Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konzultáció az alapvető és a felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendeletek 2018. évre tervezett főbb módosításairól Statisztikai igazgatóság 2017. szeptember.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konzultáció az alapvető és a felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendeletek 2018. évre tervezett főbb módosításairól Statisztikai igazgatóság 2017. szeptember."— Előadás másolata:

1 Konzultáció az alapvető és a felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendeletek évre tervezett főbb módosításairól Statisztikai igazgatóság szeptember 14.

2 Tartalom Az alapvető feladatokhoz kapcsolódó adatszolgáltatások
2018. évre tervezett változásai 1. Összefoglaló tájékoztató, egyes alapvető rendeleti változások ismertetése (L70, L72, P50) Előadó: Juhász Katalin 2. Egyes pénzforgalmi adatszolgáltatások módosításai Előadó: Takács Kristóf, Harkácsi Gábor 3. K14 adatszolgáltatás módosítása Előadó: Soltész József 4. L11 és M-es adatszolgáltatások módosításai Előadó: Simonné Sulyok Brigitta

3 Tartalom (folytatás) A felügyeleti feladatokhoz kapcsolódó adatszolgáltatások évre tervezett változásai 1. Pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet - Pénzmosással és terrorizmus finanszírozással kapcsolatos adatszolgáltatás (9D, 9DE) Előadó: Pintér Dániel 2. Az EBA ITS szerinti adatszolgáltatások változása március 1-től A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet évi változásai Előadó: Pintér Csilla 3. A hitelintézetek mint befektetési szolgáltatást nyújtók – változások az adatszolgáltatásban Előadó: Dr. Németh Pál

4 Összefoglaló tájékoztató, egyes alapvető rendeleti változások ismertetése (L70, L72, P50)
Juhász Katalin Statisztikai igazgatóság 2017. szeptember 14.

5 L70 (Projektfinanszírozási hitelek, konszolidációs körön kívüli társasággal szembeni, ingatlanfinanszírozáshoz kapcsolódó kitettségek és értékesítési célú ingatlanok) adatszolgáltatás változásai Kijelöléses adatszolgáltatás Változás indoka: Az adatszolgáltatás új oszlopokkal bővül annak érdekében, hogy projekthitelenként a projektdefiníció egyes elemeinek teljesüléséről plusz információ álljon rendelkezésre. Változás: Az adatszolgáltatás L7001 táblája 3 új oszloppal bővül ki. Az új oszlopok az alábbi plusz információkat tartalmazzák az egyes projekthitelekre vonatkozóan: van-e projektcéggel szembeni kitettség van-e rendelkezés a finanszírozott eszköz és általa termelt jövedelmek felett az eszköz által termelt jövedelem-e a visszafizetés fő forrása. Az új oszlopokhoz a kódlista adja meg a lehetséges tartalmat.

6 L72 (Negyedéves jelentés a jelzáloghitel-finanszírozás megfelelési mutatóról) adatszolgáltatás változásai A módosítás kizárólag a IV. negyedévre vonatkozó adatszolgáltatást érinti! Változás indoka: A hitelintézetek forint lejárati összhangjának szabályozásáról szóló 20/2015. (VI. 29.) MNB rendelet október 1-től alkalmazandó rendelkezéseivel való összhang érdekében. Változások leírása: Az adatszolgáltatás mindkét táblája (JMM, KONSZJMM) 6 új sorral bővül, illetve 2 sor törlésre kerül. Az új sorok tartalmára vonatkozóan az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó kitöltési előírások adják meg szükséges információt.

7 P50 (A pénzfeldolgozási tevékenységgel összefüggő egyéb információk) adatszolgáltatás változásai
Hitelintézetek számára kijelöléses éves adatszolgáltatás Változás indoka: Az éves gyakoriságú adatszolgáltatás bővítése a be- és kifizetési forgalom (kiszállítás, beszállítás) elkülönített megjelenítése érdekében vált szükségessé. Változások leírása: a 01. tábla, melynek kódja 01A-ra változik, tartalmazza a kiszállításokra vonatkozó információkat, kibővül 2 új oszloppal (ügyfél megnevezés, kiszállítás értéke) az adatszolgáltatás kiegészül egy új, 01B táblával, amely az 01A tábla szerkezetéhez hasonlóan a beszállításra vonatkozó információkat tartalmazza a szerkezeti és adattartalmi átalakítások következtében a korábban a táblában szereplő tájékoztató adatok (korábbi 11, 13, 14 sorok) egy új táblába (03. tábla) kerülnek átemelésre.

8 Egyéb változás - kijelölés
Az adatszolgáltatásra történő kijelöléssel kapcsolatos feladatok racionalizálása érdekében a tervek szerint a 2018-ra vonatkozó kijelölő levelekkel kezdődően az MNB kijelölése nem az adott rendelethez fog kapcsolódni, hanem visszavonásig lesz érvényes. Ahol volt rá mód és lehetőség, az adatszolgáltatási rendeletben konkrétan meghatározásra kerül az érintett adatszolgáltatói kör, a kijelölés elhagyásával (pl. AL8). A változtatás a felügyeleti adatszolgáltatásokat előíró MNB rendeletek kijelöléses adatszolgáltatásait is érintik.

9 Alapvető feladatokhoz kapcsolódó tervezett változások – Pénzforgalmi adatszolgáltatások
Takács Kristóf Pénzügyi infrastruktúrák igazgatóság 2017. szeptember 14.

10 Pénzforgalmi statisztikák
Új adatszolgáltatás a PSD2 szerinti harmadik fél szolgáltatókról A jelenlegi adatszolgáltatói körnek csak tájékoztató jelleggel került kiküldésre, amennyiben nem terveznek ilyen szolgáltatást nyújtani, akkor nem kell a P62 jelentést küldeni Forgalmi és ügyfélszám adatok

11 Pénzforgalmi statisztikák
Az elektronikus pénzforgalomban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a mobiltelefonokkal lebonyolított fizetések A kártya-alapú megoldásokról eddig csak korlátozott adatok voltak, ezért szükségessé vált a jelentés bővítése Az adatszolgáltatói visszajelzésekkel összhangban, csak az adatszolgáltatóval szerződésben álló megoldásokról kell jelenteni

12 Pénzforgalmi statisztikák
Az EKB elvárásai miatt szükségessé vált részletesebb adatok gyűjtése a pénzforgalmi visszaélésekről A módosítás révén elkülöníthetőek lesznek az átutalásokhoz és csoportos beszedésekhez kötődő visszaélések További kisebb módosítások a P04 és P05 adatszolgáltatásokban

13 Kérdések

14 Alapvető feladatokhoz kapcsolódó tervezett változások - 2
Alapvető feladatokhoz kapcsolódó tervezett változások Pénzforgalmi irányelvhez (PSD2) kapcsolódó adatszolgáltatás Harkácsi Gábor Pénzügyi infrastruktúrák igazgatóság 2017. szeptember 14.

15 Adatszolgáltatások Eseti nyilatkozat banki pénzforgalmat érintő üzemzavarról (P58) Hitelesítéssel és kivételkezeléssel kapcsolatos adatszolgáltatások (P63) Az adatszolgáltatás teljesítésére a pénzforgalmi szolgáltatók és ezen típusú EGT-fióktelepek kötelezettek!

16 Eseti nyilatkozat banki pénzforgalmat érintő üzemzavarról (P58)
A számlavezető online elérést biztosít az ügyfél számlákhoz interfész felület biztosításával (API) Amennyiben a dedikált interfész rendelkezésre állása vagy teljesítménye elmarad az ügyfelek online interfészétől, az eseményt a banknak jelenteni kell az MNB felé. A PISP, AISP ha hibát tapasztal, jelezi a bank felé és a felügyeleti hatóság felé.

17 Hitelesítéssel és kivételkezeléssel kapcsolatos adatszolgáltatás (P63)
Jelentési kötelezettség csak akkor áll fenn, ha az ügyfél hitelesítés során a bank él a kockázat alapú kivételszabály alkalmazásával! Bizonyos szigorú szabályok és ún. „csalás arány” betartása mellett megengedett az egyszerű hitelesítés alkalmazása Negyedéves gyakoriságú adatszolgáltatás Beküldési határidő a tárgyidőszakot követő hónap utolsó munkanapja Mindkét tábla töltendő A csalás arány kalkuláció az erős ügyfél-hitelesítésre és a biztonságos kommunikációra vonatkozó szabályozói technikai rendeletben meghatározott szabályok szerint  történik!   01-es tábla Csalás arány statisztika 02-es tábla Ügyfél hitelesítés statisztika

18 Kérdések

19 Alapvető feladatokhoz kapcsolódó tervezett változások – K14 adatszolgáltatás módosítása
Soltész József Speciális kompetencia igazgatóság 2017. szeptember 14.

20 K14 tábla fejlesztése – Az intézmények által kötött egy- és kétdevizás kamatcsereügyletek (IRS, CCIRS ) és határidős kamatmegállapodások (FRA) adatai /1. rész/ A tábla átalakításának célja: A folyamatos felügyelés minőségének javítása az intézmények piaci kockázatainak mélyebb elemzésével, ezzel egyidejűleg a magasabb adatminőség biztosítása. Az adatszolgáltatók köre nem változik. A szolgáltatandó adatok köre bővül, az alábbira változik: Minden devizában kötött egydevizás kamatcsereügylet. (Korábban csak a HUF-ban kötött ügyleteket kellett jelenteni.) Minden devizapárban kötött kétdevizás kamatcsereügylet. (Korábban csak az HUF- EUR, HUF-USD és HUF-CHF devizapárban kötött ügyleteket kellett jelenteni.) Minden devizában kötött határidős kamatlábmegállapodás. (Korábban csak a HUF-ban kötött ügyleteket kellett jelenteni.) Az új K14-es adatszerkezet bevezetéséhez kapcsolódóan egyszeri adatszolgáltatásként még bekérjük a korábbi időszakokban kötött ügyleteket az alábbi az új formátumban az alábbi módon: A én élő ügyletek, azaz a én, vagy korábban között ügyletek, amelyek eredeti lejárata után van, és nem lettek én vagy korábban terminálva.

21 K14 tábla fejlesztése – Az intézmények által kötött egy- és kétdevizás kamatcsereügyletek (IRS, CCIRS ) és határidős kamatmegállapodások (FRA) adatai /2. rész/ Alapvető többlet információ a korábbi K14-es adatszerkezethez képest: Banki ügyletazonosító: Ez egyedileg azonosítani fogja számunkra az ügyleteket, így az adatminőség ellenőrzése és biztosítása az MNB és az intézmények részéről egyaránt könnyebb lesz. Banki / Kereskedési könyv: Prudenciális szempontokból a folyamatos felügyelés számára fontos, hogy melyik könyvben tartja nyilván az intézmény az ügyleteket, mert ezeknek a gazdasági motivációja, illetve a tőkekövetelmény-számításban betöltött szerepe eltér. Amortizálódó és MTM swapokra vonatkozó többlet információ: Az ügyletek teljes körű értékeléséhez van szükségünk ezekre az információkra. Terminálásnál a terminált ügylet jelzése: Ez a mező az ügyletazonosító segítségével jelezni fogja, mely ügyletek vannak terminálva. Névértékek: A névértékek mértékegysége egységnyi devizára változik. (Korábban millió deviza volt.) Ezt terveink szerint segít az adatminőség javításában, csökkentve a hibalehetőségek számát. FRA esetében az ügylet devizaneme, valamint a változó kamat referenciagörbéje és iránya Mivel a jövőben már a devizás FRA ügyleteket is kérni fogjuk, ezért van szükség erre a devizanem mezőre. A változó kamattal kapcsolatos információkra a teljes körűség miatt van szükség.

22 Kérdések

23 Alapvető feladatokhoz kapcsolódó tervezett változások – L11 és M-es adatszolgáltatások
Simonné Sulyok Brigitta Statisztikai igazgatóság 2017. szeptember 14.

24 L11 módosítások Bővül az adatszolgáltatói kör:
Bankcsoporthoz tartozó PV-k teljeskörűen + kijelölt PV-k Problémás háztartási jelzáloghitelek kezelése (korábbi MDS) tábla – továbbra is határozattal kerül bekérésre  L11 06-os tábla kikerült a tervezetből MDS adatgyűjtés miatt további mezők is kikerültek a korábbi tervezetből: 03-as táblából: Bruttó könyv szerinti érték Nem esedékes tőke összege (HUF) Lejárt tőke összege (HUF) Lejárt kamatok, késedelmi kamatok és díjak összege (HUF)

25 L11 módosítások Új adatkörök, adatkör módosulások
01 és 03 táblákat egyaránt érintő változások: Kamatozással kapcsolatos további információk (referencia kamat, tőketörlesztés módja, kamatfelár, stb.) – kamatkockázat elemzéséhez K21-K23 új szerződések kamatfeltételei L11 állományi kamatokra vonatkozó információk (egyedi hitelszinten szükségesek a kamatokra vonatkozó információk) A 39/2016. (X. 11.) MNB rendelet szerinti nem teljesítésre vonatkozó információk Átstrukturálásra vonatkozó információk (átstrukturálás ténye, legutolsó átstrukturálás dátuma) A hitel követeléskezelés céljára átvett-e? Értékvesztés besorolása (csak IFRS jelentőknek)

26 L11 módosítások Új adatkörök, adatkör módosulások – folytatás
Kizárólag a 03-as táblát érintő változások: JTM-hez kapcsolódó további információk – a JTM előírások teljesítésének monitorozására (JTM számításhoz figyelembe vett törlesztőrészlet, effektív JTM korlát, figyelembe vett adósok, adóstársak száma) Folyósításkori hitelfedezeti arány – a HFM mutató ellenőrizhetősége miatt HFM könnyebb nyomon követhetőség: „az ügylet jelzáloggal fedezett-e?” flag A hitel lakástakarékkal kombinált-e?

27 L11 módosítások Új adatkörök, adatkör módosulások – folytatás
04-es táblát érintő változás: Fedezet elhelyezkedése - település megnevezése (kizárólag jelzáloggal fedezett ügyletek esetén) 05-ös táblát érintő változás Lakóhely - település típus – település típus-járás segédlet készítése folyamatban A 01-es és 03-as tábla átszerkesztésre került Szerződésre vonatkozó információk A szerződés kockázati információi Kamatozással kapcsolatos információk – új blokk!

28 M-es adatszolgáltatások változásai (kódlista, határidő)
M02 és M03 - „FINREP mérlegkategória” mező értékkészlete az IFRS as hatályba lépésével összhangban módosul M03 - az „Instrumentum típus” kategórián belüli „Áruvásárlási és egyéb fogyasztási hitel” érték megbontásra kerül M04 - a hibrid/strukturált termék jelzésére használt „Igen/Nem” kódértékek kibővítésre kerülnek (Tőkevédett strukturált/Nem tőkevédett strukturált/Nem strukturált) -> januári nyitó állományokat már az új kódlista alapján kell jelenteni Negyedév utolsó hónapjára vonatkozó M01-M05 havi jelentések „végleges” verziójának beküldési határideje a pénzpiaci felügyeleti MNB rendelettel és az ITS-el összhangban módosul (~T+42 nap)

29 Kérdések

30 A pénz- és hitelpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet - Pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos adatszolgáltatás Pintér Dániel Tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóság 2017. szeptember 14.

31 Felülvizsgálatot megalapozó tényezők:
Pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos adatszolgáltatás Felülvizsgálatot megalapozó tényezők: Jogszabályi környezet változása (Pmt., Kit., MNB rendelet) Moneyval 5. körös országértékelés Kockázatalapú felügyelet, új felügyeleti szemléletmód szektorális és intézményi kockázatok értékelése kockázatalapú ellenőrzési terv kockázati profil alapján meghatározott felügyeleti eljárások

32 Pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos adatszolgáltatás (folytatás)
Negyedéves tábla (9D) Az új Pmt. rendelkezéseivel, valamint a végrehajtására kidolgozott, MNB rendeletbe foglalt szabályrendszerrel összhangban felülvizsgálatra és módosításra került a hitelintézetek negyedéves pénzmosás és terrorizmus finanszírozása vonatkozása adatszolgáltatása. Éves tábla (9DE) Az MNB a kockázatalapú felügyeleti keretrendszer kialakítása és működtetése érdekében felméri az egyes szektorok, illetve intézmények pénzmosással és terrorizmus finanszírozásával összefüggő kockázatait, és felügyeleti feladatait ezzel összhangban látja el. Az új, éves adatszolgáltatást első alkalommal tárgyév vonatkozásában kell megküldeni.

33 Kérdések

34 Az EBA ITS szerinti adatszolgáltatások változása 2018. március 1-től
Pintér Csilla Statisztikai igazgatóság 2017. szeptember 14.

35 EBA ITS szerinti adatszolgáltatás változásai 2.7 taxonómia verzió
Hatályos: március 1-től * Táblaszerkezet változatlan, de a validációs szabályokban lehet változás. Változik FINREP COREP ALMM Nem változik* Nagykockázat Tőkeáttétel NSFR LCR (DA) Megterhelt eszközök Finanszírozási terv

36 EBA ITS szerinti adatszolgáltatás változásai 2.7 taxonómia verzió
FINREP Változások összefoglalása Az IFRS 9 szerinti új besorolási és értékelési szabályok következtében változnak a pénzügyi eszközök számviteli portfóliói -> számos táblát érint Az IFRS 9 szerinti várható értékvesztés (ECL) modell bevezetése -> több tábla kér információt értékvesztési szakaszok (Stage 1,2,3) szerinti bontásban új tábla: F 12.2, változó tábla: F , F , F 7.1, F , F 12.1 Az IFRS 9 szerinti fedezeti elszámolás új tábla: F11.3, F11.4, változó tábla: F 1.3, F 3, F41.2, F10, F 16.1, F16.3, F16.5 Egyéb módosítások (lásd később) IAS 39 IFRS 9 - Kereskedési céllal tartott pénzügyi eszközök - Eredménnyel szemben valós értéken értékelt pénzügyi eszközök - Kötelezően az eredménnyel szemben valós értéken értékelt, nem kereskedési célú pénzügyi eszközök - Eredménnyel szemben valós értéken értékeltnek megjelölt pénzügyi eszközök - Értékesíthető pénzügyi eszközök - Egyéb átfogó jövedelemmel szemben valós értéken értékelt pénzügyi eszközök Kölcsönök és követelések Lejáratig tartandó befektetések - Amortizált bekerülési értéken értékelt pénzügyi eszközök

37 EBA ITS szerinti adatszolgáltatás változásai 2.7 taxonómia verzió
Változó táblák F_01.01, F_01.03, F_02.00, F_03.00, F_04.01-F_04.04, F 05.00, F 06.00, F_07.00, F_08.01., F_09.01, F_10.00, F_12.00, F_13.01, F_14.00, F_15.00, F_16.01-F16.07, F 17.01, F 18.00, F 19.00, F 20.01, F 20.03, F 20.04, F , F_30.01, F_31.01, F_31.02, F_41.01, F_41.02, F_43.00, F_46.00 A tartalmi, szerkezeti változásokon kívül több esetben a táblakód is módosul (pl. F_04.03 helyett F_ ) Új táblák F 11.3 Nem származtatott fedezeti instrumentumok könyv szerinti értéke számviteli portfólió és fedezeti ügylet-típus (pl. valós érték fedezeti ügylet, cash-flow fedezeti ügylet, külföldi érdekeltségekbe történt nettó befektetések fedezeti ügylete) szerinti részletezés. F 11.4 A valósérték-fedezeti ügyletekhez tartozó fedezett tételek könyv szerinti értéke számviteli portfólió, valamint a fedezett kockázat típusa szerint részletezve. F 12.02 Azon pénzügyi instrumentumok bruttó könyv szerinti értéke/névértéke (a vonatkozási időpontban), amelyek a tárgyidőszakban az értékvesztési szakaszok (Stage 1,2,3) között átsorolásra kerültek (azaz a vonatkozási időpontban eltérő értékvesztési szakaszban vannak, mint amelyben az üzleti év kezdetén vagy kezdeti megjelenítésükkor voltak). Megszűnő tábla F 41.3 Az eredménnyel szemben nem valós értéken értékeltnek megjelölt hibrid pénzügyi instrumentumok

38 EBA ITS szerinti adatszolgáltatás változásai 2.7 taxonómia verzió
Egyéb módosítások pl. 1. Bruttó könyv szerinti érték fogalom (hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok) Probléma a jelenlegi fogalommal: az FVTPL eszközök esetében előfordulhat, hogy a bruttó érték < nettó érték Javasolt a FINREP definíció felülvizsgálata az IFRS 9 szerinti bruttó könyv szerinti érték fogalommal összhangban Új fogalom a) Amortizált bekerülési értéken vagy egyéb átfogó jövedelemmel szemben valós értéken értékelt eszközök Az értékvesztés-elszámolás korrekciója előtti könyv szerinti érték b) Kereskedési céllal tartott pénzügyi eszközök (HFT): a valós érték c) Eredménnyel szemben valós értéken értékelt eszközök (kivéve HFT): Ha teljesítő -> a valós érték Ha nemteljesítő -> a hitelkockázat változásból eredő negatív valósérték-változás halmozott összegével megnövelt valós érték 2. A nemteljesítő, átstrukturált fogalmak és az IFRS 9 szerinti értékvesztési szakaszok, és a módosított eszközök fogalma közötti kapcsolatok tisztázása Minden, az IFRS 9 szerinti 3. szakaszban lévő kitettség (credit-impaired) nemteljesítő. Az 1. és 2. szakaszban lévő kitettségek esetében vizsgálni kell a nemteljesítővé minősítés feltételeit. Az IFRS szerinti módosított pénzügyi eszközöket átstrukturáltként kell kezelni, ha megfelelnek az átstrukturált fogalomnak (fizetési nehézséggel küzdő adósnak nyújtott engedmény)

39 EBA ITS szerinti adatszolgáltatás változásai 2.7 taxonómia verzió
COREP - Új adatszolgáltatás! C Államháztartással szembeni kitettségek Államháztartással szembeni kitettségek bemutatása: számviteli portfóliók, CRR szerinti kitettségi osztályok, hátralévő lejárat szerinti részletezés, országbontásban Államháztartás fogalma: FINREP kitöltési előírásokkal (ITS V. melléklet) egyezően központi kormányzatok, tartományi vagy regionális kormányzatok és helyi önkormányzatok, ideértve a közigazgatási szerveket és a nem kereskedelmi vállalkozásokat (ide nem értve az ezen kormányzatok tulajdonában álló, kereskedelmi tevékenységet folytató állami és magánvállalatokat); társadalombiztosítási alapok; és nemzetközi szervezetek, mint például az Európai Unió intézményei, Nemzetközi Valutaalap, Nemzetközi Fizetések Bankja Félévente, egyedi és konszolidált szinten Küszöbértékek 1. Adatszolgáltatási kötelezettség keletkezik, ha: az ÁHT pénzügyi eszközök >= a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok + hitelek 1%-a (könyv szerinti értéken) 2. A külföldi ÁHT pénzügy eszközök bruttó értéke eléri vagy meghaladja az összes ÁHT pénzügyi eszközök bruttó értékének 10%-át (C 33, r010, c010)? Igen Nem Összesített adatok + teljes országbontás jelentendő Elegendő az összesített adatokat + a hazai kitettségeket jelenteni

40 EBA ITS szerinti adatszolgáltatás változásai 2.7 taxonómia verzió
Működési kockázat adatszolgáltatás Nem változó tábla: C Működési kockázat Változó tábla: C Az előző évi bruttó veszteségek üzletáganként és eseménytípusonként Új tábla kód C Adattartalom változik (számos új sor, a „Megtérült veszteség” sorok törlése). AMA módszert alkalmazók: kötelező jelenteni, TSA/ASA/BIA módszert alkalmazók: küszöbértéktől függően. Új tábla: C Nagy veszteség események A tábla tételesen tartalmazza azokat az egyedi veszteség eseményeket, ahol a bruttó veszteség eléri vagy meghaladja a €-t (részletesen lásd az útmutatóban). Félévente, egyedi és konszolidált szinten is jelentendő. Küszöbértékek (C , C 17.02) az adatszolgáltató piaci részesedése a MFÖ tekintetében eléri az 1%-ot a MFÖ meghaladja a 30 mrd €-ot <– Új feltétel a MFÖ meghaladja az 5 mrd € -ot és az ország GDP-jének 20%-át <– Új feltétel az adatszolgáltató MFÖ alapján az országban a 3 legnagyobb intézmény egyike <– Új feltétel olyan csoportot vezető intézmény, ahol a csoportban legalább 2 különböző külföldi országban létesített hitelintézeti leányvállalat van, a konszolidált MFÖ meghaladja az 5 mrd € -ot, és az eszközök vagy a kötelezettségek több mint 20%-a külföldi tevékenységhez kapcsolódik <– Új feltétel ASA/TSA módszert alkalmazók esetében: Ha az i.-v. feltételek közül legalább egy teljesül, akkor a teljes C 17.01, C tábla töltendő. Ellenkező esetben teljes C tábla töltendő, de C esetében elegendő a szűkített adattartalom. BIA módszert alkalmazók esetében: Ha az ii.-v. feltételek közül legalább egy teljesül, akkor a teljes C 17.01, C tábla töltendő. Ellenkező esetben a C 17.01, C tábla töltése nem kötelező.

41 EBA ITS szerinti adatszolgáltatás változásai 2.7 taxonómia verzió
Egyéb változások a COREP-ben Változó táblák C Tájékoztató adatok C Átmeneti rendelkezések Új sor: C_ IFRS9 miatti átmeneti kiigazítások az IFRS 9 szerinti értékvesztés tőkemegfelelésre gyakorolt hatásának semlegesítése C 06.01, C Csoportszintű szavatolótőke-megfelelés C Hitelkockázat, partnerkockázat és nyitva szállítások: Sztenderd módszer szerinti tőkekövetelmény C Kitettségek földrajzi megbontása (IRB kitettségek) C 12.00, C Hitelkockázat – Értékpapírosítás C Piaci kockázat: A devizaárfolyam-kockázat sztenderd módszerei Kódtár változás C Anticiklikus tőkepuffer C Ingatlanfedezetű kitettségek és ezekből származó veszteségek Az országkódtár kiegészül az x1 „All countries” kóddal, C esetében I. negyedévtől, C esetében I. félévtől ezt a kódot kell alkalmazni az összesített adatok jelentésénél

42 EBA ITS szerinti adatszolgáltatás változásai 2.7 taxonómia verzió
ALMM Új tábla(k): C a,b,c -összesen, C w,x,y-jelentős devizanemek LCR DA-val összhangban lévő, új lejárati összhang jelentés a: oszlopok tartalma: 21 lejárati sáv a hátralévő lejáratra („1 napos”-tól az „5 év fölött”-ig; megjelenik a 30 napos lejárat (0110 oszlop); sorok tartalma: kiáramlások, beáramlások, nettó finanszírozási rés (beáramlás-kiáramlás), kumulált nettó finanszírozási rés, CBC, hitelkeretek, tájékoztató adatok: csoporton belüli ki- és beáramlások, központi bank által elismert eszközök (HQLA-nemHQLA) b: CBC Kiegyensúlyozó kapacitás összetétele a kezdeti időpontban (CounterBalancing Capacity) c: Tájékoztató adatok (viselkedés szerinti adatok) Változó tábla(k): C a, w (összesen, jelentős devizanemek) „A FINANSZÍROZÁS KONCENTRÁCIÓJA TERMÉKTÍPUSONKÉNT” tábla egyes sorainak megváltozik a tartalma: a lekötött betétek eredeti futamideje (0-30 nap, 31+) helyett a 30 napon belül nem kivonható és 30 napon belül kivonható betéteket kell jelenteni (ld. LCR DA). A Lakossági finanszírozás és a Nem lakossági finanszírozás összesítő sorai töltendők lesznek.                               C a, w (összesen, jelentős devizanemek) „Megújított finanszírozás” tábla utolsó (330) oszlopa, „Teljes finanszírozási profil” törlésre került. Nem változó tábla(k): C C C a,w (összesen, jelentős devizanemek) Gyakorisága: havi/negyedéves (küszöbérték alapján, a feltételek nem változtak) Egyedi és konszolidált szinten, határidő: havi: 15 naptári nap, negyedéves: COREP-el egyező

43 EBA ITS szerinti adatszolgáltatás változásai 2.7 taxonómia verzió
Változásokat összefoglaló dokumentum közzététele a honlapon (várhatóan októberben) Tesztelési lehetőség (várhatóan márciusban) Hasznos linkek FINREP módosítás A BIZOTTSÁG (EU) 2017/1443 végrehajtási rendelete (2017. június 29.) a 680/2014/EU végrehajtási rendelet módosításáról amendments-to-finrep-ifrs-due-to-ifrs-9 COREP, ALMM módosítás A módosító ITS végső tervezete (EU Bizottságnak megküldött) (változáskövetéssel is) supervisory-reporting EBA ITS v taxonómia verzió: táblák, útmutató, validációs szabályok, technikai dokumentumok (pl. DPM), FINREP hivatalos magyar fordítás (Ms Excel, Word) Kérdések:

44 A pénz- és hitelpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet 2018
A pénz- és hitelpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet évi változásai Pintér Csilla Statisztikai igazgatóság 2017. szeptember 14.

45 A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet 2018
A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet évi változásai Beküldési határidőt érintő módosítások A) Egyedi szintű negyedéves adatszolgáltatás a zárlati feladatok különböző státuszát tükröző adatok az azonos vonatkozási idejű jelentésekben visszamenőleges módosító jelentés(ek) szükségessége az egyezőség helyreállítása érdekében, több esetben aránytalan erőfeszítéssel  a beküldési határidő T+20 munkanapról az ITS szerinti határidőre (T+41/42 nap) módosul (I. né.: máj. 12., II. né.: aug. 11., III. né.: nov. 11., IV. né.: feb. 11.) B) Konszolidált szintű éves auditált adatszolgáltatás A bankcsoportok éves közgyűlésüket a május 31. törvényes határidőt megelőzően megtartják Elemzésekhez, publikációkhoz: a végleges év végi adatok egyedi és konszolidált szinten is a lehető leghamarabb az MNB rendelkezésére álljanak A beküldési határidő tárgyévet követő év június 30-ról június 1-re módosul ITS szerinti adatszolgáltatások: „indokolatlan késedelem nélkül” -> június 1. végső határidő Első alkalommal a év végi konszolidált szintű, éves auditált jelentésekre!

46 A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet 2018
A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet évi változásai Egyedi FINREP táblák Változások összefoglalása Az IFRS 9 szerinti új besorolási, értékelési szabályok és az új várható veszteség alapú értékvesztési modell -> több táblát érint A konszolidált FINREP táblákkal összhangban Egyes esetekben publikációs, elemzési célokból részletesebb bontás Változó táblák SF0101, SF0103, SF02, SF03, SF0801, SF0901, SF12, SF1301, SF14, SF43, SF07HT-B, SF , SF , 14IA, 14IB Mérleg és eredménykimutatás táblák (SF0101, SF0102, SF0103, SF02): havonta SF07HT-B, SF , SF : a külföldi hitelek teljes körűen megbontásra kerülnek, a háztartási jelzáloghitel portfólió teljes körű elemezhetősége érdekében új sorok: „Háztartásból: nem lakóingatlannal fedezett jelzáloghitelek” Új negyedéves táblák: SF040102, SF040301, SF040401 pénzügyi eszközök részletezése számviteli portfólió (FVTPL, FVOCI, ABE), instrumentum, szektor, SF és SF tábláknál értékvesztési szakaszok (Stage 1,2,3) szerinti bontásban

47 A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet 2018
A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet évi változásai IFRS összehasonlító (nyitó) adatok az IFRS 9 visszamenőleges alkalmazása nem előírás ( állományi ill évi eredmény összehasonlító adatok IAS 39/HAS alapon) IFRS 9-re történő  áttérés hatása a évi nyitó ( ) adatokban jelenik meg minden, 2018-ban IFRS-t alkalmazó adatszolgáltatótól a év végi auditált adatokkal összhangban lévő, január 1-i összehasonlító (nyitó) adatok küldése egyszeri adatbekérés, május 31-ig egyedi és konszolidált szinten táblák - Mérleg egyedi: SF0101NY, SF0102NY, SF0103NY konszolidált: F 01.01, F 01.02, F 01.03 - Pénzügyi eszközök bemutatása az IFRS 9 értékvesztési szakaszok szerint egyedi: SF040301NY, SF040401NY konszolidált: F , F Az IFRS 9 áttérés hatását bemutató tábla Az IFRS 9 bevezetés hatása a január 1-i nyitó eredménytartalékban és halmozott egyéb átfogó jövedelemben.

48 Átsorolás miatti átértékelés nyitó halmozott egyéb átfogó jövedelemben
A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet évi változásai IFRS 9 bevezetés hatása Nagyságrend: forint Sorszám Sorkód Megnevezés Átsorolás miatti átértékelés nyitó halmozott egyéb átfogó jövedelemben Átsorolás miatti átértékelés (nem értékvesztés) nyitó eredménytartalékban Új értékvesztési szabályok miatti eredményhatás Stage 1 (nyitó eredménytartalékban) Új értékvesztési szabályok miatti eredményhatás Stage 2 (nyitó eredménytartalékban) Új értékvesztési szabályok miatti eredményhatás Stage 3 (nyitó eredménytartalékban) Mód. 1 2 3 4 5 6 a b c d e z 001 Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok 002 ebből: szuverén 003 Tulajdoni részesedést megtestesítő instrumentumok 004 Származtatott ügyletek 005 Hitelek és előlegek 006 ebből: rezidens nem pénzügyi vállalatok 007 rezidens háztartások

49 A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet 2018
A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet évi változásai Az egyedi adatszolgáltatás egyéb változásai 4LAN, CASHFLOW, ACASHFLOW: megmarad a kijelöléses elrendelés, várhatóan nő a kijelöltek köre (jelentős EGT-fióktelepek) 4AT-4AE: a C (ALMM) bevezetésével párhuzamosan megszűnik, utoljára februárra teljesítendő. L5: a tábla kijelöléses jellege megszűnik, adatszolgáltatói kör: az 500 millió forintot meghaladó lakóingatlannal fedezett háztartási bruttó hitelállománnyal rendelkező adatszolgáltatók, és a beküldési határidő T+15 napról T+20 munkanapra módosul (az L6 tábla határidejével egyezően) 10GA, 10GB, 10GC: gyakorisága havira módosul 9D: a Pmt. változása miatt a tábla módosul, új éves tábla kerül bevezetésre (9DE) 14HD: gyakorisága haviról negyedévesre csökken adattartalma az NGM-el történt egyeztetés alapján jelentősen egyszerűsödik: - az egyéb pénzügyi vállalati körbe tartozó KKV oszlopok törlése (8 db) - folyószámlahitel, projekthitel, lakásszövetkezeti hitel sorok törlése (15 db) módszertani változás az SF07HT táblával egyezően (folyószámlahitel folyósítás adat, devizahitel folyósítás forintra átszámítása, hitelszerződés darabszám, kényszerhitelek) 3J2, 3K1, 3K2, 14A, 14B, F3CB, 20ABU: megszűnik

50 A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet 2018
A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet évi változásai A konszolidált adatszolgáltatás változásai 12G - Új tábla! az ügyfelekkel szembeni követelések és kötelezettségek, a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok ügyfélszektor szerinti bontása publikációs és elemzési célokból negyedévente, csak MSZSZ-t alkalmazóktól KNPE: az azonos tartalmú F FINREP táblában hatályba lépő változások átvezetése pl és nap közötti késedelem oszlopok összevonása, az 1 év feletti késedelem megbontása KFBE: a 39/2016. (X. 11.) MNB rendelettel és az azonos tartalmú F FINREP táblával egyezően kiegészül néhány új oszloppal pl. b1) Próbaidőszakban lévő teljesítő átstrukturált hitelek, c2) nem teljesítő hitelek átstrukturálása KONSZDMM, KDMM: a tábla kijelöléses jellege megszűnik, adatszolgáltatói kör változatlan: a Dmmr. hatálya alá tartozó hitelintézetek, a beküldési határidő: T+22 mnapról az ITS szerinti beküldési határidőre módosul K7HT, K7HA, K7HB: a Piaci Hitelprogram (PHP) keretében létrejött HIRS ügyletek feltételeinek való megfelelés ellenőrzésének alapja az adatok határidőre történő adatminőség ellenőrzése és feldolgozása érdekében a beküldési határidő 1 héttel rövidülve az ITS szerinti beküldési határidőre módosul

51 A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet 2018
A pénzpiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet évi változásai Termékismertető adatszolgáltatás Hitel- és pénzügyi lízingtermékek (9HA-9HM) A „Kezdeti költségek” és a „További költségek” kategóriák a minősített fogyasztóbarát lakáshitel termékek esetében - évközi rendelet módosítás keretében - már bevezetésre kerültek 2018-tól ezen kategóriák valamennyi hiteltermékre kiterjesztésre kerülnek, a jelenlegi kezelési költség cellák megszűnnek Az egyes termékek kiegészített adattartalommal történő felülvizsgálatának, az adatok ősfeltöltésének határideje: január 31. Teljességi nyilatkozatok/Nemleges jelentések A havi rendszerességű teljességi nyilatkozattételi kötelezettség megszűnik Egyszeri ősfeltöltés jellegű nyilatkozattétel: „Teljességi nyilatkozat” szolgáltatás típusonként (hitel és lízingtermék/betét és megtakarítási termék/számlatermék), „Nemleges jelentés” termék típusonként küldendő Határidő: január 31. Ezt követően eseti nyilatkozattétel (változás esetén) Változás: a szolgáltatás típus be- ill. kivezetése (számlatermék esetén a termékből nincs „élő” állomány). Határidő: a termék forgalomba hozatalát ill. megszüntetését (számlatermék esetében a megszűnt státuszúvá válást) követő 5. munkanap Általános intézményi adatok – Fiókhálózat megyénkénti elérhetősége - az adatbekérés megszűnik Kérdések:

52 Kérdések

53 Tőkepiaci felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendelet - A hitelintézetek mint befektetési szolgáltatást nyújtók - változások az adatszolgáltatásban Dr. Németh Pál Statisztikai igazgatóság 2017. szeptember 14.

54 A változások összefoglalása
A) Új táblák: 30A Pénzforgalom (napi gyakoriságú) 37H Befektetési alapok és portfóliók limitsértései (negyedéves) B) Táblán belül új oszlopok 33SZLA egy új oszlop: Számlaszám (IBAN) 33LEZ OTC származékos piac – A hónap során lezárt pozíciók adatai – új oszlop: Ügylet megnevezése C) Adattartalom pontosítása a kitöltési útmutatóban 33LEZ – letétigény meghatározása 31D1042 Vezetett ügyfél értékpapírszámlák száma (db) D) A gyakoriság változása: 31D3 Forgalmazott, külföldi kibocsátású befektetési jegyek (az eseti mellett havi jelentés is) MIFTR jelentés (eseti helyett: napi)

55 Új táblák (1) 30A Pénzmozgások
A hitelintézet csak a befektetési szolgáltatási tevékenységéhez köthető műveleteket jelenti. (Művelet: átutalás, pénzátvezetés, pénztári be- és kifizetés stb.) Többek között, az értékpapírszámlákon (ideértve a TBSZ- és a nyugdíj- értékpapírszámlákat is) végzett műveleteket, az egyéb NYESZ- és TBSZ-számlát érintő műveleteket stb. kell jelenteni. Az egy ügyfél két számlája közötti műveleteket is tartalmazza a tábla. Pl. egy ügyfél bankszámlája és értékpapírszámlája közötti műveleteket. Példatár az MNB honlapján (ami az összes lehetséges eset jelentési módját tartalmazza a 30A táblánál): szolgaltatok/2017-evi-adatszolgaltatas/az xii-12-mnb- rendeletben-eloirt-adatszolgaltatassal-kapcsolatos-kozerdeku-kerdesek-es- valaszok

56 37H Befektetési alapok és portfóliók limitsértései
Új táblák (2) 37H Befektetési alapok és portfóliók limitsértései A befektetési jegy sorozatok, továbbá a letétkezelt portfóliók limitsértéseit tartalmazza – instrumentumonként. A tárgynegyedévi limitsértéseket kell szerepeltetni. Passzív limitsértés: ha a piaci árfolyamok mozgása, vagy értékpapír-kölcsönzési ügylet óvadékának portfólióba kerülése következtében sérülnek a befektetési limitek. Aktív limitsértés: minden egyéb eset. A limit típusa: „t” törvényi (jogszabályban meghatározott) limit esetén, vagy „b”, ha belső szabályzatban (kezelési szabályzatban, portfóliókezelési szerződésben, vagyonkezelési irányelvekben) szereplő limit.

57 Táblán belül új oszlopok
33SZLA Számlavezetők 6. oszlop: Számlaszám: az adott számlavezetőnél vezetett számlák nemzetközi pénzforgalmi jelzőszáma (IBAN), ennek hiányában a belföldi pénzforgalmi jelzőszám, ha ez sincs, akkor a számlavezető partnerrel kötött szerződésben foglalt számlaazonosítót kell szerepeltetni. Az új oszlop bevezetése azt jelenti, hogy az adatokat [hónap végére vonatkozó saját és megbízói pénzeszközök, illetve értékpapírok egyenlegét] számlavezetőnként, és azon belül számlaszámonként bontva kell szerepeltetni. 33LEZ OTC származékos piac – A hónap során lezárt pozíciók adatai Új oszlop (6. oszlop): Ügylet megnevezése: a megnevezésnek utalnia kell a származtatott ügylet típusára (pl. vételi opciós jog, eladási opciós kötelezettség, határidős ügylet, csereügylet, CFD stb).

58 Adattartalom pontosítása
33LEZ OTC származékos piac – A hónap során lezárt pozíciók adatai 10. oszlop: Letétigény összege a pozíció nyitásakor: az ügyfél által a pozíció nyitásához minimálisan elhelyezni szükséges letét összege. [nem pedig az elhelyezett letét összege] 31D1042 Vezetett ügyfél értékpapírszámlák száma (db) Ezen belül: 31D10421 Vezetett NYESZ értékpapírszámlák száma (db) 31D10422 vezetett TBSZ értékpapírszámlák száma (db) Csak az olyan értékpapírszámlák számát kell megadni, amelyeken van állomány.

59 31D3 Forgalmazott, külföldi kibocsátású befektetési jegyek
Gyakoriság változása 31D3 Forgalmazott, külföldi kibocsátású befektetési jegyek A táblát eseti jelentésként akkor kell küldeni, ha az abban szereplő adatok megváltoztak, ezenkívül havonta is jelenteni kell. A tábla mindig az aktuális teljes listát tartalmazza. MIFTR [A két különböző ügyfélszámla közötti értékpapírmozgásokat tartalmazza, kivéve azokat, amelyek a MiFIR tranzakciós jelentésben jelentésköteles tranzakciók elszámolásához kapcsolódnak.] Esetenként küldendő jelentés helyett napi gyakoriságúvá válik.

60 Kérdések

61 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Konzultáció az alapvető és a felügyeleti adatszolgáltatási MNB rendeletek 2018. évre tervezett főbb módosításairól Statisztikai igazgatóság 2017. szeptember."

Hasonló előadás


Google Hirdetések