Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS."— Előadás másolata:

1 cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS

2 A VÍZ

3 A víz jelentősége a Földön

4 Halmazállapotai:

5 Az élő szervezetek víztartalma
< 98%

6 A víz jelentősége a bioszférában

7 Kémiai összetétele: H2O Dipólus molekula
A víz tulajdonságai Kémiai összetétele: H2O Dipólus molekula Poláros oldószer (diszpergáló közeg) Hidrátburkot képez

8 Másodlagos H-híd kötéseket képez - szerkezeti anyag plazmafehérjék stabilizálása, térbeli rend

9 Kémiai reakciók résztvevője (kiindulási anyag vagy végtermék)

10 Felületi feszültség (lebegő sejt gömb alakú)

11 Szállítóközeg - kicsi viszkozitás könnyen diffundálnak a részecskék

12 Hőkapacitása: nagy Párolgáshője: nagy Fizikai hőszabályozás
Hőingás elleni védelem

13 Sűrűsége: 4oC-on a legnagyobb Van élet fagyott vízben is

14 Átengedi a fényt Fényelnyelődés a tengervízben

15

16 Ionos formája: oxóniumion és hidroxidion
Jelentősége: a kémhatás szabályozása Ember sejtjeiben és vérében a pH: 7,4 (eltérés: 0,4 már halálos)


Letölteni ppt "Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések