezőgazdasági, élelmiszeripari Nagybecskerek - gazdasági, építőipari, élelmiszeripari Kikinda - gazdasági, építőipari, élelmiszeripari Zombor - - gazdasági, építőipari, élelmiszeripari A közvetlen megkeresések alapján történő partnerkeresés, kapcsolatteremtés és tárgyalások cégbemutatók szervezése mellett, a KRÜH Vajdasági irodái a hazai vállalkozók részére vásárokon való megjelenést, szakmai tanácskozásokon, konferenciákon, üzleti találkozókon való részvételt is biztosítanak. A legismertebb és az NGM által támogatott vásárok az Újvidéki Mezőgazdasági Vásár és a Belgrádi Technika és Epítőipari Vásár valamint a Szabadkai Gazdasági-Építőipari-Élelmiszeripari vásárok, de a magyarországi vállalkozók szemszögéből egyre jelentősebbek és vonzóbbak a Bácstopolyai, Nagybecskereki, Kikindai és Zombori vásárok is. A vásári szerepléseket általában Konferencia és üzleti találkozó is követi, amelyeken előre egyeztetett kétoldalú tárgyalásokat is szervezünk.

5 Vajdaság Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Losonc Krisztina
Vajdaságban két KRÜH-i Iroda üzemel. Szabadkán, amelynek területi fedettsége Vajdaság északi felét öleli fel, három központi városra bontva: Szabadka (községek: Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Topolya, Kishegyes) Zombor (községek: Zombor, Apatin, Kúla, Hódság) Kikinda (községek: Kikinda, Törökkanizsa, Csóka) És Újvidéken, a Vajdaság Dél-Bácskai körzetének adminisztratív központjában. Belgrád után Szerbia második legnagyobb városa. A szerb ipar és pénzügy egyik legfontosabb központja, valamint Vajdaság egyetemi, tudományi, oktatási, egészségügyi, politikai és közigazgatási központja. Területi fedettsége Vajdaság déli részét öleli fel, három központi városra bontva: Újvidék Nagybecskerek Pancsova Losonc Krisztina Csáki Mihály


Letölteni ppt "Vajdaság Legjelentősebb iparágak - kereskedelmi és"

Hasonló előadás


Google Hirdetések